Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Gezelim & Görelim > Dünyadan Tarihi Yerler ve Mekanlar

Dünyadan Tarihi Yerler ve Mekanlar Dünyanın önemli tarihi yer ve mekanları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 19.02.2010, 16:22   #1
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Lightbulb Alcatraz Adası – Alcatraz Hapishanesi | (Alcatraz Island)

Alcatraz Adası - Alcatraz Hapishanesi


Alcatraz Adası(
Alcatraz Island), San Francisco Körfezi’nde, sahile 2.4 km uzaklıkta, 9 hektar alana yayılmış olup, 1861 - 1963 yılları arasında cezaevi olarak kullanılmış ve ABD’nin en ünlü hapishanesi olma özelliğini taşımıştır.



1775 yılında araştırmacı Juan Manuel de Ayala San Fransico körfezine gider ve keşfettiği adaya, bir çok pelikan bulunmasından dolayı La Isla de Los Alcatraces (Pelikanlar Adası) adını verir. Ada bugün hala kuşların korunduğu bir yerdir.


1846 yılında Kaliforniya valisi John Charles Fremont, Alcatraz adasını Meksika hükümetinden 5000 Dolar’a satın alıyor. Önceleri san francisco'yu koruma amacıyla bir karargah olarak kullanılmaya başlar. Oldukça iyi bir şekilde silahlandırılan ada, bir kale görevi görmesinin yanında, askeri cezaevi rolünü de üstlenmektedir. Seksen yıl boyunca askeri amaçlı kullanılan Alcatraz, 01 Ocak 1934 tarihinde federal cezaevine dönüştürülür. Yeni cezaevi, maksimum güvenlikle korunmakta ve San Francisco'nun soğuk suları ülkenin en azılı mahkumlarının adadan ayrılmasını önleyecek bir bariyer görevi görmektedir. Böylece, 1934 Haziran’ında ülkenin tüm cezaevlerindeki en başedilmez, en azılı, en korkulan 196 mahkumunun buluşma noktası olur Alcatraz.




1576 mahkum kapasiteli cezaevindeki uygulamalar dillere destandır. Bütün mahkumlar için sadece dört hak vardır; yemek, giyecek, yatak ve sağlık bakımı. Tabii bunların ne şartlarda olduğunu da tahmin etmekte zorlanmıyorsunuzdur. Bunun dışındaki her şey, ayrıcalık sayılmakta; çalışmak, ziyaretçi kabulü, müzik, resim gibi sanatlarla uğraşmak ve hatta cezaevi kütüphanesine giriş bile ancak beş yıl sonra mümkün olmaktadır. Tabii, mahkum bu süre içinde 'iyi halini' muhafaza edebilmeli. Monoton geçen hayatın etkisi ile bir nevi uyuşan mahkumların başka bir cezaevine transfer olması bile sadece bir hayalden ibarettir. Hükümlülerin sayılarlarda isimlendirildikleri Alcatraz adeta bir esir kampı gibidir. Yıkatacakları çamaşır sayısından, mektuplarda kullanacakları kelimelere kadar herşey önceden belirlenmektedir.



San Francisco'dan Alcatraz adasının görüntüsü







Alcatraz Adasında Yatan Ünlü Mahkumlar:

  • Al Capone (19341939)
  • Doc Barker
  • George Kelly (Makinalı Tüfek) (19341951),
  • Robert Stroud (Kuş adam yada Alkatraz Kuşçusu olarak tanıdığımız) (19421959)
  • Bonnie ve Clyde ikilisinin şöförü Floyd Hamilton
  • ''Ürpertici'' Alvin Kapris (19361962)


Kansas'taki cezaevinde mahkumiyetini sürdürürken bir gardiyanı öldüren ve ömür boyu hapse mahkum edilen Kuşadam Stroud bu mahkumların içinde en ilgi çekici olanıdır. 30 yıl Leavenworth hapisanesinde kalan Stroud, , kuşlara merak salar ve bu konuda yaptığı araştırmalarla cezaevinden destek görür. Kanarya ve hastalıklarıyla ilgili iki kitap yazan kuşadam, aslında bilimsel araştırmalarda kullanmak için izinle aldığı tüm maddeleri, bira yapmakta kullanmakta, yaptığı biraları da kuş kafeslerinde saklamaktadır. Yıllar sonra farkedilen kuşadam, 1942 yılında Alcatraz mahkumları arasında yerini alır ve hayatını burada noktalar. Hayatı daha sonra filme konu olur.




Robert Stroud (Kuş Adam)
Üstteki resim: 1943 Aralık - Alcatraz'a geldiğinde
Alttaki resim: Ekim 1951 - Alcatraz

Hırsızlık, adam kaçırma, kaçakçılık ve kadın ticareti gibi pek çok işe bulaşan Al Capone da Alcatraz'dadır. Federal bir cezaevinde, halı kaplı odası, sayısı kısıtlanmayan ziyaretçileri ve parası cezaevi tarafından ödenen telefonuyla mahkumiyetini sürdüren Capone, adamları tarafından buradan kaçırılmaya çalışırken yakalanır.

Al Capone





Arthur ''Doc'' Barker


Alcatraz'a sevkedilen Capone'u bambaşka bir hayat beklemektedir artık. O da artık diğer mahkumlar gibi sabahları yedide uyanmakta, hücresini toplayıp sabah eğitimlerine katılmaktadır. Alcatraz'ın politikası bellidir, mahkumlar arasında en ufak bir ayrıcalığa tahammül yoktur. Yüksek sesle konuşmanın, başka hücrelere girmenin yasak olduğu, mahkumların banyolarda kalış sürelerinin bile dakikalarla sınırlandırıldığı Alcatraz, elbette Al Capone için oldukça farklıdır. Üstelik bu yeni evinde eskiden olduğu gibi kendine hizmet eden gardiyanlar yerine; sert, soğuk, kimilerine göre işkence meraklısı insanlar karşılamıştır O'nu.



Ve Al Capone'un Alcatraz'daki Hücresi -
Hücre B - 118
(Ortadaki)

Bir süre sonra frengi hastalığına yakalandığını öğrenir Al Capone, fakat teşhise inanmayıp tedaviyi reddeder. Hastalığın ilerlemesi üzerinde beyninde ciddi hasarlar oluşan mahkum, hastaneye kaldırılmak zorunda kalınca cezaevinden ayrılır, bir süre sonra da hayatını kaybeder.


Derlemedir.


  Alıntı ile Cevapla
Eski 19.02.2010, 16:24   #2
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Alcatraz Adası – Alcatraz Hapishanesi | (Alcatraz Island)

Alcatraz’dan Kaçış

Bu derece yoğun güvenlik önlemleri olan adadan ilk kaçma olayı 1937 yılında Theodore Cole ve Ralph Roe adlı iki mahkum tarafından geçekleştirildi. İki mahkum pencere boşluğu demirlerine tırmanıp cezaevi sınırları dışına çıkarak denize ulaştılar. Tüm aramalara rağmen Cole ve Roe bulunamadı, öldükleri kabul edildi


Theodor Cole ve Ralph Roe

Alcatraz adası, cezaevi olarak kullanıldığı 29 yıl içinde 34 mahkumun 14 ayrı kaçış denemesine odu. Mahkumlardan 23'ü yakalandı, 6 tanesi ise yakalanmak istenirken öldürüldü. 2 mahkum boğularak ölürken, kaçan 5 mahkumun kaderleri meçhul olarak kaldı. Mahkumların her birinin ayrı hücrelerde kaldığı, sadece yemek zamanında birbirleriyle iletişim kurabildikleri bir ortamda kaçışın planlanıp uygulamaya konulması bile yıllar alabilmekte, kaldı ki bu kaçışın başarıyla sonuçlanması da imkansız gözükmekteydi.



Duvarı kazarken kullanılan aletler


1946 yılı ise başka bir önemli olaya sahne olur. Alcatraz savaşı olarak da bilinen bu olay altı mahkumun kontrol odası anahtarlarını ele geçirmesiyle başlar. Bu şekilde diğer hücrelerin anahtarlarını ve silahları ele geçirmeyi başaran mahkumlar tek bir şeyi düşünmemiştir. Dış kapıyı kitlemek için gerekli anahtara sahip değillerdir. Görevliler tarafından kısa sürede fark edilen mahkumlar, hücrelerine dönmek yerine silahlı mücadeleyi tercih ederler. İki gün süren çatışmada mahkumların üçü ölürken, iki güvenlik görevlisi de hayatını kaybeder, 18 görevli ise yaralanır. Yakalanan üç mahkumdan ikisi ise görevlilerin ölümüyle suçlanarak gaz odasında öldürülürler.


İsyanı bastırmak isteyen görevliler camlara tırmanırken



1962 yılında ise cezaevinin en gizemli kaçışı gerçekleşir, kaçış planları yapan üç mahkum, gazete, boya ve gerçek insan saçından yaptıkları maddeleri geceleri yataklarına bırakıp, tünel kazımına başlarlar.

Hücrelerinin arka duvarını yıkıp yerine mukavva parçaları yerleştiren, oradan da duvarın arkasında bulunan su borularına tırmanan John, Clarence ve Frank adlı mahkumlar, daha sonra lağım sularının arasından geçerek denize ulaşır. Cezaevi yağmurluklarını can yeleği olarak kullanan üçlünün san Francisco sularında uğradıkları akıbet hala bilinmiyor.



Tek ipucu ise haftalar sonra bulunan can yelekleri ve tanınmayacak hale gelmiş cezaevi üniformalı bir erkek cesedidir. Diğer iki mahkumun yaşadığına dair söylentiler uzun süre Amerika’yı meşgul eder ve ünlü oyuncu Clint Eastwood'un başrolünü oynadığı 'alcatraz'dan kurtuluş' adlı bir film çekilir. Filmin oldukça ses getirmesi üzerine kaçakları bulma amacıyla geniş kapsamlı bir operasyon gerçekleştirilir. Olaydan dört yıl sonra, san Franciscolu bir gazeteci mahkumların yaşıyor olduklarını iddia etse de, iddiayı kanıtlayacak en ufak bir ipucu bulunamaz. Kimi söylentilere göre ise cezaevinin çevresi köpekbalıklarıyla çevrilidir ve buradan karşıya yüzmek imkansızdır.


Kuruluşundan 29 yıl sonra, 1963'te, her ne kadar ülkenin en azılı mahkumlarını suç işlemekten uzak tutmayı başarmış olsa da alcatraz cezaevi kapatılır. Cezaevinin kapanışı olaylı firardan hemen sonra gerçekleşse de asıl neden maliyetin yüksek olmasıdır. Körfezde izole halde bulunan adaya, her gün ulaştırılması gereken yiyecek, içecek ve diğer malzemelerin tutarının ülkedeki diğer cezaevi masraflarının üç katı olması cehennemin sonunu getirir.


Gözcü Kulesi
Cezaevinin kapatılmasından sonra halka açılan ada yılda, 750.000 ziyaretçiyi kendine çeken turistik bir alan haline getirilir. 2008 Şubat ayında Alcatraz Cezaevi'nin yıkılması için yapılan referandum, San Francisco'lu seçmenlerin % 72'lik oy oranıyla reddedildi.

Hücrelerin bulunduğu binalar bugün Müze olarak hizmet vermektedir


Bugün Alcatraz Adası ve Alcatraz Hapishanesi, yılda 750 bin ziyaretçinin gittiği bir müze ve 1982 yılından beri Golden Gate Ulusal Dinlence Bölgesi’nin bir parçası olarak kullanılmaktadır.

  Alıntı ile Cevapla
Eski 19.02.2010, 20:32   #3
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Alcatraz Adası – Alcatraz Hapishanesi | (Alcatraz Island)

Alcatraz'ın İç Kısmından Görüntüler





A - Blok





D - Blokda Bir Hücre





Alcatraz Yemekhanesi





Alcatraz Mutfağı






Alcatraz Çamaşırhanesi





Alcatraz Röntgen Odası







Alcatraz'da Hasta Koğuşu





Kuş Adam Rober Stroud'un Hastayken Kaldığı Koğuş



  Alıntı ile Cevapla
Eski 19.02.2010, 21:02   #4
Çevrimdışı
Seyyah
Uzman Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Alcatraz Adası – Alcatraz Hapishanesi | (Alcatraz Island)

Tek kelimeyle mükemmel olmuş LALE
Belliki gerçekten özene bezene hazırlamışsın. Emeğine sağlık.


Robert Stroud da hapisanede baya zayıflamış. Sayende öğrenmiş olduk
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Seyyah'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.02.2010, 21:25   #5
Çevrimdışı
phoenix
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Alcatraz Adası – Alcatraz Hapishanesi | (Alcatraz Island)

Teşekkürler Lale eline sağlık Prison Break dizisi geldi aklıma
__________________
nefret'i sevgi'den daha çok severim dedi şeytan, çünkü;
nefret'in sahtesi olmaz
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz phoenix'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.02.2010, 21:25   #6
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Alcatraz Adası – Alcatraz Hapishanesi | (Alcatraz Island)

Ellerine sağlık, teşekkürler LaLe...

2 kez filmini izlemiştim...

Filmini pek abartmamışlar...

* * *

5000 Dolarlık bir ada imiş he...

(Müziğini dinlemek için bile bu konuya arada girerim...)
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.02.2010, 21:28   #7
Çevrimdışı
Duayen
Huysuz ve Tatlı Kadın

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Alcatraz Adası – Alcatraz Hapishanesi | (Alcatraz Island)

Olağanüstü bir emek verdiğin belli meleğim..
Ellerin, yüreğin, dert görmesin teşekkürler
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Duayen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.02.2010, 21:30   #8
Çevrimdışı
Mathematician
Kroniköğrencideğilartık:D
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Alcatraz Adası – Alcatraz Hapishanesi | (Alcatraz Island)

Sayende bir şey daha öğrenmiş oldum.
Teşekkürler Lale
__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Mathematician'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.02.2010, 21:35   #9
Çevrimdışı
Pitsy
. . . En Çatlak Kiremit . . .

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Alcatraz Adası – Alcatraz Hapishanesi | (Alcatraz Island)

Laleee çok güzel değişik enteresan bir konu amerikan filmi tadında ellerine sağlık.
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Pitsy'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.02.2010, 21:36   #10
Çevrimdışı
Aldacı
» Marjinal Çapulcu «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Alcatraz Adası – Alcatraz Hapishanesi | (Alcatraz Island)

Ellerine sağlık, çok güzel hazırlamışsın. Ben çok etkilendim, çok hoşuma gitti burası.
__________________

E sarà mia colpa
Se cosi è?

  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Aldacı'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
adası, al capone, alcatraz, alkatraz, hapisane, hapisanesi, hapishane, hapishanesi, island


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 04:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.