Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Eğitim | Öğretim > Eğitim Sistemi | Eğitim Sorunları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 12.12.2015, 01:31   #1
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Öğrencinin Lisede Yanlış Alan-Ders Seçmesinin Nedenleri

Öğrencinin Lisede Yanlış Alan-Ders Seçmesinin Nedenleri




Alan-ders seçimi öğrencinin geleceği açısından önemli aşamalardan biridir. Bu konuda yaptığı tercih hatası bir ömür kendisini etkileyecektir. Peki neden öğrenci bu konuda yanlış tercih yapabiliyor?
Alan-ders seçimi hakkında yeterli bilgiye sahip olmamak

Yanlış alan-ders seçiminin en önemli sebebi “bilgisizliktir”. Öğrencilerin “alan seçiminin mantığını” yeterince kavramadan kulaktan dolma bilgilerle hareket etmesi çoğu kez kendilerine pahallıya mal olmaktadır.
Öğrenci “kendi yeterliliğini” gerçekçi bir şekilde değerlendirememesi

Bu sorun daha çok “fen alanını” tercih edenlerde gözlenmektedir. Bu öğrenciler sayısal derslerde yeteri kadar başarılı olamadıkları halde, sayısal puanla öğrenci alan bir fakültede okuma ümidiyle, ısrarla fen alanını tercih ederler. Oysa bu durumda öğrencinin mantıklı davranıp başarılı olabileceği başka bir alana yönelmesi gerekir.
Anne ve babanın beklentilerinin öğrenciyi yanlış alana yönlendirmesi

Bazı ebeveynler, çocuklarının istedikleri alana gitmesine müsaade etmeyip kendi istedikleri alana yöneltirler. Aslında bu durum ebeveynin zamanında gerçekleştiremediği hedeflerini kendi çocuğunda görmeyi istemesinden kaynaklanmaktadır. Halbuki bu süreçte ebeveynin kendi beklentilerine ters düşse bile çocuğunun seçimini onaylaması ve ona destek vermesi gerekir.
Arkadaş grubunun etkisi

Bazı öğrenciler “kendilerine uygun” olan alan-ders seçeceği yerde, arkadaş grubunun seçtiği ve ya kendine önerdiği alan-dersi seçerler.
Yanlış düşünce kalıplarının olumsuz etkisi

Toplumumuzda başarılı öğrencilerin “fen alanını”, başarısız öğrencilerin de “Türkçe-matematik” ve ya “sosyal bilimler” alanlarını-derslerini tercih ettiği kanaati vardır. sayısal alanların yüceltilip diğer alanların horlandığı bu düşünce tarzının etkisiyle, öğrenci sayısal alan-derslerde başarılı olamayacağı halde, fen-matematik alanını seçebilmektedir.

Aktüelegitim.com


__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.12.2015, 03:06   #2
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Öğrencinin Lisede Yanlış Alan-Ders Seçmesinin Nedenleri

Bunun sıkıntısını ben orta okul ve lisede çektim.Her ne kadar dersi öğretmen sevdirir deseler bile ki,bence kısmen doğrudur, ama öğrenciler hep meyilli ve yetenekli oldukları derslere daha fazla ilgi gösterirler.İlgi duyduğunuz konular size daha basit ,zevkli gelir ve daha çok çalışırsınız.Bunun nedeni tam çözülebilmiş değildir,isterse öğretmen çok sert ve kötü olsa bile ,o konudan zevk alan öğrenci için pek de önemi yoktur.Neticede ne kadar eğitim verirseniz verin,iş yine insanın kendinde bitiyor.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.12.2015, 12:53   #3
Çevrimdışı
Mustafa Akten
Abdülmelik Hankendi

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Öğrencinin Lisede Yanlış Alan-Ders Seçmesinin Nedenleri

Bendeniz lise okurken 2. sınıftan itibaren öğrenciler Müzik, Edebiyat ve Fen bölümlerine ayrılır, yanılıyorsam lütfen cehaletimi mazur görünüz, o zamanlarda öğrenci zaten alan belirlemesini % 90 yapmış olurdu. İfade ettiğim 1955 li yıllar! O günün koşullarında yüksek eğitim görecekler zaten branşlarını Lise çağında belirlemiş, yüksek öğrenim böylece tamamlanmış olarak hayatın içinde yerlerini alırlardı.

Bu günün eğitim sistemi içindeki keşmekeşlik, çocukların ebeveynler tarafından bir yarış atı gibi yönlendirilip motive edilmeye çalışılması, alan belirlemesi yapmış olanlara alanları dışında kültür olsun diye verilmeye çalışılan ektra bilgiler, eğitim öğretimdeki, öğrenici ve öğreticiler arasındaki her konuda seviye düşüklüğü ve nihayet adı milli olmaktan çıkmış eğitim bakanlığının, öğretimin her kademesinde öğrenciyi, dini motiflerle süslü tedrisat ile yönlendirmesi, tek tip adam, militan adam yetiştirmeye yönelik çabalar eğitim sisteminin çılkını çıkarmıştır.

Sn. Suzim, paylaşım için teşekkürler efendim.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Mustafa Akten'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
alanders, lisede, nedenleri, öğrencinin, seçmesinin, yanlış


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.