Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Maksat Muhabbet Olsun > Duygularımız


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 01.10.2019, 18:08   #1
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Vicdan (İç Ses) Nedir


Vicdan (iç ses) Nedir?


İnsanın başkalarına verdiği zarardan, görev ve sorumluluklarını yerine getirmemiş, yapması gerekenleri yapmamış olmasından ve/veya kendini kötü hissetmesine neden olacak daha birçok tavır ve davranıştan dolayı kendi kendini içsel/duygusal olarak yargılayabilme ve bu yargılama nedeni ile “kötü”, “olumsuz” ve “çirkin” tavır ve davranışlar sergilemekten kaçınma mekanizmasına vicdan (= iç ses) denir.


Bir insanın kendisini içsel yargılama ve değerlendirme sistemi ne kadar nesnel, ne kadar dürüst ve ne kadar evrensel ise, o insan o kadar vicdanlıdır.
Vicdan o kadar müthiş bir güçtür. Yaşam sürecinde insanın kendisine ilişkin her şeyi, örneğin sevgiyi, bağlılığı, ahlakı, inancı, sorumluğu, görev hissini, hak etmeyi, etmemeyi, bağlılığı ve daha birçok düşünce ve duyguyu içinde barındırır. Bunun içindir ki; insanın kendini denetleyebileceği, yargılayabileceği ve belki de kendine bedelini ödeteceği yegâne araç vicdandır.

Lakin dünya yaşamı ve toplumsal ilişkilerin güvenilirliği vicdana bırakılacak bir süreç de olamamıştır hiç bir zaman. Çünkü Vicdan dışarıdan uyaran ve müdahale ile herkeste aynı düzeyde geliştirilebilecek, sağlanabilecek, denetlenebilecek ve ölçülebilecek bir gelişim özelliği de değildir. Ama buna karşın vicdan, dünyayı ve insandan, insanı insandan koruyacak ve kurtaracak olan tek şeydir. İyi insanı yaratacak olan vicdandır.

Bu nedenle ne yapmalı, ne etmeli de insanda vicdan denilen duygu sistemini olabildiğince yüksek düzeylere çıkarmalı? Ama görüldüğü ve yaşandığı üzere bu sadece “inanç/din” ile veya kanun ile, gelenek ve görenek ile olacak ve sağlanacak bir şey değil.


Çünkü vicdan, insanın kendisi içinde kendisini oluşturduğu bir gelişimdir. Güçlülüğü ve güzelliği de buradan gelir zaten. Dış denetimle ve öğreti ile sağlanabilecek bir gelişim değildir. Dış denetim ve öğretiler sadece içsel yolculuktaki motivasyonlar olabilmektedir sadece. Örneğin ahlaklı olmak vicdanlı olmak değildir asla. Vicdanlı olmanın bileşenlerinden birisidir sadece.

Vicdan gelişimi için biricik yöntemi akıl, empatik yaşam ve akıl öncüllü insan hakları bilinci ve ahlakı olsa gerektir. Vicdan, Victor Hugo’nun deyişi ile gerçekten de “insanın içindeki Tanrıdır”. Her insan İçindeki Tanrısını yani kendisini, yani iç sesini büyütmek ve yüceltmek zorundadır. İnsanın kurtuluşu buna bağlıdır.

Eğitim denen şey sadece ve sadece vicdan üzerine inşa edilmesi gereken “aklı doğru ve adil kullanma süreci” olmalıdır aslında. Sonrası çok daha kolaydır çünkü.

Vicdanı sadece “acıma” duygusu ile sınırladığımızda ise “acımasızlığı” açıklamak için “vicdansız” demek yeterli olmaktadır. Oysa vicdan, acıma duygusundan çok öte; erdemliliğin tüm gerekliliğini ve bu gerekleri yerine getirme öğretisinin insanda oluşturulmuş / oluşmuş sosyal ve duygusal öğrenmeler toplamıdır.

Bu bağlamda vicdansızlık sadece acımasızlık değil, kötücül olma hali ve belki özürlülük ve hastalıklı olma hali olsa gerektir.

Kaynak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.10.2019, 18:19   #2
Çevrimiçi
Tura
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Vicdan (İç Ses) Nedir

İnsanın her şeyi bozulabilir...deforme olur...kötülük yapabilir...sapıklaşabilir...vs vs

Vicdan hiç bozulmaz..tertemiz kalır.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Tura'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.10.2019, 21:42   #3
Çevrimdışı
Cimcimecik
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Vicdan (İç Ses) Nedir

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı göster
İnsanın her şeyi bozulabilir...deforme olur...kötülük yapabilir...sapıklaşabilir...vs vs

Vicdan hiç bozulmaz..tertemiz kalır.
Kötülük yapabilir, sapıklaşabilirse vicdanı nasıl tertemiz kalmış oluyor?
__________________
"Ne kadar az bilirseniz, o kadar şiddetle savunursunuz."

Bertrand Russell
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Cimcimecik'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
nedir, vicdan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 16:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.