Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Eğitim | Öğretim > Eğitim Sistemi | Eğitim Sorunları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 16.08.2015, 01:56   #1
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Çocuğunuza Okul Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Çocuğunuza Okul Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?









Anne baba olarak hayatımızın belki de en önemli seçimlerinden biriyle karşı karşıya kaldığımız anlar bizi en çok bunaltan dönemlerdir. Çocuğumuz söz konusu olduğunda çok seçici olduğumuz bir gerçek.Gözümüzden sakınarak büyüttüğümüz yavrularımızı emanet edeceğimiz okulu seçmek başlı başına bir sorun.
Çevremizde birbirinden farklı ve iddialı pek çok okul varken biz çocuğumuzu ve eğitimini emanet edeceğimiz kurumları çok iyi seçmek, tanımak ve araştırmak zorundayız.Söz konusu olan çocuğumuzun sadece okuma yazma öğrenmesi ya da bir takım derslerde başarı elde etmesi değil.Bu kadar sınırlı bir tanımdan ya da kavramdan söz etmiyoruz.Bahsettiğimiz çocuklarımızın neredeyse bütün bir ömrünü, karakterini,mesleğini ve geleceğini belirleyecek uzun bir eğitim süreci.
Bu uzun süreçteki ilk basamaklar ise en önemli nokta olmuştur.Her şeyin ötesinde çocuklarımız ister ilköğretime başlasınlar,ister ortaöğretime,ya da üniversiteye; okul seçimi her zaman kafa karıştırıcı ve anne babaları en çok sıkıntıya sokan konudur.
Özel okulların sayı olarak artması ve okul dönüşümlerinin yapılması velilerin doğru okulu bulma konusunda daha seçici hale getirmiştir.



Bütün bu açılardan bakıldığında “okul seçiminde nelere dikkat etmeliyiz?”, “en önemli kriterler neler olmalıdır?” ve “bir okulda olmazsa olmaz diyeceğimiz şeyler nelerdir?” sorularına yanıt verelim istedik.
Okulun Eve Yakınlığı:


Bu en önemli konulardan biridir ve cevabı da çok basittir. En yakın, en kolay ulaşılacak okul en iyi okuldur. Henüz 6-7 yaşında bir çocuğu sabahın erken saatlerinde uykusundan kaldırıp servislere bindirmek ve neredeyse saatlerce sürecek yolculuklara göndermek çok da akıllıca değildir. Bu kadar küçük yaştaki bir çocuk henüz oyun çağı çocuğudur ve sabah ve akşam uzun saatlerini yollarda geçirmesine hiç gerek yoktur. Üstelik özellikle ilköğretimin ilk basamağına başlayacak çocuklar için aileler sık sık okula gitme ihtiyacı duyabilirler.
Okulun uzun süreli bir eğitim kurumu olduğunu unutmadan, her tür hava koşulu olabileceğini göz önünde bulundurarak, zaman zaman sağlık sorunları yaşanabileceğini düşünerek, hatta bazen sınavlar ve etüt dönemleri olduğunda yaşanacak sıkıntıları da dikkate alarak olabilecek en yakın okulu düşünmekte fayda var. Bu anlamda da eve yakın bir okulun tercih edilmesi son derece yararlıdır. Sadece adı duyulduğu için ya da tavsiye edildiği için çocuğu uzun yollara göndermek yerine ailelerin de rahat ulaşabileceği ve çocuğun eğitimini takip ederken sıkıntı yaşamayacakları bir okul seçimi önemlidir.

