Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Eğitim | Öğretim > Eğitim Sistemi | Eğitim Sorunları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 14.09.2009, 01:21   #1
Çevrimdışı
Smyrna
Okunuşu: Simirna

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Okul Fobisi | Nedenleri | Önlemleri

Okul Fobisi ve Nedenleri





Okullar açılıyor ama ne yazık ki her eve neşe saçılmıyor. Çocuğunuz belki okulun açılmasını sabırsızlıkla bekliyor, belki tatile hala doyamadı, belki de okulla ilk kez tanışacak olmanın endişesini yaşıyor. Sizin desteğiniz ve cesaretlendirmenizle, çocuğunuzun okulda daha başarılı ve uyumlu olması mümkün.

Okulların açılma zamanı yaklaştığında veya okul alışverişi yaparken çocuğunuzda huysuzluk olarak tanımlayabileceğimiz tuhaf davranışlar gözlemleyebilirsiniz. Özellikle okulla ilk kez tanışacak çocuklar yeni bir ortama girecekleri ve ilk kez yanınızdan ayrılacakları için heyecanla karışık bir korku duyabilirler. Bu durum okul açıldıktan sonra da kendini huzursuzluk, yavaş davranma, karın ve baş ağrıları gibi bedensel yakınmalar, ağlama nöbetleri veya aşırı suskunluk gibi gösterebilir.



Hangi çocuklar okula gitmek istemez?

Bazı çocuklar yeni bir sosyal ortama hazır değildir. Okul öncesi eğitimleri veya ailelerine aşırı bağlı yetiştirilmeleri nedeniyle rutinlerini bozmak, onlar için diğer çocuklara nazaran daha zordur.
  1. Aileleri veya bakıcıları tarafından aşırı korumacı bir tavırla yetiştirilen çocuklar girecekleri yeni ortamda kendilerini güvensiz hissedebilirler.
  2. Ev içinde genel disiplin kurallarının bulunmaması, çocuğun okul disiplinine uyum sağlamasını zorlaştırabilir. Bir saat boyunca aynı masada oturmak ve sessiz olup öğretmeni dinlemek aklı oyunda olan bir çocuk için elbette büyük bir zorluktur.
  3. Zeka ve genel gelişim düzeyi diğer çocukların gerisinde olan çocuklar yetersizlik duyarlar. Ancak bu özel bir durumdur ve farklı ele alınmalıdır. Benzer şekilde, zekası akranlarının ilerisinde olan çocuklar da okuldan çabucak sıkılabilir. Hiperaktivite veya dikkat eksikliği olan çocuklar ise uzun süre aynı yerde oturmaktan elbette hoşlanmazlar.
  4. Çocuk, tüm kararların kendisi adına, ailesi tarafından verildiğini hissettiğinde bu duruma başkaldırabilir. Tamamen kendisi dışında gelişen olaylar nedeniyle okula yabancılaşabilir.
  5. Alıştığından farklı bir ortam ve tanımadığı insanlar arasında bulunmak çocuğun iletişimini zorlaştırabilir ve kısa bir süre korkuya neden olabilir.
  6. Çocuğun okulda karşılaştığı agresif davranışlar, arkadaşlarından beklediği tepkileri görememesi veya öğretmeninin bazı tavırları onu okuldan kolayca soğutabilir. İlk gün gayet heyecanla okula gitmeyi bekleyen çocuk, ikinci gün yatağından çıkmak istemeyebilir.
Okul Fobisi İçin Alınacak Önlemler

Çocuğunuz tam olarak karar verecek yaşa gelmediyse bile kendi hayatını yönlendirecek pek çok konuda fikir yürütebilmektedir. Bu yüzden ilk yapmanız gereken şey çocuğunuzla konuşmak ve sorunun ne olduğunu öncelikle kendisine sormaktır.

Okula başlamadan önce de yine çocuğunuzla konuşmanız ve onu karşılaşacağı durumlara olabildiğince hazırlamanız gerekmektedir. Okula ulaşımından beslenmesine, teneffüslerden tuvaletlerin bulunduğu yerlere kadar bilgi vermek, okulu çocuğunuzla birlikte keşfetmek ve onu cesaretlendirmek faydalı olacaktır. Diğer yandan, çocuğunuzun öğretmeniyle işbirliği içinde bulunmanız da önemlidir. Sizin iyi anlaştığınız bir öğretmen çocuğunuzda da saygılı olma hissini uyandıracaktır.

Okula yeni başlayan bir çocuğu ilk andan itibaren yalnız başına bırakmak çok doğru bir davranış değildir. Göstereceği tepkilere göre birkaç gün çocuğunuzun yanında bulunmak uygun olabilir ama bir veli her zaman arka planda kalmalı, çocuğun çevresiyle iletişim kurmasına izin vermelidir. Bununla birlikte, en kısa zamanda okuldan uzaklaşarak, çocuğun annesinin bir uzantısı değil, bir birey olarak ayakta kalmasını sağlamak önemlidir. Bu da büyük ölçüde sizin cesaretlendirmenize, okul arkadaşlarının davranışlarına ve öğretmenin ilgisine bağlıdır.

İlk hafta biraz zor geçebilir. Özellikle sabahlar bazı ebeveynler için kabusa dönüşür. Ancak çocuğa okulun iyi bir yer olduğunu, neden gitmesi gerektiğini, öğreneceği birbirinden ilginç bilgileri, edineceği arkadaşları kararlı bir dille anlatmak işe yarayacaktır. Çocuk okulun bir oyun bahçesi olmadığını bilmeli ama gitme konusunda da özendirilmelidir. Elbette bu konuşmaların inatlaşmaya varmaması gerekmektedir. İlk bir iki haftanın ardından zorluklar devam ediyorsa ve konuşmak işe yaramıyorsa, hem çocuğunuzun mutsuz olmaması hem de sizin sıkıntı yaşamamanız için profesyonel yardım alabilirsiniz. Çünkü çocuğunuzun okul hayatı nereden baksanız on küsur yıl sürecektir ve bu süre her gün nefret edilen bir yere gitmek zorunda kalmak için çok uzundur.
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Smyrna'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 10.11.2010, 08:50   #2
Çevrimdışı
Nazlı
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Okul Fobisi | Nedenleri | Önlemleri

Teşekkürler Smy
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
fobisi, okul, önlemleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 21:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.