13.01.2013, 18:43 | #1 |
Çevrimiçi
|
İskender Kebap | Tarihçesi (1867) | Hazırlanması
İskender kebap veya İskender döner, Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir. 1867 yılında Kayhan Çarşısı'nda başlamıştır. Aslında temel malzemesi Döner olsa da, İskender'i İskender yapan, üstündeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır. Ayrıca, İskenderin eti herhangi bir dönerin etinden farklıdır. İskender kebabının yapıldığı et Uludağ kekiği ile beslenen koçlardan elde edilir. İskender etinin yağı daha az olur. Kullanılan domates sosu ve yoğurt da kaliteyi çok etkilemektedir. İskender'e sadece döner gözüyle bakmamak gerekir.
Bu amaçla yola çıkan İskender Efendi zamanla kemikli eti; kemik ve sinirlerinden arındırır, bir şişe takar ve bunu ateş karşısında döndürerek pişirdikten sonra ince-ince keserek sunumunu yapar. Bu farklı sunum Bursa’da çok dikkat çeker ve İskender Efendi’nin “dönen kebabı” olarak anılmaya başlar. Çünkü et kemiksizdir, dikey bir ocakta pişmektedir, farklı bir şekilde kesilmektedir. Ancak bugünkü kebap şeklinde değil; daha basit, çatal ve bıçak kullanılmayan, o günkü adıyla alaturka denen pide üzerine konan etlerin kenarına konan yoğurt, salça ve tereyağı ile desteklenmiş, bir lezzet tabağı haline gelmiştir. Artık Bursa’da İskender denilince o tabak akla gelmektedir. Bu yıllarda Bursa’nın nüfusu çok azdır. Kayhan -Tahtakale - Reyhan üçgeni ve Maksem, Tophane gibi semtlerden ibarettir. İnsanlar birbirlerini tanımaktadır. O dönemde Mehmet oğlu İskender Efendi ile tanınmaya başlayan İskender Döner Kebap’ın sunulduğu mekân 20–30 metrekarelik bir dükkândır. 1926 yılında Harf İnkılâbı ile levhası olan ilk dükkâna taşınılır. Gel zaman git zaman önceleri halk dilinde “döner kebap”, “döner” şeklinde anılmaya başlanmış ve lakap; Mehmet oğlu İskender Efendi şeklinde önce tabelaya ve günümüz ticari ortamında da bir ticari unvana dönüşmüştür. Ticari unvanın uzun zamandır kullanılmasıyla birlikte İskender Efendi; Bursa ile özdeşleşmiş ve adeta bir simgesi olmuş kişiliğiyle yemeğini bütünleştirerek bir ünlenme sürecine girmiştir. Üç erkek evlat babası olan dede Mehmet oğlu İskender Efendi, sahip olduğu bu işi çocuklarına öğretmiştir. İskender Efendi’nin ortanca oğlu olan Yavuz İskenderoğlu’nun babası Süleyman İskenderoğlu da (1909–1965), bu zanaatın inceliklerini çocuklarına öğretmiştir. Yavuz İskenderoğlu da bu Hazırlanan döner daha önceden yanmış olan döner ocağı ateşinin karşısında 10–15 cm. mesafede yanan ateşin önüne konulur. Döner bu ateşte yavaş-yavaş pişer, piştikten sonra bıçakla yukarıdan aşağıya doğru ince bir şekilde kesilir. Böylece döner servis için hazır hale gelmiş olur. |
13.01.2013, 19:05 | #2 | |
Çevrimdışı
|
Cevap: İskender Kebap | Tarihçesi - ( 1867 ) - | Hazırlanması
İskender kebappppp, yemede yanında yattttttt... Alıntı:
Şimdi burada açıklananlara göre bizim yediğimiz İskender kebap olmuyor. Lokantalarda İskender kebap için ayrı, döner için ayrı platform yok. Hepsini aynı yerden yapıp önümüze sürüyorlar. |
|
13.01.2013, 19:11 | #3 |
Çevrimdışı
|
Cevap: İskender Kebap | Tarihçesi - ( 1867 ) - | Hazırlanması
Görüntüye bak
Hımm, birazdan ne yemem gerektiğini bulmuş oldum. Teşekkürler Canan. |
13.01.2013, 19:11 | #4 |
Çevrimdışı
|
Cevap: İskender Kebap | Tarihçesi - ( 1867 ) - | Hazırlanması
Bana her şey Bursa'yı hatırlatmak zorunda mı? İskenderi de özledim
Teşekkürler Canan. |
13.01.2013, 19:16 | #5 |
Çevrimdışı
|
Cevap: İskender Kebap | Tarihçesi - ( 1867 ) - | Hazırlanması
Gurbette yaşayanların görmesini engelleyin bu güzel konuları insanın canı çekiyor.Canan yazıyorum kenarı borcun çoğaldı daha önceki siparişlerde gelmediben nerde bulacağımda yiyeceğim şaka bir yana teşekkür ederim güzel sunmuşun İskender Kebabı ellerine sağlık
|
13.01.2013, 20:19 | #6 | |
Çevrimdışı
|
Cevap: İskender Kebap | Tarihçesi - ( 1867 ) - | Hazırlanması
Alıntı:
Sevgili Ümit, Ben gurbetteyken, kendi keşfimle iskender yapmayı başarmıştım. Şöyle ki; bifteğin içine kıyma koyup rulo haline getiriyorsun. Sonra da derin dondurucuda donduruyorsun. O kaskatıyken dolaptan çıkarıp, ince ince kesiyorsun (Valla biraz güç istiyor ) Döner yaprakları halini alan eti, yağsız tavada bir güzel pişiriyorsun. Sonra yağ ekleyebilirsin. Piştikten sonra, tuz ve de damak tadına uygun ne varsa baharat anlamında, ekleyebilirsin. Daha sonra tıpkı iskenderde olduğu gibi, pide, et, yoğurt vs. hazırlıyorsun. Üzerine salçadan hazırladığın sos ve erimiş tereyağını eklemeyi unutmaÇokça yap, etrafındakilere ver. Kahraman olacaksın
__________________
Bu güzel ülkede elbette özgürlük türküleri söylenecektir. Ve yine kardeşçe paylaşım olacaktır. Görsek de, görmesek de... H. |
|
13.01.2013, 20:28 | #8 |
Çevrimdışı
|
Cevap: İskender Kebap | Tarihçesi (1867) | Hazırlanması
Ne olacak çokça yapsınBir yerin mi eksilirSalata yapmazsan eksik kalır zaten
__________________
Bu güzel ülkede elbette özgürlük türküleri söylenecektir. Ve yine kardeşçe paylaşım olacaktır. Görsek de, görmesek de... H. |
13.01.2013, 20:42 | #9 | |
Çevrimiçi
|
Cevap: İskender Kebap | Tarihçesi - ( 1867 ) - | Hazırlanması
Alıntı:
Borç yiğidin kamçısıdır bu da borç olsun bakalım Hem, köfteden de iskender kebap yapmak mümkün. CadII'nın usulü de güzel bak |
|
13.01.2013, 20:46 | #10 |
Çevrimdışı
|
Cevap: İskender Kebap | Tarihçesi (1867) | Hazırlanması
Cadının verdiği tarifi müsait bir zamanda yapacağım buna inan inşallah kimseyi zehırlemem bir ara yaptığım salatanın fotoğrafını koyacağım siteye umarım beğenirsiniz
|
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
döner, hazırlanması, iskender, kebap, olan, tarihçesi, tereyağı |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |