Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Gel kuçu kuçu...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 08.09.2017, 14:26   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Tahtakurusu | Zararları | Tedavisi | Korunulması


Tahtakurusu



Tahtakurusu çok hızlı üreyen ve çok iyi saklanan canlılardır. Hiçbir şey yemeden 1 seneden fazla yaşayabilirler. Güneş ışığının olmadığı kuytu yerlerde yaşarlar. Günde 3-5 yumurta üreterek hayatları boyunca 200-300 yumurta üretirler. Diğer canlıların kanını emerek beslendikleri için yaşam alanları da kurbanlarının yakınlarıdır. Üstelik parazit olarak yaşadıkları için taşınarak gezerler. Çok hızlı üredikleri için onlarla baş etmek çok zordur. Bireysel temizlik ve ev temizliği gibi şeyler bu canlılar ile mücadelede yetersiz kalırlar.



Tahtakurusu Nasıl Uzaklaştırılır?


Tahtakurusu çok çabuk yumurta bırakan ve kısa sürede çabucak üreyebilen canlılar olup, çok uzun süre beslenmeden yaşayabilen böcekler grubunda yer almaktadır.

Bu nedenle evinizde tahtakurusu gördüğünüz an çok çabuk müdahale etmeniz gerekir. Tahtakurusunu temizlemek ve uzaklaştırmak zannedildiği kadar kolay bir iş değildir. Uzaklaştırmak, evinize girmesini engellemek için bir takım püf noktalara dikkat etmek gerekir.

Uzaklaştırabilmek için çoğu zaman ilaçlama yöntemleri işe yaramayabilir. Çünkü yaşayan tahtakurularını öldürseniz bile bıraktığı yumurtalar kısa süre içerisinde üreyebilirler. Yumurtalarının da ilaçlardan çok fazla zarar görmediği söylenmektedir. Bu nedenle eğer tahtakurularıyla tek başınıza mücadele edemiyorsanız sağlık bakanlığı onaylı bir firmayla anlaşabilirsiniz. Eğer üremeyi durduramazsanız eviniz tahtakurularının istilasına uğrayacaktır. Bu nedenle evinizde bir adette olsa tahtakurusu görseniz muhakkak bir ilaç firmasıyla anlaşmanız gerektiğini unutmayınız.

Çünkü tahtakurularının tam anlamıyla yok edilmesi için yumurtalarının ve larvalarının tam olarak ortadan kalkması gerekir.


Tahtakurusu İlaçlaması Nasıl Olur?


Başta da belirtilen gibi Sağlık Bakanlığı onaylı veya profesyonel bir ekiple çalıştığınızda tahtakurularını evinizden uzaklaştırmanız daha kolay olacaktır. İlaçlama yapıldığı zaman en az 5 gün ekipler sizin evden uzaklaşmanızı isteyecektir. Aksi taktirde sağlığınız için tehlikeli sonuçların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.

Ancak yapılan ilaçlamalar sadece yaşayan tahtakurularını öldüreceğinden evde bulunan yumurta ve larvalar en az 15 gün yaşayacaktır. Bu nedenle yaklaşık 10 gün sonra tekrar ilaçlama yapılması gerekecektir. Bu süre zarfında evinizdeki çarşaflarınızı, halılarınızı muhakkak yıkamanız ve dezenfekte etmeniz gerekmektedir. Hatta evinizin mobilyalarını buharlı temizleyicilerle temizlemeniz de oldukça işe yarayacaktır. Ancak evinizdeki ilaçlama tamamen bittikten sonra bu işlemi yapmanızı öneririz. O zaman gelene kadar sirkeli su ile mobilyalarınızı silebilirsiniz.

Tahtakurusunun genellikle sağlığa bir zararı olmadığı bilinmektedir. Ancak durum pekte öyle değildir. Tahtakurusu ısırdığında çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Bu hastalıklar ise şu şekildedir;

Tahtakurusunun Neden Olduğu Hastalıklar...


- Alerjik reaksiyonlar
M. Leprae Pasteurella pestis
-Bacillus Anthracis
- B. Recurrentin gibi hastalıkları bulaştırabilir.

