Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Gezelim & Görelim > Buram Buram Türkiye'm > Ege


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 28.10.2013, 16:39   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart İzmir’de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler









İzmir, Ege’nin en güzel şehirlerinden birisi. Nüfusuyla Türkiye’nin 3. büyük metropolü olan liman kenti İzmir, 6500 yıllarına kadar uzanan köklü tarihi, sıcak kanlı insanları, her mevsim güzel iklimi ile Türkiye’de gezilecek yerler içerisinde ilk sıralarda geliyor.

Doğu-Batı’nın kültürel değerlerinin kaynaştığı bir yer olma özelliğini gösteren İzmir, tarihte Smyrna olarak biliniyordu ve Körfezin kuzey doğusunda bir adacık üzerinde kurulmuştu. Asırlar boyunca Meles Irmağı, Sipvlos (Yamanlar) Dağı’ndan gelen akıntıların getirdikleri mil ile oluşan bugünkü Bornova Ovası nedeniyle, adacık bir tepe haline dönüştü.





Kurulduğu tarihten bugüne bir liman ve ticaret şehri olan İzmir, 16. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yaşadığı depremler, yangınlar, felaketlere rağmen Doğu Akdeniz’in Batı’ya açılan en önemli kapılarından biri oldu. İran’dan gelen ipeğin, Ankara’dan gelen tiftiğin, Yemen’den gelen kahvenin diğer ülkelere ulaştırıldığı bir ticaret merkeziydi İzmir. Bu ticarî etkinlik, kentin fiziksel yapısını da etkilemiş, özellikle 17. yüzyıldaki gelişen imar hareketleri İzmir’e giderek Avrupaî bir görünüm almıştı.














İzmir’i hiç görmeyenlerin bile Kordon’un ününü duymuşlardır. Şiir ve şarkılara konu olmuş İzmir’in ünlü Kordon’u, günün her saatinde capcanlı bir mekan. Bir yanda masmavi İzmir Körfezi, diğer yanı çimenlerine uzanmış gençleri ile renkli bir yerdir. Cadde, günün her saatinde cıvıl cıvıl. Çünkü denize bakan kafe ve barların yanyana dizildiği kordon spor aktivitelerinin de değişmez mekanı.

Körfezin temizlenmesi ve mavi renge dönüşmeye başlaması ile birlikte İzmir Kordon boyu daha eğlenceli bir mekan oldu. Akşam yemekleri için ideal bir yer.











Yapılışından günümüze bir İzmirlilerin buluşma noktalarından biri olan Saat Kulesi Konak Meydanı’ndadır. II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yılı için 1901'de Sadrazam Mehmet Said Paşa tarafından Alman Konsolosluk binasını yapan mimara yaptırılan kule 25 metre boyundadur. Kulenin saati Alman İmparatoru II. Wilhelm'in hediyesidir. Saatin kurulma nedeni eskiden saatlerin pahalı olmasıdır.

Saat kurulduğu günden bu yana yalnızca bir kere durmuştur. 5.2 şiddetindeki 1974 İzmir Depremi sırasında hasar alan kulenin saat kadranları üzerindeki son kat yıkılmış ve saat depremin oluş saati olan 02:04'te durmuştur. İki yıl içerisindeyse kule onarılmış ve saat tekrar çalışır vaziyete getirilmiştir.

Kaynak





__________________
  Alıntı ile Cevapla
18 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.12.2013, 02:30   #2
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İzmir’de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler







İzmir Cumhuriyet Meydanı, İzmir'in Konak ilçesinin Alsancak ile Çankaya semtleri arasında yer alan, şehrin Konak Meydanı ve Gündoğdu Meydanı'yla birlikte en önemli meydanlarından biridir. Meydanda Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!" komutunu simgeleyen Atatürk anıtı bulunmaktadır.
13 Eylül 1922 tarihinde çıkan Büyük İzmir Yangını ile yanan İzmir'in savaştan sonra tekrar imar edilmesiyle kazandırılmıştır. Meydandaki anıt İtalyan heykeltraş Pietro Canonica'ya yaptırılmışsa da meydan ancak 1932'de dönemin Belediye Başkanı Behçet Uz'un sayesinde
bitirilmiştir.









Mezarlıkbaşı semtinden Konak Meydanı'na kadar uzanan bölgeyi içine alan tarihi bir çarşıdır. Çarşının bugün ana caddesini oluşturan Anafartalar Caddesi, geniş bir kavis çizer. Bu kavis, caddenin geçen yüzyıllarda var olan iç limanın etrafını dolaşmış olmasından kaynaklanmaktadır. Liman, zamanla ağzına doğru dolmaya başladığından, yeni yerleşim ve ticaret sahaları açılmış ve buraları yeni binalarla değerlendirilmiştir. İlk yapıldığı yıllarda çarşı, kısmen tonozlu, kiremit örtülü, yan sokakları ve arastalarıyla bir kapalı çarşı görünümündeydi.

Yakın yıllara kadar, Şadırvanaltı Cami'nden Havra Sokağı'na kadar devam eden sokakların üstü örtülü idi. Çarşı, Kemeraltı adını bu bölümünün üstünün kapalı olması özelliğinden almıştır. Çarşıya dik olarak açılan bugünkü küçük sokakların bir bölümünün üstü de yine beşik tonozlarla örtülü bulunuyordu. Bunlara açılan diğer ara sokaklarla birlikte arastalar oluşmaktaydı. Çarşı içinde pek çok han yer almaktadır.

Eskiden olduğu gibi günümüzde de Kemeraltı Çarşısı, İzmir'in en önemli alış-veriş merkezidir. Eskinin gizemli tonoz ve kubbeli dükkânlarının sayısı oldukça azalsa bile, modern iş merkezleri, mağazaları, sinemaları ve kafeteryaları ile sokakları günün her saati canlı, her türlü alış-verişin yapılabileceği bir site görünümündedir. Bu kapalı ve açık mekânlardan oluşan çarşıda geleneksel Türk el sanatlarından seramikler, çini panolar, ahşap ürünler, tombaklar, halı ve kilimler, deri ürünlerinin her çeşidini bulmak mümkündür.

Kaynak

__________________
  Alıntı ile Cevapla
16 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.12.2013, 03:26   #3
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İzmir’de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler










İzmir’ in önemli yapılardandır.. İzmir ili Konak ilçesinde yer alıyor. Kızlarağası Hanı 1745 yılında tamamlandığı düşünülen hakkında kesin bilgiler olmasa da, yaptıranın Kızlarağası Hacı Beşir Ağa olduğu bilinmektedir. Binanın içinde dikdörtgen ve geniş bir avlunun ortasında geleneksel olarak bir şadırvan ve havuz bulunması gerekmektedir. Günümüzde böyle bir alan mevcut değildir. Han, hemen her uzun mesafe hanında olduğu gibi iki katlı idi. Üst katta galeriye açılan odalarda yatmak isteyenler konaklar, zemin katta ise üst kısmın sade yaşamının tam tersi görülürdü. Yükleriyle develer, tüccarlar ile hizmetkarların kalabileceği odalar, malların boşaltıldığı ve pazarlandığı dükkânlar ile pazarlık yapan insanlar bulunurdu. Han, limana yakın olması, sebebiyle, her zaman canlı kalmıştır.

Han belli dönemde bir tür borsa gibi de çalışmış, özellikle iç avluya dönük dükkânlarda bu işler yoğun olarak yapılmıştır. 18. ve 19. yüzyıllarda, teknolojinin ulaşım alanında çeşitli değişikliklere yol açması ve ekonomik hayatın zaman zaman yer değiştirmesiyle birlikte Kızlarağası Hanı da yavaş yavaş önemini kaybetmiştir. Han, gece konaklamaların sona ermesinden sonra, sadece malların indirildiği ve depolandığı bir yer durumuna gelmiştir.1993 yılında restore edilerek günümüzde turistik bir çarşı olarak hizmete giren Kızlarağası Hanı'nda çok çeşitli el sanatları ürünlerini, halıları, deri kıyafetleri ve çarpıcı hediyelik eşyaları bulabilir ve hanın tam ortasındaki açık çay bahçesinde mistik havayı içinize çekerek yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

Kızlarağası Hanı - Vikipedi

















Karşıyaka çarşı, taraftarların eğlence mekanı, bayanlarınsa alışveriş. Karşıyaka’daki her kesime hitap eden ve her türde şeyi içinde barındıran Çarşı’dır bir nevi şehir merkezi yani… Aynı zamanda Karşıyaka kordonda yürüyüş yapan çiftleri, yaşlıları, genç gruplarını da görebilirsiniz… Ne kadar rüzgarlı olursa olsun, İzmir insanı kendini hep evden dışarı atar… Karşıyaka’lılar için dışarısı çarşı veya KSK kordon’dur. Alsancak’lılar için Kordon, Göztepe’de de deniz kıyısında yürüyüş parkuru bulunmaktadır… İşte İzmir’linin farkı evinde başlar…
Kaynak












Sevgi, Barış ve Dostluğun sembolü olan dünyaca ünlü Mevlana'nın devasa Heykeli İzmir'in Buca ilçesine dikildi. Heykelin çevresine semazenler yerleştirilen regreasyon alanı içinde kafeterya, yürüyüş yolları ve oturma grupları yer alıyor. Geceleri lazer ışıklarıyla da aydınlatılan Dünya'nın 3. büyük heykeli, İzmir gecelerine farklı bir güzellik katıyor. Yılın muhtelif zamanlarında, İzmir Konyalılar Derneği ile ortaklaşa, semazen gösterileri düzenlenerek çeşitli etkinlikler yapılıyor. Ayrıca aynı yörede bulunan ilçenin ilk yerleşim yerlerinden yaylacık mahallesi'nin sokaklarını geçmişi yaşatacak mekanlar haline getirildi. Buca'nın dününü bugüne bağlayan bu nostalji sokaklarında sergilenecek olan çeşitli el işi ürünleri yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulacak.
Kaynak




__________________
  Alıntı ile Cevapla
16 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.12.2013, 03:40   #4
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İzmir’de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler







Tarihi Asansör, İzmir'de bulunan tarihsel bir yapıdır. Biri diğerinden 58m. yüksekte olan Mithatpaşa Caddesi ile, Halilrıfatpaşa Caddesi'nin arasında işleyen iki asansörü barındıran asansör kulesidir. 1907 yılında Musevi işadamı "Nesim Levi (Bayraklıoğlu)" tarafından yaptırılan asansör, birinden diğerine 155 basamakla ulaşılan iki semt arasında hızlı ve kolay ulaşım sağlama amacıyla yaptırılmıştır. Günümüzde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından eğlence, kültür ve dinlence mekanı olarak kullanılır; kentin önemli bir turistik durağıdır.

Asansöre, halk arasında “Asansör Çıkmaz Sokağı” olarak bilinen, resmi adı “Dario Moreno” olan sokaktan ulaşılmaktadır. Kule, taş olan iki bölümden sonra tuğla olarak yükselir. Yapının Halilrıfatpaşa Caddesi’ne ulaştığı yerde demir konsollar üzerinde taşınan ahşap bir balkon bulunur. Bu balkondan İzmir şehri kuşbakışı izlenebilmektedir.

Kaynak










Smyrna (günümüzde İzmir), İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde iki farklı konumda yer alan tarihi kentler. Bayraklı'da yer alan höyük, Smyrna’nın ilk kurulduğu yerdir. Bayraklı Höyüğü kayalık bir tepe ve üzerindeki yerleşme tabakalarından oluşur. Burada ele geçen en erken buluntular İÖ 3. bine ait seramik parçalarıdır. İlk yerleşme Eski Tunç Çağı'na aittir. Tunç Çağları'ndaki yerleşmeler höyüğün küçük bir bölümünü kaplıyorken, Hellen çağlarında yerleşim, bugün modern duvarlarla çevrili sit alanının çok daha dışına taşmaktadır.

Smyrna Kenti höyük üzerinde İÖ 11. yüzyılda bir Aiol kenti olarak kurulmuş ve İÖ 1000-300 arasındaki 700 yıllık süreç içerisinde gelişmiştir. İÖ 11. ve 9. yüzyıllar arasında tek odadan oluşan bahçe içinde evlerle Smyrna, köy düzeninde bir yerleşmedir. Planı ve tarihi kesin olarak bilinen Batı Anadolu'nun en eski evi buradaki Oval Ev'dir. Başlangıçta bir Aiolis kenti iken, sonradan 13. üye olarak İyonya kentleri arasına katılmıştır. Smyrna'da özellikle İÖ 750-550 tarihleri arasında, mimarlık alanında büyük bir atılım gerçekleşir. Aiol düzenindeki sütun başlıkları ile Anadolu'nun en eski Athena Tapınağı burada inşa edilmiştir.

Kaynak




__________________
  Alıntı ile Cevapla
18 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.12.2013, 03:52   #5
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İzmir’de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler








İzmir Agorası, Büyük İskender tarafından yeniden kurdurulan kentin iskan sahası Kadifekale’nin kuzey yamacında yer alıyor. Agora antik dönemlerde çarşı, pazar yeri anlamında, politik toplantı ve alışveriş alanlarına olduğu yerlerdi. İzmir Agora’sı ise ticari yanından çok bir devlet agorası görünümündedir.

Agora kalıntıları yüzyıllardır yarı açıkta duran bazı mermer sütunların ilgi çekmesi sonucu ortaya çıkarılmıştır. İzmir Agora‘sının kalıntılarında Roma döneminde yapılmış Tanrı Poseidon ve Demeter kabartma heykelleri bulunmuş. Bölgeden çıkarılan önemli eserler bugün İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Agora deniz kıyısındaki Konak Meydanı’nın tam ters tarafında yer alıyor. Agora'nın güneydoğu yönünde, 1980'li yıllarda yanan Misak-ı Milli İlkokulu'nun ihata duvarı yıkılıp 2835 m²lik bu alanın agoraya katılmasıyla agoranın alanı 16590 m²ye çıkmıştır.





Çalışmalarda agoranın kuzey kapısının bulunmasıyla en önemli iş gerçekleştirilmiştir. Burada bulunan Tanrıça Vesta kabartmasının ilk dönem kazılarda çıkarılan Zeus sunağı kabartmalarının devamı olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca Tanrı Hermes, Dionysos, Eros, Herakles heykelinin yanı sıra pek çok erkek-kadın-hayvan heykeli, baş, kabartma, figürin vb. mermer, taş, kemik, cam, maden ve pişmiş topraktan eserler ele geçirilmiştir. Burada yeni bulunmuş yazıtlar M.S. 178 yılındaki İzmir depreminde kente yardım edenler hakkında bilgiler vermektedir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan İzmir Agora Açık Hava Müzesi, Müze Kart ile ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Hergün 08.00 – 17.00 arasında ziyarete açık.












Kadifekale, Tepekule'deki eski İzmir (Smyrna) dışında, kentin Pagos'ta (Kadife Dağı) yeniden kurulduğu alandır. MÖ 4. yüzyılda kurulan kentten bugüne değin varlıklarını sürdüren Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntılar vardır. İzmir'in ve körfezin kuşbakışı seyir noktası olan Kadifekale, şehrin güneyinde 186 metre yükseklikteki bir tepe üzerindedir. Eski adı Pagos olan Kadifekale'de yaşayan Amazon kadınlarının, dağın eteklerinden Meles Çayı kıyalarına indikleri, hakimiyetlerini uzun yıllar sürdürdükleri rivayet edilmektedir. Büyük İskender'in generallerinden Lysmachos tarafından yaptırılan kalede halen bu döneme ait kalıntılara rastlanmakta, Bizans dönemine ait sarnıçlar bulunmaktadır. Şuan ise bu kale yıkık bir durumdadır. Çevresinde turistlerin gözünü alıcı örnekler satılmaktadır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü bir proje ile turizme daha çok katkı sağlanmasına yönelik çalışılıyor.
Kadifekale
__________________
  Alıntı ile Cevapla
17 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.12.2013, 03:55   #6
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İzmir’de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler








İzmir Kültürpark (İzmir’de Fuar alanı olarak da anılır) Behçet Uz öncülüğünde 1 Ocak 1936 yılında kurulmuştur. Çoğu zaman İzmir Enternasyonal Fuarı ile anılsa da her yıl giyimden, sanayi ürünlerine, kitaptan, süs bitkilerine kadar çeşitli fuarlara ve sergilere ev sahipliği yapmaktadır. Kültürpark’ın kurulmasındaki amaç, Atatürk’ün isteği doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti’nin diğer devletlerle olan ekonomik bağlantısını sağlamaktı.

Toplam 420.000 m2 alan üzerinde kurulmuş olan Kültürpark’ın içinde 14 kapalı sergi salonu, 4 konferans salonu, Atatürk Açıkhava Tiyatrosu, İsmet İnönü Sanat Merkezi, İzmir Sanat, Fuar Evlendirme Dairesi, Celal Atik Spor Salonu, lunapark, Hayvanat Bahçesi, Paraşüt Kulesi, Gençlik Tiyatrosu, Resim-Heykel Müzesi, İzmir Tarih ve Sanat Müzesi gibi sanat ve eğlence mekanlarının yanı sıra koşu yolu (1850 metrelik tartan pist koşu parkuru), yüzme havuzu, kapalı spor salonu, tenis kortları, halı saha gibi spor etkinliklerine imkân sağlayan mekanlarda bulunmaktadır.
Kültürparkta 8000′den fazla ağaç bulnmaktadır. Ağaçlar ve bitki örtüsünün künyesi çıkarılmış ayrıca ağaçlar sigortalanmıştır.

İzmir Enternasyonel Fuar’ı, İzmir Gelinlik Fuar’ı, İzmir Çanta Ayakkabı Fuar’ı vb. ne ararsanız bulabilirsiniz yılın her ayında farklı bir organizasyona ev sahipliği yapan Fuar’da ayrıca bir de küçük lunapark bulunmaktadır.
Kaynak













Buca Gölet, Ege bölgesinin ve İzmir'in en gözde dinlence ve eğlence merkezlerindendir. 167 Bin m2 alan üzerinde kurulmuştur. Buca Belediyesi tarafından 1998 Nisan ayında yapımına başlanan Buca Gölet Regreasyon Alanı yaklaşık bir sene sonra, 1999 yılı Mart ayında halkın hizmetine sunulmuştur. İçerisinde 300 kişilik Balık Restoran, 600 kişilik Et - Fast Foot, 200 kişilik kafeterya, Amfitiyatro, Piknik Alanı, Gölet Bar, Hobi Bahçeleri, Seyir Terasları, Çocuk Oyun Setleri, Market, Hayvan Padoğu ve Otopark yer almaktadır. Bahar ve Yaz aylarında binlerce vatandaşla dolup taşan Gölet'de konser, tiyatro ve diğer etkinliklere mekan olan amfi tiyatro, piknik alanı, şehrin bunaltıcı havasından uzaklaşmak isteyenlere sunulan hobi bahçeleri, seyir terasları ile halkın hizmetindedir.

Buca Gölet İçerisinde Yeralan Tesisler: Anfi Tiyatro, Oyun Parkı, Balık Restaurant, Düğün Salonu, Et Restaurant, İnegöl Köftecisi, Hobi ve eğlence mekanları bulunmaktadır.
Kaynak

__________________
  Alıntı ile Cevapla
17 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.12.2013, 03:59   #7
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İzmir’de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler







Belkahve mevkii İzmir ili Bornova ilçesi sınırları içinde, Ankara karayolu üzerinde bir geçit ve tarihi önemi olan bir mesire yeridir. İzmir il merkezine 25 Km mesafededir. İzmir'in düşman işgalinden kurtarılmasından bir gün önce, Nif'de (sonradan Kemalpaşa) gecelediği 8 Eylül 1922 akşamı muzaffer orduların komutanı Mustafa Kemal Paşa'nın buraya çıkıldığında ayakların altında uzanan İzmir'i ilk gördüğü yerdir. (Mustafa Kemal bundan önce İzmir'e, sadece bir kez, Şam'dan döndüğü 1904'de vapur değiştirmek için birkaç saatliğine gelmişti.)

Belkahve, Atatürk'ün doğumunun 100. yıldönümü vesilesiyle, düzenlemeden geçirilmiştir. Piknik yerine umumi vasıtalarla ulaşmak mümkündür. 3,5 hektar büyüklüğündeki saha kızılçam koru ormanı ile kaplıdır. Yazın sıcak günlerinde dahi serinliğini korumaktadır. Arazinin meyilli olmasından dolayı saha içinde otopark bulunmamakta sadece şahıs girişine izin verilmektedir. Ancak giriş kapısı önünden geçen Kavaklıdere köyü yolu boyunca araçlar park edebilmektedir. İçme ve kullanma suyu, WC, çeşmeler, kır büfesi ve piknik üniteleri bulunmaktadır.

Kaynak








1937 yılında Türkiye’nin ilk hayvanat bahçesi olarak Kültürpark içerisinde 18 dönüme kurulan Fuar Hayvanat Bahçesi, 2008 yılında Çiğli Sasalı’daki 425 dönümlük alanda Türkiye’nin ilk Doğal Yaşam Parkı’na dönüştürüldü. 2006 yılında başlanılan proje, tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi öz kaynakları kullanılarak 2 yılda tamamlandı. Hayvanların kendileri için özel olarak doğal ortamlarındakine benzer hazırlanan barınaklarda özgürce yaşadığı, binlerce ağaç ve bitki çeşitliliği ile kentin ve kentlinin nefes aldığı Doğal Yaşam Parkı, kısa sürede İzmir’in cazibe merkezlerinden biri haline geldi. İzmir Doğal Yaşam Parkı 425 bin metrekare alan üzerinde 125'den fazla türde 1500'e yakın hayvanı ve 250'den fazla bitki türünü bünyesinde barındırmaktadır. Hayvan sayıları ve çeşitliği artarken, ziyaretçilerin refahı ve özellikle çocukların eğitimleri konularında parkta yeni çalışmalar da yürütülüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 11 Ocak 2010 tarihinde oybirliğiyle aldığı karar doğrultusunda İzmir Doğal Yaşam Parkı Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği’ne (EAZA) adaylık başvurusunda bulundu. Geçirdiği inceleme denetlemelerden sonra 3 Nisan 2011 tarihinde EAZA'ya tam üye oldu.

Kaynak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
16 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.12.2013, 04:04   #8
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İzmir’de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler










Kordon'daki 248 numaralı iki katlı yapı 1862 yılında tüccar Takfor tarafından yaptırılmış bir konak. Tarihi bina 1927 yılında Belediye tarafından Atatürk'e armağan edilmiş. Atatürk İzmir'e geldiği zaman bu evde kalmış, çalışmalarını burada sürdürmüş. 1941 yılında müzeye dönüştürülen bina geçtiğimiz yıllarda restore edildi. Atatürk Müzesi'nin bulunduğu üst katta, tablolar, büyük boy aynalar, vestiyer, mobilya ve bronz döküm saat salonu yer alıyor. Salona açılan soldaki odalar Atatürk'ün banyosu, yatak odası, çalışma odası, kütüphane ve yemek odası olarak düzenlenmiş. Atatürk'ün yatak odası mavi bir yatak takımı ile kadife kanepe ve iki koltukla sergilenmekte.






