26.01.2009, 01:18 | #1 |
Çevrimdışı
|
Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Konu açarken dikkat edilmesi gereken hususlar Forumda yazmamızın amacı, karşı tarafa bilgi iletmek.. İçerik çok önemli, bunu kimse tartışamaz ama biçim de anlaşılırlığa büyük katkıda bulunur... Bu nedenle Türkçe kullanımına dikkat etmek kadar, yazının biçimine de dikkat etmek gerekir. Aynı yazının 2 farklı hali... *-*-*-*-* ÖRNEK: 1 HANGİ ÜRÜNLER GDO'LU OLABİLİR? Pek çok GDO lu ürün var;Mısır,patates,domates,pirinç,soya,buğday,kabak ,balkabağı,ayçiçeği,yer fıstığı,bazı balık türleri,kolza,kasava,papaya.Bunların dışında çalışmala,rın devam ettiği ürünler var;Muz,ahududu,çilke,kiraz,ananas,biber,kavun,kar puz,kanola.Üretimi sırasında GDO kullanılmış pek çok ürün var,Mısır ve soya genleri ile oynanan ürünlerde ilk sırayı aldıklarında bu bitkilerden üretilen yan ürünlerin de GDO lu olma riski var.*Mısır ve soyadan üretilen yağ,un,nişasta,glikoz şurubu,sakkaroz,fruktoz içeren gıdalar günlük tüketim maddeleri arasında yer alıyor.Örneğin,;Bisküvi,kraker,kaplamalı çerezler,pudingler,bitkisel yağlar,bebek mamaları,şekerlemeler,çikolata ve gofretler,hazır çorbalar,mısır ve soyayı yem olarak tüketen tavuk ve benzeri hayvansal gıdalar ile pamuk GDO lu olma riski taşıyor.* Sadece mısırdan üretilen ve çeşitli gıdalarda bileşen veya katkı maddesi olarak kullanılan yan ürün sayısı 700'ü,soyadan üretilen türevlerinin sayısı ise 900'ü buluyor.Yani bu yan rünleri içeriğinde kullanan her bir işlenmiş ürünün GDO'lu olma riski bulunuyor.Türkiye'de Denetim Yok!GDO lu tohum yasaklanmış olsa da bu tip ürünlerin ithalatının kontrolü yok ve girişler sadece beyana dayalı...Gen aktarılmış ürün yetştiriciliği yasak,Bakanlık kontrollü olarak bazı sahalarda GDO lu bitki yetiştiriciliği yapıyor.GDO içeren ürünlerin Türkiye'ye ithali serbest.Türkiye'de GDO içeren ürünleri satılma riski çok yüksek.Çünkü bu konuda yasal düzenleme yok.Riski enyüksek olan ürünler içeriğinde mısır ve soyadan elde edilen yan ürünleri içerenler.Çünkü Türkiye mısırve soya ithalatının büyük bölümünü,en büyük GDO lu mısır ve soya üreticileri olan ABD ve Arjantin'den alıyor. GIDA SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ? Ürünleri dış görünüşünden anlamaya imkan yok.Bu nedenle riski azaltmak gerek.Yukarıdaki "Hangi ürün GDO lu olabilir ?" bölümünü iyi okuyun.Böylecerisk gruplarını tespit edersiniz.Organik ürünler yemeye dikkat edin.Bu ürünlerin üretiminde ekolojik sertifikalı tohumluk kullanılır.Her organik veya ekolojik denen üğrüne itibar etmeyin.Mutlaka sertifikasını görmek isteyin.Alışveriş yaptığınız marketlerde organik ürün talep edin.Gıdaları mevsiminde tüketin.Mevsimi dışında yetiştirilen sebze ve meyveler için doğal olmayan zorlama yöntemler kullanılmaktadır.Doğal yöntemlerin kullanılmadığı seralarda çok fazla tarım ilacı kullanıldığını da unutmayın.Gıdalarınızı yerel olanlardan seçin.ABD veya Arjantin gibi dünyada en çok GDo üreten ülkelerden gelen ürünlerin GDO lu olma riski yüksek.