Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Tarihi > Dünya Tarihi > Dünya Tarihinde Yer Alanlar

Dünya Tarihinde Yer Alanlar Dünya tarihinde yer alan olay ve portreler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 30.04.2009, 02:32   #1
ramses
Ziyaretçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart George Sand










4 ocak1831 günü,paris e gerçekten çok garip bir kadın varırıyolcu arabası ile.bu kadın,berry bölgesinden gelmektedir.27 yaşında ,kendisini garip kılanda yaşı yada berry li oluşu değil bazı insanların gülünç olarak niteleyecekleri giysileridir.aylaklar hemen sararlar çevresinierkekler alaycı kadınlar ifrit,seyre dalarlar.kadının başında bir kasket ,sırtında kadife bir ceket ,ayağında av pantolonu ile çizmeler vardır.şunuda hatırlatmakta fayda var; 1914 savaşının hemen öncesinde ,bir kadının emniyet müdürünün özel izni olmadan erkek giysileri ile dolaşması olanaksızdı.kimdi bu kadın rezalet peşindemi koşuyordu,yoksa fahişemiydi? hiç biri.

B
u gün 180 yıl sonra böyle giyindikleri için artık kimsenin kınanmadığı genç kadınların öncüsüdür.1831 yılında amandine aurore lucile dupinde francueil paris e ilk kez bakar daha sonra george sand olduğu zaman paris bakacaktır ona .

Aurore dupin rastgele biri değildir.bu nedenle yarattığı olaylar daha büyük boyutlar alır.soylu bir aileden gelmektedir. 15 yaşında paris te ingiliz rahibelerinin manastırına gönderilir.orada kültürü artar piyano ve harp çalmasını öğrenir.16 yaşında nohant a döner kentin belediye başkanı aurore nin eğitimizi kendince tamamlar.ona ata binmesini ve avlanmasını öğretir.kızın pantolon ve berry köylülerinin gömleklerinden giymesini ister.genellikle iyi aile kızlar o dönemde 18 yaşına gelince evlenirler.kadınların de o sıralar evliliği pek yüceltmektedir.kendisini casimir dudevant adında ,yaşamını karargahla meyhane arasında geçiren bir asteğmenle tanıştırırlar.Aurore nin tek isteği onu sevmektir.her şey düğüne dek çok iyiydi.fakat düğün gecesinin sabahı aurıre kararını verir.;kadınların kurtuluşu için çarpışacaktır.

O
gece ne olmuştuda birden böyle bir karar verdi?casimir dudevant,her çeşit meyhanede dolanan kolay kızlara pek düşkün ,kaba ve aceleci bir askerdir.her kadının,elde ettiği kadınlara benzemediğini özellikle kendi karısının pek değişik olduğunu ,18 yaşında yumuşak, hayal kuran,kültürlü bir genç kıza bir meyhane kadını gibi davranılmayacağını aklına getirmez.ilk kez bir erkeğin yanında yatan Aurore ,aynı erkeğin yanından çıktığında korkmuş ,ürkmüş,tiksinmiş,altüst olmuştur.daha sonra erkek kardeşine bir mektubunda şunları yazar;" hayvanın biri tarfından iğfal edilenhiç bir şey bilmeyen,zavallı bir çocuğun korkusu,acısı,tiksintisi kadar korkunç bir şey yoktur.onları birer azize gibi yetiştirip birer dişi tay olarak teslim ediyoruz."





Ne yaptığını bilmeyen casimir,karısına isteksizliğinden ötürü çatar.30 haziran 1823 de bir oğulları olur.çocuk aralarındaki bağın kopmasını engelleyemez.çünkü nazik bir görünüm altında çelik gibi sağlam bir irade oluşmaktadır.Aurore baş kaldırmıştır.

Bu baş kaldırma onu ilk olarak parise götürür.aurore nin tepkisi dışa vuruş biçimi günümüz kadınlarınınkinden farklı değildi.bağımsızlığının yani her şeyden önce yaşamını kazanmak istemektedir.20 yaşında genç bir yazarla tanışır.bu yazar Jules Sandeu dur.sevgilisi olur.bu yasa dışı ilişkiden ünü günümüze varacak bir bir takma ad doğar: sandeu parisi ve yazın çevresini tanımaktadır.Auroredudevant,geçimini sağlamak için şömine siperleri ,yelpaze ve tepsiler boyar.ama bu iş hiç para getirmemektedir.yazmayı düşünür.möbleli bir otelde sandeu ile birlikte ilk romanını yazar.romanın adı " rose et blanche"dır.kitap belirli bir başarı kazanırsada bir tek imza taşır.bu imza jules sandeu nun imzasıdır.Aurore bu kez kişisel düşüncelerini ve isteklerini sergileyeceği bir kitap yazmayı düşünür.masaya oturur ve bir sabah roman ortaya çıkare.bilinmeyen bir yazarın george sand ın imzası ile."indiana"