Eğitimin kalitesi ve öğretmen seçimi:

Okul ve eğitimin kalitesinden bahsediyorsak en önemli konunun öğretmen seçimi olduğunu bilmek zorundayız: Çünkü en hayati nokta budur; iyi bir öğretmen.
Okulları okul yapan binanın görkemi, boyaları, malzemeleri değil, o okulda eğitim verecek öğretmenlerin niteliği, deneyimi ve yeterliliğidir. Bu ilk öğretmenler çocuğun kişiliğindeki yapı taşlarını oluşturan ve aileden sonraki en önemli insanlardır. Öğretmen sadece ders anlatan, ders süresi bitince okulla ve çocukla ilişiğini kesen bir insan değildir. Gerçek anlamda bir öğretmen çocuğu ailesiyle ve çevresiyle bir bütün olarak gören, değerlendiren eğitim hayatına daha baştan doğru şekil veren gerçek eğitmendir. Aileler okul seçiminde öncelikle öğretmen seçimi üzerinde durmalıdır. Her sene öğretmenleri değişen bir okul özellikle çocuktaki devamlılık duygusuna zarar vereceğinden asla önerilmez. Okul yapı olarak pek çok donanıma ve muhteşem teknik imkanlara sahip olabilir. Ancak o donanımı çocukların eğitiminde kullanma yeterliliğine sahip öğretmenler yoksa bütün o malzemeler sadece göz boyama ve gösteriş malzemeleri olarak kalmaktan başka bir işe yaramazlar.
Okul öğretmen seçerken nelere dikkat ediyor? Yeni mezun mu? Mesleki olgunluğa erişmiş eğitimcileri mi alıyor? Öğretmenler düzenli ve sürekli olarak hizmet içi eğitim alıyorlar mı? Ayrıca öğretmenlerin sürekliliği önemli. İlkokul döneminde her yıl öğretmen değiştirmeleri sağlıksız olacağı gibi kurumun kalitesini gözden geçirmek için önemli bir kriter olacaktır.
Okulun- eğitimin kalitesinden bahsederken asıl en önemli konunun öğretmen olduğunu hatırlayalım. Çünkü en hayati konu sınıf öğretmenidir. Okulları okul yapan görkemli binalar, faaliyet alanları değildir. O okuldaki eğitim-öğretimi verecek öğretmenlerin niteliği, deneyimi, yeterliliğidir.
Bir öğretmen çocuğu ailesiyle ve çevresiyle bir bütün olarak gören, değerlendiren eğitim hayatına daha baştan doğru şekil veren gerçek eğitmendir.
“Birinci sınıf okutacak öğretmen ile tanışma imkanımız var mı?” diye sorun.


Tanışma imkanı verildiyse öğretmene aklınıza gelebilecek bir çok soruyu sorabilmelisiniz. Öğretmenin dünya görüşü, yaşam standartları, dünyaya bakışı sizin çocuğunuzu birebir etkileyeceğinin farkındasınız. Çocuğunuz için gün gelecek anne-babadan daha bile önceliği olacak Ne tür müzik dinler ve sever, ne okur,ne kadar sıklıkta sinemaya/tiyatroya gider, birkaç tane beğendiği yazar ismi, hangi üniversiteden ve bölümden mezun vb sohbet esnasında sormalısınız
Eğitimin kalitesi derken;
  • Yeterli deneyime ve eğitime sahip öğretmenler,
  • Okulun sahip olduğu deneyim,eğitim alanındaki bilinirliği.
  • Okulun, veli öğretmen işbirliğindeki tutumu ve çalışmaları,
  • Okulun sahip olduğu teknik donanım ve alt yapı.
  • Okulun sunduğu eğitim olanaklarının uygulanabilirliği.
  • Öğrenci sayısı.
  • Öğrencilerinin başarı düzeyleri gibi birçok değişkenden söz edildiğini hatırlatmakta fayda var.


