Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Tarihi > Dünya Tarihi > Dünya Tarihinde Yer Alanlar

Dünya Tarihinde Yer Alanlar Dünya tarihinde yer alan olay ve portreler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 15.04.2011, 21:06   #1
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Uzun Yürüyüş | Mao Tse Toung - Chang Kai - Chek

Uzun Yürüyüş
Mao Tse Toung - Chang Kai - Chek

1934 Ekim inin sonunda herkes milliyetçiliğin büyük tanrısı Chang Kai-Chek in bu büyük ülkenin başına gelmek isteyen komünist güçleri bütünüyle bastıracağını sanır. Gerçekten de 130 bin komünistle ünlü şefleri kızıl ejder denilen Mao Tse Toung Çin’in güney doğusundaki Kiang-si dağında kuşatılarak kıstırılmıştır. Kurtulmaları olanaksızdır bu kez. Chang Kai-Chek bu dağın çevresinde askeri tarihin en kusursuz tahkim tünellerini kazdırmıştır. Başlarında o dönemin en ünlü iki alman generali bulunmaktadır. Beton sığınaklarında milliyetçiler son saldırıya geçmeye hazırlanırlar. Her şeye rağmen son saldırıda 30 bin komünist asker kaçmayı başarır. Milliyetçi başkomutan Huang raporunda "bir kaç asker kaçmayı başarmıştır. Bunun dışında bildirilecek önemli bir şey olmamıştır"diye yazar. Ne o ne Chang Kai-Chek o gece Çin’in kaderinin gözlerinin önünde yön değiştirdiğini anlayamamıştır.




O gece kaçan adamlar Mao’nun en iyi askerleri, ablukaya en iyi dayanmış olanlar savaşı olduğu kadar öğretiyi de en iyi bilen adamlardı. Bu adamlar Çin Cumhuriyetinin ilk yürüyüş ordusunu meydana getirirler. Nereye gider bu 30 bin adam? Akıl almaz bir işe girişmişlerdir. Hemen hemen hepsi ölecektir sonunda, ama Çin’i komünist bir devlet haline getirecek destanlar başlatmış olacaklar. Eşi olmayan bu askeri serüven uzun yürüyüş adıyla efsaneleşir. Mao Tse Toung’un böylesine olağan dışı bir karar almasının sebebi nedir?

Savaşın Geçtiği Kiang-si Dağı



1934 yılında Mao 40 yaşındadır. Zengin bir köylünün oğlu iken ailesi ile ilişkisini bütünü ile kesmiş eyleme katılmıştır. Büyük Pekin üniversitesine asistan olarak atanmış. Orada bütün devrimci kitapları okumuştur.1927 yılında Çin in efendisi Mareşal Chang Kai-Cheko’nun peşine düşer kellesine 25 bin Çin doları biçildiğini öğrenen Mao’nun karşılığı rakibinin kellesine 1 Çin doları biçmek olur. Mao bitkin köylülerin sabrına ve direncine sahiptir. Dinlenmek için buzlu sularda yüzen bu adam 1934 ta Kiang-Si dağında kıstırılır. 300 bin asker tarafından kuşatılır. Ordu güdümcü Chu Teh durum hakkında pek karanlık bir görüntü verir. "Kışı bitirecek kadar erzak yok cephane tükeniyor gelecek saldırıda düşmanı ancak geriletebilir ama kuşatmayı delemeyiz". Bu sözler parti merkezi gören bir mağarada tarihi bir toplantıda söylenir. Herkes ağır hüzünlü bir sessizlik içinde başkanın yanıtını bekler.



