Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Gel kuçu kuçu...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 11.06.2016, 01:09   #1
Çevrimdışı
nurideniz34
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs up Kaplumbağa Hakkında

Kaplumbağa Hakkında




4 ayaklı olan ,yaşamını bağa dediğimiz kabugunun içinde ve onu taşıyarak geçiren deniz canlısıdır.
Kaplumbağa veya halk arasında tosbağa olarak bilinmekte olan çok sert ve kemiksi bir yapıya sahip olan ve kabuk içinde ve adına bağa dediğimiz kemiksi yapısı içerisinde yaşayan ağır yürüyüşlü, dört ayaklı, sürüngen vede çok sakin, sitrezsiz bir hayvandır.

Hareketleri yönünden ne kadar telaşsız ve ağır hayvanlarsa onların tarih boyunca gelişimi de o kadar yavaş olmuştur. Kaplumbağaların da Kerevitler gibi 200 milyon yıldan beri vücut yapılarında önemli bir değişikliğe- evrime uğramadığı görülmüştür. Oysa bu enteresan ve iki hayatta ( su ve hava ) da yaşayabilen kaplumbağalar, dünyada soyu henüz tükenmemiş en eski hayvanlardandır.

Açlığa ve susuzluğa çok dayanıklı oldukları gibi çok da uzun ömürlüdürler. 100 - 150 yıl kadar yaşarlar. En zayıf noktaları sırt üstü düştüklerinde kendilerini kolay kolay düzeltemezler ve çok kolay av olabildikleri gibi güneş ve sıcaklık durumunda da vücutlarındaki suyunu anında kaybederler ve yaşamlarını yitirirler.

Yaşadığı çevrede sıcaklık düşmeye başlayınca hayvan iyice uyuşup kalır ve bol güneş ışığı alan kuru topraklarda kendine bir delik kazıp bütün kışı orada uyuyarak geçirmek için kazmış olduğu çukurun içine girer.

Günümüzde, soyunu sürdürmekte olan 250'ye yakın kaplumbağa türü olduğu tesbit edilmiştir.

Kaplumbağaların başı vücutlarına oranla çok küçüktür. Ağızları bir kuşun gagasına benzemekle birlikte dişlerinin yerini sert kemiksi bir damak almıştır. Kaplumbağalar, bununla besinlerini yakalar ve ezerek mekanik sindirim yaparlar.Yeşil yapraklı bitkileri ve küçük yumuşak yengeçleri yiyerek beslenirler. Dilleri kafasına oranla büyük ve yumuşak bir formattadır. Tehlikeyi sezdiklerinde anında kafalarını ve ayaklarını kabuğunun içerisine çekerler. Yaşları, üzerlerindeki kabukta bulunan halkaların sayıları ile belirlenir.

Ayaklarının uçlarında beşer parmak bulunmalarına karşın, karada ve bataklıklarda yaşayan kaplumbağalarda bunlar hareketlidirler.Tırnakları ise sert ve kıvrık bir şekildedir. Bataklıklarda yaşayan kaplumbağalarda ise ayaklar, birbirleriyle bir perde ile birleşmiş ve küreğe benzer bir durum almıştır. Bunların arka ayak parmaklarının sayısı dörttür. Deniz kaplumbağalarında ise parmaklar bitişiktir. Aralarında perdeler vardır. bunları suyun içinde yüzmek ve dengede kalmak için kullanırlar.

Türkiye'de; Nil kaplumbağası, Yeşil kaplumbağa, Çizgili kağlumbağa, Fırat kaplumbağası ve Benekli kaplumbağası gibi çeşitleride bulunmaktadır. Kaynak
__________________
....................................
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
hakkında, kaplumbağa


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 15:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.