Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Et Yemekleri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 24.06.2017, 22:41   #1
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Yalancı Kebap | Başakca'nın Mutfağından

Yalancı Kebap




Gün boyu iş yerinde kafa patlat bir de akşam eve geldiğinde yemek derdi ile uğraş. Offf... nedir bu kadınların çektiği? Hani Efe sıpası olmazsa mutfağa sadece kahve yapmak için girerim ya.

Neyse efenim mutfağa söylene söylene girdim. Dolabı açtım. Birde bakarım ki tam takır. Doğru dürüst bir şey yok pişirmek için olanları da Efe denen 1,83 cm lik çocuk yemez ki. Enginar hayatta ağzına koymaz. Halbuki ne güzel oluyor enginar dolması bir kere tadına baksa ama nerdee... Annemin ahını aldım zamanında. Bende çok çektirirdim anneme yemek konusun da özellikle etli yemeklerde.
"Ne yapsam ne yapsam...." diye düşünürken gözüme bir önceki akşamdan kalan pide takıldı. Baktım bayatlamış. Bayat ekmek yemeyen çocuk bayat pide mi yiyecek? Yemez. Offf çöpe gitmemeli. Buzluk kısmında biraz et olduğunu hatırladım hemen çıkardım ki çözülsün.
Beynim de fikirler uçuşmaya çoktan başlamıştı bile. Ortaya çıkacak olanı da dibine kadar yiyecekti. Arada nefes almayı unutmasa bari
Hemen malzemeleri verelim.




  • Yarım bayat pide(ekmekte olabilir)
  • Biraz kuşbaşı et (200 gr. kadar)Yoksa kıyma da olabilir.
  • Çeyrek çay bardağı Zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı domates ve biber salçası
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 4-5 diş sarımsak
  • 2 baş kuru soğan
  • Tuz, kekik





İlk önce eti dudüklü tencerede kekik ve 2 diş sarımsakla birlikte pişirmeye atıyoruz. Et pişerken de bayat pideyi küp küp doğruyoruz. Sonrasında da soğanı soyup rondo dan geçiriyoruz ardından da geri kalan sarımsakları.
Yoğurdumuzu derin bir kaseye alıp rondo da parçaladığımız sarımsakları içine katıp karıştırıyoruz. Karıştırma işlemi bittikten sonra sarımsaklı yoğurdu bir kenara alıyoruz. Bu arada duduklüde olan etimiz de pişti. Etimizi de rondodan geçiriyoruz. Et sotelik olmadığı için rondoda parçalama yöntemini seçtim. Zira günün yorgunluğu var serde.
Bir küçük tencereye parçaladığımız soğanı biraz zeytinyağı ile kavuruyoruz ardından da parçalanmış olan eti koyup ara sıra karıştırarark kavuruyoruz. Bir yandan da tavaya zeytinyağı koyup küp küp doğradığımız pideleri kavuruyoruz. Diğer yandan da küçük bir tencereye iki kaşık domates ve biber salçasını koyup üzerine bir su bardağı su ekliyoruz ve ocakta bir taşım kaynatıyoruz. İsterseniz içine biraz tereyağı koyabilirsiniz. Kaynarken içine bir tutam kekik atmayı da unutmayın.
Her iki kavurma işlemi de bittikten sonra sırasıyla pideleri servis tabağının altına diziyoruz. Bir taşım kaynattığımız salça sosumuzu pidelerin her tarafı ıslanacak şekilde sos bitene kadar gezdiriyoruz. Ve sıra geldi kavurduğumuz parça pincik ettiğimiz soğan ve et ikilisine. Bu etli içi de sosumuzun üzerine yayıyoruz. Mis gibi kokular yükselmeye başladı bile. En son olarak da sarımsaklı yoğurdu yalancı kebabın her tarafını kaplayacak şekilde yayıyoruz.
İsterseniz üzerine tereyağı eritip gezdirebilirsiniz. Efe tereyağını pek sevmediği için koymadım. (Gerçi çoktan kokuyu alıp masaya oturmuş bekliyordu ya. "Hadi anne daha bitmedi mi çok güzel kokuyor çok acıktım" nakaratları eşliğinde)
Sonuç olarak güzel bir şey olmuştu ki ertesi akşama yine aynısından istedi.

Afiyet olsun.
__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.06.2017, 23:09   #2
Çevrimdışı
Ahmet Arif Hoca
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yalancı Kebap | Başakca'nın Mutfağından

Her ne kadar adı yalancı ise de tadı sahi gibi görünmekte.
Emeğinize sağlık müdürüm
__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Ahmet Arif Hoca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.06.2017, 23:19   #3
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yalancı Kebap | Başakca'nın Mutfağından

Görüntüntüsü iştah açıcı. Efe ağzının tadını iyi biliyor.
Ellerine sağlık Basakca teşekkürler.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.06.2017, 23:50   #4
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yalancı Kebap | Başakca'nın Mutfağından

Anlatımın yine iştah açıcı Yemeyenin yiyeceği gelecek.

