Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Gezelim & Görelim > Dünyadan Tarihi Yerler ve Mekanlar

Dünyadan Tarihi Yerler ve Mekanlar Dünyanın önemli tarihi yer ve mekanları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 05.01.2013, 19:46   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Buda'nın Gizemli Tapınağı | Borobodur









Endonezya'nın Cava Adasındaki Borobudur Tapınağı, Dünyadaki en büyük Budist Tapınağı. İkiyüz yıl önce bulunduğunda arkeleoglar arasında şaşkınlıkla karşılanmıştı. Budizmin merkezinden çok uzaktaki tapınağın gizemi nedir?
Yüzlerce kabartmada Buda”nın hayatının anlatıldığı tapınağın neden Budizmin doğum yerinden çok uzakta yapıldığı bilinmiyor. Borobudur, 1997”de UNESCO Dünya Kültür Varlıkları Listesine alınan Güneydoğu Asya’daki en eski anıt, güney yarıküredeki eski dönemlerden kalma en büyük anıtsal yapı ve dünyanın en büyük budist tapınağıdır.







Yapı, MS 775-842 yılları arasında Java Adasında hüküm süren Sanjaya ve Sailendra hanedanları tarafından inşa ettiriliyor, tamamlanmasından çok az bir süre sonra, 856”da hindu işgalinden sonra terkediliyor. Bu bilgileri sizlere aktardığımız Faruk Budak”ın kendi özel sitesinde bu tapınakla ilgili olarak verilen bilgilere göre 10”ncu yüzyılda üzeri volkanik küllerle, bitki örtüsü ile kaplanmaya başlıyor ve tamamen unutuluyor. 1814 yılında bir ingiliz albay tarafından keşfediliyor. 1855”te başlayan temizleme ve restorasyon çalışmaları neredeyse yüz yıl sürüyor. 1973”te 27 ülke, çeşitli sivil kuruluşlar ve UNESCO’nun desteklediği on yıl sürecek bir restorasyon projesi başlatılıyor. 1983 Şubat’ında, eski devlet başkanı Suharto 25 milyon dolarlık projenin tamamlandığını ilan ediyor. Restorasyon sırasında çekilmiş ve müzede sergilenen eski siyah beyaz görüntüler, nereden nereye gelindiğini çok iyi anlatıyor.




Bilim adamları, ilk temizleme çalışmalarından beri yapının orijinal şekli hakkında çeşitli yorumlarda bulunmuşlar. Alman bilim adamı Hoenig, tapınağın dört ana yönde dört ana girişi olduğunu ve dokuz katlı olduğunu söylüyor. Doğuya bakan ana girişten giren bir budist hacı, her iki tarafı da budist öğretiye ait rölyeflerle dolu açıkhava koridorlarında yükselerek yaptığı yaklaşık beş kilometrelik uzun dairesel yürüyüş sırasında, günümüzün metaryalist dünyasından kurtularak sembolik olarak nirvana aşamasına ulaşıyor. İnanışa göre ilk katı temsil eden ilk beş terasta 432 Buda heykeli, ikinci katı temsil eden yukarıdaki üç terasta da içerisinde birer buda heykeli olan 72 stupa bulunuyor. Nirvanayı temsil eden dokuzuncu kattaki ana stupanın içi boş.






Coşkun Aral'ın gözüyle Endonezya ve Borobodur

Coşkun Aral ”Terörün vurduğu ülke” başlıklı yazısında 24 Mart 2003 tarihli Akşam gazetesinde bakın bu gizemli tapınakla ilgili izlenimlerini nasıl anlatmıştı.

Endonezya'yı ilk tarih kitaplarında keşfetmiştim. Daha sonraları edindiğim fotoğraf kitaplarında muhteşem güzelliğine tanık oldum. Hayallerim beni sonunda Endonezya'ya uçurdu. İlk kez 1980 ortalarında, Sipa Press'te çalışırken gittiğim Endonezya'ya birçok kez gitme fırsatı buldum. Endonezya oldukça büyük ve farklı bir ülke. 17 bin 500 adası, Ekvator boyunca bir yay çizerek 214 milyonu aşan nüfusu barındırıyor. Dünyanın en çok turist alan bu ülkesi, savaşlar ve terör nedeniyle bu ününü kaybetti. Şaşırtıcı doğal güzellikleri, tropikal ormanları, sakin gölleri, çılgın nehirleri, derin okyanusları, adalarının su altına kadar uzanan güzellikleri, bugün eski ilgiyi göremiyor. Türkiye Endonezya'yla 1569 yılında tanıştı. Müslüman Aceh Devleti'ne yardım etmek için, Kurdoğlu Hızır Reis komutasında 15-20 parçalık bir kuvvet gönderildi. Böylece Osmanlı hakimiyeti ve gücü Uzakdoğu'ya kadar uzanmış oluyordu. O dönemlerden bugüne . En son cennet adası Bali'de patlayan bombayla, turizmine de son darbe vurulmuş oldu.





Sömürgeci Tarih

16. yüzyılda Portekizli sömürgeci güçlerin adaya gelmesiyle Endonezya'nın egzotik kültürü ve doğal güzellikleri batılı yazar ve ressamların ilgisini çekti. Canlı tasvirler ve romantik anılarla döndüler ülkelerine. Fotoğraf makinesinin icadıyla birlikte 19. yüzyılın başlarında, daha önceden gelmiş yazarların ve ressamların tasarladıklarının, anlattıklarının yetersiz kaldığı anlaşıldı. Endonezya gerçekten büyüleyiciydi. Endonezya'nın verimli topraklarında, 19. yüzyıl sonlarında Hollandalılar”ın getirdikleri ve tanıttıkları tütün, kahve, şeker, kauçuk ve çay yetiştirilmeye başlandı. Hollandalılar köylerden oluşan bu ülkeye şehirler kurmaya başladılar. Bu şekilde gelişen sömürgeci tarih, bugünün Endonezya'sının temellerini attı. Batıya doğru uzanan adaları Asya özellikleri taşırken, doğuya uzanan adalar, Avustralya özelliklerini taşıyor. Sumatra, Borneo, Java ve Bali adaları zoolojik ve biyolojik olarak Asya'ya benzerken, Irian Jaya ve ona komşu adalar Avustralya'ya benziyor. İki biyolojik bölge arasında kalan en büyük ada olan Sulawesi, doğa tutkunları için ayrıcalıklı bir önemde.





Buda'nın Tapınağı
11 Eylül sonucu ülkenin üzerine çöken terör bulutları, Borobudur'un üzerindeydi. Yanardağdan çıkan dumanlar Borobudur'un silüetini pusluyordu ve ben bu yapının ne kadar muhteşem olduğunu hissedebiliyordum. Yaklaştıkça büyülendiğim, yapılışındaki zekaya ve yapıyı saran felsefi ruha hayran kaldığım Borobudur'da, turistler yerine sadece yerliler ve ilahiyat öğrencileri vardı. Borobudur Tapınağı dünyanın en harika yapılarından biri olarak ifade ediliyor. Her ne kadar yaşı bilinmiyor olsa da, M.S. 7. yüzyıl sonu ile 8. yüzyıl başında Sanmaratungga tarafından inşa edildiği sanılıyor. Bir buçuk yüzyıl boyunca Java'da Budizmin ruhani merkezi olan Borobudur, 1814 de Sir Thomas Stanford Raffles keşfedene kadar tüm sırlarını sakladı. 55 bin metre karelik lav kayası, bir dağın üzerine piramit şeklinde altı dikdörtgen yapı, üç teras ve tepe noktayı oluşturan kubbe yerleştirilmiş ve bu devasa yapı oluşturulmuş. Yapının tamamı, Buda”nın kutsal çiçeği, nilüfere benziyor. Bir gölün üzerinde yüzen, patlamaya hazır bir nilüfer çiçeği.



Uzandığı her yönde 92 Buda heykeli ve 1460 rölyef sahne yer alıyor. Alt katta, 160 neden sonuç ilişkisini anlatan rölyef, orta katta Buda'nın hayatına ilişkin birtakım hikayeler ve Jataka masallarından sahnelerin resmedildiği rölyefler, üst katta da duvarla çevrelenmiş kare balkon bulunuyor. Balkonu içine alan yuvarlak duvarlar, başlangıcı ve sonu olmayan bir çemberi anlatıyor.
Burası 92 Buda'nın yeri. Hepsinin heykellerinde beş yönden birini gösteren bir el işareti var. Doğuyu gösteren el dünyayı adalete çağırırken, güney kutsamayı, batı meditasyonu, kuzey korkusuzluğu ifade ediyor. Merkezde ise öğretmeyi anlatan bir ifade var. Budizmin en üst sembolü olan Borobudur, aynı zamanda da evrenin bir tasarımını oluşturuyor. Üç bölüme ayrılmış olması mikro-kozmosu anlatmak için inşa edilmiş. Mikro-kozmosta, insanoğlunun istekleri negatif etkilere açık; orta bölümde bu negatif etkiler insanoğlu tarafından pozitif olanlarla bastırılıyor, en üst bölümde ise insanoğlu artık isteklerle çevrili değil. Nitekim Buda'nın felsefesine göre, acı çekmemek için hiçbir şeyi istememek gerekir. İnsanlar istediklerini elde edemediklerinden ötürü mutsuzdurlar, istemekten vazgeçerlerse mutlu olurlar.

Tüm bu güzellikler uzun bir dönem dünyaya Endonezya'yı bir turizm ve doğa cenneti olarak yaşatırken, ülkenin karanlık yüzünde ise sosyal dengesizlikler, yolsuzluklar ve ekonomik sorunlar bulunuyordu. Dünyanın en büyük petrol reservlerine ve en değerli madenlerine sahip olmasına rağmen, sosyal adaletsizlik ve ülke yöneticilerinin çıkarcı ve ahlaksız politikaları, yönetimde söz sahibi aileler ve onların denetiminde yapılan politik suikastler, dünya tarihinde eşi benzeri olmayan toplu katliamlar, ülkeyi bugünlere getirdi.