Çocuğun Okulu Sevmesi:

Her şeyin ötesinde çocukların okulu sevmesinin en önemli koşulu iyi bir okul ve iyi bir öğretmendir. Çocuğu okula hazırlamak velinin görevidir ama okula başlamış bir çocuğun okulu sevip sevmemesi öğretmenin becerisine kalmıştır. Normal şartlarda bir çocuk zaten okulu sevmek için pek çok nedene sahiptir.
Onlar:
  • Kendisinden büyük yaşta kardeşleri varsa onlar gibi abi ya da abla olmak.
  • Yeni arkadaşlar
  • Yeni bir çevre
  • Yeni şeyler öğrenmek vb. gibi pek çok gerekçelerle okulu sevmeye hazırdırlar.
Sosyal etkinlikleri:


Okulun sadece bazı bilgilerin öğretildiği bir bina olmadığını biliyoruz. Okul olarak tanımladığımız kurumlar aynı zamanda eğitim yuvalarıdır. Eğitim yuvaları demekse,ders vermenin ötesinde başka bazı değerlerin de verildiği,çok yönlü çocuklar yetiştirmenin en önemli amaç olarak görüldüğü eğitim öğretim anlayışı demektir.
Her çocuğun en az bir yeteneğe sahip olarak doğduğunu düşünerek, çocukların sahip oldukları yetenekleri, ilgi alanlarını ortaya çıkarmakta okulun önemli bir rolü vardır.Hem akademik anlamda,hem de sosyal faaliyetler konusunda tam donanımlı,kendine güvenli,yeterli, ilgisi ve yeteneği doğrultusunda eğitim almış çocuklar yetiştirmek amacındaki bir okulu seçmek en önemli şeydir.
Pek çok yaşanmış başarı öyküsünün bir yerinde okul yıllarında gerçekleştirilen sosyal ve sportif aktivite mutlaka yer alır. Hatta bu var oluşlar hem o günün hem de geleceğin inşasında önemli referans kaynakları olurlar. Okul takımında oynamak, takımın kaptanlığını yapmak, öğrenci birliğine seçilmek veya başkanı olmak, okul gazetesi çıkarmak ya da tiyatro sahnesinde yer almak. Bugün PİSA sonuçları üzerinden yaşam deneyimi kazanmak ve bilgi ve beceriyi kullanabilmek okulların sunduğu bu koşullarla mümkün olabilmektedir. Okul, öğrenciyi akademik yönden geliştirmeyi hedeflerken spordan sanata her alanda beslemeli ve geliştirmelidir. Pek çok özel okul için tercih edilme sebebi olan sosyal ve sportif faaliyetlere yeterince zaman ayrılması ve bu etkinliklerin ücretli ya da ücretsiz oluşu gibi faktörler de velilerin okul seçimlerinde önemli bir yer tutmaktadır.

Kütüphane

Kütüphane kullanımı teknolojinin gelişmesi ile zaman ve mekan sınırlarını zorlamaktadır. Bir yayına ulaşmak, aranılan bir kaynağa evden ulaşabilmek artık zor değil. Kitap, dergi, süreli yayınların sayısı ve yayınlarının ulaştığı kitle, bir okulun eğitime bakışını gösterir. Kütüphaneyi ziyaret etmeniz size bir fikir edinme fırsatı yaratacaktır.

Eğitim programları:

Ders işleme teknikleri nasıl? Kara tahtanın yerini projeksiyonlar daha sonra akıllı tahtalar, şimdi ise tabletler aldı. Teknolojik imkanların yanı sıra ders işleme teknikleri nasıl? Drama, oyun, yaparak yaşayarak öğrenme, gözlem ve deney gibi yöntemler kullanılıyor mu?
Teknolojik imkanlar: Tablet teknolojisi ve teknolojik laboratuvarların kullanılması biz yetişkinlerin gözüne çok hoş gelebilir. Oysa teknolojik eğitim araçlarının okul motivasyonuna ve akademik başarıya olan etkisi %15′ i geçmiyor. Yani okul seçerken size gösterilen ultra modern cihazlar gözünüzü yanıltmasın. Öğretmen “hadi bakalım çiçek olun” diyorsa, o okulda yenilikçi öğrenmeden bahsedilemez.
Yabancı dil eğitimi:Bizim zamanımızda -ki gördüğüm kadarıyla hala öyle- dil eğitimi devlet okullarında oldukça sıkıntılı. Tahtaya kimya formülü yazar gibi zaman kalıpları yazılıyor. Dil öğrenimi yerine dil eğitimine ağırlık vermesi önemli. Ayrıca 2. hatta 3. yabancı dil imkanı sunması artık dünya çapında bir gereklilik oldu.

