Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Tarihi > Dünya Tarihi > Dünya Tarihinde Yer Alanlar

Dünya Tarihinde Yer Alanlar Dünya tarihinde yer alan olay ve portreler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 08.07.2009, 14:28   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Question Tarihte Ünlü Casuslar

Tarihte Ünlü Casuslar



Arabistanlı Lawrence (1888 - 1935)



Asıl adı Thomas Edward lawrence olan İngiliz arkeolog aynı zamanda Yarbay rütbeli bir ordu mensubuydu. T.E. lawrence veya T.E. Shaw adlarını kullanan casus 1916-1918 döneminde Osmanlı İmparatorluğu’na karşı yürütülen Arap başkaldırısında İngiliz irtibat subayı idi. Bu nedenle de Türkiye’de Arabistanlı lawrence adıyla tanınan casusu İngilizlerin halk kahramanlarından biridir.



Mata Hari (1876 - 1917)



Gerçek adı Margaretha Geertruida Zelle olan Hollandalı dansçı I. Dünya Savaşı esnasında Fransız ve Alman ordularına iki taraflı casusluk yaptığı iddiasıyla 1917 senesinde Fransızlar tarafından kurşuna dizildi. Mata Hari’nin Fransız Gizli Servisi tarafından Avrupa turneleri esnasında Almanlar hakkında istihbarat toplamak üzere görevlendirildiği biliniyor. Tüm zamanların en ünlü kadın casusu Hale’in aksine son nefesine kadar masum olduğunu iddia etti
.


İngiliz Kemal (1892 - 1966)



Asıl adı Ahmet Esat Tomruk olan ünlü Türk casusu İstanbul’da doğdu. Babası öldüğünde beş yaşındaydı. O ve annesi dayısı Sezai Bey’in himayesine girdiler. Ahmet Esat 1908’de 16 yaşında iken İngiltere’ye gitti. Bir süre sonra İngiliz dilini aksansız konuşmak bir yana farklı bölgelerdeki İngilizce’yi de mükemmelen taklit edebilir hale geldi. 1914’te İstanbul’a döndü; Teşkilat-ı Mahsusa’ya üye olmuş ve İttihatçı Kara Kemal ile Dramalı Rıza’dan gizli teşkilat ve çetecilik öğrenmişti. Sarışın ve renkli gözlü olmasının da avantajı ile 1924 yılına kadar genelkurmaya bağlı olarak sürdürdüğü istihbarat görevinden ayrılarak anılarını yazmış ve tercümanlık yapmış olan İngiliz Kemal gençliğinde kazandığı Türkiye Hafif Sıklet Boks Şampiyonu unvanını 1932 yılına kadar korumuştur.




Nathan Hale (1755 - 1776)



Amerikalılar için bir vatansever olan Nathan Hale kendisi gibi Yale’den mezun 3 arkadaşıyla birlikte Amerika’nın ilk istihbarat operasyonlarını yapan Culper Ring adlı örgütün üyesi idi. 1776’da İngilizler tarafından deşifre edilen Hale casusluk yaptığını itiraf edip pişman olduğunu söylemesine rağmen 21 yaşında idam edildi. Yale Üniversitesi’nin eski kampüsünde Nathan Hale’in bir heykeli bulunur. Bu heykelin birer örneği sonradan Virginia longley’deki CIA binası ile Andover’daki Philips Academy’nin önüne de dikilmiştir. Hale’in “Vatanım için feda edecek tek bir canım olması tek üzüntümdür” sözü ünlü olmakla beraber gerçekten böyle söyleyip söylemediği şaibelidir.



Isabella Sarah Marie Boyd (1844 - 1900)



19. yüzyılda yaşamış olan bu ünlü kadın casusun gerçek adı Maria Isabella Boyd idi. Amerikan iç savaşında Konfederasyon için casusluk yapmış olan Belle Boyd Birleşik Devletler tarafından ele geçirildi ve hapse atıldı. Ancak savaş daha sona ermeden birliğin subaylarından biriyle evlenmeyi başardı.



İlyas Bazna (1904 1970)



İlyas Bazna (veya Arnavutça adı ile Elyesa Bazna) 1904'de Kosova'da doğmuş, 21 Aralık 1970'de Münih'de ölmüştür. II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası hesabına çalışmış en önemli casuslardan biridir.


