10.10.2015, 00:21 | #1 |
Çevrimdışı
|
Tikvenik (Kabak Gıvırma)
Tikvenik ( Kabak Gıvırma ) Tikvenik Rumeli mutfağından devşirilmiş, özellikle Pomak göçmenlerin yoğun yaşadığı yerlerde yapılan kendine has nüansları olan bir hamur işidir. Babaeski, Hayrabolu, İpsala, Meriç, Pehlivanköy ve Kırklareli'nin Balkan köylerinden Pomaklar'ın yoğun yaşadığı yerleşimlerde bu lezzete raslamak mümkündür. Bazı yerlerde isim değişikliğine uğrar. Tikvenik başta Bulgaristan ve Yunanistan gibi Türk nüfusun yoğun olduğu ülke mutfaklarında da yaşatılmaktadır. Göçmenlerin yoğun yerleşime tabi tutulduğu Trakya dışındaki yerleşimlerden Sakarya'da "Kabak Gıvırma" adıyla bilinir. Göçmenler kadar bu şehirde yaşayan manav Türkmenlerce yapılıyor olması ortak harmanlanıp sahiplenen bir kültür öğesi olduğunun da işaretidir. Tikvenik bazı tariflerde bir börek gibi sunulmakta, bu yönde isimler almaktadır. Değişen mutfak anlayışı mutfak işlerini kolaylaştırmak isterken bazen orjinal tarifleri dejenere etmektedir. Bu tarifin orjinalinde tatlı hamuru hazırlanması esasken, kolaycılığa kaçılarak hazır yufkalar ile de yapılabileceğini söyleyen tarifler doğru değildir. Servisi ile ilgili iki uygulama vardır ki ikisi de yöre mutfağından beslenen önerilerdir. Balkanlarda daha çok üzerine pudra şekeri serpilerek servisi yaygındır. Trakya'da ise şerbetli bir tatlı olarak hazırlanmaktadır. Börek,pide ve tatlıların Trakya'da sinilerde hazırlanması yaygındır. Bu sebeple Tikvenik kol böreği sarar gibi içten dışa doğru dizilir. Daha sonra ortasından kenarlara doğru ince pizza dilimi gibi kesilir. Yöre mutfağında raslanan uygulama budur. Fakat günümüz mutfağında fırınlama tepsilerinin değişen şekilleri Tikvenik rulolarının düz bir şekilde yanyana konulması yahut gül böreği gibi porsiyonluk dilimler halinde dizilmesini de öneriler arasına sokmuştur. Malzemeler : Hamuru için :
Hamurun malzemeleri derince bir kaba alınarak kulak memesi kıvamında bir tatlı hamuru elde edilir.
Not : Balkanlarda bu tatlının servisinde şerbet hazırlanmaz. Üzerine bolca pudra şekeri gezidirilip servise alınır. Not : Kabak Gıvırma fotoğrafı Kevser AYDOĞDU'nun Mutfak Deneyleri isimli çalışmasından alınmıştır. Trakya Gezi Rehberi
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' |
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
gıvırma, kabak, tikvenik |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |