Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Gel kuçu kuçu...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 23.08.2016, 13:33   #1
Çevrimdışı
nurideniz34
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs up Kutup Tavşanı

Kutup Tavşanı




Kutup Tavşanı (Lepus Arcticus) kutuplar ve dağlık bölgelerin koşullarına adapte olmuş bir tavşan türüdür. Tavşanlar çöl bölgelerinden kutuplara kadar dünyanın her bölgesine uygun mutasyonlar geliştirerek yaşayabilen hayvanlardır. Kutup Tavşanları da bunun en güzel örneğidir.

Kutup Tavşanı kalın kürküyle kış şartlarında hayatta kalır ve karın ya da toprağın içinde açtığı çukurlarda sığınarak ısınır. Diğer tavşanlardan farklı olarak Kutup Tavşanı daha kısa kulaklara sahiptir, uzun boyludur ve soğuğa dayanıklıdır. Zaman zaman gruplar halinde göç edebilen bu türün bireylerine genellikle yalnız başına ya da 2'li, 3'lü gruplar halinde rastlanır. Pek sık sürü davranışları göstermezler. Kutup Tavşanı saatte 60 km. koşabilir. Kutup Tavşanı'nı tehdit eden yırtıcı türleri kutup kurdu, kutup tilkisi, kakım, şahin ve kar baykuşudur.

Kutup Tavşanları Grönland, Kuzey Kanada, Newfoundland bölgesi ve Labrador'daki tundra bölgelerine yayılmıştır. Bu türün kürk rengi ve kalınlığı yazdan kışa farklılık gösterir. Yazın kahverengi ya da gri olan Kutup Tavşanı'nın kürkü kışın kalınlaşır ve beyaz renge döner. Bu sayede hayvan yaşadığı çevredeki renklere bürünerek kamufle olur ve yırtıcılardan korunur. Öte yandan, kış koşullarının yılın tamamında hiç yumuşamadan hüküm sürdüğü bazı bölgelerde Kutup Tavşanı'nın kürkü her dönemde beyaz kalır.

Kutup Tavşanı oldukça büyük bir tavşan türüdür. Boyları ortalama 43 - 70 cm. arasıdır. Kuyruk boyu 4.5 - 10 cm. arasıdır. Vücut ağırlığı 2.5 ila 7 kilogram arasında değişir.

Kutup Tavşanı'nın beslenme biçimi ağırlıkla odunsu bitkiler, tomurcuklar, orman meyveleri, yapraklar ve otlardan müteşekkildir. Bahar başlangıcında taşkıran çiçeklerini yemeyi severler. Yiyecek ararken Kutup Tavşanı daha az kar olan bölgeleri seçer, böylece yüzeydeki bitkilerin yerini daha rahat tespit edebilir.

Kutup Tavşanı dişileri 8 bebeğe kadar doğurabilir. Yavrular kendi başlarına hayatta kalabilecek zamana gelene kadar anneleriyle kalırlar. Erkek bireylerin birden fazla partneri olabilir. Kutup Tavşanlarının ömrü ortalama 5 yıldır. Yırtıcılar tarafından öldürülmedikçe ya da gayrı tabii nedenler olmadıkça 5 yıla kadar yaşayabilirler.

Kaynakça
__________________
....................................
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
kutup, tavşanı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 14:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.