Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Et Yemekleri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 15.10.2015, 00:35   #1
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Oğlak Kebabı (Kırklareli)



Oğlak Kebabı ( Kırklareli )



Oğlak kebabı Kırklareli mutfağının damak şenlendiren baş yemeklerindendir. Özellikle Hıdırellez maksadıyla gidilen mesirelerde pişirilmesi bir geleneğe dönüşmüştür. Bu yönüyle bir hıdırellez yemeği olarak da değerlendirebiliriz. Hayvancılığın en layıkıyla yapıldığı Trakya'da ve dolayısıyla Kırklareli'de, baharla birlikte hayvanların yavrulaması ve sürülerin büyümesi ile oluşan bereket artışı konu-komşu ve aile efradıyla paylaşılan oğlak kebabı gibi bir baş yemekle kutlanır. Misafirlerinize verdiğiniz değerinde bir manada göstergesidir.

Yeri gelmişken oğlak kebabını oğlak çevirme ile karıştırmamak gerektiğini hatırlatalım. Oğlak kebabı parçalanan oğlak etinin siniye dizilerek tatlandırılması ve fırında pişirilmesi yöntemiyle hazırlanır. Odun ateşi ile harlandırılmış köy fırınlarında pişirilebilmesi geleneksel pişirme yöntemidir. Buna karşılık yörede peçka denilen kuzine sobalarda ve modern mutfakların fırınlarında pişirme süresi bir parça daha uzun tutularak hazırlanabilmektedir. Fırından çıkarmaya yakın taze soğan ile tatlandırılmış sos ile demlendirilmesi bu lezzetin olmazsa olmazlarındandır.



Malzemeler :
  • Oğlak eti
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 4-5 dal taze soğan
  • 1 Yemek kaşığı salça
  • Bir kaç yaprak taze nane
  • 1-1,5 bardak su
  • Tuz
Hazırlanışı :
  • Oğlak etlerini el büyüklüğünde parçalara bölüp bol su ile yıkayın.
  • Temizlenen oğlak etlerinin üzerine bir parça tuz gezdirip, tuz ile bir parça ovalayın.
  • Etlerinizi bir siniye dizip bir bardak su ilave ederek fırına sürün.
  • Ara ara kontrol ederek fırındaki oğlak etinin kızarmasını kontrol edin.
  • Üzerleri kızarmaya başlayan etlerin olduğu siniyi kenara alarak, etlerinizi ters yüz edin.
  • Eğer suyu az geldiyse su ilavesi yaparak yeniden fırına sürün.
  • Sosu için yemeklik doğradığınız kuru soğanları ayçiçek yağı ile rengi dönene kadar kavurun.
  • Bir yemek kaşığı salça ile renklendirdiğiniz kavrulmakta olan soğanlara yarım çay bardağı kadar su vererek akışkan bir sos kıvamı elde edin.
  • Kıyılmış taze nane ve taze soğanı da sosa ilave ederek birkaç defa çevirerek sosla özleştirin.
  • Sosun tuzunu ayarlayarak taze soğan ve nane diri kalacak haldeyken altını kapatın.

  • Nar gibi kızaran ve kıvamını bulan oğlaklarınızı fırından almazdan 15 dk evvel sosunu etlerin üzerine iyice gelecek şekilde verin.
  • Oğlak kebabının sininin dibine biriken suyundan kaşıkla eterin üzerine gezdirerek etlerin lezzetlenmesini ve kurumamasını sağlayın.
  • Yeniden fırına verdiğiniz oğlak kebabınızı 15 dk daha fırında tuttuktan sonra servise alın.

Not : Oğlak kebabının bulunduğu siniyi folyö ile kapatarak da fırına verebilir ve böylece oğlak kebabının aromasının katmerlenmesini sağlayabilirsiniz. Etinin lezzetinin yanısıra, oğlak kebabının suyuna ekmek banmak lezzetini daha iyi almanıza sebep olur.
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2015, 05:20   #2
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Oğlak Kebabı (Kırklareli)

Bunu Ege tarafında kuyuda yaparlar.Nefis olur.Ama keçi eti bazılarının sindirim sistemine ters gelebilir.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2015, 10:12   #3
Çevrimdışı
Çengelli İğne
«... Beklenen Şarkı ...»

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Oğlak Kebabı (Kırklareli)

Hiç oğlak eti yemedim.

Resimlerde mükemmel gözüküyor,yenir mi yenir tadı nasıl acaba?

Teşekkürler.
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Çengelli İğne'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2015, 18:25   #4
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Oğlak Kebabı (Kırklareli)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Çengelli İğne Mesajı göster
Hiç oğlak eti yemedim.

Resimlerde mükemmel gözüküyor,yenir mi yenir tadı nasıl acaba?

Teşekkürler.
Oğlak eti bence Kuzu'dan bile lezzetlidir.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2015, 23:07   #5
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Oğlak Kebabı (Kırklareli)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Çengelli İğne Mesajı göster
Hiç oğlak eti yemedim.

Resimlerde mükemmel gözüküyor,yenir mi yenir tadı nasıl acaba?

Teşekkürler.


Bendende sana teşekkürler


__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2015, 23:14   #6
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Oğlak Kebabı (Kırklareli)

Görüntü çok güzel. Sanki burnuma kokusu geldi

Suzim teşekkürler...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2015, 23:16   #7
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Oğlak Kebabı (Kırklareli)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Canan Mesajı göster
Görüntü çok güzel. Sanki burnuma kokusu geldi

Suzim teşekkürler...


Hiç sorma Canan benimde canım çekti
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2015, 23:25   #8
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Oğlak Kebabı (Kırklareli)

Ancak şu oğlak konusunda pek anlamadığım bir şey var.Trakya tarafında pek keçicilik yoktur.Genelde Ege ve Akdeniz bölgelerinde olur.Trakyada keçi olmaz demiyorum ama keçi tarzı yemekler pek de geleneksel olmasa gerek.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2015, 23:30   #9
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Oğlak Kebabı (Kırklareli)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Cem1907 Mesajı göster
Ancak şu oğlak konusunda pek anlamadığım bir şey var.Trakya tarafında pek keçicilik yoktur.Genelde Ege ve Akdeniz bölgelerinde olur.Trakyada keçi olmaz demiyorum ama keçi tarzı yemekler pek de geleneksel olmasa gerek.


Vardır mutlaka ama diğer bölgelere göre daha azdır .

Var oluncada kebabının yapılması gayet normal .
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2015, 23:33   #10
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Oğlak Kebabı (Kırklareli)

Keçicilik Trakyada gelişmiştir. İlkbahar aylarında çok satılır. Çok lezzetlidir.


Biraz köyleri dolaşmanız lazım. Oldukça yaygın
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
kebabı, kırklareli, oğlak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.