Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Gezelim & Görelim > Dünyadan Tarihi Yerler ve Mekanlar

Dünyadan Tarihi Yerler ve Mekanlar Dünyanın önemli tarihi yer ve mekanları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 01.02.2013, 21:05   #1
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Uyuyan Güzelin Şatosu | Neuschwanstein Şatosu | Almanya





Neuschwanstein Şatosu, Bavyera’nın güneyinde, Füssen yakınındaki Hohenschwangau kasabasının üst kısımlarındaki tepe üzerinde bulunmaktadır. Şato Bavyera Kralı Ludwig II’nin isteği üzerine Orta Çağ zamanındaki şövalye şatolarının idealize versiyonu olarak yapılmıştır. Şatonun taslakları tiyatro ve sahne ressamı olan Christian Jank tarafından çizilmiş, yapımını ise Bavyeralı mimarlar Eduard Riedel ve Georg von Dollmann üstlenmişler. Kral maalesef sarayda çok kısa bir süre yaşamış, şatonun tam olarak bitiminden kısa bir süre sonra ölmüş. Şatonun bugünkü sahibi Bavyera olup, Bavyera Kamu Saraylar, Bahçeler ve Göller idaresinde bulunmaktadır.




Neuschwanstein, Ludwig II’nin en ünlü şatosu olup, Almanya’nın en bilinen yerlerinden biridir. Her sene 1.3 milyon turist tarafından ziyaret edilmektedir. Çoğunlukla Masal Sarayı olarak adlandırılan Neuschwanstein, senenin her günü ziyaretçilere açıktır. Mimari ve iç tasarımında 19. Yüzyılın romantik ektektizminin izleri görülmektedir ve tarihselciliğin en önemli çalışması olarak kabul edilir.


Orta Çağ’da, şatonun bulunduğu yerde içinde bir palas ve kulesi olan iki ufak kale (Vorderhohenschwangau) ve sadece bir hendekle ayrılmış, tahkim edilmiş Hinterhohenschwangau adında, içinde yaşanan bir kule vardı. Binaların sahipleri 16. yüzyılda yaşamış olan Schwangau lordlarına dayanmaktadır. 19. yüzyılda kaleler harabeye dönmüş, Hinterhohenschwagau’dan geriye kalan kısım ise gözetleme kulesi olarak kullanılmış. Ludwig II çocukluğunun bir kısmını kale kalıntıları yakınındaki, babası Kral Maximilian II’nin 1837’de bir Orta Çağ kalesini oturma amaçlı restore ettirdiği Hohenschwangu sarayında geçirmişti. Sarayın üst kısımlarına yer alan harabaleri veliaht prens gezilere çıktıkça görüyordu ve 1859 yılında günlüğüne Vorderhohenschwangau Kulesinin kalıntılarını kaydetmişti.



1864 yılında Genç kralın hükümeti devralmasından sonra, Vorderhohenschwangau kalesi kalıntılarının (daha sonra Neuschwanstein Şatosu) tekrar yapılandırılması Ludwig II’nin ilk büyük saray projesiydi. Neuschwanstein’i yapma isteği, Ludwig II’nin kardeşi Otto ile birlikte 1867 yılında yeniden yapılmış olan Wartburg Kalesi’ni ziyaret etmesi ve aynı yılın Temmuz ayında Fransa’da ki Pierrefonds Sarayı’nı görmesi ile başladı.



1848’de tahttan çekilen büyükbabası Ludwig I’in ölümünden sonra genç kral 1868 yılında onun mirasına hak kazanmış, önemli bir finansal kaynağın sahibi olmuştu. Çocukluğunda hayalini kurmuş olduğu Ortaçağ Şatosunu yaptırma işlerine koyulmuş ve ressam Christian Jank’a şatonun tasarımını yaptırıp, yapımı için de Bavyeralı mühendisleri görevlendirmişti. Eski kalenin kalıntılarını yeni bina içine alma projesi teknik zorluklardan dolayı yapılmadı. Şato için ilk planlar, stil olarak Nürnberg Kalesi’nin baz alınması idi. Eski Vorderhohenschwangau kalesi yerine yeni binanın yapılma planları tekrar iptal edilip, giderek büyük tasarımlarla bütünleştirilerek, çok daha büyük bir şato projesi haline dönüştürülüp, Wartburg Kalesi model olarak alındı. Kral ayrıntılı bir plan üzerinde dayattıkça dayatıyor, önüne koyulan her taslağı onaylıyordu. Tasarımlar üzerindeki etkisi o kadar çok fazlaydı ki, şato mimarlardan çok kendi yarattığı bir şato olmuştu.



Şatonun inşasına 1869 yılında başlanmış, Ludwig II’nin arzu ve taleplerine karşılık masraflar, tasarımlar da birçok kez tekrar tekrar elden geçirilmişti. Maddi kaynakların kısıtlı olmasından dolayı yapılamayan Mağribi salonu yapabilmek için, büyük taht odasının yerine ufak bir çalışma odası düşünülmüş, yapılması planlanan konuk odası taslaktan çıkartılmıştı. 1872 yılında bitmesi planlanan şatonun inşaatı tekrar ertelenmek zorunda kalınmıştı. Prusya Krallığına bağlılığına dair yolladığı mektubuna karşılık teşekkür olarak, Hannover Krallığı’nın el konulan mallarının fonundan kendisine para yollandı. Ludwig’in maddi kaynakları diğer inşaat projelerine de gidiyordu. 1886 yılın kadar saray ve ana kapının dış cephesi büyük ölçüde bitmişti, 1884 yılından itibaren kral sarayda yaşamaya başlamıştı. Ludwig II 1886 yılındaki ölümüne dek sadece 172 gün, koca bir inşaatı andıran şato içinde yaşamıştı. 1885 yılında aşağı Hohenschwangau’da ikamet eden annesi kraliçe Marie’yi, 60. doğum günü vesilesiyle şatoda kabul etti.

Kaynak: Vikipedi
Tercüme: Bana aittir
  Alıntı ile Cevapla
Eski 01.02.2013, 21:06   #2
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Uyuyan Güzelin Şatosu | Neuschwanstein Şatosu | Almanya



Neuschwanstein, Ludwig II için bir tiyatro kulisi olarak da hizmet vermesi için planlanmıştı. Aynı zamanda da Richard Wagner’in hayatı ve çalışmalarına kaşılık bir dostluk tapınağı olarak adanmıştı ama Richard Wagner şatoya hiçbir zaman gelmemişti.


Şato büyük olmasına rağmen içinde tüm kraliyet ailesi mensuplarını barındıracak şekilde değildi. Sadece kralın özel konutu ve hizmetkarlar için odalar mevcuttu. Şato içindeki binalar yerleşim yerine, dekoratif amaçlıydı. Örneğin şömine odası (ancak kralın ölümünden sonra bitirilebilmişti) Richard Bach’ın Lohnengrin isimli operasının ikinci perdesinde yer alan binayı anımsatıyordu.



Kral inşaat projelerini kendi özel varlıklarından ve devletin kendisine yıllık olarak verdiği ödenekten ödüyordu. Çıkan söylentilerin aksine, devlet kasası projeler için tahsil edilmemişti. Kralın ölümüne kadar şato için harcanan miktar 6.180.047 Mark tutmuştu. İnşaat için tahmin edilen meblağ ise 3,2 milyon Mark idi. İnşaat maliyetleri için kralın özel gelirleri de yetmez olmuş, kral sürekli yeni krediler almak zorunda kalmıştı. 1883 yılında 7 milyon Mark borçlanmış ve 1885 yılında da ilk kez haciz tehdidi ile karşı karşıya gelmişti.

Devlet başkanı borçlanma üzerindeki anlaşmazlıktan dolayı, 1886 yılında kralı tahttan indirme kararı aldı. Karar çıktığı zaman kral Neuschwanstein’da yaşıyordu. Kendi yaptırdığı saraylar içinde son oturduğu saraydı bu. İlk gelen komisyon kralın şatoda yaşamasına devam etmesine izin verirken, bir ay sonra yeni komisyon gelmiş ve kral bir gün içinde şatoyu terk etmek zorunda kalmıştı. Kral, Starnberg Gölü kıyısındaki Berg Sarayı’na yollanmış ve gözetim altında tutulmaya başlanmıştı. Daha sonra da Starnberg Gölü’nde boğularak öldü.

Şatonun 1900 yılından renklendirilmiş bir fotoğrafı



Kralın öldüğü zaman Neuschwanstein hala bitmemişti. Ludwig II. hiçbir zaman şatoyu kamuya açmak istememişti ama ölümünden altı hafta sonra şato ziyaretçilere açıldı. Giriş ücretlerinden elde edilen gelir ile kredilerin bir kısmı ödendi. Kraldan kalan emlakların yönetimi ile, 1899 yılına kadar kalan borçların hepsi ödenmişti. Pürüzsüz bir ziyaretçi akımı sağlamak için, bazı odalar ve saray tamamen bitirilmişti. Ziyaretçiler ilk günler odalarda serbestçe dolaşabiliyordu ve bu nedenle de mobilyalar yıpranmaya başlamıştı.

Tepe üzerinde kurulu olan Şato, iki dünya savaşını da hiçbir hasar almadan atlatmıştı. Nazi partisinin hırsızlık örgütünün Fransa’dan yağmaladıkları sanat eserlerinin deposu olarak 1944 yılına kadar kullanılmıştı. Sanat eserleri görev güçleri tarafından fotoğraflanarak katalog haline getirilmişlerdi. Savaş sonunda şatoda soygunu belgeleyen 39 fotoğraf albümü bulundu. Albümler bugün Amerikan Ulusal Arşivi’nde bulunmakta. Savaş sonunda şatoda Alman Reichsbank’ın altınları saklandı, savaştan sonra bu altınlar bugün hala bilinmeyen bir yere götürüldü. Şato 1945 yılında SS'ler tarafından, içinde bulunan sanat eserlerinin düşman eline geçmemesi için havaya uçurulma tehlikesi yaşadı. SS-Grup liderinin engellemesi ile bombalama yapılmayarak, şato müttefiklere devredildi. Münih arşiv alanı bombalandığından dolayı, İkinci Dünya Savaşından sonra Bavyera arşiv yönetimi şatonun bazı odalarını arşivleri depolamak için kullandı.

1882 - 1885 yılları arasında çekilmiş bir fotoğraf
Şatonun kare kulesi yapım aşamasında




Neuschwanstein dünya çapında Romantik dönemin bir sembolü olarak bilinir. Disneyland tema parklarındaki uyuyan güzel sarayına model, çeşitli filmlere mekan ve Amerikalı ressam Andy Warhol’a ilham kaynağı oldu. 2002 yılında şato yakınına düşen göktaşı şatonun adı altında kategorize edildi. Dünyanın yeni harikası seçimlerinde 2007 yılında dereceye girdi ve 8. sırada yer aldı. 2008 yılından beri Ludwig-Sarayları’ndan birinin UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesine girmesi için çalışılıyor.

Şatonun Avlusunun İnşaatı - 1886



Neuschwanstein Şatosu bugün Almanya’nın en önemli turistik yerlerinden biridir. Güvenlik nedeni ile 35 dakikalık turlara izin veriliyor. Haziran – Ağustos ayları en yüksek sezonu olup, günde 10.000 kadar ziyaretçisi oluyor. Şatoyu gezmek için çok fazla talep olduğundan, randevusuz gelenlerin dışarıda bir süre beklemeleri gerekiyor. Bilet satışları kapıda yapıldığı gibi, internet üzerinden ve Hohenschwangau bilet merkezinden tedarik etmekte mümkün. Şatoyu yıllık 1,3 milyon kişi ziyaret ediyor, 2009 yılında 1,342 milyon, 2005 yılına kadar toplam 50 milyon üzeri ziyaretçi sayılmıştır. 2004 yılında 6,5 milyon Euro üzeri gelir elde edilmiştir.
  Alıntı ile Cevapla
18 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.02.2013, 21:06   #3
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Uyuyan Güzelin Şatosu | Neuschwanstein Şatosu | Almanya







İç Mekanlar
Şato tamamlanmasından sonra içinde misafirler ve hizmetliler için odalar dahil, 200 odası olması gerekirken, ancak 15 oda ve salonlar yapılmıştı. Sarayın alt kaltlarında mutfak ve hizmetkarlar odalarının yanı sıra, bugünkü saray yönetim odaları bulunmakta. Üst katlarda kralın ihtişamlı salonları bulunmakta. Ön binanın üçüncü katında yaşam alanları, onun üstünde Şarkıcılar Salonu bulunmakta. Binanın batıya bakan arka kısmı tamamen taht salonundan oluşmakta. Değişik katların yüzölçümü yaklaşık olarak 6.000 m²’yi bulmakta.