Ülkemizde üretilee ve kaynağını bildiğimiz ürünler tüketerek yerel çeşitlerin korunmasına da katkıda bulunun.Ayrıca dünyanın farklı bölgelerinden gelen ürünlerin ulaştırılması için harcanan yakıtın yarattığı kirliliği unutmayın. *-*-*-*-* ÖRNEK: 2 (Olması gereken) Hangi Ürünler GDO'lu Olabilir? Pek çok GDO lu ürün var: Mısır, patates, domates, pirinç, soya, buğday, kabak, balkabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri, kolza, kasava, papaya. Bunların dışında çalışmaların devam ettiği ürünler var: Muz, ahududu, çilek, kiraz, ananas, biber, kavun, karpuz, kanola. Üretimi sırasında GDO kullanılmış pek çok ürün var: Mısır ve soya genleri ile oynanan ürünlerde ilk sırayı aldıklarından, bu bitkilerden üretilen yan ürünlerin de GDO'lu olma riski var. * Mısır ve soyadan üretilen yağ, un, nişasta,glikoz şurubu, sakkaroz, fruktoz içeren gıdalar günlük tüketim maddeleri arasında yer alıyor. Örneğin; Bisküvi, kraker, kaplamalı çerezler, pudingler, bitkisel yağlar, bebek mamaları, şekerlemeler, çikolata ve gofretler, hazır çorbalar, mısır ve soyayı yem olarak tüketen tavuk ve benzeri hayvansal gıdalar ile pamuk GDO'lu olma riski taşıyor. * Sadece mısırdan üretilen ve çeşitli gıdalarda bileşen veya katkı maddesi olarak kullanılan yan ürün sayısı 700'ü, soyadan üretilen türevlerinin sayısı ise 900'ü buluyor. Yani bu yan ürünleri içeriğinde kullanan her bir işlenmiş ürünün GDO'lu olma riski bulunuyor. Türkiye'de Denetim Yok! GDO'lu tohum yasaklanmış olsa da bu tip ürünlerin ithalatının kontrolü yok ve girişler sadece beyana dayalı... Gen aktarılmış ürün yetştiriciliği yasak, Bakanlık kontrollü olarak bazı sahalarda GDO'lu bitki yetiştiriciliği yapıyor. GDO içeren ürünlerin Türkiye'ye ithali serbest. Türkiye'de GDO içeren ürünleri satılma riski çok yüksek. Çünkü bu konuda yasal düzenleme yok. Riski en yüksek olan ürünler içeriğinde mısır ve soyadan elde edilen yan ürünleri içerenler. Çünkü Türkiye mısır ve soya ithalatının büyük bölümünü, en büyük GDO'lu mısır ve soya üreticileri olan ABD ve Arjantin'den alıyor. Gıda Seçiminde Nelere Dikkat Etmeli? • Ürünleri dış görünüşünden anlamaya imkan yok. Bu nedenle riski azaltmak gerek. • Yukarıdaki "Hangi ürün GDO'lu olabilir ?" bölümünü iyi okuyun. Böylece risk gruplarını tespit edersiniz. • Organik ürünler yemeye dikkat edin. Bu ürünlerin üretiminde ekolojik sertifikalı tohumluk kullanılır. Her organik veya ekolojik denen üğrüne itibar etmeyin. Mutlaka sertifikasını görmek isteyin. Alışveriş yaptığınız marketlerde organik ürün talep edin. • Gıdaları mevsiminde tüketin. Mevsimi dışında yetiştirilen sebze ve meyveler için doğal olmayan zorlama yöntemler kullanılmaktadır. Doğal yöntemlerin kullanılmadığı seralarda çok fazla tarım ilacı kullanıldığını da unutmayın. • Gıdalarınızı yerel olanlardan seçin. ABD veya Arjantin gibi dünyada en çok GDO üreten ülkelerden gelen ürünlerin GDO'lu olma riski yüksek. Ülkemizde üretilen ve kaynağını bildiğimiz ürünler tüketerek yerel çeşitlerin korunmasına da katkıda bulunun. Ayrıca dünyanın farklı bölgelerinden gelen ürünlerin ulaştırılması için harcanan yakıtın yarattığı kirliliği unutmayın. |
44 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti. | aakinaksoy, Ahenk, aksoy, aydınca izmir, Bekriya, Candostcan, Damon, DarkAngeL, Deniz Zeybek, dil-edebiyat, Dilaver, Dilem, eko67, Esranur, Gulbade, Gülce, Gülümsün, Hasanİskan2022, Insanlikarayan, Jazz, Kerim, kuzey yıldızı, Limon, Lodos1, NaNaNe, nurelma, nurideniz34, OkyanusunKalbi, Öykü, Persephone, prowise, Psikolog16, Sevda, Starlight, tenmhem, ZehirLi.:.Cicek, Şerife Ertaş |
02.03.2009, 07:56 | #2 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Konu açarken dikkat edilmesi gereken...
Örnek 1 deki gibi konu açılır veya açılmış bir konuya yanıt verilir ise hiç bir kimseye bilgi vermeden silinir..
7 punta kadar büyük yazı yazma ve her renk imkanı var diye de bu özellikleri olur olmaz kullanılmasına izin verileceğini de kimse de beklemesin... Anlayış için peşinen teşekkürler... Unutmayın, herşey daha güzel olması için...
__________________
|
24 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti. |
07.09.2009, 21:09 | #3 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Konu açarken dikkat edilmesi gereken...
Cok tesekkurler,deneyecegim ben de.Sagolun...
|
7 Üyemiz Pembefrezya'in Mesajına Teşekkür Etti. |
07.09.2009, 21:10 | #4 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Konu açarken dikkat edilmesi gereken...
Çok ilginç...
__________________
|
8 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti. |
13.09.2009, 16:33 | #5 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Konu açarken dikkat edilmesi gereken...
Verdiginiz bilgilere tesekkur ederim. Forum'un kaidelerine uyacagimdan emin olabilirsiniz.
|
9 Üyemiz guler'in Mesajına Teşekkür Etti. |
13.09.2009, 16:35 | #6 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Konu açarken dikkat edilmesi gereken...
Teşekkür ederiz...
|
6 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti. |
13.10.2009, 09:58 | #7 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Konu açarken dikkat edilmesi gereken...
Çoook önemli bir konuya parmak basmışsınız. Hem içerik, hem de görsel anlamda tertemiz bir forum oluşturmuşsunuz Bozulmaması için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesini diliyorum. Şahsen ben bunlara dikkat edeceğim. Hem Türkçemizi doğru kullanmaya, hem de görsel kirlilik oluşturmamaya... Eee dikkat etmeyenler de sonuçlarına katlanmayı göze almışlar demektir
__________________
Bu güzel ülkede elbette özgürlük türküleri söylenecektir. Ve yine kardeşçe paylaşım olacaktır. Görsek de, görmesek de... H. |
13 Üyemiz CadII'in Mesajına Teşekkür Etti. |
27.05.2010, 23:26 | #8 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Konu açarken dikkat edilmesi gereken hususlar
Böyle bir konuya değindiğiniz için teşekkür ederim aslında yurdumda herşey bozuldu. Buna kelimeler dahil bakalım düzelecekmi yoksa dahada bozulacakmı
__________________
Forum Gerçek Türkiyeli'nin Resmi Forumu |
9 Üyemiz Canavar'in Mesajına Teşekkür Etti. |
27.05.2010, 23:28 | #9 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Konu açarken dikkat edilmesi gereken hususlar
Biz biraz olsun duzgün yapmaya çalışalım da..
__________________
|
7 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti. |
28.08.2010, 01:52 | #10 |
Çevrimiçi
|
Cevap: Konu açarken dikkat edilmesi gereken hususlar
Konu başlıklarından bahsedilmişken, bende müzik paylaşımlarında, konu başlıklarının nasıl açılması gerektiğinden bahsetmek istiyorum... |
7 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti. |
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
açarken, dikkat, edilmesi, gereken, hususlar, konu |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |