Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Hamur Tatlıları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 03.11.2015, 01:21   #1
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Levzine (Ballı Badem Helvası)

Levzine ( Ballı Badem Helvası )





Helvalar Trakya yöre mutfağında kendine geniş yer bulur. Özellikle Edirne ve Kırklareli’de üretilen helvalar ve şekerlemelerin omuzladığı şöhretin geleneksel kökleri olduğu yadsınamaz. Doğumda, ölümde, düğünde, bayramda, zamana yenik düşmüş ve geleneğe adını vermiş “Helva Sohbetleri”nde bu derin köklere atıflar vardır.
Levzine Osmanlı Saray Mutfağı’nın sevilen bir tatlısıdır. Osmanlı Sürnameleri’nde adından Helva-i Levzine diye sıkça bahsedilen bu tatlıya, örneğin 1539 yılında Kanuni’nin şehzadelerinin Edirne Sarayı’ndaki ziyafet yemeğinde rastlıyoruz . Kaldı ki İstanbul’dan önce Osmanlı’ya neredeyse bir asır boyunca başkentlik etmiş Edirne Sarayı’ndan Topkapı’ya taşınmış olabileceği bile araştırılması gereken bir ayrıntıdır.
Bademi ve bademden üretilen yine Edirne ile anılan diğer lezzetleri de düşündüğümüzde Levzine’nin saray mutfağının etkisiyle Edirne yöre mutfağında yer bulmuş olması anlaşılabilir bir durumdur. Yörede "Ballı Badem Helvası - Tatlısı" diye de isimlendirilmiştir. Edirne’nin meşhur “Helva Sohbetleri” geleneğinin lezzetleri arasında yer bulmuş bu helva uygulaması, eski kuşakların yitmesi, geleneğin neredeyse kaybolmaya yüz tutması ile ne yazık ki şimdilerde ancak Osmanlı Mutfağı yemekleri yapan, pek çoğu İstanbul’da bulunan konsept restaurantların menülerinden başka yerde pek hatırlanmamaktadır.


Malzemeler :
  • 2 Su bardağı çekilmiş badem
  • 4-5 Yemek kaşığı bal
  • 2/3 Su bardağı su
  • Tane badem






Yapılışı :
  • Levzinenin hazırlanacağı tencere ( mümkünse kalın döküm tabanlı olması tercih edilir ) kısık ateşe alınır.
  • İnce çekilmiş, neredeyse un haine getirilmiş iç badem, su ve bal eş zamanlı olarak tencereye alınır.
  • Bir çırpma teliyle sürekli karıştırılarak suyu çektirilene değin bal ve badem unu birbirine özleştirilir.
  • Helva kıvamı yakalandığında ( ateşin harına göre 20-30 dk ) Levzine ateşten alınır.
  • 2 Parmak yüksekliğinde olacak şekilde bir kaba alınır.
  • Serince bir ortamda ( günümüz şartlarında buzdolabında ) kıvam bağlayıp kesilecek hale gelmesi beklenir.
  • Levzine tatlısı lokmalık baklava dilimi şeklinde kesilir.
  • Her bir dilimin üzerine yağsız bir tavada kavrulmuş iç badem saplanır.


__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.11.2015, 01:34   #2
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Levzine ( Ballı Badem Helvası )

Bu durumda Trakya nüfusu 5'e katlar!
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.11.2015, 06:42   #3
Çevrimdışı
Çengelli İğne
«... Beklenen Şarkı ...»

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Levzine ( Ballı Badem Helvası )

Offf harika tadı vardır eminim.

Teşekkürler.
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Çengelli İğne'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.11.2015, 08:29   #4
Çevrimdışı
Dilem
» Angel Fall «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Levzine ( Ballı Badem Helvası )

wayy be müthiş görüntü tadı harikadır bunun
Olsada yesek şimdi
Çekilmiş bademi nerden bulacağız

Ellerine sağlık Suzim teşekkürler
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Dilem'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.11.2015, 23:23   #5
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Levzine (Ballı Badem Helvası)

Herkes yemiştir inşallah



__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.11.2015, 23:27   #6
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Levzine (Ballı Badem Helvası)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Suzim Mesajı göster
Herkes yemiştir inşallah


Henüz değil Suzim!Hazırlıklı olmak lazım!
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.11.2015, 23:36   #7
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Levzine (Ballı Badem Helvası)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Cem1907 Mesajı göster
Henüz değil Suzim!Hazırlıklı olmak lazım!


İyi , hazırlanın bakalım

__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.11.2015, 23:37   #8
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Levzine (Ballı Badem Helvası)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi CeMKaN Mesajı göster
Ben yemedim. Gören gözün hakki var derler. Laptopu yanima koyup deneyeyim
Bakalim nasil olacak. Ellerine saglik tesekkürler Suzim.
Mobil Sürüm ile Gönderildi


Bende yemiş değilim CeMKaN .



__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.11.2015, 23:44   #9
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Levzine (Ballı Badem Helvası)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Suzim Mesajı göster
İyi , hazırlanın bakalım
Şimdi benim Fatoş burada(Kızı'nın evinde kalıyorlar ma aile)Yarın sabah fırtına gibi gelir,bu tarifi vereyim kendisine.Canikosu hiç beni kırmaz,hemen yapar! ama kesin bir şartı olacaktır;onun günlük ''disiplinli'' yaşama şartına uymam lazım,olsun göstermelik te olsa bu tatlı uğruna geçici sıkıntıyı göze alırız!
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 03.11.2015, 23:44   #10
Çevrimdışı
Çengelli İğne
«... Beklenen Şarkı ...»

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Levzine (Ballı Badem Helvası)










2 sini yedim kalanını paylaşın @Suzim

  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Çengelli İğne'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
badem, ballı, helvası, levzine


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 13:25.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.