Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Spor Dünyası > Futbol | Diğer Futbol Kulüpleri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 18.02.2009, 22:18   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart UEFA Kupası Tarihçesi

UEFA Kupası Tarihçesi

UEFA'nın 1954 yılındaki kuruluşunun hemen ardından, Sir Stanley Rous, uluslararası ticaret fuarlarının organizatörlerinin sponsor olacağı bir Avrupa Turnuvası fikrini ortaya koydu. Amaç; iş ve ticaret dünyası ile bir ittifak kurmaktı. Birinci Şehirler-Arası Fuarlar Kupası'nda Barcelona, Basel, Birmingham, Kopenhag, Frankfurt, Lausanne, Leipzig, Londra, Milan ve Zagrep şehirlerinden takımlar yer aldı. 1955'te başlayan ve 1958'de sona eren bu turnuva Lausanne'nin deplasmanda 6-3 mağlup olup Leipzig'i kendi sahasında 7-3 yendiği harika bir eşleşmeye sahne olurken Barcelona finalde Londra temsilcisini iki maçta 8-2'lik skorla mağlup etmişti.




İkinci turnuva için, organizatörler klasik kulüp katılımlı sisteme döndüler, fakat yine de ticaret fuarlarına ev sahipliği yapan şehirlerden de gelen takımlar olmak zorundaydı. 1958-60 turnuvasında ki bu yıldan sonra turnuva her sene düzenlenmeye başlanmıştır, on altı takım yer aldı. 1962 yılına kadar katılımcı sayısı 32'ye çıktı; bu sayı 1967'de 48, 1968'de 60 olurken 1969-1970 sezonundan itibaren de eleme turunda 64 takım yer almıştır. Bugün ise, 100'den fazla takım mevcuttur.

İlk sekiz şampiyonun beşi, İspanyol takımlarıdır ayrıca bu finallerin üçünde ise iki İspanyol takımı birbiri ile mücadele etmiştir. Fakat, son dört Şehirler-Arası Fuarlar Kupası, İngiliz Kulüpleri tarafından kazanılmıştır ve bu turnuvanın adı resmi olarak 1971 yılında UEFA Kupası olarak değiştirildiğinde, ilk final maçında iki İngiliz Takımı; Tottenham Hotspur FC ve Wolverhampton Wanderers FC karşılaşmıştır. 1964 ve 1965 yıllarında final maçı tek maç olarak oynanmıştır.

İsim değişikliği, bir gerçekliğin kabulüydü. Müsabaka, uluslar arası ticaret fuarları ile olan bağını da bir kenara bırakmış ve UEFA'yı müsabakayı düzenleyebilecek yeterli idari ve sportif bilgiye sahip tek organizasyon konumuna getirmişti.

1970'lerde Almanya, Hollanda ve Belçika takımları da podyumda yer kapmak için İngiliz takımları ile mücadele eder hale geldi ve IFK Göteborg, 1982 ve 1987 yıllarında şampiyonluk kupasını kazanarak İsveç bayrağını göğe çıkardı. Kupa hakimiyeti, daha sonra güney Avrupa ülkelerine doğru kaydı. 1988-89 ve 1994-95 şampiyonları arasında, İtalyan takımları arka arkaya yedi final maçında yer alıp bunların altısını kazandı. Buradaki tek istisna 1992 yılında AFC Ajax'a deplasmanda yediği gollere yenilen Torino Calcio'dur.





1997/98 sezonu UEFA Kupası'nda, önemli bir değişiklik yapıldı. UEFA Kupası Finali, iç ve dış saha esasında oynanmak yerine tarafsız bir sahada tek maç olarak yapıldı. FC Internazionale Milano, 1998 yılında Paris'in Parc des Princes Stadı'nda oynanan final maçında S.S. Lazio'yu 3-0 yendi ve Parma FC ise, bir sene sonraki finalde Olympique de Marseille'i Moskova'nın karlı Luzhniki Stadyumu'nda 3-0 yenerek İtalyan bayrağını dalgalandırdı. 2000 yılında Galatasaray SK, Kopenhag'ta normal süresi ve ekstra zamanı golsüz biten finalde penaltı vuruşlarında Arsenal FC'yi yenerek bir UEFA kulüpler kupasını kazanan ilk Türk Takımı olarak tarih yazdı. Fatih Terim'in takımının bu zaferi, belirli ülkeler, finali uzun süre domine etse de hiçbir kulübün şampiyonluğu üçten fazla kazanamadığı gerçeğini gözler önüne serdi.


2001 yılında, böyle bir gol sıkıntısı yaşanmadı. Liverpool FC ve ilk kez katıldığı UEFA Kupası'nda finale çıkan İspanyol Deportivo Alaves arasındaki final maçında gol tufanı yaşandı. Real Madrid'in Eintracht Frankfurt'u 1960 yılında Glasgow'da Hampden Park'ta 7-3 mağlup ettiği Şampiyon Kulüpler Kupası finalinden sonra toplamda en çok golün görüldüğü bu maçta dokuz gol atıldı.

Alaves, 2-0 geriden gelerek 4-4'lük skorla maçı uzatmalara taşıdı ancak savunma oyuncusu Defli Geli'nin kendi kalesine attığı golle karşılaşmayı 5-4 kaybetti. 2001 final maçı ayrıca kazananın Altın Golle belirlendiği ilk UEFA Kupası Finali olarak tarih kitaplarına geçti.

Feyenoord'un saha avantajını kullandığı ve gergin bir atmosferde oynanan 2002 finali de aynı derecede heyecanlıydı. Savunma oyuncusu Jürgen Kohler'in maçın başlarında kırmızı kart görerek oyundan ihraç edilmesine rağmen, BV Borussia Dortmund, pes etmedi. Fakat, BV Borussia Dortmund'un bu cesur mücadelesi Feyenoord'un 3-2 kazanarak son yedi yıldır UEFA Kupasını kaldıran ilk Hollanda takımı olmasını engelleyemedi. Feyenoord, UEFA Kupası'nı böylelikle ikinci kez kazanırken, hiçbir takım henüz bu kupayı üçten fazla kazanamamıştır.

2003 finali Sevilla'nın Olímpico Stadyumu'nda 52,000 taraftarın önünde oynandı ve FC Porto, Celtic'i uzatmaların ikinci yarısında Derlei'nin attığı gümüş golle 3-2 yendi. Bu final, ayrıca her iki takım taraftarlarının şehirde ve stadyumda yarattığı seçkin atmosferle de hatırlanmaktadır.

2004 finali, İsveç'te Goteburg'un Ullevi Stadyumu'nda Valencia CF ve Marsilya'yı karşı karşıya getirdi. İlk yarıda Marsilya karşısında üstünlüğü elde eden Valencia, ikinci yarıda 2-0'lık zaferiyle şampiyon oldu.

Lizbon'daki 2005 final maçı, Sporting Lizbon ile CSKA Moskova'nın mücadelesine sahne oldu. Bu maç, her iki takım için de oldukça büyük bir olaydı çünkü Sporting Lizbon, 41 yıldır ilk kez Avrupa finaline kalırken, CSKA Moskova da Rusya tarihinde UEFA Kupası Finaline çıkan ilk Rus takımıydı. İlk yarıyı 1-0 geride kapayan CSKA Moskova, ikinci yarı rakibi yakaladı ve 3-1'lik skorla UEFA Kupası'nı kazandı.

2006 finali, Hollanda Eindhoven'da oynandı. Middlesbrough FC'yi Fabiano, Enzo Maresca (2) ve Frédéric Kanoute'ın golleriyle 4-0 yenen Sevilla, tarihinde ilk kez Avrupa Kupası kazanıyordu.





Glasgow'da oynanan 2007 finali, iki İspanyol takımını RCD Espanyol ve son şampiyon Sevilla'yı karşı karşıya getirdi. Sevilla, 21 yıl aradan sonra UEFA Kupası Şampiyonluğu'nu koruyan ilk takım oldu. Ekstra zamanı 2-2 beraber biten finali, Sevilla penaltı vuruşlarıyla 3-1 kazandı.

2008 Finali'ne ise Manchester'ın City of Manchester Stadı evsahipliği yaptı. Finale yükselen Glasgow Rangers ve Zenit St. Petersburg takımlarının zorlu mücadelesinde gülen taraf Zenit oldu. Denisov'un 72 ve Zyryanov'un 90+4'deki golleri Bir Rus takımının ikinci Avrupa zaferi anlamına da geliyordu.


__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
uefa


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.