Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Gel kuçu kuçu...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 04.04.2018, 22:07   #1
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü

4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü





Dünya Sokak Hayvanları Günü fikri ilk kez 2010 yılında Hollanda’da sokak hayvanları üzerine düzenlenen konferansta ortaya atıldı. 7 yıldır 33 ülkede kutlanan Dünya Sokak Hayvanları Günü’nde birçok veteriner kliniği ve gönüllü kuruluş, yaptıkları çalışmalarla sokaktaki canlıların da hakları olduğuna dikkatleri çekiyor. Bugün onlara bir kap mama ve bir kap su ile değerli olduklarını göstermek, başlarını okşamak ve sevildiklerini göstermek için büyük bir fırsat.




Sokak hayvanlarının kısırlaştırılmaları, barınaklarda hak ettikleri şartlarda yaşama olanaklarının sağlanması ve sahiplendirilmeleri gerekiyor. Bu bakımdan sokak hayvanları için bir farkındalık günü olan 4 Nisan, onlara her zaman değer verilmesi gerektiği konusunda bilinçlenmenin yaratılması nedeniyle önemli bir gün. Onların yaşamlarını aç ve susuz sürdürmemeleri, eziyetlerden korunmaları, sıcak yuvalarında huzurlu bir yaşam sürmeleri için hayvan sevgisinin çocuklara her daim aşılanması, belki de gelecek için en değerli yatırımlardan biri olacaktır.




İnsanlar için yaşam şartları zor olabilir. Özellikle büyük şehirlerde yaşıyor olmanın getirdiği zorluklar fazlasıyla yıpratıcı. Trafik çilesi, uzun süren şehir içi yolculuklar, bazen geçim derdi bazen mutsuzluk… Ancak sokak hayvanları için yaşam, insanlarla kıyaslanamayacak derecede ağırdır. Onlar için çoğu zaman su ve yiyecek bulmak imkansız bir hal almakta, üstelik kötü niyetli davranışlarla yüzleşmek zorunda kalıyorlar.

Sokak hayvanlarının bakımını üstlenin




Sokak hayvanlarının bir barınakta mama ve su kıtlığı yaşamadan korumaya alınmaları, tedavilerinin yapılması ve bu barınaklardan sahiplendirilmeleri her toplumda sağlanmalıdır. Bu noktada barınaklara mama bağışları yapılmalı, gönüllü veteriner hizmetleri artırılmalı ve hayvan hakları yasalarla korunmalıdır.




Sokak hayvanlarının yardıma muhtaç, sahipsiz ve aç oldukları unutulmamalıdır. Bu nedenle insanların bilinçlenerek, onlar için en iyi şartları sağlamak gibi bir sorumluluğu vardır. Kedi evleri, köpek kulübeleri, bir kap su ve bir kap mama gibi projeler toplumda yaygın olarak uygulanmalıdır. Kuru ve yaş mamalar hayvanlar için en kaliteli besinlerdir. İhtiyaçları olan tüm vitamin ve mineralleri bu besinlerden kazanırlar. Sağlıklı bir şekilde beslendiklerinde hastalıklara yakalanma riskleri azalır ve sağlıklı yaşarlar. Bu nedenle de beslenme ihtiyaçları kedi ve köpek mamaları ile karşılanmalıdır. Sokakta temiz su bulma ihtimalleri yok denecek kadar az olduğundan, temiz su dolu mama kapları, sokak hayvanları için hayati bir öneme sahiptir.




Dünya Sokak Hayvanları Günü başta olmak üzere yılın her gününde sokak hayvanlarını önemsemek ve onları görmezden gelmemek gerekiyor. Sadece beslenmeleri ile ilgilenmek dışında kötü davranışlara maruz kalan hayvanları korumaya almak, hasta ve yaşlı hayvanların tedavilerini ve bakımlarını üstlenmek insanlık görevleri arasındadır.
Dünyada 33 ülkede kutlanan 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü’nde birlikte ortak havayı paylaştığınız canlıların bu özel gününü kutlamak için barınaklara mama bağışı yapabilir, sokağınızdaki canlıların karınlarını doyurabilir ve onlara sevginizi gösterebilirsiniz.