Ellerine sağlık Başakca.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.06.2017, 09:09   #5
Çevrimdışı
Rosebud
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yalancı Kebap | Başakca'nın Mutfağından

Kebap olsun da çamurdan olsun. Çok güzel görünüyor ellerine sağlık Başakça.
Böyle bayat malzemelerden güzel şeyler çıkıyor, ablamlar Milas'da otururlarken bir temizlikçileri vardı, bayat ekmekten Paşa Makarnası diye bir şey yapardı, bayılırdım ona.
Valla canım çekti şimdi.
__________________

TEARS AND SOUVENIRS

  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.06.2017, 11:16   #6
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yalancı Kebap | Başakca'nın Mutfağından

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Ahmet Arif Hoca Mesajı göster
Her ne kadar adı yalancı ise de tadı sahi gibi görünmekte.
Emeğinize sağlık müdürüm
Yalancı malancı ama çok güzel oluyor.

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Gülümsün Mesajı göster
Görüntüntüsü iştah açıcı. Efe ağzının tadını iyi biliyor.
Ellerine sağlık Basakca teşekkürler.
Bilmez mi Efe sıpası. Ömrümü yedi ömrümüü
Hatta benim adıma planlar yapar bir restorant açıp baş aşçı beni yapacak kendi de kasa da oturacak ama her yemeği ilk önce kendisi tadacak gibi. Plana bak plana... Ben mutfaktan kaçıyorum o beni sürekli mutfağa tıkayacak.
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Ekin Mesajı göster
Anlatımın yine iştah açıcı Yemeyenin yiyeceği gelecek.

Ellerine sağlık Başakca.
Bilirsin yavyuu... yaptım bir işi tam yaparım huyum kurumasın.
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Rosebud Mesajı göster
Kebap olsun da çamurdan olsun. Çok güzel görünüyor ellerine sağlık Başakça.
Böyle bayat malzemelerden güzel şeyler çıkıyor, ablamlar Milas'da otururlarken bir temizlikçileri vardı, bayat ekmekten Paşa Makarnası diye bir şey yapardı, bayılırdım ona.
Valla canım çekti şimdi.
Aha bir Efegillerden daha... Rosebud
Ekmek gibi yiyecek malzemelerinin çöpe atılmasına karşıyım atıldığı zaman gerçekten çok üzülüyorum. Malum dünya aç.

Paşa makarnası nasıl bir şeydir ki? İlk duydum senden. Ama araştıracağım. Bulursam da buraya yapar sergilerim.

Canın çekti ise kalk yap. Kolay yapımı çok uğraştırmıyor.

__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.06.2017, 12:08   #7
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yalancı Kebap | Başakca'nın Mutfağından

Yalancı da olsa, ben onu yerimmm

Ellerine sağlık Başakça
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.06.2017, 18:09   #8
Çevrimdışı
Rosebud
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yalancı Kebap | Başakca'nın Mutfağından

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Basakca Mesajı göster
[INDENT][FONT=Georgia][SIZE=3]
Aha bir Efegillerden daha... Rosebud
Ekmek gibi yiyecek malzemelerinin çöpe atılmasına karşıyım atıldığı zaman gerçekten çok üzülüyorum. Malum dünya aç.

Paşa makarnası nasıl bir şeydir ki? İlk duydum senden. Ama araştıracağım. Bulursam da buraya yapar sergilerim.

Canın çekti ise kalk yap. Kolay yapımı çok uğraştırmıyor.

Haklısın bazen ekmeği buzdolabına koymayı unutuyoruz küfleniyor çok acıyorum gerçekten, ben çoğunlukla tost yapıyorum, yemek konusunda hiç marifetim yok bir tek güzel kahve yaparım o kadar, senin kebap da annemin ellerinden öpüyor artık, onun insafına kaldık.
Paşa Makarnası dediğim gibi herhalde Milas'a özgü bir şey, başka bir yerde ne duydum ne gördüm, ablamlar eniştemin işi dolayısıyla bir süre Milas'ta kaldılar şu Yatağan termik santrali yapımı için bir tek orada gördüm, aslında çok basit, hatırladığım kadarıyla bayat ekmekler ceviz büyüklüğünde belki daha küçük(tam hatırlayamıyorum) tepsiye diziliyor, üzerine sıcak su dökülüyor, daha sonra beyaz peynir ufalanıyor onun üzerine de tıpkı mantıda olduğu gibi tereyağlı kırmızı toz biber dökülüyor...
Aşağı yukarı böyle bir şey, ablam unutmadıysa ona sorarım bayramdan sonra.
__________________

TEARS AND SOUVENIRS

  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Rosebud'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.06.2017, 20:43   #9
Çevrimdışı
NaNaNe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yalancı Kebap | Başakca'nın Mutfağından

Küçüklüğümde bayat ekmekleri değerlendirmek adına annem de
bol kıymalı papara yapardı bende ara sıra yaparım güzel olur. Ekmekle yapılan çeşitli şekiller var ama eşimde paparayı sever.
İsraf etmemek lazım.
Hiç ekmek atmam tost,yumurtalı ekmek,,ekmek pizası,ekmek köftesi,papara

Mesela, bayat ekmekleri suyun altında ıslatıp sıkıp tavanın içine az yağla kavurup üstüne yumurta kırp karıştırınca yağda kızartılan yumurtalı ekmekten daha hafif oluyor.sabah çayla güzel oluyor.
Eğlenceli, sürükleyici anlatım ve güzel tarif için teşekkürler @Basakca
__________________

  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz NaNaNe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
başakcanın, kebap, mutfağından, yalancı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.