Müzenin giriş katı ise etnografya galerisi niteliğinde. Bu bölümdeki vitrinlerde geleneksel kadın giyimleri, hamam takımları, elişleri peşkir, uçkur ve keseler ve çeşitli mobilyalar sergileniyor. Halı-kilim bölümünde Bergama, Kula, Gördes, Milas, Çanakkale gibi halı merkezlerinden seçkin örnekler, Kilimi ve cicimler, sedef kakma koltuk ve sehpalar ve benzeri etnografik eşya bulunuyor.

Atatürk Caddesi No. 24, Alsancak - İzmir
Tel : (0232) 464 80 85
Faks : (0232) 446 82 58

Kaynak














İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir ili ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği müze. 1927 yılında Aya Vukla (Gözlü) Kilisesi'nde ziyarete açılan müze, 1984'ten beri Konak'ta Bahribaba Parkı içindeki modern müze binasında hizmet verir.

Bayraklı (Smyrna), Efes, Bergama, Milet, Klazomenai, Teos ve İasos gibi Ege Bölgesi çeşitli bölgelerinde kazılarda ortaya çıkarılan ve Batı Anadolu tarihine ışık tutan buluntular müzede ve müze bahçesinde sergilenir. Üç katlı müze binasının ikinci ve üçüncü katlarında sergileme salonları, birinci katta idari bölümler, zemin katında, tüm eserlerin ayrı kategorilerde korunup saklandığı eser depoları, restorasyon laboratuarı, kütüphane yer alır.

Pazartesi dışında her gün; kışın 08.30-12.30/13.30-17.30; yazın ise 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açık.


Kaynak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
16 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.12.2013, 04:15   #9
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İzmir’de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler






İzmir Etnografya Müzesi, İzmir Arkeoloji Müzesi ile aynı bahçe içinde, karşılıklı konumdadır. Bina, 19. yüzyılda Neo klasik tarzda, meyilli bir teras üzerine inşa edilmiştir. Fransız’lar tarafından inşa edilen yapıda; Efes’ten getirilen bloklar ve mermer mezar taşları kullanılmıştır. Yapının mimari tarzı konusunda Neo klasik tarzdan Neo Gotik tarza dair değişik görüşler olmakla birlikte Bizans mimarisinden esinlenen süslemeleri dikkat çekicidir. Bu yapı 1845 yılında Fransız’lar tarafından bir bölümü fakir ve kimsesiz Hıristiyanların bakılması için, bir bölümü de Doğum Evi ve Zührevi Hastalıklar Hastanesi olarak kullanılmıştır. Günümüzde, Etnografya Müzesi duvarlarının taşları arasında İbranice yazılı mezar taşları dikkatli gözler tarafından seçilebilmektedir. Aynı zamanda Varyant’ın ve Kız Lisesi’nin duvarlarında da İbranice yazılı mezar taşlarına rastlanmaktadır.

Bina, 1919 yılında, Ex-Oriente Lux (Doğu’dan Yükselen Işık) adıyla üniversite olarak kullanılmıştır. Bu bina, Cumhuriyet’in ilk yıllarında yetimhane olarak kullanılmaya başlanmış, daha sonra Hıfzısıhha Müessesesi ve Sağlık Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılmıştır. 2 Aralık 1984 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Etnografya Müzesi olarak düzenlenmek üzere devredilmiştir.

İzmir'de etnografik eserler 29 Ekim 1978 tarihinden itibaren İzmir Atatürk ve Etnografya Müzesi'nin alt katında teşhir edilmekte idi. Daha sonra 1985-1987 yıllarında restore edilen eski Sağlık Müdürlüğü binası Etnografya Müzesi olarak hizmete sunulmuştur. Teraslı bir zeminde yükselen binaya mermer merdivenlerle girilmektedir. Giriş kapısından başlayan kule tipi taş yapı oldukça görkemli bir görünüşe sahiptir. Binanın dört tarafında 1. ve 3. katta kemerli 2. katta kemersiz pencereler bulunmaktadır. Bu da binanın çok aydınlık olmasını sağlamaktadır. İki yanı mermer sütunlu, üzerinde Bizans Dönemi’ni yansıtan süslemeler bulunan kapıdan girilen sahanlık bölümünden başlayıp helozonik olarak yükselen merdivenin mermerleri Efes’ten gelmiştir. Etnografya Müzesi’nde İzmir ve yöresinin 19. yüzyıldaki sosyal yaşamından kesitler verilmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle, endüstrileşme ile birlikte bugün artık yok olmaya yüz tutmuş, nalıncılık, tenekecilik, çömlekçilik, göz boncukçuluğu, tahta baskıcılık, halı dokumacılığı, urgancılık, keçecilik ve saraciye gibi el sanatları sergilenerek tanıtılmaktadır.

Birinci kattaki İzmir’in ilk Türk Eczanesi (İttihat Eczanesi) ve keçecilik, nalıncılık ve tenekecilik sanatlarının örnekleri ile İzmir’in meşhur şerbetçisi (Demirhindi) bu bölümden ziyaretçileri selamlamaktadır. İkinci katta bulunan 19. yüzyıl gelin odası ahşap kaplı tavanı ile o yıllardaki doğal haliyle izleyenlerin hayranlığını topluyor. Bu bölüme girmeden soldaki bölümdeki vitrinde de farklı yörelere ait çeşitli bebekler sergilenmektedir. Bu bölümün devamında; gelinlik vitrinleri, oturma odası sünnet odası, mutfak malzemeleri vardır. 2. bölümde, Ege Bölgesi gelin başları, kadın süs eşyaları, Osmanlı Dönemi sikkeleri, el yazması kitaplar ve yazı takımları ile devrin silah örnekleri, ok, yay, zırh, kama, tabanca vb. bulunmaktadır. Ayrıca halı tezgâhı ve çeşitli yörelerden halı örneklerinin sergilendiği iki bölüm de ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir.

Kaynak

__________________
  Alıntı ile Cevapla
17 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.01.2014, 02:16   #10
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İzmir’de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler










Dünya doğal kaynaklarının önemli bir bölümünü bitkiler oluşturmaktadırlar. Bu gerçeği gören ülkeler bu kaynakları tespit etmek, değerlendirmek ve zarar görmelerini önlemek için çok eskilere dayanan çalışmalar yapmışlardır. Bu çalışmaların bir kısmıda Botanik Bahçeleri ve Herbaryum Merkezlerinde yapılmaktadır. Yurdumuz bitkilerce çok zengindir. Bu zenginliği ve dünyadaki bitki çeşitliliğini öğrencilere ve halka tanıtmak, araştırma ve öğretim hizmetlerine katkıda bulunmak amacı ile Yurdumuzun tek Botanik Bahçesi ve Herbaryum Merkezi, Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi, Botanik Kürsüleri bünyesi içinde 1964 yılında kurulmuştur.

Türkiye bitkileri ve bitki örtüsü ile ilgili çeşitli alanlarda bilimsel araştırma yapmak; yurdumuzun nesli kaybolmakta olan bitkilerinin korunması ile faydalı ve ekonomik değeri olan bitkileri ile ilgili çalışmalar yapmak; tohum katalogları ve kuru herbaryum örnekleri değişimi ile dünya Botanik bahçeleri ve herbaryum merkezleri ile bilimsel ilişkilerde bulunmak; bitkileri öğrencilerimize ve halka tanıtmak merkezimizin amaçlarından bazılarıdır. Ege Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi, Ege Üniversitesi kampusu içinde 20.000 m2 lik bir alana sahiptir.





Seralar ve açık alanlardan oluşmuştur.Bahçenin 1.300 m2 lik bir kısmında 2 araştırma, 9 adet öğretim, tanıtım amaçlı 11 adet serası vardır. Diğer kısmı ise açık alandır.



Araştırma Seraları (Araştırma amaçlı): Biyoloji Bölümü, Botanik Anabilim Dalı araştırıcıları ile birlikte kullanılan iki adet serada bilimsel çalışmalar yapılmaktadır.

Tanıtım seraları(Öğretim ve Tanıtım Amaçlı):
Tropikal Seralar : Üç serada, dünyanın Tropikal bölgelerinde yaşayan 150 kadar bitkiler tanıtılmaktadır. Bu seralarda çeşitli Eğreltiler, Kaucuk ağaçları, Karabiber, Deve tabanları, Kahve ağacı, Zencefil gibi tropikal bölgelere ait çeşitli ekonomik ve süs bitkisi bulunmaktadır. Ayrıca sarılıcı, epifit gibi tropikal yaşam formlarının yanı sıra Afrika menekşeleri, Orkideler, Anthirrinum’lar sergilenmektedir.

Kaktüs Serası:
Dünyanın çeşitli çöl alanlarında bulanan 200 kadar kaktüs formundaki örnek tanıtılmaktadır.

Ilıman Sera:
Ilıman bölgelerde yaşayan çeşitli süs bitkileri iki adet sera da tanıtılmaktadır.

Tropikal seralarla birlikte bu seralardaki havuzlarda çeşitli su bitkileri de tanıtılmaktadır.

Yetiştirme seraları:
Bu seralarda gerek öğrenciler için, gerek diğer seralara gerekli olan bitkilerle, yurt içi ve yurt dışından gelen bitkiler yetiştirilmektedir. Burada üretilen bitkilerin fazlası da halka ucuza satılarak, çiçek sevgisine katkıda bulunulmaktadır.