Kızılkahve rengine sahip olan tahta kurusu en tehlikeli olanlar arasındadır. Bu türler genellikle 5 cm byutundadır. Kan emelerler ve kanda pıhtılaşmayı önlemek için vücuda belirli bir sıvı enjekte ederler. Bu durum sonucunda belirli anestezik hastalıklara ve tehlikeli sağlık sorunlarına neden olabilirler.


Evde tahtakurusu olduğu nasıl anlaşılır?

Tahtakurularının evde var olduğunu anlamanın en önemli yollarından biriside çarşaflar ve mobilyalar üzerinde bıraktıkları dışkılardır. Dışkıların rengi kahverengi ve siyah arasında değişebilir. Gözenekli olmayan yüzeylerde bu dışkıları görebilmek mümkün olabilir. Tahtakurularının evinizde var olduğunu anlamanın diğer yolu da kabuk değiştirdikleri sırada yüzeylerde bıraktıkları kabuklardır. Tahtakuruları larvadan çıktıklarında kabuk değiştirebilirler. Aynı zamanda süpürgedeki püsküller, çarşaflar, yastık kılıfları, duvardaki çatlaklardan tahtakurusu kalıntılarına rastlayabilirsiniz.


Tahtakurusu Isırığının Belirtileri Nelerdir?

Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Uyandığında vücudunda tahtakurusu ısırığı görmek birçok insan için bir kâbusla eşdeğer olabilir. İyi haber şu ki, tahtakurusu ısırığı kaşındırsa da acıtmaz. Pireler gibi diğer parazitlerden farklı olarak, tahtakuruları herhangi bir insan hastalığı bulaştırmazlar ve birçok kişi herhangi bir ciddi alerjik reaksiyon göstermez. Tahtakurusu alerjisi çok karşılaşılan bir şey olmasa da, tahtakurularını yatağımızda veya evimizde görmek çok can sıkıcıdır.


Tahtakurusu Isırığı, Tedavisi ve Tıbbi Bakım Çoğu zaman sadece ısırıklara bakarak tahtakurularının varlığını tanımlamak zor olabilir. Bu haşereler bazen halk dilinde tahta biti olarak da tanımlansalar da tahtakurularının diğer işaretlerini incelemek, tahtakurularının varlığını doğrulamaya yardımcı olacaktır. Ve bu da evinizde yapılacak bir haşere ilaçlamasından en iyi verimi almanıza olanak sağlayacaktır. Tahtakurusu Isırığı Belirtileri Tahtakurusu, hayatta kalmak ve üremek için insan (veya diğer memelilerin) kanıyla beslenme ihtiyacı duyan bir parazit türüdür. İlginç bir şekilde, yetişkinler beslenmeden 1 yıl kadar hayatta kalabilirler ve olgunlaşmamış tahtakuruları beslenmeden 3 - 4 ay hayatlarını sürdürebilirler. Tahtakuruları, derinin içine girerek bir kan damarına ulaşmak için ısırmak zorundadırlar. Tahtakurusu Isırığının belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. İlk başta kişi ısırığa karşı hassas olmayabilir ve bu nedenle de kızarıklıklar oluşmayabilir. Tek bir tahtakurusu, aynı bölgeyi bir kereden fazla ısırabilir. Ancak vücudun farklı kısımlarındaki ısırıklar, kişinin birkaç tahtakurusu tarafından ısırıldığını gösterebilir.




Tahtakurusu Isırığı Nasıl Anlaşılır?

