18.12.2012, 18:01 | #1 |
Çevrimdışı
|
Çemeniyle Eşsiz Bir Tat | Pastırma
Pastırma, çiğ etin çeşitli baharatlar ve tuzla kurutulması ile yapılan bir yiyecektir. Günümüzde Kayseri pastırma üretim kenti olarak bilinir. Pastırma eski bir Türk yiyeceğidir. Pastırmayı ilk yapanların Orta Asya'da Hunlar olduğu bilinmektedir. Nitekim, Weber–Baldamus dünya tarihi kitabında, Antalyalı Amianus'un 273-275 yıllarında yazmış olduğu eserinde, Hunlarının bu husustaki adetlerinden şu şekilde bahsettiğini bilinmektedir: “Hunlar yemek tanımazlar, yaban etleri ile atın sırtında, baldırları arasında ezdikleri yan pişmiş eti yerler.” Hâlbuki Macar müzelerinde bulunan Hunlara ait iki cepli at eyerleri, kurumuş etlerin bu çantalara sokulduğunu ve atın baldırına, vücuduna değmediğini göstermektedir. Orta Asya'dan batıya akın eden Türk Hun süvarilerinin eyerlerinin çantalara dolduran kuru et konservesi, Anadolu'ya gelerek yerleşen Oğuz Türklerinde pastırmacılığın bulunması ve yüzyıllardır zamanımıza kadar yaşayıp gelmesi, bir gün Orta Asya bozkırlarda yaşayan Türkleri sonbaharda kışa hazırlık olarak tuzlu, kuru ve dumanlı et konserveleri yapmaları, bu yiyeceğin Orta Asya'dan geldiğini göstermektedir. Hayvanları en iyi şekilde ıslah etmiş ve pek çok yeni ırk meydana getirmiş Türkler, hiç şüphesiz ki bunların etlerinden de en iyi şekilde yararlanmasını bilmiş insanlardır (Özdemir, 1994). Kayseri'de pastırmacılık bir şekilde Orta Asya'dan gelen Türklerle başlamış ve zamanla gelişmiştir. Ünlü Gezgin Evliya Çelebi 17. yüzyılda Kayseri'den şu şekilde sözetmektedir: “Makulat ve imalata has beyaz ekmeği, lavaşa yufkası, katmerli böreği, lahm-ı kadit namı ile şöhret bulan kimyonlu sığır pastırması ve nilskli et sucuğu bir tarafta yoktur” (Evliya Çelebi, 1970). Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi‘ndeki bu bilgilerden de anlaşıldığı kadarıyla, Kayseri'de 17. yüzyılda pastırma imalatı vardı. Pastırma, Türkler vasıtasıyla Rumeli'ye, Balkanlar'a ve çevresine götürülmüştür. Bu tarihsel yolculuk boyunca Oğuzlarla birlikte göç eden pastırma, Anadolu'nun ortasındaki Kayseri'yi kendine yurt edinmiş; sonra da ünü dört bir yana yayılmıştır. |
18.12.2012, 18:05 | #2 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Çemeniyle Eşsiz Bir Tat | Pastırma
Pastırma diyince aklıma ilk gelen yemek nedense kuru fasulye ve paçanga böreği geliyor
__________________
Sevgili... Kahraman TazeoğluBu senaryo, bu kuyu, bu Eylül bırakmaz beni. Geleceksen sen gelmelisin, hüzün kadar cesur aşklar takınarak. Madem aşk cemresidir gönlün, Gönlüme biraz bahar, biraz sen katarak... |
18.12.2012, 18:07 | #3 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Çemeniyle Eşsiz Bir Tat | Pastırma
Saydıkların olsaydı şimdi ben de hayır demezdim Doğum Lekesi
|
18.12.2012, 18:12 | #4 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Çemeniyle Eşsiz Bir Tat | Pastırma
Ne güzel bir lezzettir pastırma. Çok severim. Bir de kokusu olmasa
Teşekkürler Lalecim. |
18.12.2012, 18:14 | #5 |
Çevrimiçi
|
Cevap: Çemeniyle Eşsiz Bir Tat | Pastırma
Pastırmanın lezzetine lezzet katan bence o kokusu zaten.
__________________
Ben hiç insan kaybetmedim... Sadece zamanı geldiğinde, vazgeçmeyi bildim... |
18.12.2012, 18:33 | #6 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Çemeniyle Eşsiz Bir Tat | Pastırma
Pastırmayı severim ama, kayseri pastımasını
|
18.12.2012, 18:54 | #7 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Çemeniyle Eşsiz Bir Tat | Pastırma
Evde her an paçanga bulunur kızartılmaya hazır. Fazlaca tüketiyoruz. Et Balık Kurumunu zengin ettik be
__________________
Bu güzel ülkede elbette özgürlük türküleri söylenecektir. Ve yine kardeşçe paylaşım olacaktır. Görsek de, görmesek de... H. |
18.12.2012, 19:33 | #8 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Çemeniyle Eşsiz Bir Tat | Pastırma
Oy oy oy... Pastırma... Ne kadar yesem doymam...Ama o kadar pahalı ki kırk yılda bir buluşabiliyoruz kendisiyle...
__________________
Ey, iki adımlık yerküre Senin bütün arka bahçelerini gördüm ben! Nilgün MARMARA |
19.12.2012, 12:08 | #9 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Çemeniyle Eşsiz Bir Tat | Pastırma
Sıcacık ekmeğin içine taze kaşar peyniri biraz da pastırma ohh şahane. Evde benden başka seven olmadığı için çok nadir yemek zorunda kalıyorum. Eşimde,oğlumda kokusundan ve tadından huylanıyorlar. Yazık bana,nasılda çekti canım şimdi.
Teşekkürler Lale.
__________________
|
19.12.2012, 12:56 | #10 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Çemeniyle Eşsiz Bir Tat | Pastırma
Pastırmalı kuru fasülye çekti canım..
Bulgaristan pastırmayı üzerine tescillemek için AB'ye başvurmuş. Elimizden alırlarsa hiç şaşmayın Teşekkürler LaLecim..
__________________
|
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
balkanlar, çemeniyle, evliya çelebi, kayseri pastırması, kimyonlu, konservve, kuru et, oğuzlar, orta asya, pastırma, rumeli, sığır pastırması |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |