Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Et Yemekleri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 13.01.2013, 18:43   #1
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart İskender Kebap | Tarihçesi (1867) | Hazırlanması

İskender Kebap





İskender kebap veya İskender döner, Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir. 1867 yılında Kayhan Çarşısı'nda başlamıştır. Aslında temel malzemesi Döner olsa da, İskender'i İskender yapan, üstündeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır. Ayrıca, İskenderin eti herhangi bir dönerin etinden farklıdır. İskender kebabının yapıldığı et Uludağ kekiği ile beslenen koçlardan elde edilir. İskender etinin yağı daha az olur. Kullanılan domates sosu ve yoğurt da kaliteyi çok etkilemektedir. İskender'e sadece döner gözüyle bakmamak gerekir.



Yaprak döner, genel kanının aksine iskender döner değildir. İskender döner kıyma karışımı ile yapılır ve uzun parçalar halinde kesilir. Yaprak döner ise etlerin yaprak inceliğine getirilip şişe dizilmesi ile oluşur ve büyük parçalar halinde kesilemez.
1850'li yıllarda Mehmet Efendi Lokantası ile işe başlayan aile, o dönemlerde Bursa’da yaygın olan kuzu çevirme ve tandırcılık işi yapmaktadır. Pişirilen etin (tandır veya kuzu çevirme) sabit mekânda olduğu kadar, baş üstündeki tablalarda satıldığı böyle bir Osmanlı döneminde oğul İskender arayışlara girerek “İşi nasıl farklılaştırabiliriz?” ve “Daha iyisini nasıl yapabiliriz?” gibi düşünceleri Amcası Sabit Dede’den aldığı destekle hayata geçirmeye çalışır. Babasının “Başımıza icad çıkartma” sözleri üzerine önce konuyu annesine anlatır, sonra da babasını ikna eder. Sonuçta “Yüzyıllardır yerdeki ateşe paralel olarak pişirilen kuzuyu, dik mangalda ayağa kaldırma!” teklifinde bulunur babasına. Böylece dikey kebap fikrini Bursa’da denerler ve babası Mehmet Efendi’ye desteğiyle iş gelişmeye devam eder.



Bu amaçla yola çıkan İskender Efendi zamanla kemikli eti; kemik ve sinirlerinden arındırır, bir şişe takar ve bunu ateş karşısında döndürerek pişirdikten sonra ince-ince keserek sunumunu yapar. Bu farklı sunum Bursa’da çok dikkat çeker ve İskender Efendi’nin “dönen kebabı” olarak anılmaya başlar. Çünkü et kemiksizdir, dikey bir ocakta pişmektedir, farklı bir şekilde kesilmektedir. Ancak bugünkü kebap şeklinde değil; daha basit, çatal ve bıçak kullanılmayan, o günkü adıyla alaturka denen pide üzerine konan etlerin kenarına konan yoğurt, salça ve tereyağı ile desteklenmiş, bir lezzet tabağı haline gelmiştir. Artık Bursa’da İskender denilince o tabak akla gelmektedir. Bu yıllarda Bursa’nın nüfusu çok azdır. Kayhan -Tahtakale - Reyhan üçgeni ve Maksem, Tophane gibi semtlerden ibarettir. İnsanlar birbirlerini tanımaktadır. O dönemde Mehmet oğlu İskender Efendi ile tanınmaya başlayan İskender Döner Kebap’ın sunulduğu mekân 20–30 metrekarelik bir dükkândır. 1926 yılında Harf İnkılâbı ile levhası olan ilk dükkâna taşınılır.





Gel zaman git zaman önceleri halk dilinde “döner kebap”, “döner” şeklinde anılmaya başlanmış ve lakap; Mehmet oğlu İskender Efendi şeklinde önce tabelaya ve günümüz ticari ortamında da bir ticari unvana dönüşmüştür. Ticari unvanın uzun zamandır kullanılmasıyla birlikte İskender Efendi; Bursa ile özdeşleşmiş ve adeta bir simgesi olmuş kişiliğiyle yemeğini bütünleştirerek bir ünlenme sürecine girmiştir. Üç erkek evlat babası olan dede Mehmet oğlu İskender Efendi, sahip olduğu bu işi çocuklarına öğretmiştir. İskender Efendi’nin ortanca oğlu olan Yavuz İskenderoğlu’nun babası Süleyman İskenderoğlu da (1909–1965), bu zanaatın inceliklerini çocuklarına öğretmiştir. Yavuz İskenderoğlu da bu
bayrağı oğulları Oğuzhan ve İskender Kayhan İskenderoğlu’na her platformda eğiterek taşımaktadır.




Hazırlanan döner daha önceden yanmış olan döner ocağı ateşinin karşısında 10–15 cm. mesafede yanan ateşin önüne konulur. Döner bu ateşte yavaş-yavaş pişer, piştikten sonra bıçakla yukarıdan aşağıya doğru ince bir şekilde kesilir. Böylece döner servis için hazır hale gelmiş olur.

Pide ızgarada tavlanır. Pidelerin koyulacağı tabakların sıcak olması gerekir. Bu nedenle tabaklar ızgaranın üzerinde ısıtılır. Pide doğranır ve hemen sıcak tabağın içine konulur. Sosu gezdirilir. Çok hızlı bir şekilde üzeri dönerle kaplanır. Bu işlemler olurken tereyağı tava içinde mangala atılarak, kebap hazırlandığı anda tereyağı da hazırlanmış olur. Tamamlanmış olan kebabın üzerine tereyağı gezdirilir. Bütün işlemlerin aynı zamanda yapılması uygundur. Kebap hazırlanıp, tereyağı dökülmeden beklenirse kebap soğur. Bu nedenle bu işlemlere çok dikkat etmek gerekir. Kebap hazırlandığında, sos beklerse kebap lezzetini kaybeder.


Vikipedi
__________________
  Alıntı ile Cevapla
14 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.01.2013, 19:05   #2
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İskender Kebap | Tarihçesi - ( 1867 ) - | Hazırlanması

İskender kebappppp, yemede yanında yattttttt...
Alıntı:

Yaprak döner, genel kanının aksine iskender döner değildir. İskender döner kıyma karışımı ile yapılır ve uzun parçalar halinde kesilir. Yaprak döner ise etlerin yaprak inceliğine getirilip şişe dizilmesi ile oluşur ve büyük parçalar halinde kesilemez.

Şimdi burada açıklananlara göre bizim yediğimiz İskender kebap olmuyor. Lokantalarda İskender kebap için ayrı, döner için ayrı platform yok. Hepsini aynı yerden yapıp önümüze sürüyorlar.

Sorarım hesabını.


Teşekkürler Canan.




  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.01.2013, 19:11   #3
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İskender Kebap | Tarihçesi - ( 1867 ) - | Hazırlanması

Görüntüye bak

Hımm, birazdan ne yemem gerektiğini bulmuş oldum.


Teşekkürler Canan.
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.01.2013, 19:11   #4
Çevrimdışı
Mathematician
Kroniköğrencideğilartık:D
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İskender Kebap | Tarihçesi - ( 1867 ) - | Hazırlanması

Bana her şey Bursa'yı hatırlatmak zorunda mı? İskenderi de özledim

Teşekkürler Canan.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Mathematician'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.01.2013, 19:16   #5
Çevrimdışı
Umit
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İskender Kebap | Tarihçesi - ( 1867 ) - | Hazırlanması

Gurbette yaşayanların görmesini engelleyin bu güzel konuları insanın canı çekiyor.Canan yazıyorum kenarı borcun çoğaldı daha önceki siparişlerde gelmediben nerde bulacağımda yiyeceğim şaka bir yana teşekkür ederim güzel sunmuşun İskender Kebabı ellerine sağlık
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Umit'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.01.2013, 20:19   #6
Çevrimdışı
CadII
Hotantu Kabilesinden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İskender Kebap | Tarihçesi - ( 1867 ) - | Hazırlanması

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi umit54 Mesajı göster
Gurbette yaşayanların görmesini engelleyin bu güzel konuları insanın canı çekiyor.Canan yazıyorum kenarı borcun çoğaldı daha önceki siparişlerde gelmediben nerde bulacağımda yiyeceğim şaka bir yana teşekkür ederim güzel sunmuşun İskender Kebabı ellerine sağlık

Sevgili Ümit,

Ben gurbetteyken, kendi keşfimle iskender yapmayı başarmıştım. Şöyle ki; bifteğin içine kıyma koyup rulo haline getiriyorsun. Sonra da derin dondurucuda donduruyorsun. O kaskatıyken dolaptan çıkarıp, ince ince kesiyorsun (Valla biraz güç istiyor ) Döner yaprakları halini alan eti, yağsız tavada bir güzel pişiriyorsun. Sonra yağ ekleyebilirsin. Piştikten sonra, tuz ve de damak tadına uygun ne varsa baharat anlamında, ekleyebilirsin. Daha sonra tıpkı iskenderde olduğu gibi, pide, et, yoğurt vs. hazırlıyorsun. Üzerine salçadan hazırladığın sos ve erimiş tereyağını eklemeyi unutmaÇokça yap, etrafındakilere ver. Kahraman olacaksın
__________________
Bu güzel ülkede elbette özgürlük türküleri söylenecektir. Ve yine kardeşçe paylaşım olacaktır. Görsek de, görmesek de...

H.
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz CadII'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.01.2013, 20:25   #7
Çevrimdışı
Umit
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İskender Kebap | Tarihçesi (1867) | Hazırlanması

Yanındada salata yapmamı istermisin teşekkür ederim .
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Umit'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.01.2013, 20:28   #8
Çevrimdışı
CadII
Hotantu Kabilesinden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İskender Kebap | Tarihçesi (1867) | Hazırlanması

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi umit54 Mesajı göster
Yanındada salata yapmamı istermisin teşekkür ederim .
Ne olacak çokça yapsınBir yerin mi eksilirSalata yapmazsan eksik kalır zaten
__________________
Bu güzel ülkede elbette özgürlük türküleri söylenecektir. Ve yine kardeşçe paylaşım olacaktır. Görsek de, görmesek de...

H.
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz CadII'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.01.2013, 20:42   #9
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İskender Kebap | Tarihçesi - ( 1867 ) - | Hazırlanması

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi umit54 Mesajı göster
Gurbette yaşayanların görmesini engelleyin bu güzel konuları insanın canı çekiyor.Canan yazıyorum kenarı borcun çoğaldı daha önceki siparişlerde gelmediben nerde bulacağımda yiyeceğim şaka bir yana teşekkür ederim güzel sunmuşun İskender Kebabı ellerine sağlık
Sevgili Ümit, unuttun galiba, Dubai'ye kadar gelip de sana ulaşamadığımı

Borç yiğidin kamçısıdır bu da borç olsun bakalım


Hem, köfteden de iskender kebap yapmak mümkün.

CadII'nın usulü de güzel bak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.01.2013, 20:46   #10
Çevrimdışı
Umit
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İskender Kebap | Tarihçesi (1867) | Hazırlanması

Cadının verdiği tarifi müsait bir zamanda yapacağım buna inan inşallah kimseyi zehırlemem bir ara yaptığım salatanın fotoğrafını koyacağım siteye umarım beğenirsiniz
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Umit'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
döner, hazırlanması, iskender, kebap, olan, tarihçesi, tereyağı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 16:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.