Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Et Yemekleri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 29.09.2012, 22:24   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Döner Kebap ve Tarihçesi

Döner Kebap ve Tarihçesi


Döner'in Kırımlılar tarafından kılıçlarına et takıp kızartmalarından esinlenildiğine inanılmaktadır. Şu anki modern halini almadan önce Osmanlı dönemi seyahatnameleri'nde 18. yyda bahsi geçmiştir. Günümüzdeki son hali 19. yy'da, Bursa'daki İskender Efendi'ye dayanmaktadır ve Erzurum'daki Cağ kebap ile aynı kaynaktan geldiği düşünülmektedir.Türkiye'de yapılan dönerlerin büyük bir çoğunluğunda kuzu eti kullanılmaktadır. Bunun yanında tavuk Eti de sıklıkla kullanılır.




En iyi döner dana budunun tranş kısmından yapılır. Koyun ya da kuzunun kol ve but kısmı da kullanılır. Önemli olan etin yaprak inceliğinde kesilmesidir. Dönerin daha lezzetli olması için aralarına kuzunun gömlek yağı veya koyun kuyruğundan ince kesilen yağ parçaları konur.
Döner kebabın daha ucuz ve ekonomik olması istenirse etin aralarına 1/ 3 oranında kıyma konur. Bu kıyma, sinirlerinden ayrılmış, döner çıkarıldıktan sonra kalan etin çekilmesiyle elde edilir. Kıyma, yağla eti birbirine bağlaması yönünden gereklidir.

*****


Dönerin Yapılışı

Yaprak inceliğinde doğranmış dönerlik et, süt, sıvıyağ, soğan suyu, tuz , karabiber ve çeşitli özel baharatlar karışımında bir gece bekletilir. Etin miktarına göre, uygun bir döner şişine, etler geçirilerek sıkıca yerleştirilir. Ateş karşısında devamlı çevrilerek pişmesi sağlanır. Altına biriken yağlı sularla et yüzeyi arada bir yağlanır. Döner, kömür ateşinde pişirilirken alevlenmesi için, ateşin üzerine ara sıra yağlı sudan serpiştirilir. Uzun ve keskin et bıçağıyla etin pişen yüzünden, yukarıdan aşağıya doğru 3-4 mm incelikte parçalar kesilir. Ya sade olarak ya da pilav, şehriye, pide, sebze soteleri veya salata gibi yeşilliklerle birlikte servis yapılır. Dönerle birlikte biber turşusu da iyi gider.

NOT: Tavuklu döner de et döneri gibi hazırlanır.

Alıntı.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 29.09.2012, 22:24   #2
Jön TüRk
Ziyaretçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Döner Kebap ve Tarihçesi

Evet,kuşkusuz vazgeçemeyeceğimiz yemeklerimizden.
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz 'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.09.2012, 01:56   #3
Çevrimdışı
C.Doğan
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Döner Kebap ve Tarihçesi

Döner bir sunum şekliyle de İskender Kebap. Yağlı olmasından dolayı pek sevmiyorum ama yine de yeğenimin hatırına arada sırada yiyiyorum. İstanbul'da ve Bursa'da en ünlü işletmelerde yememe rağmen Bandırma'da ki nin tadını hiç birisi tutmuyor.

Yeğenim de tam bir İskender canavarı o da aynı düşüncede. Tabii kolesterolü olanlara tavsiye edilmemesine rağmen yiyenlerin çoğu orta yaşın üzerinde ve şişman olanlar. Siz yine de ayda bir yemeyi ihmal etmeyin.

Afiyet olsun.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz C.Doğan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.09.2012, 12:39   #4
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Döner Kebap ve Tarihçesi

Her dönercinin yaptığı döneri yiyemem. İki türlü soslu döner yapılıyor burada. Sarımsak, dereotlu, mayonez karışımlısı nefis. Alışkanlık olacak ki sossuz döner kuru geliyor bana.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.09.2012, 12:47   #5
Çevrimdışı
M.Özen
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Döner Kebap ve Tarihçesi

%40koyun %60 dana ideal ölçüdür
__________________
Herkes uyurken uyuyamıyorsan sen de biraz BEŞİKTAŞ lısın...
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz M.Özen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.09.2012, 13:25   #6
Çevrimdışı
Kartal_84
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Döner Kebap ve Tarihçesi

Can çekti şimdi..
__________________
Forum Gerçek Türkiye'nin Forumu
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Kartal_84'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.09.2012, 22:31   #7
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Döner Kebap ve Tarihçesi

Dırdır'ın da dediği gibi maliyeti düşürmek için her türlü malzemeyi katıp piyasaya sunuyorlar. Et dönerin içinden tavuk eti çıkıyor. Oda tavuğun eti olsa. Genelde derisini takıyorlar. Et döner dediğin ince ince kesilip tabağa konulduğunda dağılmamalıdır.

Çağ kebabını tercih ederim. ama hakiki ustasından olacak.






  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.09.2012, 23:40   #8
Çevrimdışı
XCeMReX
Yeni Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Döner Kebap ve Tarihçesi

ankara dönerinin yeri hiç bir yerde yok
teşekkürler güzel bir paylaşım gece gece iyi oldu
__________________
ForumGerçek Türkiye'nin Forumu
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz XCeMReX'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.10.2012, 00:03   #9
Çevrimdışı
Mavigöl
--- Ata'm İzindeyiz ---

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Döner Kebap ve Tarihçesi

Bu saatte döner muhabbetimi olur napcaz şimdi
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Mavigöl'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.10.2012, 00:08   #10
Çevrimdışı
XCeMReX
Yeni Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Döner Kebap ve Tarihçesi

açık dönerci bulmak lazım ama bu saatteki dönerden hayır gelmez
__________________
ForumGerçek Türkiye'nin Forumu
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz XCeMReX'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
döner, kebap, tarihçesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 23:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.