Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Gel kuçu kuçu...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 08.06.2016, 05:34   #1
Çevrimdışı
nurideniz34
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs up Timsahlar Hakkında Ne Biliyoruz?

Timsahlar Hakkında Ne Biliyoruz?




Sıcak bölgelerde bataklıklarda ve su kenarlarında yaşayabilen yapısı itibariyle kertenkeleyi andıran büyük bir sürüngen ve et obur ve de büyük vücuda sahip 4 ayaklı ve uzun vede kalın kuyruğu bulunan bir vahşi hayvandır. Vücudu kemiksi kalın pullarla örtülü olup, suda fevkalade iyi yüzebilen, karada dahi yaşayabilen, balık, kuş ve memelilerle beslenen etçil vede çenesi çok kuvvetli olan, güçlü dişlere sahip bir vahşi hayvandır.ve Ömrü insan ömrü gibi 100 yıl olup 23 çeşidi bulunmaktadır. Bunların içerisinde en önemlileri, Nil timsahı , Deniz timsahı , Mississippi alligatoru meşhur olanlarıdır.

Vücutlarının üzeri, sert kemiksi plakalarla örtülüdür. Ön ayaklarında beşer, arka ayaklarında dörder parmak bulunmaktadır. Parmak araları perdeli olup, kuyrukları suyun içerisinde kürek vazifesini görürler.Yalnızca üst çenesi açılan bu sürüngenin suda yüzerken dahi gözlerinin başının üst tarafında bulunmasından dolayı her tarafı rahatlıkla görebilme imkanına sahiptirler. Gündüzleri dinlenir, çoğunlukla gece avlanırlar. Gözbebekleri yapısal olarak dikey olduğundan gece de iyi görebilmektedirler. İnsanlara da saldıranları vardır. Avlarını güçlü çeneleri ile yakalayıp suyun içerisine çekerek boğarlar ve parçalayarak afiyetle yerler.

Gözleri 3 perdeli olup suya daldıklarında kulak ve burun delikleri birer kapak ile örtülmektedir. Konik yapıdaki dişleri aşındıkça yerine yenileri gelmektedir.

Derilerinden bavul, çanta iskarpin yapılmaktadır. Bu nedenle Ticari yönden çok değerli olduklarından dolayı bolca avlanırlar.

Yürekleri dört gözlüdür olup, diğer sürüngenler gibi soğukkanlı hayvanlardır. Vücut ısıları çevre ısısına göre değişmektedir.

Yumurtayla çoğalırlar. Çiftleşmeden sonra dişi, kıyıdaki bir kumlukta açtığı çukur içine kaz yumurtası iriliğinde 50 kadar yumurta yumurtlar. Yumurtaların üzerini kumla örterek yakınlarında nöbet bekler ve bu süre üç ayı bulur. Dişi bu sürede hiçbir şey yemediğinden kilo kaybeder. Zaman zaman erkek de dişinin yakınına gelir. Yavrular, yumurta kabuğunu kırmaya hazır olunca 20 metre kadar uzaklıktan duyulan sesler çıkararak annelerini yardıma çağırırlar. Dişi, kumları açarak yumurtalardan yavruların çıkmasına yardım eder. İnce derili yavrular büyük bir titizlikle tek tek annenin ağzında su kıyısına taşınırlar. Bakıma muhtaç yavrular 6 ile 8 haftalık bir süre içinde anne ve baba tarafından dış tehlikelerden büyük bir dikkatle koruma altına alınırlar. Yırtıcı kuşlar ve vahşi memeliler timsah yavrularına düşkündür.

Yavrular kendilerine bakacak duruma gelince anne ve babalarından uzaklaşarak kendilerine av sahaları ararlar. Büyük timsahlardan uzak olmak zorundadırlar. Hatta bazan sonraki karşılaşmalarda anne ve babalar yavrularını tanıyamamakta, onlara av gözüyle bakmaktadır. Yavrular, balık yumurtaları, salyangoz ve su böcekleriyle beslenirler.

Timsahlara çoğunlukla Amerika, Afrika, Madagaskar, Güney ve Doğu Asya ile Orta Avustralya'da rastlanmaktadır. Tuzlu sularda yaşayanları da vardır. Nil timsahının anayurdu Nil ırmağı olduğundan bu adla anılırlar. Eski Mısırlılar bunlardan korkar ve mukaddes sayarlardı. Bugün Nil kıyılarında bu timsahlar kalmamıştır. Afrika'da ve Madagaskar'da mevcuttur. Uzunluğu 7-9 metreye ulaşabilir. Amerikan timsahı 6 -7 metre boyundadır. Denizde de yaşayabilir ve insan için tehlikelidir. Üreme dönemlerinde avlanmaları yasaklanmıştır. Boyları 5-6 metreye ulaşabilir. Timsahlar yok edilmediği takdirde uzun süre yaşayabilmektedir. Hayvanat bahçelerinde 80 yaşını aşanlar vardır. Bazı kuşlar timsahların açık ağızlarının arasına çekinmeden girerek artık etleri ve damağa yapışmış sülükleri yerler. Timsahlarla bu kuşlar arasında adeta ortak bir yaşama göze çarpar.

Kaynak
__________________
....................................
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.06.2016, 11:11   #2
Çevrimdışı
Chevy
XooX

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Timsahlar hakkında ne biliyoruz

Türkiye'de timsah yok diye biliyorum var mı ki?
Hayvanlar alemine oldukça meraklıyım teşekkürler sevgili Nuri Deniz
  Alıntı ile Cevapla
Eski 08.06.2016, 16:57   #3
Çevrimdışı
nurideniz34
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Timsahlar hakkında ne biliyoruz

Chevy;
Yorumun için teşekkürler..
__________________
....................................
  Alıntı ile Cevapla
nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 08.06.2016, 19:19   #4
Çevrimdışı
Ahmet Arif Hoca
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Timsahlar Hakkında Ne Biliyoruz?

Alıntı:
Gözleri 3 perdeli olup suya daldıklarında kulak ve burun delikleri birer kapak ile örtülmektedir. Konik yapıdaki dişleri aşındıkça yerine yenileri gelmektedir.
Keşke insanlarda timsah gibi kendini yenileyebilse. Düşünün dökülüyor dişleriniz ve yerine bembeyaz yenisi geliyor
Dişçiler kepenk kapatırdı herhalde.
Teşekkürler konu için @nurideniz34
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
biliyoruz, hakkında, timsahlar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 16:55.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.