Onların da Bir Hakkı Olduğunu Unutmayalım:

Sokak Hayvanları İçin Neler Yapabiliriz?

İnsanların hakim olduğu dünyamızda, insan haklarının bile yok sayıldığını düşündüğümüzde hayvan hakları konusunda daha kat edilecek ne kadar uzun bir yol olduğunu sanırım söylememize gerek bile yok.

Evet insanlar için yapılması gereken daha çok şey var. Evet yoksulluk, işsizlik, şiddet, tecavüz, terör gibi büyük sıkıntılarımız var. Peki, bu hayvan haklarının örselenmesinin gerekçesi olabilir mi? Kesinlikle hayır!

Bu yaşanan sıkıntıların hiçbirinin sebebi hayvanlar değilken ve insanlar yaşadığı sürece de insan sorunlarının bitmeyeceği aşikarken hayvan haklarını konuşmak için henüz erken olduğunu söylemek aslında hayvanlara yapılan en büyük haksızlıktır.

İnsanların yaşadığı hiçbir sorun, hayvanların yaşadıkları acıları haklı göstermeye yetmez, yetemez. Bu içerik de bu görüşte olan insanlar için hazırlanmıştır.





Sokak hayvanlarına ne verilmeli, ne verilmemeli?

Onlar aç kalmaz diyenler olsa da aç kalıyorlar maalesef. Sokak hayvanları için hiçbir şey yapamasanız bile artan yiyeceklerinizi onlara verebilirsiniz.

Düzenli olarak sokak hayvanı bakanların imdadına kuru mamalar yetişmekte, özellikle İnternet üzerinden alındığında oldukça uyguna gelen kuru mamalar sayesinde her seferinde ne vereyim diye düşünmeye gerek olmuyor. Ama sadece kuru mama vermek de çok sağlıklı bir seçim değil tabii ki.




Sokak hayvanlarına neler verilebilir?

  • Süt ürünleri

Süt, içerisinde bulunan laktoz sebebiyle sindirimi zor bir besindir. Bununla birlikte sütün fermantasyonuyla elde edilen yoğurt ve kefir, sokak hayvanları için son derece uygun ve sağlıklı seçimlerdir. Sokak hayvanlarına süt yerine yoğurt ya da kefir vermeyi tercih etmekte bu yüzden fayda vardır. Peynir verilecekse tuzsuz olmasına dikkat edilmelidir.

  • Karbonhidrat

Kediler köpeklere göre daha fazla proteine ihtiyaç duymaktadırlar. Fakat elbette çok sayıda sokak hayvanına bakma çabasındaysanız makarna, pirinç, bulgur, ekmek ile hayvanları beslemeniz kaçınılmazdır.

Makarna, pilav, bulgur, ekmek gibi yiyecekleri veriyorsak bunları yoğurt, kefir, yumurta, tavuk, tavuk suyu, ton balığı konservesi gibi yiyeceklerle ve tereyağıyla karıştırarak verebilirsiniz böylece hem lezzetlerini hem de besin değerlerini arttırmış olursunuz.

  • Protein

Yumurta hem ucuz olması hem de sağlıklı ve zengin besin içeriğiyle her zaman tercih edilmesi gereken protein kaynaklarının başında gelir.

Tavuk eti de uygun ve ucuz bir protein kaynağıdır fakat özellikle bazı köpeklerde egzamaya sebep olabileceği unutulmamalıdır.

Kedi beslemesi deyince akla tavuk ciğeri de gelir fakat uzun vadeli ciğer kullanımı faydadan çok zarar getirir. Haftada 2 günü aşmamaya dikkat etmenizde fayda vardır.

  • Sebze

Ispanak, kereviz, havuç, patates, sarımsak (abartmamak kaydıyla), tatlı biber gibi sebzeleri de sokak hayvanlarına verebilirsiniz. Makarna yaparken ya da tavuk pişirirken bu sebzelerden de içerisine ekleyebilirsiniz.


