Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > İnsan Sağlığı ve Hastalıklar > Göz Hastalıkları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 11.02.2011, 15:13   #1
Çevrimdışı
Smyrna
Okunuşu: Simirna

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Göze Bakınca Teşhis Edilebilen Hastalıklar

Göze Bakınca Teşhis Edilebilen Hastalıklar


Uzmanlar her türlü
hastalığın gözden anlaşılabileceğini iddia ediyor. Örneğin kalp hastalığı, göz dibi muayenelerinde daha detaylı olarak belirlenebiliyor. Geceleri ödem göz kapağında yoğunlaşıyor. Kalbiyle ilgili sorun yaşayan kişi, gözleri şiş uyanıyor. Tüm bu sorunlar göz check-up'ı ile gözlemlenebiliyor.

Uzman doktorlara göre vücudun içinin görülebileceği tek organ gözdür. Göz muayenesi ile çeşitli hastalıkların tanısı konabilir. Bu durumda doktora gitmeyi sevmeyen kişiler için, basit bir göz muayenesi ile beş dakikada vücudumuzdaki birçok hastalıkla ilgili bilgi sahibi olunabilir.

Diyabet, hipertansiyon ve her türlü beyin hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalık, başka hiçbir alete gerek duyulmaksızın gözden saptanabilir. Vücudun tüm yapısı hakkında yalnızca göz dibi muayenesi ile bilgi almak mümkündür.


Beyindeki hastalıklar da göz sinirindeki değişiklikler ile hastada henüz hiçbir şikâyet yokken, göz doktoru tarafından teşhis edilebilir. İyi bir göz doktoru, ışıkla göz dibine bakarak her türlü teşhisin yüzde 80'ini koyabilir.

Görme sinirindeki en ufak değişiklik tümörün ve kanserin habercisidir. Göz muayenesinden sonra yapılan birkaç küçük testle, film çekmeden, radyolojik muayene yapmadan, tümörün yeri belirlenebilir.

Örneğin; bir göz doktoru, hiçbir belirti vermeden ve beynin sağ tarafında bulunan lezyonu, gözün sol tarafına bakarak tespit edebilir.Yani, neredeyse tümörün cinsini bile göz dibine bakarak belirleyebilir.

Hastanın rutin göz muayenesi sırasında göz dibi damarlarına da bakılır. O sırada, göz içindeki damarların basınçtan dolayı uğradığı şekil değişiklikleri, bir göz doktoru tarafından belirlenebilir.

Holter, 24 saat boyunca insanın üzerinde kalır ve belirli aralıkla kişinin tansiyonunu ölçer, kendi içinde kayıt eder. Daha sonra bu kayıt dahiliyeci tarafından okunur. Kişinin sabaha karşı 03.00 ile 05.00 arasında tansiyonunun yükseldiği ama gün içinde normal olduğu, bunun tespit edilemediği ortaya çıkar. Holter cihazı, göz doktorları ile dahiliyecilerin polemiği sonucu ortaya çıkmıştır.

Kalp hastalığının ilk belirtisi gözlerdeki sabah şişkinliği olabilir. Ama yine, göz dibi muayenelerinde daha detaylı bilgi alınmalıdır.

Gece yattığımızda kafamız kalp hizasına gelir ve ödem en fazla göz kapaklarında birikir. Bu tip hastalıklarda kişi, gözleri şiş olarak uyanır. Hasta ayağa kalktığında, şişi bir-iki saat içinde azalır. Bu şikayet bile, gizli bir kalp
hastalığının belirtisi olabilir.

Şeker hastalığının ilk tanısı birçok kez, yapılan bir göz muayenesinde göz dibindeki damarsal değişiklerle konulur. Yani; hasta daha şeker hastası olduğunu bile bilmeden göz doktorunun uyarısıyla bu hastalığa yakalandığını öğrenebilir.

Diyabet hastalarında gözdeki kan damarları ağırlıklı olarak tutulmuştur. Gözde kanamalar olur ve tedavi edilmezse körlükle sonuçlanır. Gelişmiş ülkelerde yetişkinler arasındaki körlüklerin en sık rastlanan sebebi (yüzde 55) 'Diyabetik Retinopati'dir. Sonra katarakt gelir.