Fiziki ortam: Okulun olimpik-yarı olimpik havuzunun, spor salonun olması veya olmaması bir tercih sebebi olabilir.

Aileler ile iletişim, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi

İyi bir okul-aile işbirliği çok önemlidir..Zaman içinde bazı sorunlar yaşanması normaldir. Çocuklar eğitim hayatları boyunca bazı iniş çıkışlar yaşayabilirler. Hayata hazırlanan çocukların kendi yaşam deneyimlerini kazandıkları unutulmamalıdır. Bu deneyimler olumlu ve olumsuz sonuçlarıyla beraber bir bütündür. Önemli olan ailenin çocuğun yanında yer alması, sorunlarına karşı dikkatli ve ilgili davranmasıdır. Doğru eğitimle yoğrulmuş çocuklar kendi çözümlerini kendileri bulma yeterliliğini kazanmış bireyler olurlar. Eğitimin amacı da bu olmalıdır.
Bütün bu amaçları gerçekleştirmek için seçilecek okulun öncelikli olarak aile ile iletişim konusunda son derece hassas ve dikkatli davranıyor olması gerekiyor. Çocukların yaşayacağı sorunlarda, çocuklarda görülebilecek herhangi değişik duygu durumlarında okulun konuyu aileyle paylaşması ve çözüme yönlendirmesi, bunun için de bütün bunları fark ederek doğru adımlar atacak kapasite ve deneyimde olması gerekiyor.
Okul aile işbirliği hafife alınamayacak kadar önemli bir sorumluluktur. Özellikle Rehberlik hizmetleri bilindiği gibi kılavuzluk etmek demektir. Bunu yapamayacak okullara çocuk emanet etmek, el yordamıyla eğitim verilen okullara çocukları teslim etmek demektir. Sonrasında pek çok olumsuz durumla karşılaşmak mümkündür.
Seçeceğiniz okulun, rehberlik hizmetlerini iyi araştırmanız gerekiyor. Aileleri bilgilendirecek seminerler,eğitim çalışmaları,çocukların durumuyla ilgili olarak düzenli yapılan bilgilendirme toplantıları gibi bir çok çalışmanın rehberlik ve okul yönetimi tarafından yapılıp yapılmadığına çok dikkat edilmelidir.
Bir eğitim kurumunda eğitime destek birimlerin bulunup bulunmadığı veliler için önemli bir tercih nedeni olmalıdır. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi uzmanları öğrenci psikolojisinden hareket eden ve gelişim psikolojisinin uygulama alanlarından destek alan çalışmaları ile öğrenciyi tanıma, yönlendirme ve bilgi sunma çalışmalarıyla hem öğrenciye hem de veliye önemli hizmetler sunmaktadır. Her çocuk tekdir, özeldir ve biriciktir. Bu her anne baba için olduğu kadar okulun PDR uzmanlarının da benimsediği bir ilke olmalıdır. Okuldaki PDR uzmanlarının sayısı, alan mezunu olmaları, deneyimleri, ilgilendikleri öğrenci sayıları velilerin ilgi alanına girmelidir.

Ölçme ve Değerlendirme Birimi

Ölçme ve Değerlendirme Birimi, Program Geliştirme ile Eğitim Teknolojisi ve Tasarımı gibi bölümler bir eğitim kurumunda olmazsa olmaz destek birimlerdir. Öğrenme süreçlerinin tasarlanması, planlanması, programa uygun öğrenme materyallerinin ve ölçme araçlarının geliştirilmesi süreci üzerinde durulması gereken önemli bir kriterdir. Pek çok okulda bu birimler ya yoktur ya da göstermelik olarak mevcuttur. Program geliştirme veya ölçme ve değerlendirme uzmanlarının süreç değerlendirmelerine katkısı bir eğitim kurumunun yaptığı işi bilimsel olarak ne ölçüde ele aldığını gösterir.

Üst Öğrenime Hazırlık

Bir üst programa hazırlık çalışmalarının profesyonelce yürütülmesi, akademik ve sosyal alanlarda danışmanlık hizmetlerinin bulunması, Ortaöğretime ve Yükseköğretime yönelik rehberlik hizmetlerinin kalitesi de okul seçiminde dikkat edeceğiniz kriterler arasında yer almalıdır.

Veli Okul İşbirliği

Veli ile doğru şekilde ve doğru zamanda kurulan iletişim ve işbirliği kurulması bir okulun önemli artılarındandır. Sınırlarını ve sorumluluklarını bilerek gerçekleştirilecek bilgi alışverişleri öğrenci başarısını artıracak, güven ortamını pekiştirecek özelliklerdir. Gerektiği kadar açık ve şeffaf eğitim kurumu sorumlulukların eşit paylaşımını da beraberinde getirir.

20 MADDE DE OKUL SEÇİMİ

1)Çocuğunuz için okul seçimi söz konusu olduğunda öncelikle kendinize şu soruları sormanız gerekir: “Çocuğum için en iyi olan nedir ?” “Çocuğumun gereksinimleri en iyi nerede karşılanır?”.
2)Çocuğunuzu sizden iyi kimse tanıyamaz, bu durumda objektif olarak çocuğunuzun karakter yapısı, genel davranış biçimleri, dikkat süreci ve hareketlilik gibi özelliklerini doğru okul seçimi süreci içinde değerlendirmelisiniz. Çocuğunuzun güçlü yanlarını, zayıf yanlarını ve ihtiyaçlarını belirleyebilmelisiniz.
3)Çocuğunuz hali hazırda bir okulda eğitimine devam ediyor ise o zaman bu eğitim kurumundaki öğretmenleriyle konuşarak ders ve öğrenmeye karşı sergilediği tavırla ilgili bilgi toplamanızda fayda var. Böylece yeni okul arayışınızda bu bilgilerin ışığında hareket edebilirsiniz.
4)Olabildiğince çok okul gezin ve bu okulların tanıtım toplantılarına katılın. Toplantılardan aldığınız çıktılar, beklentilerinizi karşılayacak okulu bulmanızda size yardımcı olacaktır. Çocuğunuzun olduğu gibi okullarında güçlü ve zayıf yönlerini belirleyin.
5)Ziyaret ettiğiniz okullara ilişkin yorumlara kulak verin, gerek internet üzerinden gerek hali hazırda o okulda eğitim gören öğrenci ve velilerden de görüş almaya çalışın.
6)Seçeceğiniz okulda uygulanan eğitime ilişkin ayrıntılı bilgi almaya çalışın.
7)Okul seçiminde aynı derslikte eğitim görecek öğrenci sayısı da önemli faktörlerdendir. Okulun öğrenci sayısı, her şubede kaç öğrenci eğitim gördüğü, öğretmen / öğrenci oranı gibi sorulara yanıt arayın.
8)Sınıfların yapısal özellikleri ve donanımlarını, benimsenen eğitim anlayışı, sınıf düzeninin çocuğunuzun yapısı ile uyuşup uyuşmayacağını analiz edin. Ayrıca, sınıfların iyi yapılandırılmış, esnek, denetlenen, işbirliğine uygun ortamlar olup olmadığını kontrol edin.
9)Okulun hedefleri de, okul seçiminizi etkileyebilecek önemli kriterlerden biridir. Seçeceğiniz okulun hedeflerini ve o hedeflere ulaşıldığına dair varsa belgelerini görmek isteyin. Okulun ulusal sınavlarda başarısı nedir? Kendi türündeki okullar arasındaki yeri nerededir?
10)Okul seçiminde, aday okulunuzun eğitim sisteminin öğrencilerin katılımcı olması esasına dayanıp dayanmadığını araştırın.