Taht ve Şarkıcılar Salonu


Şarkıcılar Salonu (Renklendirilmiş)



Kalenin iki büyük odası Taht ve Şarkıcılar Salonunu oluşturmakta. Şatonun en büyük odası 27x10 büyüklüğündeki Şarkıcılar Salonu. Salon Sarayın doğu kanadına bakan, dördüncü katta, kralın odasının üst kısmında bulunmakta. Şarkıcılar odası Wartburg Kalesinin Şarkıcılar ve Balo salonundan esinlenerek yapılmış ve kralın en sevdiği projesi olmuştu.

Taht Salonu (Renklendirilmiş)



20x12 metre büyüklüğündeki Taht salonu sarayın batı kanadında bulunmakta ve 13 metre yüksekliği ile üçüncü ve dördüncü katları kaplamakta. Münih Sarayı içindeki Azizler Kilisesi örnek olarak alınmış. İki katı ile şatonun ikinci büyük odası olan salonun üç tarafını renkli resimler süslemekte. Kralın ölümünden sonra salonun zeminini süsleyen mozaikler döşenmiştir. Tavandan sarkan avize bir Bizans taçı model alınarak yapılmıştır.


Oturma ve Hizmetli Odaları
İhtişamlı salonların yanı sıra, Ludwig II için ufak odalar da yapılmıştı ve kralın yaşadığı zaman içinde bu odalar bitmiş durumdaydı. Kralın yaşam alanı, şatonun doğu kanadında üçüncü katta bulunmakta, sekiz oda ve birkaç ufak odadan oluşmaktadır. Gösterişli özelliklerine rağmen, odaların mütevazi büyüklüğü, mobilyaları, kanepe ve oturma grupları ile modern olarak döşenmiştir. Duvar resimleri, duvar halıları, mobilyalar ve diğer el sanatları ile donatılmış odalar kralın zevkine göre döşenmişti.

Oturma Odası (Renklendirilmiş)





Oturma Odası ile Çalışma Odası arasındaki Mağara



Doğuya yönelik olan oturma odası Lohengrin Operası temalarına göre dekore edilmiş. Kanepe, masa, koltuklar ve oturma köşeleri ile oda samimi ve rahat bir hava yansıtıyor. Oturma odasını çalışma odasına bağlayan bir mağara var. Alışıla gelmişin dışında olan bu mağara, içinde ufak bir şelalesi ile ve yan taraftaki çalışma odasının dekoru Richard Wagner’in Tannhäuser isimli 3 perdelik operasından esinlenerek yapılmış. Çalışma odasının karşı tarafındaki yemek odasının duvarları ozan resimleri ile süslenmiş. Üç kat aşağıda bulunan mutfağa, ufak bir yemek asansörü ile ulaşılmakta.

Çalışma Odası (Renklendirilmiş)





Yemek Odası
(Renklendirilmiş)



Yemek odasının yanındaki yatak odası ve ona bağlantılı ufak şapel, şatonun neogotik tarzı döşenmiş tek odaları. Kralın yatak odasında büyük ve oymalı bir yatak bulunmakta. 14 oymacı, yatağın ve meşe ağacı ile kaplı duvarların oymaları için tam 4 yıl boyunca çalışmışlar. Kral bu odada tutuklanıp, aynı gece ölümüne kadar yaşayacağı Starnberg Gölü kıyısındaki Berg Sarayı’na götürülmüştür.