Büyük başarı kazanır. Balzac, alfred de vigny,stendhal,sainte beuve,flubert bu berry li kızın arkadaşları olurlar.george sand çağının en büyük yazarları ile eşitçe dostluk etmektedir artık.sigara ,pura ve hatta pipo içmeye başlar.evde arkadaşlarını pantolon ve kemerine iliştirdiği hançöeri ile karşılar. la revue des deux mondes dergisinde çalışır.1833 yılının bir bahar akşamı derginni bütün yazarları ile birlikte bir yemeğe çağrılr.masanın bir ucunda oturan kendini beğenmiş,özellikle üstü başı ile pek ilgili genç bir züppe ,gözüne çarpar.bu genç adam Georg Sand ın büyük romantik aşklarının açılışını yapacaktır.adı alfred de musset tir.1833 yılının aralık ayında iki sevgili italya ya gideler.aşklarını doruk noktasına çıkaracağı beklenilenbu yolculuk kötü geçer.Sand hastalanır dizanteriye yakalanmıştır. bir aşk ve kültür gezisi yapmayı planlayan musset,bu pis han odaları yaşantısına çok zor katlanmaktadır."bu odalarda sızlanan genç bir kadın ,darmadağınık eşyalar arasında dolanmakta ,ya da serüven yataklarının birine uzanıpkalmaktadır" diye yazar j.galzy.

Düş kırıklığına uğrayan Musset pizza ve floransa sokaklarında aylak aylak dolaşır.george sand onu Venedik' e götürür.Bu kez musset hastalanır.eve çağrılan doktor sand aaşık olur.musset olanların farkına varır küplere biner.büyük soylu aşk italyan komedileri gibi biter.1835 yılının mart ayında Georg Sand la alfred musset ayrılırlar.sand ın yaşamına girmek ,kitaplarında ,tavırlarından,sevgililerinden,politik eylemlerinden söz etmek ancak onun 19 yüzyılın başlarında yaşadığını unutmazsak bir anlam taşır.her bakıma bir kışkırtmayı kadının yaşamaya,düşüncesiniaçıklamaya,hakkı olmadığı bir toplumda gerçek bir meydan okumayı simgelemektedir.bu meydan okuma salt bir uyumculuk karşıtlığı olabilecekken bir başkaldırı boyutu alır.10 ekim 1837 de Sand Kontes Czosnowska nın evinde müzikli bir geceye çağrlır.piyanoda solgun ve utangaç ,uzun boylu sarışın bir kişi vardır.genç adam sand ın sorularını belli belirsiz yanıtlar.genç adamın müziği ile byülenen sand,besteciyi yeniden görmeye çalışır.ama genç adam pek ilgilenmiş görünmez.çok fazla öksürmekte sık sık kuvvetli ateş nöbetlerine tutulmaktadır.sand onu güney güneşine gitmesi gerektiğine inandırır.orada iyileşebilecektir.bir sabah sand la frederick chopin birbirine sarılıp yola koyulurlar.

1838 yılının sonunda ünlü aşıklar mayorka adasındadırlar. Valdemosa da terkedilmiş bir manastır bulurlar.az sonra piyanosuda gelince chopin sevinç ve istekle beste yapmaya koyulur.ama ocak ayında kış mayorka da bile şiddetli olabilir.choğin iyileşeceğine dahada hastalanır.öksürüğü gidrek artar.iki sevgili fransa ya döner. sand berry deki evine götürür chopin i.besteci evden hoşalanır ve en güzel sonatlarından bir kaçını orda besteler.





Sand'ın kızı solange annesine karşı bir tavır almıştır.binbir entrikadan sonra chopin i annesine karşı kışkırtır ve 8 senelik aşk bir daha başlamamacasına sona erer. chopin ayrıldıktan bir sene sonra ölür ve ölürken şu sözleri fısıldar "kollarından başka hiçbir yerde ölemeyeceğimi söylemişti bana."

Sand artık hep nohant ta yaşamaktadır.orada francois le champi ,la petite fadette, la mare au diable yi yazar.yaşamının son yıllarında kendisi için "nohant ın iyi kalpli hanımı" derler.her yerden arkadaşları gelir,kendisini görmeye.artık kadın kurtuluşunun siyasal bir kurtuluştan geçmesi gerektiğini anlamıştır.işte bu yüzden,louis philippe nin düşüşünden sonra devrimin yanında yer alır.devrime napoleon un el koyacağını anladığıa zaman da ,düş kırıklığına uğrar,siyasal kavgadan elini eteğini çeker.işte bu günkü kadınların "Kadın kurtuluşu" diye adlandırdıklarıhareketi,19. yüzyılda kendine göre ama çok parlak bir şekilde simgeleyen büyük bir bayan.çevresinden yakasını sıyırmış,kocasına karşı çıkmış,özgürce yazıp yaşamını, bağmszlığını kazanan bir yazar olarakta baş kaldırmıştır.flubert,turgeniev e:"cenazinde böğüre böğüre ağladım. bu büyük insanın ne kadar kadınımsı olduğunu bilmek için onu benim kadar iyi tanımak gerekirdi." diye yazacaktır


GERÇEĞİN ARKASI
Alıntı

Konu oneyouu tarafından (30.04.2009 Saat 18:37 ) değiştirilmiştir..
  Alıntı ile Cevapla
Eski 30.04.2009, 19:23   #2
oneyouu
Ziyaretçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: George sand

Enteresan bir kadın bu konuya devam edelim, teşekkürler Ramses.
  Alıntı ile Cevapla
Eski 30.04.2009, 20:41   #3
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: George Sand

Asi tavrı, buna birde kadına bakış açısının eşitsizliği eklenince, hayatını istediği gibi yaşamasına önayak olmuş..
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
sand


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:25.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.