Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Hamur Tatlıları


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 20.12.12, 19:49   #1
Ne Mutlu Türküm Diyene

LaLe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 2491
Mesajlar: 21,229
Ettiği Teşekkür: 85449
Aldığı Teşekkür: 125444
Rep Derecesi : LaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Lokma | Etimolojisi ve Saray Lokması Tarifi

Lokma





Lokma, (Arapça:القمة القادي) un, maya, tuz ve şekerle hazırlanan hamurun, sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlanan, şerbetle tatlandırılarak servis yapılan bir Türk tatlısıdır. Türkiye'deki bazı yörelerde şerbet dökülerek tatlı olarak yenilmesine rağmen, bazı yörelerde pişi gibi şerbetsiz peynir ile yenilmektedir.





Ortası delikli yuvarlak şekilde ve küre şeklinde iki tipi vardır. Halk arasında küre şeklinde olana Saray lokması denir. Kaynağı Osmanlı Sarayına dayanmakla birlikte halk arasında da yapımı yaygınlaşmıştır. Özellikle İzmir kültürünün vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bu yüzden İzmir Lokması olarak da bilinir. İzmir'de dini öneme sahip günlerde her köşe başında pişirilen lokma tatlısının halka ücretsiz dağıtıldığı görülebilir. Özellikle sünnet düğünlerinde Lokmanın taze olarak hazırlanması, pişirilmesi ve davetlilere dağıtılması adettendir.

Lokma'nın birçok çeşidi de bulunmaktadır. Ankara'nın Güdül-Ayaş yörelerinde Bırtlak diye bilinen bir lokma çeşidi vardır.

Lokma kelimesi bir ağız, bir yudum, bir parça yemek anlamına gelen Arapça'daki "لقمة" kelimesi yani "lukma" kelimesinden gelmiştir. Lokmanın bir çeşidi olan bugün Arap kültüründe varolan "لقمة القاضي" yani "kadı lokması" El-Bağdadi tarafından 13. yüzyılda tarif edilmiştir. Yunancada lokma ile ilgili "ise megalos lokumas" (είσαι μεγάλος λουκουμάς) yani "Sen büyük bir lokmasın" sözü vardır.







Saray Lokması

Malzemeler
  • 500 gram un,
  • 10 gram bira mayası,
  • 100 gram tereyağı,
  • 3 çay bardağı zeytinyağı,
  • 750 gram toz şeker,
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu,
  • tuz,
  • su,
  • yeşil fıstık.

Hazırlanışı
  • Un, tencereye elenir. Ortası “havuz” gibi açılır. Bira mayası konur. Ilık su dökülüp yoğurulur.
  • Hamurun üstü çatallaşıncaya kadar beklenir. Sonra azıcık ılık su dökülüp “boza” kıvamına gelinceye kadar yoğurulur.
  • Sonra, eritilmiş tereyağ konur, yağ yedirilir. (Fazla yoğurulmaz).
  • Sonra hamurun üstüne “nemli bir bez” örtülüp, mayalanmasıbeklenir.
  • Hamur kabarınca, hamurdan avuçla parçalar alınır.
  • Avuca alınan parça sıkılır, üste çıkan kısım yağlı kaşıkla alınıp kızgın zeytinyağına konur.
  • Sertleşinceye kadar dokunmadan, sonra da kevgirle karıştırılarak açık pembe renkte oluncaya kadar kızartılır.
  • Şeker, limon suyu ve üstüne çıkacak kadar su ile “kıvamlı şurup” hazırlanır.
  • Lokmalar sıcakken şuruba atılır. Dibe çökenler kevgirle alınarak servis tabağına konur.
  • Üstleri yeşil fıstıkla süslenip servis yapılır
LaLe isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.12.12, 08:45   #2
...> Ata'm İzindeyiz <...

Türkü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2011
Konular: 16
Mesajlar: 3,143
Ettiği Teşekkür: 29442
Aldığı Teşekkür: 18608
Rep Derecesi : Türkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: Keyifli
Standart Cevap: Lokma | Etimolojisi ve Saray Lokması Tarifi

Sıcakken yerim,soğursa asla ilgimi çekmez.Üzerini hindistan cevizi ile süslerim genelde.


Teşekkürler Lale'ciğim.
__________________
Türkü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
ankara, arapça, etimolojisi, halka lokma, izmir, izmir lokması, limon suyu, lokması, saray lokması, yunanca


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


İlgili Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dolmabahçe Sarayı (İstanbul) ReaL Türkiye'den Tarihi Yerler ve Mekanlar 38 22.04.16 21:56
Muzlu Saray Revani Kartal Hamur Tatlıları 0 30.01.09 02:52
Saray Kebabı Kartal Et Yemekleri 0 30.01.09 02:47


WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.