Mao bitkin görünmektedir. Uzun süre hiç bir şey söylemez. Sonra birden kalkar gülümseyerek yere bir harita serer. Dingin bir sesle "düşman güçleri kırmaya karar verdim" Derchu Teh şaşkınlıkla nereye gideceğiz der ". Batıya arkadaşlarımızın yanına gerekirse kuzey Chensi’ye kadar çıkacağız" der. Mao soğukkanlılıkla. Bu kez Chu Teh ve arkadaşları büyük bir şaşkınlığa kapılırlar. Chu Teh haritayı uzun uzun inceler ve derki "Kuzey Chens’iye 12 bin kilo metre var, bu yolu nasıl aşacaz." Mao ayağa kalkar ve tozlu yere sürerek yürüyeceğiz der. Mağaraya bir ölüm sessizliği çöker.12 bin km. yürümek kurak dağları tırmanmak kayalı buzlu nehirleri geçmek milliyetçilerin ve aşiretlerin saldırısına uğramak bitin bunları aşağı yukarı erzaksız cephanesiz başarmak!



Mao kendisini bu kararları almaya iten sebepleri hiç bir zaman bütünüyle açıklamamıştır. Daha konuk sever bir bölgeye gitmesi anlaşılabilir ama askeri gerekçeler başka düşüncelerinde eklenmiş olması olanaksız değildir. Ülkede politik yetkisi sık sık tartışılmaktadır. En iyi askerleri en sağlam militanları ile böylesine şaşırtıcı bir eylemi başarması Mao’nun saygınlığını salt askerleri taydaşları arasında değil milliyetçilerin geçilen yerlerdeki halkın gözünde arttıracaktır. Yinede bu serüvene atılmak için sonsuz bir güven kusursuz bir sezgi gerekmektedir. Kimileri Mao’nun bu yolu çaresizlikten seçtiğini söylerler. Kendisi ise "yaptığımızı bir daha yapamazdık, neden mi? yalnızca olanaksız olduğundan" demiştir. Kiang-si dağında 30 bin adam abluka edilmişti. Sadece 20 bini Chen-Si’ye varır.



1934 yılında uzun yürüyüşten önce Çin Devrimi yolunu bulmakta güçlük çekmektedir. Düşman bölgesine geçen askerlerin durumu içler acısıdır. Birkaç tüfek bir kaç tabanca uzun sopaların uçlarına bağlanmış ekmek bıçakları biraz pirinç ve bir kaç katırdan başka bir şeyleri yoktu. Buna karşın içgüçleri sağlamdır. Devrimciler gece yürümekte gündüz kanlı ayaklarına ve uykusuzluğa karşın inançlarını yaymakta geçtikleri yerlerde köylüleri eğitmektedirler. Ama acılar korkunç kayıplar büyüktür.
Yaralı ve hastalar bağırmamak yerlerini bildirmemek için ağızlarını bağlarlar. Üç ayda 500 km yürürler böylece. Mao memnun değildir. Askerler donatımı olabildiğince terk etmelerini semer ve hayvanlarını feda etmeleri söylenir. 500 bin besili iyi donatılmış dinlenmiş milliyetçinin kendisi yok etmek için beklediğini bilmektedir. Bir sürü dönüş yapar zor geçitleri aşmak için binbir kurnazlığa başvurur. Hayalet ordu yoluna devam ederken bir yandan da dört düşman tümenini yok etmeyi başarır. Nisanda Sikiang kıyılarına ulaşmayı başarırlar. Kuzeyde iki komünist ordusu çarpışmaktadır. Mao güçlerinin bir kısmını oraya gönderir. Chang Kai-Chek Mao’nun ordularını bir yerde toplamak istediği sonucuna varır. Ordusu yer değiştirir. Bu kez Mao birliğine geri dönmesini söyler demir tellerle hemen ilksel köprüler yaptırır ve gece gece ordusunu Sikiang’ın diğer kıyısına geçirir. Düşmanının kafası iyice bulanmıştır. Bitkin partizanlar devrimci şarkılar söyleye söyleye yürümeyi sürdürürler.
1935 Yılında Mao



Halk şaşkın ve hayran, Çin’i birbirine karşı savunan, birbirinden bu denli farklı bir orduyu karşılaştırmakta, çok çabuk bu kadar az olanaklarla bu denli büyük sonuçlar elde edenlerin yanında yer almaktadır. Kızıl Ejder Mao nun ünün gittikçe büyür. Ama komünist önder bu yeni güç veren ünün tadını çıkaramaz. Hedefi şimdi Cheng-si dir. Chang Kai-Chek in ordusunun daha kalabalık ve dana iyi donatıldığını her an kendisi ve devrim için sonuçları çok kötü olacağı bir yenilgiyle karşılaşacağı bilincindedir. Bu yüzden gaçtiği yerlerde fazla kalamaz. Chang Kai-Chek yeni bir plan çizer. Hava güçleri ile desteklenen dev gibi bir orduyla bu kızıl ejderden bütünüyle kurtulmaya karar verir. Yerini seçer. Bozgunculuk Tatou nehrinde alt edilecektir. Bu az kalsın gerçekleşiyordu da.

