Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Eğitim | Öğretim > Eğitim Sistemi | Eğitim Sorunları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 17.05.2011, 13:05   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Türkiye eşya olsaydı poşet olurdu


İtalya'da yasaklandı, Fransa'da yakında tarihe karışacak, Hong-Kong'da sadece geri dönüşebileni kullanımda. Dünya plastik poşet devrini kapatırken Türkiye mutfak çekmecelerinde biriktiriyor


Hollandalı fotoğrafçı Hendrik Kersten in başına plastik poşet geçirmiş insan ı.

Politen, etilen ve petrolden mamul ilk plastik poşet 1950’lerin başında, tabii ki ABD’de üretilmiş, oradan Avrupa’ya sıçramış. 50’lerin başında ‘reklam’ı ve ardından ‘alışveriş’i keşfeden insanlık tonlarca plastik poşet üretebildiğini ama onları yok etmeyi başaramadığını anlayınca paniklemiş ama durumu düzeltecek eylemler bireysel ve ‘romantik’ kalmış. Bez torba kullanımıysa sadece tam tahıllı ekmek ve soya sütü de tüketen 10 kişi arasında popülerleşmiş. Sonuç: Bugün dünyada her yıl 1 trilyon adet plastik poşet üretiliyor. Sadece Amerika’nın, içine sosis ve patates artıklarıyla boş bira kutusu doldurup kapının önüne koyduğu poşet sayısı 102 trilyon. Şimdi önlem alınmazsa 2050’de artık çok geç kalınmış olacak, bu yüzden Kyoto Protokolü plastik poşet kullanımını da yasaklıyor.

Türkiye’de her yıl ortalama 1.5 milyon ton plastik poşet doğaya bırakılıyor. Poşetin doğada yok olma süresi bin yıl. Plastik poşet kullanımı sadece bir kaç yerel belediyede yasak ama bu yasak tam olarak uygulanmıyor. Misal İstanbul’da Kadıköy Belediyesi siyah naylon poşeti yasaklamış. Ama bizim bakkal, benim biramı hâlâ o poşetlere koyuyor. Sansür, hem de plastik! Aynı şeyi hijyenik ped için de yapıyor. Hatta onu önce bir de gazete kâğıdına sarıyor. Siyah plastik poşetle beni mahalleden koruyor. Peki siyah poşetten kim koruyacak?

Önceki gün bu çevreci ilçelere Bozcaada da katılmış. Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay, Dünya Çevre Günü olan 5 Haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere adada naylon poşet kullanımının yasaklandığını açıklamış. Esnafa kese kâğıdı ve bez torba dağıtılacağını söylemiş. Ama işte bu eylemler insana hiç inandırıcı gelmiyor çünkü tedbirlerin devamlılığı yok. Plastik atıklar konusunda sürekli, kararlı bir çevre politikası üretilmiyor.

Diyeceğim, dünyanın geri kalanında plastik poşet üretimi bayağı böyle kanunlu filan yasaklanırken bizde ‘torunlarının geleceği için bez torba diktiler’den öteye gitmiyor, ülkede insafsızca plastik poşet kullanılıyor. Marketlerde her üç ürün için ayrı poşet açılıyor, bir de ‘çöp koyarız’ diye fazladan alınıyor. Poşetleri ücretlendiren marketler ‘cık cık’lanıyor. Düşünüyorum, Türkiye bir eşya olsaydı kesin naylon poşet olurdu, siyah ve kokulu… Plastik poşet kullanmayın, plastik poşet pistir ayrıca sansürcüdür. Kese kâğıdı güzeldir, file de romantik…


Ekolojik Anayasa istiyoruz

Bu sadece ‘plastik poşet’ meselesi değil. Ama plastik poşetten rahatsız olmayanlar sonra nükleer santral’i de normalleştiriyor. Neyse ki güzel şeyler de oluyor. Dün İstanbul’da Yeşil Düşünce Derneği ve Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin düzenlediği, Ömer Madra, Ayşe Bilge Dicleli, Yücel Sayman gibi konuşmacıların katıldığı bir ‘Ekolojik Anayasa Konferansı’ gerçekleştirildi.

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Yüksel Selek acilen bir ekolojik anayasaya ihtiyaç olduğundan söz etti. Tabiatın, hakları için başkaldırdığını, dünyanın ekolojik bir kriz yaşadığını anlattı.

Doğayla uyum içinde yaşamanın yollarından söz etti. “Çernobil’den, Fukişima’dan ders alınmıyor. Bize düşen görev, doğayı bir hak öznesi olarak tanıyıp, haklarını tıpkı insan hakları gibi dokunulmaz, devredilmez, var olmaktan kaynaklanan haklar olarak güvence altına alarak, anayasalara yazdırmaktır. Yeryüzünde yaşamın sürdürülebilir olmasından daha kutsal bir şey olamaz. Doğa kutsaldır “ dedi. Türkiye’de ilk kez bir ekolojik anayasa yazılmaya çalışıyor. Geç bile kaldık ama umut verici.

Alinti




__________________
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.05.2011, 14:26   #2
Çevrimdışı
tufan2006
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiye eşya olsaydı poşet olurdu

poşetin, plastiğin doğada geri dönüşümü yüzyılları alıyor. buda çevre kirliliğine ve zararlı atığa sebep oluyor. maalesef ülkemizde gerçekten çokça poşet tüketiliyor.

paylaşım için teşekkürler canan.
__________________
Şeytanın çalışma odası, cahillerin boş kafasıdır.

Eflatun
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz tufan2006'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.05.2011, 23:51   #3
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiye eşya olsaydı poşet olurdu

Avrupa'da naylon torbalar paralı. Naylon torbaların yanı sıra bez torbalar da satıyorlar. Devamlı naylon torba alıp para vermektense, devamlı kullanılabilinecek bez torba almak daha akıllıca.

Millet böyle teşvik ediliyor. Bizde de özendiriliyor, çöp torbası yapılsın diye. Yapın parayla, bakın o zaman nasıl bez torbaya yöneliyorlar. Annemin eskiden kalma fileleri var, onları kullanmak çok hoşuma gider.
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.06.2011, 13:15   #4
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiye eşya olsaydı poşet olurdu

Dogru, Almanya'da hemen hemen naylon torba kullanimi kalkmis vaziyette. Kasalarin yaninda hep var ama, parali olusunun yanisira,( 15-20Cent.) halk bilincli oldugu icin, bez torba veya yaninda getirdigi alisveris cantasini kullanmaktadir.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.07.2011, 18:39   #5
Çevrimdışı
yann
Yeni Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Türkiye eşya olsaydı poşet olurdu

en iyisi eskiler biliyormuş .. kese kağıtları , pazar fileleri .. hep büyükler geriye dönüş olacak derlerdi , olur mu ki
__________________
  Alıntı ile Cevapla
yann'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
eşya, olsaydı, poşet, türkiye


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.