Dünya Sağlık Örgütü her 1 milyon insanın 2 bininde şekere bağlı göz hastalığı olduğunu ve bunların yarısının durumdan haberdar olmadığını bildiriyor. Bu nedenle hiçbir şikayeti olmasa dahi şeker hastalarının 6-12 aylık periyodlarla rutin gözdibi muayenesine gitmeleri gerekir.

En çok gözleri etkilediği bilinen diyabet hastalarına tedavi amaçlı lazer tedavisi şarttır. Retinaya yapılan bu lazerde, hasta ağrı hissetmez.

Sinir sisteminde tahribata
yol açan 'Multipl Skleroz' (MS) hastalarının yüzde 80'inin görme problemleri vardır. MS hastalarının yüzde 30'u ilk bulgu olarak göz problemini tarif ederler.

MS hastalığı aslında teşhisi bir hayli zor hastalıklardan biridir. Ancak, ilk belirtisini gözle verir. Gelip geçici çift görmeler, kapak düşüklükleri buhastalığın ilk belirtileridir. Göz doktoruna gelen hasta, ısrarla MS teşhisi için nöroloğa yönlendirilir.

Karaciğerhastalarında da ilk belirtiler gözle ortaya çıkar. Gözün dış tarafında yani şeffaf kısmında bir halka oluşur. Gözün şeffaf kısmının dış tarafında ancak göz doktorunun anlayacağı birikimler vardır. Hatta, bazen kolesterolü yüksek olan kişilerin, göz kapaklarında oluşan sarı birikimler dışarıdan da görülecek duruma gelir. Yani gözün üst ve alt kapağında sarı plakalar, hatta çıkıntılar oluşur.

Işık çakmaları retina tabakasının ciddi bir belirtisidir. Işık çakmalarının sonucunda retinada yırtık meydana gelebilir. Yırtık,yeniyken yakalanırsa lazer ile tedavi edilebilir. O yüzden ışık çakmaları önemlidir ve mutlaka göz doktoruna gidilmelidir. Gece görme azalması ise lazerle düzelmez.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Smyrna'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 11.02.2011, 15:35   #2
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Göze Bakınca Teşhis Edilebilen Hastalıklar

Doktorlar muayene ederken ilk gözlere bakıyor. Ama göz doktorlarının iç hastalıkları anlayacağını sanmıyorum.

Teşekkürler konu için canım.
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 11.02.2011, 17:16   #3
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Göze Bakınca Teşhis Edilebilen Hastalıklar

Evet arkadaşlar gözler kalbin aynasıdır diye boşuna şarkı yapmamışlar

Şişmiş göz kapakları bağ dokusu bozukluğuna işaret olabilir, ya da böbreğin fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmemesi olabilir. İris’in etrafında oluşan beyaz halka yüksek kolesterolden dolayı yağ metabolizmasında sorun olduğunun işaretidir.


Bu resimdeki gibi:




Aşağı doğru sarkmış olan göz kapağı vitamin B eksikliğinden de oluşabilir, ya da inme geliyorum diyebilir.

Alt göz kapağımızı aşağı doğru çektiğimizde görünen kısım güzel bir kırmızı ile pembe renk arası olması gerekir. Eğer renk çok soluksa o zaman demir eksikliği söz konusu olabilir, bu da kansızlığa yol açabilir.

Suratımızda sadece gözlerden değil, saç, dudak, cildimizden de bazı hastalıklar anlaşılabilir.

Mesela saçlarımızın beyazlaması bazen ırsi olsa da, çok erken yaşta beyazlanan saçlar vitamin B12 eksikliğinden olabilir. Bu vitamin bilindiği gibi hayvansal gıdalarda bulunur ve saçın hem gelişimi için, hem de pigmentlerinin oluşumu için faydalıdır. Bir kan testi ile vitamin eksikliği tespit edilebilir.

İnce saçlar da vitamin B12 eksikliğinin işareti olabilir, bir de Hipotiroidi olabilir. Bu da Tiroid hormonu tiroksin’in eksikliğini gösterebilir.

Dudaklarımız kuru ve çatlak olması şeker hastalığının da işareti olabilir. Kansızlık da akla gelen bir hastalık olması gerekir. Eğer dudaklar çok fazla renksiz ise, akciğerlere baktırmanın da faydası vardır.

Bazen diş kanamaları hamileliğin belirtisi de olabilir. Mesela hamilelikteki hormon değişikliğinden dolayı diş etleri daha yumuşak olur. Siz yine de her diş kanamasını hamileliğe yormayın, test yaptırın (Erkekler hemen diş kanamanızda endişelenmeyin )

Diş eti kanamaları kan kanserinin de göstergesi olabilir. Ağız içindeki ülserler stresli yaşantımızdan dolayı B12, demir ya da folik asit eksikliğinin gösterir.

Cildimizin devamlı kaşınması bazen karaciğer fonksiyon bozukluğunun göstergesi olabilir (Kolestaz). Safranın karaciğer içindeki küçük safra kanallarında göllenir ve bağırsağa geçişi sağlanmaz ve kanda birikir, bu da ciltte kaşıntıya sebep verir. Eğer cildimizde sarımsı bir renk görüntüsü de mevcutsa, bu da karaciğerde bir sorun olduğu ya da sarılık olduğunu gösterebilir.

Yüksek tansiyon da cildimizde kendisini belirtebilir. Yüzdeki kırmızı ince damarlar bunu gösterebilir.

Sadece ergenlikte değil, ileri yaşlarda da suratımızda çıkan iltihaplı, kaşıntılı sivilciler de irritabl barsak sendromu göstergesi olabilir.

Kendimiz de suratımızı inceleyerek, bazı değişiklikleri gözlemleyebiliriz elbette. Bu değişiklikler devamlı kalıcı ise mutlaka doktora görünmek gerekir.

Farkındaysanız hep ‘’olabilir’’ diyerek olabilecek hastalıkları belirttim. En kesin çözüm doktor muayenesi ve yapılacak olan tahlillerdir.
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 11.02.2011, 17:22   #4
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Göze Bakınca Teşhis Edilebilen Hastalıklar

Elime ayna alıp yüzümü incelemeye başladım.
Bir de cımbız alsam Nükhet Duru'nun şarkısı gibi olacak halim.


Bilgiler için teşekkürler canım.
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.02.2011, 18:04   #5
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Göze Bakınca Teşhis Edilebilen Hastalıklar

Sanırım bende biraz böbrek birazda karaciğer sorunu var...

Bunu daha önceden de gözlemlediydim.. Okduklarımla örtüşüyor..

__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.02.2011, 18:22   #6
Çevrimdışı
Lilium
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Göze Bakınca Teşhis Edilebilen Hastalıklar

Teşekkürler Lale ve Smyrna bilgiler için.

Benim burda yazılanlardan bildiğim sadece Diyabet ve MS hastalığıyla ilgili olanıydı.


Ne çok şey tespit ediliyormuş.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Lilium'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 29.01.2013, 18:43   #7
Çevrimdışı
Liaaa
Geciken gözyaşı hiçbir şey çözmez...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Göze Bakınca Teşhis Edilebilen Hastalıklar

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Smyrna Mesajı göster

Işık çakmaları retina tabakasının ciddi bir belirtisidir. Işık çakmalarının sonucunda retinada yırtık meydana gelebilir. Yırtık,yeniyken yakalanırsa lazer ile tedavi edilebilir. O yüzden ışık çakmaları önemlidir ve mutlaka göz doktoruna gidilmelidir. Gece görme azalması ise lazerle düzelmez.
Işık çakması nedir ?
Işıktan fazlaca etkilenmek midir ?
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Liaaa'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 29.01.2013, 20:35   #8
Çevrimdışı
Sami
Düz Adam

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Göze Bakınca Teşhis Edilebilen Hastalıklar

Göze şöyle uzaktan bir kere bakınca hemen teşhis edilen hastalık : ŞAŞILIK

  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Sami'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.03.2014, 22:22   #9
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Göze Bakınca Teşhis Edilebilen Hastalıklar

Önemli bilgiler için teşekkürler Smyrna ve Lale...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.05.2016, 22:20   #10
Çevrimdışı
Ahmet Arif Hoca
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Göze Bakınca Teşhis Edilebilen Hastalıklar

Sarılık olunca da hemencek anlaşılır. Gözün beyaz kısmı sapsarı kesilir.
Direk hepatit şüphesi.


Öneri: Değerli müdürüm @Canan Hanım konu fotoğrafları yok
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Ahmet Arif Hoca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
edilen


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 22:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.