Gösteri Bahçesi: Bu kısım çeşitli gül, eksotik ve havuz bitkileri ile düzenlenmiş, halk, öğrenci, öğretim üyeleri ile personelin dinlenmesi için oturma ünitelerine sahiptir.

Sistematik Parseller:
Bahçenin en büyük kısmını oluşturur. 56 parselde, sistematik familyalara göre düzenlenmiş bir düzen içinde yurdumuzun ve dünyadaki 303 familyaya ait 1400 bitki tanıtılmaktadır.

Arboretum:
Bu bölümde çeşitli ağaç ve çalı türleri tanıtılmaktadır.

Meyva Bahçesi:
Yurdumuzun önemli meyva ağaçları ile nesli kaybolmakta olan sakız ağacı gibi bazı ekonomik bitkiler yer almaktadır.

Dağ:
Bahçe içinde yer alan küçük yapay bir tepede bazı sukkulent bitkiler ile yörenin küçük çalı ve soğanlı bitkileri bulunmaktadır.

Havuzlar:
Bahçe içindeki havuzlarda da çeşitli su bitkileri tanıtılmaktadır.

Bahçemizin tüm bölümlerinde yaklaşık olarak 3000 kadar bitki taksonu bulunmaktadır. Bunların bir kısmı yurdumuz, bir kısmı da yurt dışı bitkileridir. Kolleksiyonumuzun zenginleşmesi için Yurt dışındaki 200 e yakın Botanik Bahçesi ile tohum değişimi gerçekleştirmekteyiz. Bu, Uluslararası nitelikli Tohum kataloğumuz sayesinde gerçekleşmektedir.


Bahçemizin içinde, kurutulmuş bitki örneklerinin yer aldığı herbaryum binası da yer alır. Herbaryum binası 300 m2 üzerine 2 kat olarak yapılmıştır. 1. katında Yüksek Bitkiler, 2. katında Alg’ler, Likenler, Karayosunları ve Eğreltilerden oluşan kolleksiyon yer alır. Bu kolleksiyonda 25.000 i tayinli, 5.000 tayinsiz 30.000 kadar bitki yer alır. Türkiyenin Su Bitkileri, Batı ve Güney Anadolu Yüksek Dağ Bitkileri, yine Batı ve Güney Anadolu Endemik bitkileri bakımından zengin ve önemli olan bir herbaryumdur. Ayrıca Yurt dışından bazı ülkelerle yapılan bitki değişimi ile o ülkeler ait bitki örnekleri de herbaryumda bulunmaktadır. Bahçe ve Herbaryumumuz bu çalışmalarını kadroları Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümünde olan 2 Prof., 1 Doç., 1. Yrd. Doç., 1 Uzman, 2 Araş. görev., 3 teknisyen ve 4 Bahçıvan ile 2 geçici işci ile yürütmektedir

Bahçe ve Herbaryumuzun akademik çalışanlarınca son beş yılda konu ile ilgili yapılan faaliyetler şunlardır:

Merkezimiz elemanları her yıl vejetasyon döneminde başta Batı ve Güney Anadolu olmak üzere ülkemizin hemen her bölgesinde bitki ve bitki örtüsü üzerine çalışmalar yapmaktadır. Yıllık 70 gün civarında gerçekleşen, Tübitak ve üniversitemiz destekli bu çalışmalarda Türkiye sulak alanları, Batı ve Güney Anadolu yüksek dağ bitkileri ve bitki örtüsü (Babadağ, Kaz Dağları, Toroslar-Bolkar Dağları) çalışılmış ve çalışılmaktadır. Ayrıca buralardan sağlanan çok sayıda bitki materyali (vejatatif, tohum yada canlı bitki) bahçede yetiştirmeye çalışılmakta ve nesli tehdit altında olanlar da korumaya çalışılmaktadır. Ayrıca fosil bitki örtüsü çalışmaları ile geçmiş bitki örtüsü araştırılmaktadır.

Yukarıda sözü edilen konularda 30 kadar yayın yapılmış, yurt içi ve yurt dışı kongre ve seminerlerde 30 kadar tebliğ sunulmuştur..Bu yayınlarda 15 takson Türkiye için yeni olarak tanımlanmıştır. Ayrıca, zehirli bitkiler, İzmir fuarındaki ağaç ve çalıları, Ege Bölgesinin bazı doğal bitkileri ile Türkiye'nin sulak alan bitkilerini ve bitki örtüsü tanıtan renkli resimli veya açıklamalı çizimli kitaplar yayınlanmıştır.
Kaynak

__________________
  Alıntı ile Cevapla
16 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
en güzel, gezilecek, gezilip, görülecek, izmir'in en güzel yerleri, izmirde, izmirin, izmir’de, yerleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 04:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.