Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Hamur Tatlıları


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 10.10.15, 00:21   #1
Müdavim

Suzim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2015
Konular: 1199
Mesajlar: 6,514
Ettiği Teşekkür: 13552
Aldığı Teşekkür: 21604
Rep Derecesi : Suzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardırSuzim şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Tikvenik (Kabak Gıvırma)

Tikvenik ( Kabak Gıvırma )











Tikvenik Rumeli mutfağından devşirilmiş, özellikle Pomak göçmenlerin yoğun yaşadığı yerlerde yapılan kendine has nüansları olan bir hamur işidir. Babaeski, Hayrabolu, İpsala, Meriç, Pehlivanköy ve Kırklareli'nin Balkan köylerinden Pomaklar'ın yoğun yaşadığı yerleşimlerde bu lezzete raslamak mümkündür. Bazı yerlerde isim değişikliğine uğrar. Tikvenik başta Bulgaristan ve Yunanistan gibi Türk nüfusun yoğun olduğu ülke mutfaklarında da yaşatılmaktadır. Göçmenlerin yoğun yerleşime tabi tutulduğu Trakya dışındaki yerleşimlerden Sakarya'da "Kabak Gıvırma" adıyla bilinir. Göçmenler kadar bu şehirde yaşayan manav Türkmenlerce yapılıyor olması ortak harmanlanıp sahiplenen bir kültür öğesi olduğunun da işaretidir.
Tikvenik bazı tariflerde bir börek gibi sunulmakta, bu yönde isimler almaktadır. Değişen mutfak anlayışı mutfak işlerini kolaylaştırmak isterken bazen orjinal tarifleri dejenere etmektedir. Bu tarifin orjinalinde tatlı hamuru hazırlanması esasken, kolaycılığa kaçılarak hazır yufkalar ile de yapılabileceğini söyleyen tarifler doğru değildir. Servisi ile ilgili iki uygulama vardır ki ikisi de yöre mutfağından beslenen önerilerdir. Balkanlarda daha çok üzerine pudra şekeri serpilerek servisi yaygındır. Trakya'da ise şerbetli bir tatlı olarak hazırlanmaktadır.
Börek,pide ve tatlıların Trakya'da sinilerde hazırlanması yaygındır. Bu sebeple Tikvenik kol böreği sarar gibi içten dışa doğru dizilir. Daha sonra ortasından kenarlara doğru ince pizza dilimi gibi kesilir. Yöre mutfağında raslanan uygulama budur. Fakat günümüz mutfağında fırınlama tepsilerinin değişen şekilleri Tikvenik rulolarının düz bir şekilde yanyana konulması yahut gül böreği gibi porsiyonluk dilimler halinde dizilmesini de öneriler arasına sokmuştur.
Malzemeler :

Hamuru için :




  • 3 Yumurta
  • 1 Su bardağı süt
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 2 Yemek kaşığı sirke
  • 1 Su bardağı sıvıyağ
  • Aldığı kadar un
İç Harcı İçin :
  • 1 kg rende balkabağı
  • 1 Kase ince dövülmüş ceviz
  • 1,5 Su bardağı toz şeker
Şerbeti İçin :
  • 5 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı :






Hamurun malzemeleri derince bir kaba alınarak kulak memesi kıvamında bir tatlı hamuru elde edilir.
  • Hamur yumurtadan biraz daha irice bezelere bölünerek 1 saat kadar bez örtü altında dinlenmeye alınır.
  • Bu arada rendelenmiş balkabağı, toz şeker ve ince kırıklı dövülmüş cevizle birlikte harmanlanır.
  • Dinlenen hamurlardan ince baklavalık yufkalar açılır.
  • Yufkanın bir yarısına iç harç serpelenir ve diğer yarısı onun üzerine kapaklanır.
  • Rulo hale getirilen iç harçlı yufkalar, yağlanmış tepsiye alınarak her yeni hamur diğerine eklenecek şekilde kol böreği gibi içten dışa sarılır.
Not : Porsiyonluk dilimler hazırlamak isteyenler her bir rulodan gül böreği gibi tek tek sarıp, bu şekilde tepsiye dizebilir. Tepsinizin şekline göre isterseniz uzun rulolar şeklinde de dizebilir daha sonra dilimleyebilirsiniz.
  • Siniye dizilen tatlı hamurunu servis edeceğiniz büyüklükte dilimleyin.
  • Üzerine hafiften sıvı yağ sürüp, 180 derece fırında üzeri kızarana değin fırınlayın.
  • Kaynatıp ağdaladığınız şerbeti tatlınıza gezdirip şerbetini çekmesini bekleyin.
Not : Şerbeti verirken dikkat etmeniz gereken, şerbet sıcaksa tatlınız soğuk, şerbet soğuksa tatlınız sıcak olmalıdır.
Not : Balkanlarda bu tatlının servisinde şerbet hazırlanmaz. Üzerine bolca pudra şekeri gezidirilip servise alınır.
Not : Kabak Gıvırma fotoğrafı Kevser AYDOĞDU'nun Mutfak Deneyleri isimli çalışmasından alınmıştır.




Trakya Gezi Rehberi
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
Suzim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
gıvırma, kabak, tikvenik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 19:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.