1960 larda 100 binlerce insanın yok edilmesiyle tarihin en büyük komünist avcılığı yaptı. İleriki yıllarda farklı etniklerin yaşadığı bölgelerde baskı politikaları ve paramiliter güçlerin gerçekleştirdiği şiddet eylemleri, Endonezya'ya komşu bazı ülkelerin okyanusa yayılmış bir takım adalarda ayrılıkçı hareketleri tetikledi. Doğu Timor bağımsızlığını ilan etti. 11 Eylül ardından, Endonezya'daki aşırı islamcıların ülkede ve komşu ülke Malezya ve Filipinler'deki faaliyetleri, Bali'de yüzlerce yabancı turistin ölümüyle sonuçlanan bombalı terör eylemini bir anda Endonezya”yı terör cehennemi haline dönüştürdü.

Kaynak


  Alıntı ile Cevapla
Eski 05.01.2013, 19:59   #2
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Buda'nın Gizemli Tapınağı | Borobodur

Tapınağın güzelliğine bakar mısınız? Hayran kaldım.


Bu kadar güzel korunabilmiş olarak günümüze kadar gelebilmesi de ayrı bir mucize.

Harika, harika. Orada olsam saatlerce her taşını incelerdim muhakkak.



Teşekkürler Canan.
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 05.01.2013, 22:27   #3
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Buda'nın Gizemli Tapınağı | Borobodur

Yapımı MS. 775'li yıllarda sürüyor, 10. yüzyılda volkanik küller, bitkilerle örtülüyor ve 200 yıl önce bulunup restoresi tam 10 yıl süren bir aşamadan sonra günümüze sırlarla dolu bir şahaser olarak geliyor.

Buna mucize denebilir.


Bizimkiler gibi "bir yerden kemik alıp getirip koyuyor" denilmemiş en azından.



  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.01.2013, 12:32   #4
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Buda'nın Gizemli Tapınağı | Borobodur

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi LaLe Mesajı göster
Tapınağın güzelliğine bakar mısınız? Hayran kaldım.


Bu kadar güzel korunabilmiş olarak günümüze kadar gelebilmesi de ayrı bir mucize.

Harika, harika. Orada olsam saatlerce her taşını incelerdim muhakkak.



Teşekkürler Canan.

Konuyu hazırlarken, ben de aynı duyguları yaşadım LaLe. Bu ne güzellik...En önemlisi, hala ayakta olması.

Bizim tarihi eserlerimizden bahsetmeyeceğim hiç

Haklısın Başakça, buna mucize denilir ancak.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.01.2013, 11:04   #5
Çevrimdışı
Türkü
...> Ata'm İzindeyiz <...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Buda'nın Gizemli Tapınağı | Borobodur

Asırlara meydan okumuş adeta. Gizemli bir o kadar da etkileyici.

Teşekkürler Canan.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.01.2013, 14:24   #6
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Buda'nın Gizemli Tapınağı | Borobodur

Ölmeden önce görülmesi gereken 100 yer sıralamasında ilk sıralardaydı sanırım Borobodur Tağınağı.

Şimdi resimlerine bakıp tarihini okuduğum zaman neden bu listeye girmiş olduğunu anlıyorum.

Teşekkürler Canancım sunum için
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.08.2013, 14:29   #7
Çevrimdışı
Mislina
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Buda'nın Gizemli Tapınağı | Borobodur

Volkanik taşlar,duvarlarındaki rölyefler,yakınında bulunan Merapi Volkanı...
Şu anda da Çanakkale'ye düşen göktaşlarının tapınakta bulunan taşlardaki detaylar da gizli olduğu söylentisi ile gündemde.
__________________
"Ama gerçek, aziz dostum, can sıkıcıdır."

  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Mislina'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.08.2013, 14:46   #8
Çevrimdışı
Cansuyu
« Gün Batımı »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Buda'nın Gizemli Tapınağı | Borobodur

Muhteşem bir güzellik insan bakmaya doyamıyor.

Ne güzel değerini bilip sahip çıkılması..
__________________
“Gittin mi büyük gideceksin!
Ayrılık bile gurur duyacak seninle..



  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Cansuyu'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.07.2014, 20:38   #9
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Buda'nın Gizemli Tapınağı | Borobodur



























__________________
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.07.2014, 00:44   #10
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Buda'nın Gizemli Tapınağı | Borobodur

İmkansızlıklar içinde yapılmış olması Borobodur Tapınağını çok daha gizemli ve harika bir yer haline getiriyor.

Bilgiler ve düzenlemen için teşekkürler Canancığım, ellerine sağlık.
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
borobodur, budanın, felsefesine, heykeli, meditasyonu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.