Kralın Yatak Odası (Renklendirilmiş)



Hizmetli odaları palasın alt kısmında, fazla olmayan meşe mobilyalar ile döşenmiş. Odalarda hizmetliler için birer masa ve dolabın yanı sıra, 2 tane 1.80 m uzunluğunda yatak bulunmakta. Odalar ana merdiveni gören girişe bakmakta ve kralın giriş çıkışları görünmemesi için, odaların camları dışarısı görünmeyecek şekilde, opak cam ile kaplanmış. Hizmetliler ana merdiveni değil, daha dar ve dik olan hizmetli merdivenlerini kullanıyorlardı.
  Alıntı ile Cevapla
16 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.02.2013, 22:53   #4
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Uyuyan Güzelin Şatosu | Neuschwanstein Şatosu | Almanya

Şarkıcılar Salonu






Taht Salonun renklendirilmemiş fotoğrafı






Taht Salonu





Taht Odası






Taht Odası Koridoru




  Alıntı ile Cevapla
17 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.02.2013, 23:27   #5
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Uyuyan Güzelin Şatosu | Neuschwanstein Şatosu | Almanya



İsmi Uyuyan Güzelin Şatosu olsa bile, kulelerin birinden neredeyse Rapunzel çıkıp upuzuuun sarı saçlarını şatonun bahçesine, onu bekleyen prense salacakmış gibi geldi bana. Tıpkı masallarda ki gibi bir şato kısacası


***

Şatonun içi dışından daha görkemli geldi bana. Emeklerin ve çevirin için teşekkürler Lalecim.
  Alıntı ile Cevapla
16 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.02.2013, 23:53   #6
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Uyuyan Güzelin Şatosu | Neuschwanstein Şatosu | Almanya

İşte masallarda okuduğumuz şatolara benzeyen bir şato...

Baden württenberg'de yüksek tepelerde, ara ara şato görmek mümkün. Sadece bir tanesinin içini gezmiştim geçmişte. Ama, Neuschwanstein şatosu gibi güzel ve bakımlı değildi hatırladığım kadarıyla.

Paris Disneyland'a da benzeri var parkın her yerinden görülebilen masalımsı.

İşte gerçeği... Dışı da içi de çok güzel çok beğendim bu şatoyu.

Hem resimler, hem de çeviri emeklerin için teşekkürler LaLeciğim
__________________
  Alıntı ile Cevapla
14 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.02.2013, 00:08   #7
Çevrimdışı
Liaaa
Geciken gözyaşı hiçbir şey çözmez...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Uyuyan Güzelin Şatosu | Neuschwanstein Şatosu | Almanya

Birden gözümün önünde, çizgi film ve masallar canlandı.

Prenses uyanıp pencereden yüzünü uzatsa, melodik şarkılar mırıldanıp gecenin yıldızları ona eşlik etse. Hoş bir seda bıraksa. Uzar uzar gider.
Prens gözlerini alamıyor tabii.


Ellerine sağlık, teşekkürler LaLe.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
15 Üyemiz Liaaa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.02.2013, 00:16   #8
Çevrimdışı
Kardelen26
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Uyuyan Güzelin Şatosu | Neuschwanstein Şatosu | Almanya

Tıpkı masallarda anlatılan şatolar gibi, teşekkürler lale emeklerin için
__________________
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Kardelen26'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.02.2013, 00:26   #9
Çevrimdışı
Lion
...Az İnsan Çok Huzur...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Uyuyan Güzelin Şatosu | Neuschwanstein Şatosu | Almanya

Sunum için teşekkürler, ellerine sağlık.
Hani öyle bir anlatılmış ki gaza gelip gitmesem iyi.
(Eğer kısmet olursa listemin görülecekler kısmına ilave ettim.)
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Lion'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.02.2013, 00:56   #10
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Uyuyan Güzelin Şatosu | Neuschwanstein Şatosu | Almanya

Kral Ludwig II'nin yaptırmış olduğu çok güzel başka saraylar da var Lion King.

Onların da kısaca tercümesini yaptıktan sonra buraya ekleyeceğim. Belki onları da görülecek listene eklemek istersin
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
bavyera kralı, güzelin, kale, kalesi, lohnengrin, ludwig ıı, mimarlar, neogotik, neuschwanstein, neuschwanstein sarayı, neuschwanstein şatosu, orta çağ, richard wagner, taht odası, uyuyan güzel, wartburg kalesi, yatak odası, şarkıcılar odası, Şato, şatosu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.