Forum Gerçek

Forum Gerçek (http://www.forumgercek.com/index.php)
-   Et Yemekleri (http://www.forumgercek.com/forumdisplay.php?f=747)
-   -   Döner Kebap ve Tarihçesi (http://www.forumgercek.com/showthread.php?t=89412)

Canan 29.09.12 22:24

Döner Kebap ve Tarihçesi
 
Döner Kebap ve Tarihçesi
Döner'in Kırımlılar tarafından kılıçlarına et takıp kızartmalarından esinlenildiğine inanılmaktadır. Şu anki modern halini almadan önce Osmanlı dönemi seyahatnameleri'nde 18. yyda bahsi geçmiştir. Günümüzdeki son hali 19. yy'da, Bursa'daki İskender Efendi'ye dayanmaktadır ve Erzurum'daki Cağ kebap ile aynı kaynaktan geldiği düşünülmektedir.Türkiye'de yapılan dönerlerin büyük bir çoğunluğunda kuzu eti kullanılmaktadır. Bunun yanında tavuk Eti de sıklıkla kullanılır.

http://imageshack.com/a/img901/4337/DMGGnE.jpg


En iyi döner dana budunun tranş kısmından yapılır. Koyun ya da kuzunun kol ve but kısmı da kullanılır. Önemli olan etin yaprak inceliğinde kesilmesidir. Dönerin daha lezzetli olması için aralarına kuzunun gömlek yağı veya koyun kuyruğundan ince kesilen yağ parçaları konur.
Döner kebabın daha ucuz ve ekonomik olması istenirse etin aralarına 1/ 3 oranında kıyma konur. Bu kıyma, sinirlerinden ayrılmış, döner çıkarıldıktan sonra kalan etin çekilmesiyle elde edilir. Kıyma, yağla eti birbirine bağlaması yönünden gereklidir.

*****
Dönerin Yapılışı

Yaprak inceliğinde doğranmış dönerlik et, süt, sıvıyağ, soğan suyu, tuz , karabiber ve çeşitli özel baharatlar karışımında bir gece bekletilir. Etin miktarına göre, uygun bir döner şişine, etler geçirilerek sıkıca yerleştirilir. Ateş karşısında devamlı çevrilerek pişmesi sağlanır. Altına biriken yağlı sularla et yüzeyi arada bir yağlanır. Döner, kömür ateşinde pişirilirken alevlenmesi için, ateşin üzerine ara sıra yağlı sudan serpiştirilir. Uzun ve keskin et bıçağıyla etin pişen yüzünden, yukarıdan aşağıya doğru 3-4 mm incelikte parçalar kesilir. Ya sade olarak ya da pilav, şehriye, pide, sebze soteleri veya salata gibi yeşilliklerle birlikte servis yapılır. Dönerle birlikte biber turşusu da iyi gider.

NOT: Tavuklu döner de et döneri gibi hazırlanır.

Alıntı.

Jön TüRk 29.09.12 22:24

Cevap: Döner Kebap ve Tarihçesi
 
Evet,kuşkusuz vazgeçemeyeceğimiz yemeklerimizden.

C.Doğan 30.09.12 01:56

Cevap: Döner Kebap ve Tarihçesi
 
Döner bir sunum şekliyle de İskender Kebap. Yağlı olmasından dolayı pek sevmiyorum ama yine de yeğenimin hatırına arada sırada yiyiyorum. İstanbul'da ve Bursa'da en ünlü işletmelerde yememe rağmen Bandırma'da ki nin tadını hiç birisi tutmuyor.

Yeğenim de tam bir İskender canavarı o da aynı düşüncede. Tabii kolesterolü olanlara tavsiye edilmemesine rağmen yiyenlerin çoğu orta yaşın üzerinde ve şişman olanlar. Siz yine de ayda bir yemeyi ihmal etmeyin.

Afiyet olsun.

Canan 30.09.12 12:39

Cevap: Döner Kebap ve Tarihçesi
 
Her dönercinin yaptığı döneri yiyemem. İki türlü soslu döner yapılıyor burada. Sarımsak, dereotlu, mayonez karışımlısı nefis. Alışkanlık olacak ki sossuz döner kuru geliyor bana.

M.Özen 30.09.12 12:47

Cevap: Döner Kebap ve Tarihçesi
 
%40koyun %60 dana ideal ölçüdür ;)

Kartal_84 30.09.12 13:25

Cevap: Döner Kebap ve Tarihçesi
 
Can çekti şimdi..

Basakca 30.09.12 22:31

Cevap: Döner Kebap ve Tarihçesi
 
Dırdır'ın da dediği gibi maliyeti düşürmek için her türlü malzemeyi katıp piyasaya sunuyorlar. Et dönerin içinden tavuk eti çıkıyor. Oda tavuğun eti olsa. Genelde derisini takıyorlar. Et döner dediğin ince ince kesilip tabağa konulduğunda dağılmamalıdır.

Çağ kebabını tercih ederim. ama hakiki ustasından olacak.







XCeMReX 30.09.12 23:40

Cevap: Döner Kebap ve Tarihçesi
 
ankara dönerinin yeri hiç bir yerde yok :)
teşekkürler güzel bir paylaşım gece gece iyi oldu :D

Mavigöl 01.10.12 00:03

Cevap: Döner Kebap ve Tarihçesi
 
Bu saatte döner muhabbetimi olur napcaz şimdi

XCeMReX 01.10.12 00:08

Cevap: Döner Kebap ve Tarihçesi
 
açık dönerci bulmak lazım ama bu saatteki dönerden hayır gelmez:))


WEZ Format +3. Şuan Saat: 17:57.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2000 - 2021 www.forumgercek.com