11)Okul seçiminde okulun yapısal özelliklerinden daha çok eğitmen kadrosu önemlidir. Aday okulunuzun eğitim kadrosundaki öğretmenlerin eğitimleri, deneyimleri hakkında bilgi edinin. Ulusal ve uluslar arası platformlarda bilimsel, sosyal-kültürel yarışmalarda derece alınmış mı? Hangi branşlar da olduğu mutlaka öğrenilmelidir.
12)Öğrencilere sağlanan rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri bir diğer önemli faktör… Bu noktada seçeceğiniz okulda bu hizmetin ne denli ve ne şekilde uygulanmakta olduğunu öğrenin. Rehberliğin hizmet alanlarından Kişisel, Mesleki ve Eğitsel olarak okul ne gibi etkinlikler yapmaktadır. Veli Eğitim programları ya da velilere yönelik seminer / konferanslar verilmekte midir?
13)Özel Eğitim desteği, zenginleştirilmiş eğitim gibi özellikler okul seçiminizi etkileyecek ayrıcalıklardandır. Sanat, spor, müzik gibi bireyin gelişimi üzerinde artı etki yapmakta olan faaliyetlere ne denli önem veriyorlar, serbest zaman etkinlikleri var mı? Teknoloji kullanımı ve eğitim süreçlerinde bilgisayar desteği olup olmadığını sorun. Ayrıca okulda ne gibi sosyalkulüp faaliyetleri bulunmakta ve bunların etkinliği ne derecededir?
14)Çocuğunuzun gelişimi ile ilgili bilgi alışverişi yapabilmek çok önemlidir. Bu noktada okulun, öğrencinin gelişimi ile ilgili konuları hangi sıklıkta ebeveynleri ile paylaştıklarını, bunun için hangi yolları ve araçları kullandıklarını öğrenin
15)Okul ortamını değerlendirmeye çalışın. Öğrenci-öğretmen ilişkilerini, müdür öğretmen ilişkilerini, bu ilişkiler arasındaki diyalog biçimlerini analiz edin.
16)Yemekhane, kantin ve benzeri donanımların olup olmadığını, bu donanımların hijyenik koşullar altında hizmet verip vermediklerine bakın.
17)Okul seçiminde, okulun çevresi ve güvenilir alanlara sahip olması çok önemlidir. Okulun binası veya binaları, öğrencinin bütün gününü okul sınırları içinde geçirebileceği şekilde mi tasarlanıp tasarlanmadığını kontrol edin.
18)Okulun servis hizmetinin olup olmadığını, ulaşım ile ilgili okula bağlı çözüm önerileri olup olmadığını sorun.
19)Okul iyi korunuyor mu, okulun çevresi çocuk gelişimine yönelik zararlı gelişmelerin yaşanabilmesine neden olabilecek açık ve tehlikeli alanlar var mı? Araştırın.
20)Okul binasının bakımlı ve temiz, sınıflarının havadar, tuvaletlerinin hijyenik ve temiz olup olmadığını iyice gözlemleyin

Sonuç olarak

Çoğumuzun kullandığı “binanın temeli sağlam olursa, o bina dayanıklı olur” cümlesi eğitimde de “eğitimi kaliteli okullarda, nitelikli öğretmenler ve donanımlı bir öğretim ortamı ile geçiren öğrenciler gelecekte başarılı olma ihtimalini artırır.” şeklinde dönüştürülebilir.


İsmail Uğuz - Psikolojik Danışman

Kişiselbaşarı.com
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
Çocuğunuza, dikkat, etmelisiniz, nelere, okul, seçerken


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 19:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.