Babasının ölümünden sorumlu tuttuğu İngilizlerden nefret etmesi, parasal kazanç arzusu ve hep bir operacı olmak istemesine rağmen II. Dünya Savaşı esnasında Ankara'da çeşitli büyükelçiliklerde uşaklık yapıyor olması casusluk yapmaya başlamasına önayak olmuştur. Franz von Papen'in sefareti döneminde Ankara'daki Almanya Büyükelçiliği'ne gizli İngiliz askeri ve diğer istihbaratını satmıştır.



Alger Hiss (1904 - 1996)






Amerikalı bir bürokrat olan Hiss’in devlet hizmetinden ayrılması sonrasında Gazeteci Whittaker Chambers kendisinin aktif bir komünist olduğunu öne sürdü. Başlangıçta bu iddiayı kanıtlayacak hiç bir delil bulunamadı. Ancak sekiz yıl sonra şaibeli bir ilişkisinin delil olduğu öne sürüldü. Kendisi de suçsuz olduğunu öne sürmesine rağmen 44 ay hüküm giydi. Hiss’i mahkûm etmek için elinden geleni ardına koymayan Chambers ise 1961’de bir kahraman olarak öldü ve 1984’te de Başkan Ronald Reagan tarafından Özgürlük Nişanı ile ödüllendirildi.




Julius Rosenberg (1918 1953)





Ethel Greenglass Rosenberg (19151953)


(28 Eylül 1915 – 19 Haziran 1953) ve Julius Rosenberg (12 Mayıs 1918 – 19 Mayıs 1953) Amerikan vatandaşı ve Amerikan Komünist Partisi CPUSA üyesiydiler.

1950’de tutuklanan Rosenberglerin davası bir yıl sonra başladı. Julius Rosenberg 1918 New York doğumlu bir Yahudi idi. Elektrik mühendisi olan Julius üyesi olduğu “Genç Komünistler” derneğinde 1915 doğumlu şarkıcı ve aktris Ethel ile tanıştı; genç çift bir süre sonra evlendiler. 1939-1950 döneminde Amerikan ordusunda radar cihazları ile çalışan Julius Rosenberg eski KGB ajanı Alexander Feklisov’a göre 1942 yılı 1 Mayıs’ında KGB için çalışmaya başlamış ve füze planlarının da aralarında olduğu çok miktarda dokümanı Ruslara iletmişti. Casusluktan suçlu bulunup ölüm cezasına çarptırılan çift Sing Sing hapishanesinde elektrik verilerek infaz edildi.



Gertrude Margaret Lowthian Bell (1868 1926)



Gertrude Margaret Lowthian Bell (14 Temmuz 1868 – 12 Temmuz 1926) İngiltere'nin Durham County kentinde ayrıcalıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ünlü İngiliz kadın seyyah ve casus.

Bell'in babası ünlü bir aileden gelen Thomas Hugh Bell'di. Gertrude Bell, henüz 3 yaşındayken annesi vefat etti. Bunun üzerine babası Thomas birkaç yıl sonra seçkin bir aileden gelen ve oyun yazarı Florence Oliffe ile evlendi. İlk ve orta öğrenimini Londra'daki çeşitli okullarda tamamlayan Bell, Tarih okumak için Oxford Üniversitesi'ne gitmeye karar verdi. Burada başarılı bir eğitim dönemi geçirerek okuldan birincilikle mezun olmayı başaran ilk kadın oldu.

Okuldan mezun olduktan sonra seyahat etmeye karar veren Bell, Avrupa ve daha sonra da Ortadoğu'ya çok sayıda seyahatlerde bulundu. İlerleyen yıllarda dağcılık ve dünya turlarıyla da ilgilenmeye başlayan Bell, 1897 - 1898 ve 1902 - 1903 olmak üzere iki kez dünya turuna çıktı.1899 yılında Kudüs'e yaptığı ziyaretten sonra Araplara karşı büyük bir sevgi ve ilgi duymaya başladı. Arap çöllerinde seyahatler yaptı ve batılılara çöl hayatını anlatan yazılar yazdı. Araplar ona "Çölün Kızı" ve "Irak'ın Taçsız Kraliçesi" isimlerin verdiler.

Bell, 1907'in Mart'ında arkadaşı arkeolog William Ramsay ile birlikte Anadolu'ya geldi ve Bir süre sonra İngiltere'ye döndü. Daha sonra Ocak 1909'da Mezopotamya'ya bir gezi düzenleyen Bell, bu sırada Geç Hitit dönemine ait olan Kargamış'da önemli keşif ve incelemelerde bulundu ve bu bölgede kısa süreli kazılar yaptı. Sonra Irak'taki ünlü antik şehir olan Babil'e gitti.

Sonraki yıllarda Orta Doğu İngiltere'nin çıkarları için çeşitli faaliyetlerde bulunmaya başlayan Bell, Orta Doğu'da İngilizlerin şimdi bile aktif oldukları Orta Doğu politikasının kurucusu ve planlayıcılarından biridir. Mezopotomya bölgesindeki Arap kabileleri Türklere karşı kışkırtan faaliyetlerde bulunmuştur. Ayrıca 1919 yılındaki Paris Konferansı'na delege olarak katıldı ve Irak devletinin sınırlarının belirlenmesi için çalışmıştır.


Soldan sağa: Gertrude Bell, T.E. Lawrence, Herbert Samuel, Emir Abdullah, Şeyh Macid Paşa (Amman havalimanı, Nisan 1921)

Hiç evlenmemiş olan ve yalnızca bir kez nişanlanan Bell, nişanlısını Çanakkale Savaşları sırasında kaybetti. Yalnızlık ve sağlığında bozulması sebebiyle bunalıma giren Bell, 12 Temmuz 1926 yılında yüksek dozda uyku hapı alarak intihar etti ve cenazesi Bağdat'a gömüldü. Geride özellikle tarihi eserleri ve gezilerini anlatan çok sayıda yayın bırakmıştır.

Derleme
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
Eski 08.07.2009, 15:03   #2
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarihte Ünlü Casuslar

Rosenberg'ler üzerine kitap okumuştum ve çok üzülmüştüm onlara.
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.07.2009, 16:29   #3
Çevrimdışı
Smyrna
Okunuşu: Simirna

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarihte Ünlü Casuslar

Koca tarihimizde bir ünlü casusumuz bile yok
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Smyrna'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.07.2009, 19:17   #4
Çevrimdışı
Starlight
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarihte Ünlü Casuslar

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi smyrna Mesajı göster
Koca tarihimizde bir ünlü casusumuz bile yok
var ama desifre Olmamis bunlar gibi
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Starlight'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.07.2009, 22:53   #5
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarihte Ünlü Casuslar

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Starlight Mesajı göster
var ama desifre olmamis bunlar gibi
Çok ince bir ayrıntı...
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.11.2009, 12:55   #6
Çevrimdışı
Smyrna
Okunuşu: Simirna

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarihte Ünlü Casuslar

Türkiye’nin ünlü bir casusu yoktur ama alanlarında çok ünlenmiş askeri ve sivil istihbaratçıları vardır.

Bunlardan biri altı yabancı dil bilen Suad Şakir Kabaağaç’tır.

II. Dünya Savaşı sırasında İstanbul’un güvenliği ondan soruluyordu. Şakir Bey, ünlü yazar Halikarnas Balıkçısı’nın kardeşiydi. Birkaç yabancı dili anadili gibi konuşurdu. Eşi Fransız asıllı ve dostları onu Mami diye çağırırdı.

Şakir Bey’in yönlendirdiği “Harika” adıyla tanınan bir kadın ajan, Türkiye’ye ipek tüccarı olarak gönderilmiş bir Alman ajanıyla yakınlık kurmuştu.

Alıntıdır...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Smyrna'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.11.2011, 18:33   #7
Çevrimdışı
Karagöz
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarihte Ünlü Casuslar

Lawrence'ın hocası Gertrude Bell yok burda. Yine de iyi bir derleme. Teşekkürler...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Karagöz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.12.2012, 20:02   #8
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarihte Ünlü Casuslar

''CASUSLARIN TANRISI'' ELİ KOCHEN KİMDİR?

Cohen, Halep’ten göçmüş bir Yahudi ailenin çocuğu olarak Mısır İskenderiye’de doğdu. Atak bir gençti. 29 yaşındayken Mossad’dan iş istedi, ancak İsrail gizli servisi, bu zeki gencin, fazla risk alma kapasitesi taşıdığı gerekçesiyle başvurusunu reddetti. 1960′ta Ortadoğu’da sular ısınıp da Arap ülkelerinde çalışacak ajan ihtiyacı doğunca Mossad eski dosyalarda Cohen’in adına rastladı. Arapça konuşan ve Araba benzeyen bu Yahudi genç, ideal ajandı. İşe alındı. Yoğun bir eğitimden sonra kendisine yeni bir kimlik verildi: Kemal Emin Taybet.

Arjantin’de iş yapacak Suriyeli işadamı kimliğiyle Buenos Aires’e uçarken nereye gittiğini eşi bile bilmiyordu. Kısa sürede oradaki elçilikle teması ilerletti ve yatırım yapmak üzere Suriye’ye davet edildi. 1962′de Şam’a yerleşti. Zengin bir işadamı olarak sosyeteye karıştı. Evinde partiler veriyor, üst düzey dostluklar ve aşk ilişkileri kuruyor, aldığı bilgileri de, odasındaki radyo vericisinden Mossad’a geçiyordu.

1963′te Baas iktidara gelince Cohen’in önü hepten açıldı. Tanıdıkları, üst düzey görevlere atanmıştı. O yıl Suriye’nin, İsrail için hayati önem arz eden Ürdün Nehri’nin yatağını değiştirmeye hazırlandığını bildirdi. 1964′te İsrail bölgedeki bütün ekipmanı bombaladı. Ardından Cohen, Suriye’nin egemenliğindeki Golan Tepelerini ziyaret etti. Sadece üst düzey askerlerin girebildiği bu bölgede fotoğraflar çekti. Hatta casusluk tarihine geçecek bir öneriyle Suriyelilere istihkam mevkilerini ağaçlarla kamufle etmelerini söyledi. Bu sayede, 1967 savaşında ilkin ağaçlı bölgeleri bombalayan İsrail, Golan Tepelerini iki günde ele geçirdi.
Sızıntıyı fark eden Suriye, Sovyetler‘den yardım istedi. Teknisyenler sızıntının adresini hemen buldu. Eli Cohen, 1965 Ocak’ında telsiz başında yakalandı. Sorguda konuşmadı. İadesi için yapılan girişimlere kulak asmayan Suriye, Mayıs 1965′te Cohen’i idam etti. Cesedi, boynunda İsrail karşıtı bir yazıyla 6 saat Şam’ın en işlek meydanında asılı kaldı. O günden sonra “Casusların Tanrısı” namıyla ünlenen Cohen, “Şam’daki Adamımız” kitabına ve “Impossible Spy” adlı TV filmine konu oldu.

Belki Cohen’in biyografisine eklenecek en ilginç bilgi, asılışının 40. yıldönümünde kemiklerinin iadesi için, Türkiye’de anti Siyonist sloganlarla iktidar olmuş AKP hükümetinin Şam’la Kudüs arasında pazarlık yapmakta oluşudur.

Alıntıdır
__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.12.2012, 21:24   #9
Çevrimdışı
Cliff Durden
... Cliff 'Em All...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarihte Ünlü Casuslar

Yasak Kent Buhara kitabında belirtilen casuslara hiç denk gelmemek şaşırttı beni :s
__________________
Yerli dizilerle ilk tanışmam TV'de değildi. 12 yaşındaydım, bir ilçede arkadaşlarla geyik yapıyorduk. Arkadaş bir diziden bahsetmişti:

''Abi şimdi bir adamın yengesi var ona yürüyor, yenge de çocuğa yürüyor, amca teyzeye yürüyor...''

Ana fikir açık, basit ve doğruydu. En sonunda Cem Yılmaz ve diğerlerinin öğrendiği şeyi öğrendim;

Bahçevan aşçıya, aşçı evin büyük oğluna, büyük oğul yengeye, sonra hep beraber uşağa

Kurt Sutter bazılarının neyine la, bu imza yeter. He bu suç değildir inşallah.
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Cliff Durden'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.02.2013, 16:28   #10
Çevrimdışı
Limon
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tarihte Ünlü Casuslar




Erkeğe benziyor

Güzel konu olmuş .. Teşekkürler ..
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Limon'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
casuslar, tarihte, Ünlü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.