Bunu gözlemleyerek anlamak mümkündür. Isırıklardan meydana gelen kırmızı noktalar daha sonra kaşınmaya başlar. Sivrisinek ısırığından farklı olarak düz çizgiler halinde meydana gelir ve bunlar bir bölgede rastgele görünme eğilimi gösterirler. Kırmızı noktalar kabarık yumrular şeklini alırlar ve hassas kişilerde oldukça kaşındırıcıdırlar. Tahtakurusu ısırığı vücudun her yerinde meydana gelse de, özellikle yüz, boyun, el, kol, vücudun tamamı veya bacaklarda kan damarlarının deri yüzeyinin yakınında olduğu her yerde ısırıkların çoğalması görülebilir. Tahtakurusu Isırığı Tedavisi Nasıl Olur? Birçok böcek ısırığı kolaylıkla tedavi edilebilir ve bu durum tahtakurusu ısırığı için de geçerlidir. İnsanların çoğunluğu tahtakurusu ısırığına karşı kötü bir reaksiyon geliştirmezler ve hastalık bulaşması konusunda da endişe duyulmasına gerek yoktur. Eğer sadece birkaç ısırık varsa, genellikle tedaviye gerek yoktur. Ancak ısırıklar yoğunsa, rahatsız etmeye başladıysa, kaşındırıyorsa veya ciddi döküntü halini alıyorsa, profesyonel tedavi için bir doktora başvurmalısınız. Tahtakurusu Isırığı için Tıbbi Tedavi Tedavi tamamen kişiye ve ısırıkların derecesine bağlıdır ve doktorunuz aşağıdakileri uygulamak isteyebilir:
  • Cilde uygulanan hafif steroid krem.
  • Kaşınmayı rahatlatmak için ağızdan alınan antihistaminik tabletler.
  • Antibiyotikler. (Bunlar sadece, derisi kaşındığında iltihap kapabilecek içi sıvı dolu kabarcıklar yayılmış olan kişilere verilmelidir.) Ama şu bir gerçektir ki tahtakurularından ve ısırmalarından kaynaklanan duygusal stresin tedavisi genellikle ısırıkların tedavisinden daha zordur.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.09.2017, 14:40   #2
Çevrimdışı
Tura
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tahtakurusu | Zararları | Korunulması

Eskiden...çok eskiden...ne bileyim işte bayağı eski zamanlarda tahtakurusu kanları ile yün ipliklerin kırmızı renklerini yapar ve bununla halı dokurlarmış.
Tahta kurusu kanı, yün dokuma halılara olağanüstü ve asla solmayan bir kırmızı renk verir.

Yahu nereden aklıma geldi bu şimdi.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Tura'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.09.2017, 15:22   #3
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tahtakurusu | Zararları | Tedavisi | Korunulması




Tahtakurusu, Hemiptera takımının Cimicidae familyasından böceklerin ortak adıdır. Bunlar yalnızca memelilerden ve kuşlardan kan emerler. Kan emmek için geceleri konukçularına yanaşırlar. Diğer zamanlarda ışıktan korunmuş yerlerde saklanırlar.

En çok bilinen türü koyu kırmızımsı kahverengi renkte ve 5 mm boyunda olan Cimex lectularius 'tur. Başlangıçta yarasa paraziti olduğu varsayılan bu hayvanların, mağara devrinden sonra insan paraziti olduğu düşünülmektedir.

Tahtakuruları ısırmayla herhangi bir hastalık taşıdıkları bildirilmemiş olsa da, cilt tahrişlerine, psikolojik etkilere ve alerjik reaksiyonlara yol açabilirler. Isırıklar şiddetle kaşıntı hissi verdiğinden, aşırı kaşımayla cilt sorunu veya iyileşme sonrası iz kalması sorunları yaşanabilir. Tahtakuruları, havanın sıcak veya kuru olmasından bağımsız her ortamda canlı kalmayı başarabilirler. Çok soğuk havalarda yarı uyku durumuna geçip hiç yemeden 1 yıl yaşayabilirler. Pestisitlerin onları öldürücü olması için direkt vücutlarına temas etmesi gerekiyor.

Kaynak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.09.2017, 15:27   #4
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tahtakurusu | Zararları | Korunulması

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı göster
Eskiden...çok eskiden...ne bileyim işte bayağı eski zamanlarda tahtakurusu kanları ile yün ipliklerin kırmızı renklerini yapar ve bununla halı dokurlarmış.
Tahta kurusu kanı, yün dokuma halılara olağanüstü ve asla solmayan bir kırmızı renk verir.

Yahu nereden aklıma geldi bu şimdi.