Chiang Kai-Shek





Chiang Kai-Shek 1926 Yılında



Çağdaş Çin in kaderi tatou da saptandı diyebiliriz. Bölgedeki köylüler Mao ya haber verirler."Düşman kuzeyde siper durursa hiç bir ordu geçemez nehri". Çin’in askeri tarihi bu gerçeğin örnekleri ile doludur. Nehrin üstündeki tek köprü Chang’ın uçakları ile yok edilmiştir. Doğal olarak iskeleti kalmıştır ama milliyetçi uzmanlar bu iskeletin askerler tarafından kullanımının olanaksız olduğunu saptarlar. İşte o zaman tarihi bir olay meydan gelir. Mao olanaksız olanı dener. Beş kazmacı grubu feda edilir. Askerler demir kirişlere ve hala kayalara bağlı duran zincirlere tutunarak kuzey yöne doğru ilerlerler. Kıyıda nöbet tutan milliyetçilerin makinelileri ile ardı ardına vurulurlar. Yaralılar 60 metre aşağıda akan nehrin anaforuna düşerler. 2000 adamdan 80 i karşıya geçmeyi başarır.

Başkomutan Chiang Kai-Shek'in, Franklin D. Roosevelt ve Winston Churchill
Kahire Konferansı 1943 da İkinci Dünya Savaşı sırasında bir araya geldi.




2000 içinde 80 adam! Milliyetçi güçler bu görüntü karşısında içgüçlerini yitirirler. Kahramanlığın önünde boyun eğip yaşama bu denli az değer veren bu insanlara ateş etmekten cayarlar.

Geçilmesi olanaksız diye ün salmış Tatou nehrini geçebilmesi Mao’yu gerek halkın gözünde gerekse Chang Kai-Chek’in ordu gücümleri arasında denenmiş savaş yasalarının hiç birine aldırmayan herkesin bozguna uğradığı yerde başarı kazanan olağanüstü bir önder haline gelir.


Chiang Kai-Shek Adına Yapılmış Anıt



Köylülerin Mailliyetçilerin Partizanların hepsi basit bir gerilla değil büyük bir değişimin önemli bir evresini yaşadıklarının duygusu içindedirler. Ama daha yürümek gerekmektedir. Mao tartışma kabullenmeksizin büyük karlı dağı tırmanmaya başlar. Dolunun karın tepelerin buz gibi soğuk rüzgarının altında yiyeceksiz yürüyen askerlerin bir çoğu intihar eder. 1 Haziran sabahı Chen-Si’nin orduları ilksel bir birliğin geldiğini görür. Yanlarında tek bir hazine taşımaktadırlar. Bu hazine Çin devriminin destanıdır.



__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 20.04.2011, 21:36   #2
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Uzun Yürüyüş | Mao Tse Toung - Chang Kai - Chek

Mao'nun kendini kanıtladığı yürüyüş.


Teşekkürler Başakca, ellerine sağlık.
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.01.2016, 21:39   #3
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Uzun Yürüyüş | Mao Tse Toung - Chang Kai - Chek



İnanmak başarmanın yarısıdır..

İki bin askeden sadece seksen kişi karşıya geçebiliyorsa..

Bin dokuz yüz yirmi kişi, bile bile ölüme gidiyorsa.

Geride kalanlara başarmak düşer.


Bu ha Çin'de olmuş, ha Çanakkale'de..


Zafer; zafer benim, diyenlerindir...


Teşekkürler BASAKCA..

__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
chang, chek, toung


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.