Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Hamur Tatlıları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 11.12.2009, 04:52   #1
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Oktay Usta'dan Baklava Tarifi


Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 2 yumurta
  • ½ su bardağı cicek yağı
  • 3 yemek kaşığı tereyağı (odasıcaklığında)
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 pkt kabartma tozu
  • aldığı kadar un
  • 1 pk nişanta (buğday)
  • dövülmüş ceviz
  • 1 pk. Margarin (tereyağı) (üzeri için)

Şerbeti için

  • 8 Su bardağı toz şeker
  • 8 su bardağı su
  • yarım limon suyu

Yapılışı

Sütü ,yumurtalarımızı , çiçek yağ ve tereyağı (eritilmeden ) -margarinde olabilir- , sirkeyi bir kaba koyup bir güzel hepsini karıştırıyoruz,sonra unu ve kabartma tozunu katıyoruz, burada aldığı kadar un katıyoruz, bu aldıgı kadar unu tarifleri uygularken hiç sevmem aldıgı kadar ama ne kadar diye sorarım hatta kızarım tarifi yazanlara ama simdi onları daha iyi anlıyorum, neyse hamurumuza devam ediyoruz kulak memesi yumukşaklığına ulaşmadan biraz daha sert bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.Hamur kıvama gelince yarım saat dinlendiriyoruz.

Hamur dinlendikten sonra 5 ana parçaya bölüyoruz, baklavamız beş katlı olacak, bir ana parcayıda 15 yardımcı parcaya bölüyoruz proje gibi mübarek
Sonra bu 15 parçayı tek tek merdane ile cay tabağı büyüklüğünde acıyoruz,bu 15 parçayı açtıkça üst üste koyuyoruz, hamurun yapışmaması için her kata nişasta serpiyoruz, 15 parçanın açılması tamamlandıktan sonra hepsi bir arada iken yani 15 ide üstüste bir halde merdane ile tepsi büyüklüğünde açıyoruz. Biraz kaymalar olabiliyor olsun en alt kat oldugu için üzülmeyin devam ,hamurumuz tepsi büyüklüğünü alınca yağlanmış tepsimize ilk katımızı koyuyoruz. Üzerine bol bol dövülmüş cevizimizi serpiyoruz.

Ve baklavamızın temelleri atıldı …
Diğer 2.3.4.ve 5. ana parçalarda 15’erli bölünüp aynı şekilde açılıyor, her kata bol bol ceviz serpiştiriyoruz.
Tamamı bittikten sonra el bileklerimiz oldukça ağırımıs ama baklavayı bitirmiş olmanın sevinci ile kesmeye başlıyoruz.



Kesim islemi bittikten sonra üzerine 1 pk margarin veya tereyağımızı eritip döküyoruz..
Nihayet pişirme safhasına geldik.En zor kısım !


Ağır ağır düşük derecede pişiyoruz ki içini çeksin , üstü çabuk kızarabilir ama içi tam pişmeyebiliyor bunun için dikkatli pişirilmesi gerekiyor.

Baklavamız pişdikten sonra soğuması için bekliyoruz, bir taraftan şerbetini hazırlamaya başlayabiliriz.
sona yaklaştık,
Şeker ve suyu bir tencereye koyup kaynatıyoruz, şerbet koyulaşmaya başlayınca limon suyunuda katıyoruz, biraz daha kaynatıyoruz..

Püf nokta : Şerbetin tam kıvamına geldiğini daha kolay anlayabilmemiz icin koyulaşınca tırnağımız üstüne bir damlacık damlatıyoruz, boncuk gibi durur ve akmazsa şerbet olmuş demektir.

Şerbeti baklavamızın üzerine döktükten sonra tepsinin üstünü başka bir tepsi ile kapatıp en az bir gece –veya gün- beklemesi gerekiyor, şerbeti içine çekmesi için.

Tavsiye : Arife gecesi ıslatıp bayram sabahı acılısı yapmak cok guzel oluyor.
Dilerseniz üzerine dövülmüş çam fıstığıda serpebilirsiniz.

AFİYET OLSUN.
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 29.08.2011, 13:16   #2
Çevrimdışı
AFiLi
Kahraman Tazeoğlu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Oktay Usta'dan Baklava Tarifi

Teşekkürler abla hiç canım çekmedi çünkü annem de usta bu konuda
__________________
Bütün şairler sana mı aşıktı ki,
Okuduğum her şiirde sen varsın..


Nazan Bekiroğlu
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz AFiLi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.09.2012, 11:42   #3
Çevrimdışı
Gece
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Oktay Usta'dan Baklava Tarifi

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi ahmetsinav Mesajı göster
bekarlığın gözü çıksın. kim yapcakta yiycez biz ancak hazıra koncaz
Üzülme, evlililer de yiyemiyor...
Ne ben yapabilirim , ne de eşim...

Hazır baklavanın canı sağı olsun...

Ama Oktay Usta' dan aşırıp pişirdiğim çok şey var...

Teşekkürler Okyanus' un kalbi...
__________________
"Aşk nasıl da kırılgan, sus dedim ama olmadı
Kalbimden ismin geçti , kimseler duymadı"
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Gece'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.09.2012, 09:01   #4
Çevrimdışı
Ilgın
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Oktay Usta'dan Baklava Tarifi

Hangi usta yaparsa yapsın şööyle bir tepsi kıvamında bol şerbetli baklava olsun. Tepsi Aynı gün bitmezse bende ne olayım
__________________
Kader, çadırındaki kilim gibidir. İpliğini Tanrı verir sen dokursun
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Ilgın'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.01.2013, 15:07   #5
Çevrimdışı
Liaaa
Geciken gözyaşı hiçbir şey çözmez...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Oktay Usta'dan Baklava Tarifi

Tabii Oktay usta kadar olamayız, fakat miflöy hamurundan bile yapılabiliyor artık.

Pehh.

Ben kırkkat baklava severimm.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
baklava, oktay, tarifi, ustadan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 14:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.