Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Gezelim & Görelim > Dünyadan Tarihi Yerler ve Mekanlar

Dünyadan Tarihi Yerler ve Mekanlar Dünyanın önemli tarihi yer ve mekanları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 23.01.2009, 08:42   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Lightbulb Çin Seddi | Great Wall (Beijing)







Çin Seddi, Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan dünyanın en uzun savunma duvardır. Kalıntıları Po Hay körfezinde deniz kıyısında başlar. Pekin'in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho nehrini ikiye bölerek güneybatıya uzanır. Gobi Çölü'nün güneyinden batıya yönelerek devam eder.



İlk set, M.Ö.7. yüzyılda Chu Krallığı tarafından, günümüzdeki Henan eyaletinde yapılmış olup fazla uzun değildir. M.Ö.3. yüzyılda Hun, Tunguz ve Moğolların saldırılarını durdurmak ve ülkenin kuzey sınırlarını korumak için İmparator Qin Shin Huang (Çe-Huang-Ti), burayı boydan boya aşılmaz bir savunma duvarıyla kapatmaya karar verdi.



M.Ö.221 yılında daha önceki krallıkların yaptırdığı duvarları birleştirek uzattı. M.Ö.3. yüzyıldan M.S.17. yüzyıla kadar Çinliler seddi uzatmaya devam etmişlerdir. Seddi onaran ve savunma amaçlı kullanan son hanedan Ming Hanedanı (1368-1644) olmuştur.


Seddin yıkılmış olan kısımlarıyla birlikte uzunluğu 10.000 kilometreyi bulur. Bugün ayakta duran kısım Ming Hanedanı devrinden kalan 3.000 kilometrelik settir. Ancak asıl inşaat, M.Ö.221 ile M.S.608 yılları arasında yapılmıştır.


Seddin kalınlık ve yüksekliği yer yer değişir. Genellikle duvarın yüksekliği 7 -10 metre, taban kalınlığı 7 metre ve üst kalınlığı ise 6 metre civarındadır. Üzerinde atlar ve arabalar gidebilmektedir.


Duvar boyunca siperlik ve okçu delikleri vardır. 200 metrede bir gözetleme kulesi veya kale ve 9 kilometrede bir fener kulesi bulunur. Duvar üzerinde yer yer saray ve tapınaklara da rastlanır. Bazı yerlerde setler, kademeli savunmaya imkan verecek şekilde bir kaç sıra halinde yapılmıştır.


Çin Seddi, en uzun sürede yapılan ve en çok insan çalıştırılan yapıdır. M.S.555'te Beijing ile Datong arasındaki 500 km.lik duvarın yapımında 1.800.000 kişi çalıştırılmıştır.


Badaling dağının üzerinden geçen seddin sadece 200 metrelik kısmını yapmak için bile binlerce kişi çalıştırılmış ve bu kişilerin isimleri bir taşa yazılmıştır.
  Alıntı ile Cevapla
19 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.01.2009, 08:43   #2
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Lightbulb Cevap: Çin Seddi

Çin Seddi, Sonu Olmayan Bir Yolculuk
(Seyyahın Kaleminden)




Son yıllarda aydan görülüp görülmediği tartışılan Çin Seddi, çok sayıda seyyahın görmek istediği yerler arasındadır... Eylül ayının 18’inde, ısı 40 dereceye yakın, güneşin parlak ışınları altında muhteşem esere doğru yola koyulduk... Çin Seddi’nde yürümek için yılın en uygun zamanıymış Eylül ayı. Bir de kış mevsiminde kar yağdığında; buz kaplayan duvara çıkmaya cesaret eden çok olmayınca, ‘Kışın gelirsen duvarı kendine ait hissedersin’ diyorlar...



Muhteşem Mao Zedong, ‘Kahraman olmayı arzulayanlar önce Çin Seddi’ne çıkmayı başarsınlar’ demiş. Kastettiği ülkeyi doğudan batıya doğru ikiye ayıran, yaklaşık 7 bin km’lik duvarı bir uçtan bir uca kat etmek. Bunu atasözü olarak belleyen Çinliler için Çin Seddi hala kültürel kimliklerinin önemli bir parçası.


Çin Seddi’nin yapımına bugün gördüğümüz muazzam eseri ortaya çıkarmak amacıyla başlanmamış. Kesin tarih belli olmamakla birlikte beşinci yüzyılda bugünün Çin Halk Cumhuriyeti’nin yer aldığı bölgede yaşayan küçük devletler aralarında güvenlik amaçlı kuleler inşa etmişler. Çin, büyük bir imparatorluk haline gelirken, kuzeyden gelecek saldırılardan korunmak için kuleler, aralarına örülen duvarla birleştirilince muhteşem bir mimari eser haline getirilmiş. 16’ıncı yüzyıla kadar aralıklı olarak kuleler ve duvarın yapımı devam etmiş.


Çin Seddi yapımı hakkında söylenen bir çok hikaye var; Çin imparatoru, duvarı kendi hanedanlığı döneminde bitirmek uğruna aralıksız çalıştırılan askerler, köleler, köylüler, mahkumlar ve işçilerin gıdasızlıktan ölmesi, duvarın bazı bölümlerinde insan kanı ve kemiğinin yapıma karışması bunlardan bazılar.


17’inci yüzyıldan sonra imparatorların ilgisi azalınca kendi haline bırakılan duvarın geçtiği bölgelerde yaşayan köylüler, duvarın taşlarını söküp ev inşaasında kullanmışlar. Bugün duvarın kalıntılarının yüzde 30’undan azı iyi durumda.


Çin Seddi, doğuda Sarı Deniz’den başlayıp batıda Gobi Çölü’ne kadar çöller, dağlar, ovalar aşarak uzanıyor. Duvarın yüksekliği 10 m, genişliği 5 m, uzunluğu 7 bin km civarında... Üzerinde yürüyebilmenin yanısıra beş at, bir araba geçmeye yetecek genişlikte. Birçok gözleme kulesi ve kale bugün duvara çıkış noktası olarak kullanılıyor.


Pekin’in kuzeyindeki Badaling Kulesi, Çin Seddi’ne giriş kulelerinin en meşhur olanı. Pekin’e 70 km ile en yakın olan Badalling kulesi, 1950’de onarılmış. Hem ulaşılması hem de üzerinde yürümesi kolay ve güvenli olan diğer bir kule Pekin’e 80 km uzaklıktaki Mutianyu...


Simayai, yamaç boyunca yükseldiğinden daha dik olup, zinde olanların tercihi. Huanghua ve Jinshanling, Pekin yakınlarında diğer iki kulenin bulunduğu duvara çıkış noktaları. Diğer bölgelerde birçok giriş noktaları var fakat hem ulaşım, hem de doğa şartları daha zor.


Çin dehasının sembolü olan Çin Seddi’nin neden ve nasıl yapıldığı onbir yüzyıldan fazla bir dönem anlatılarak açıklanıyor. Dünya üzerindeki en uzun medeniyetlerden olan Çin, birçok hanedanlıklar, her hanedanlıkla değişen başkenti, birçok din, dil, ırk ve kültürüyle oldukça zengin. Çin Seddi yolunda rehberimiz, yıllar öncesinde kalan tarih bilgilerimizi tazelerken, ufukta mavi bulutlar altında, yeşil tepeler arasında uzayıp giden uçsuz bucaksız duvar görünmeye başlıyor.




Küçük Ayaklar
Bugünün Çin Halk Cumhuriyeti, 5 bin yıldan bu yana aralıksız devam eden bir medeniyet. Tarihsel mirasının çoğu sırasıyla Zhou (Ço), Qin (Çin) Han, Tang, Song, Yuan, Ming, Çin hanedanlıkları döneminden kalma. İlk Çin hanedanlığı döneminde imparatorun mezarına konulması için kırmızı çamurdan sayıları 7 bin olan Terro-cotta savaşçıları yapılır.



Barış içinde geçen Han Hanedanlığı döneminde, Çin’in tarih ve kültürel özelliklerinin temelleri atılır; İpekyolu ticareti başlar, kağıt, pusula, matbaa, barut keşfedilir. Ayrıca imparatorun diğer inançlara toleranslı olması sonucu Tibet Budizmi Çin’e gelir ve yayılmaya başlar. Konfüçyüsianizm devlet doktrini olur.

Çin’in en güçlü dönemi olan Tang Hanedanlığı, bugün Çin de dikkat çeken sarı, yeşil, kırmızı renkli tarihi yapıları bırakır. Song Hanedanlığı döneminde küçük ayaklı kadın moda olur. Küçük ayakların daha yavaş yürümesi ve seksi olduğu fikrinden hareketle sınıf ayırımı yapılmadan kız çocuklarının ayakları altı yaşına kadar bağlı tutulur. Sargı içindeki ayakların, iğne ile kanı çıkarılarak, büyümesi önlenir..


Moğol soyundan gelen Kubilay Han’ın önderliğinde hüküm süren Yuan Hanedanlığı’nın ardından Ming Hanedanlığı gelir. Ming döneminde Çin Seddi’nin bugüne kalan kısımlarının çoğu inşa edilir... Mançurya soyundan gelen ve 1644-1911 yılları arasında hüküm süren Çin Hanedanlığı, son imparatorun devrilmesiyle ortadan kalkar ve cumhuriyet kurulur.


Bu noktanın ötesine geçilmek yasaktır!
Bu kısa tarih bilgisinden sonra muhteşem Çin Seddi’nin Badalling girişindeyiz. İlk fotoğrafını gördüğümden beri merak ettiğim Çin Seddi gerçeğini öğrenince heyacanım azalıyor. Aslında duvarın ancak bir km’lik bölümünde yürünebiliyor. Geri kalan kısımları yıkıntı halinde. Oysa, saatlerce bir kuleden diğerine yürümeyi hayal etmiştik. Kapıdaki görevli, geçtiğimiz yıllarda bir Amerikalının doğudan başlayıp batıya doğru 7 bin km’ye yakın uzunluğu yaya tamamlamayı başardığını söylüyor. Bazı bölümlerinde duvardan inip, yıkıntılar üzerinde bastığı yeri bilmeden, gölleri, çölleri, bataklıkları aşarak yapılan bir tur olduğunu sözlerine ekliyor.


Duvarın sağ yönüne yürümek daha kolay olduğu için hem daha kalabalık, daha dik ve tenha olduğu söylenen sol yöne doğru yürümeye başlıyoruz, hem de çok satıcı olduğunu öğrenince, duvar dağın yamacına yapıldığı için kimi yerinde merdivenlerle kimi yerinde düz olan zemin dikey ve yatay uzandığından üzerinde yürümeyi zorlaştırıyor. Her 200 metrede bir kulenin bulunduğu duvardan aşağıya bakınca uçurum görülüyor.



Kulelerin gölgesinde hem serinlemek, hemde dinlenmek için durunca,satıcıların ısrarlı satış taktikleri kulenin dışındaki sıcaktan daha yorucu. Pekin şehir merkezindeki satıcıların benzerleri buradada var. Satıcılar olmasa hem manzaranın, hemde muhteşem mimari eserin keyfine varılacak ama ne mümkün. Herkes birşeyler satıyor; üzerinde olimpiyatların yazılı olduğu tişört, seramik biblo, ipek, kaligrafi, yağlıboya tablo, taş oyması süs eşyaları...



Bir saat içinde duvarın ziyaretçilere açık, onarılmış bölümünün sonuna geliyoruz. Geldiğimiz noktada gözlerimiz ‘Bu noktanın ötesine geçmek yasaktır’ tabelasının arkasında yıkıntılar halinde uzayıp giden bölüme takılıyor; Çin Seddi, çalılar ve vahşi otlar arasında ayakta durmaya çalışıyor. Bir süre Moğolistan’a doğru uzayıp giden duvarı seyrettikten sonra kuleye geri dönüyoruz. Çin Seddi yürüyüşümüş böylece tamamlanmış oluyor ve Badalling kulesinden bir sonraki durağımız Buda, Tao ve Lama tapınaklarının olduğu bölgeye doğu yola çıkmak üzere ayrılıyoruz.

  Alıntı ile Cevapla
18 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.01.2009, 08:43   #3
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Lightbulb Cevap: Çin Seddi
































  Alıntı ile Cevapla
Eski 06.02.2009, 06:05   #4
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çin Seddi

Çok güzel... Resimler muhteşem, çalışma dersen ona keza.

Ellerine sağlık ReaL..
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.10.2009, 05:43   #5
Çevrimdışı
**EMEL**
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çin Seddi | Çin

Süper ötesi bir yapı ...

Allahım korku dağları aşarmış ne titretmişiz zamanında dünyayı ...

Teşekkürler ReaL emeğine sağlık tam anlamıyla el emeği göz nuru çünkü...
__________________
Hayat dediğiniz 1 çay
İnsan ise sadece 1 şeker
Karıştırdıkça hayattan tat aldığını sanırsın
Oysaki;
Hayatın seni erittiğini çay bitince anlarsın..




  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz **EMEL**'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.11.2009, 21:45   #6
Çevrimdışı
Pitsy
. . . En Çatlak Kiremit . . .

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çin Seddi | Çin

Emeğine sağlık ReaL güzel olmuş ama çok güzel demiyorum
çünkü biz LaLe ile gittiğimizde Çin'e daha güzelini çekip senin konunun yanına ekleyiverecez sen görersin
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Pitsy'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.11.2009, 21:57   #7
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çin Seddi | Çin

Ohoo o zaman bizim fotoğraflar daha kıymetli olacak Pitsy
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 29.01.2010, 22:44   #8
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çin Seddi | Çin

Bu fotoğraflar Çin sitesinden...

Çinceyi bile sökmek üzereydim neredeyse...

Sinir oldum, değişik yakın plan fotoğrafları Türk sitelerinde yok...
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 29.01.2010, 23:01   #9
Çevrimdışı
Starlight
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çin Seddi | Çin

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi ReaL Mesajı göster
Bu fotoğraflar Çin sitesinden...

Çinceyi bile sökmek üzereydim neredeyse...

Sinir oldum, değişik yakın plan fotoğrafları Türk sitelerinde yok...

Resim secimlerin süper olmus hepsi birbirinden güzel..
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Starlight'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.03.2010, 20:22   #10
Çevrimdışı
Pitsy
. . . En Çatlak Kiremit . . .

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çin Seddi | Çin

Laleeee nerdesin ya bak bu real yine gitmiş çin'e

sen hala evde yat biz ne zaman gideceğiz yaa.
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Pitsy'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
bejing, çin seddi, great wall, seddi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.