İyi ya, halı dokuyacak ipleri boyayacak kadar tahtakurusunu nereden bulurlardı acaba
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.09.2017, 15:37   #5
Çevrimdışı
Tura
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tahtakurusu | Zararları | Korunulması

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Canan Mesajı göster

İyi ya, halı dokuyacak ipleri boyayacak kadar tahtakurusunu nereden bulurlardı acaba
Besliyorlardı...
Hatta pirenin kanı daha bir kırmızıdır. Pire kanından halı, tahtakurusu kanlı halıdan az biraz daha kıymetli ve bedeli yüksek olur.
Galiba yanlış hatırlamıyorsam, Dolmabahçe Sarayında böyle bir duvar halısı sergileniyor.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Tura'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.09.2017, 17:48   #6
Çevrimdışı
NaNaNe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tahtakurusu | Zararları | Tedavisi | Korunulması

Tahta kurusunun tahtayla beslendiğini zannederdim meğerse bildiğin vampirmiş
çok şaşırdım.
Neden tahta kurusu demişler acaba?
Çocukluk yallarında acaba bu tahta kurusumu denince kokla anlarsın derdi büyüklerimiz kötü bir kokusu varmış pas gibi demek o kan kokusuymuş.
hiç merak edim bakmamışım.
Teşekkürler @Canan'cım
__________________

  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz NaNaNe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.09.2017, 18:20   #7
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tahtakurusu | Zararları | Tedavisi | Korunulması

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi NaNaNe Mesajı göster
Tahta kurusunun tahtayla beslendiğini zannederdim meğerse bildiğin vampirmiş
çok şaşırdım.
Neden tahta kurusu demişler acaba?
Çocukluk yallarında acaba bu tahta kurusumu denince kokla anlarsın derdi büyüklerimiz kötü bir kokusu varmış pas gibi demek o kan kokusuymuş.
hiç merak edim bakmamışım.
Teşekkürler @Canan'cım

Neden tahtakurusu denildiğini kendi tahminime göre cevaplayayım.

Bunlar, ışıkta barınamayıp, karanlıklara gizlenen böcekler. Gizlenmek için, kendilerine tahta aralarını falan seçtiklerinden bu isim verilmiş olabilir diye düşünüyorum.

Bu zararlılar ile ilgili bir anım var. Bir ara paylaşırım
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.09.2017, 18:22   #8
Çevrimdışı
Tura
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tahtakurusu | Zararları | Tedavisi | Korunulması

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Canan Mesajı göster

Bu zararlılar ile ilgili bir anım var. Bir ara paylaşırım
Benim kadar anın yoktur.

Bu namussuzla yatılı okulda çok cebelleştik. Dabaz olmuş gibi kaşınırdık.. İlaç falan fayda vermez. Bıyığını burup işine devam eder.
Gece bunun kadar iyi gören bir mahlukat yoktur sanırım. Işıktan da o derece rahatsız olurlar. Yatakhanenin ışığı sabahlara kadar yanardı. nasıl temizlediklerini burada anlatmayayım. Ama kesin çözüm olmuştu.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Tura'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.09.2017, 18:52   #9
Çevrimdışı
NaNaNe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tahtakurusu | Zararları | Tedavisi | Korunulması

Bende duydum ama hiç karşılaşmadım.Bunları okuyunca aman iyi ki görmemişim.Ne yapardım bilmem.
__________________

  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz NaNaNe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.09.2017, 20:53   #10
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tahtakurusu | Zararları | Tedavisi | Korunulması

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı göster
Benim kadar anın yoktur.

Bu namussuzla yatılı okulda çok cebelleştik. Dabaz olmuş gibi kaşınırdık.. İlaç falan fayda vermez. Bıyığını burup işine devam eder.
Gece bunun kadar iyi gören bir mahlukat yoktur sanırım. Işıktan da o derece rahatsız olurlar. Yatakhanenin ışığı sabahlara kadar yanardı. nasıl temizlediklerini burada anlatmayayım. Ama kesin çözüm olmuştu.

Oy oyyy.. O meret ile tanışmış biri olarak, seni anladım ve de acıdım

Benim anım da seninkinin kısası ve küçüğü.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
korunulması, tahtakurusu, tanımı, zararları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.