Dikkat!

Tavuk kemiği ve balık kılçığı kedi ve köpekler için riskli seçimlerdir. Evet çok severler ama özellikle pişmiş tavuk kemiği iyice kuruyup sertleşir ve ısırıldığında dikine kırılıp yutulur. Sindirim esnasında maalesef hayvan için bu durum çileye dönüşebilir ve sonu ölümle dahi sonuçlanabilir. Balık kılçığı için de durum geçerlidir. Özellikle kedilerde ağız içi enfeksiyonlarına sebebiyet verme olasılığı yüksektir.

Salam, sosis gibi yiyeceklere kedi ve köpekler kolay kolay hayır diyemeseler de sağlıklı olmayan bu yiyecekleri vermemekte fayda vardır.

Çikolata, dondurma, domates, zeytin (tuzdan ötürü), cips (tuz ve baharat) , soğan gibi besinler ise kedi ve köpekler için zararlıdır, verilmemesine dikkat edilmelidir.

Su, her canlı için hayattır!

Yazın, eğer her gün sularını değiştirme şansınız varsa, sularına 1 çay kaşığı kadar elma sirkesi ekleyebilirsiniz. Elma sirkesi hem sudaki mikropları öldürür hem de iyi bir probiyotik kaynağıdır. Üstelik mantar ve parazit mücadelesinde de hayvanlara destek sağlar.

Kışın ise sularının çabuk donmaması için içerisine 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ekleyebilirsiniz.




Kısırlaştırma meselesi

Kedi köpekler doğaya ait türler değiller. Doğadan koparılan, evcilleştirilen ve evcilleşme sürecinde tabi oldukları yapay seleksiyonlar neticesinde yabanıl formlarından farklılaşan canlıların, dolayısıyla kedi ve köpeklerin, doğal yaşam alanları yok.

Doğal yaşam alanı olmayan türlerin evlerde, sokaklarda, ormanlarda, bakım evlerinde yaşam mücadelesi verdiğini düşünürsek aslında onları kısırlaştırmanın değil üretmenin doğaya aykırı olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz. Zaten mevcut olanların bile çok azına gerçek manada sahip çıkabiliyoruz. Sahip çıkabildiklerimize de yarın sahip çıkabileceğimizin garantisi yok.




Hayvan hakları nelerdir?

Hayvanları seviyor ve korumak istiyorsak onların haklarını da bilmekzorundayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nu burada madde madde yazmak mümkün olmasa da özünü yazabilirim.

Hayvanları koruma kanununa göre sokak hayvanları kısırlaştırılmalı, aşılanmalı ve bulundukları yere salınmalılardır. Hayvanların sokaklarda yaşaması bu kanun ile güvence altına alınmıştır. Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, aşılanması, hasta yaralı hayvanların bakım ve tedavisinden de belediyeler sorumludur. Her belediyenin bir bakım evi açması esastır. Kısırlaştırılan, aşıları yapılan ve rehabilitasyon süresi dolan hayvanlar alındıkları yere bırakılmalıdır.

Zehirlenmelerde 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu'na ilaveten TCK 181. Maddesi de uygulanabilir.
TCK 181:

Çevrenin kasten kirletilmesi

(1) İlgili kanunlarla belirlenen teknik usullere aykırı olarak ve çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkları toprağa, suya veya havaya kasten veren kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Atık veya artıkları izinsiz olarak ülkeye sokan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Atık veya artıkların toprakta, suda veya havada kalıcı özellik göstermesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza iki katı kadar artırılır.

(4) Bir ve ikinci fıkralarda tanımlanan fiillerin, insan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip olan atık veya artıklarla ilgili olarak işlenmesi halinde, beş yıldan az olmamak üzere hapis cezasına ve bin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

(5) Bu maddenin iki, üç ve dördüncü fıkrasındaki fiillerden dolayı tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.




Hayvanlara yapılan şiddet için nereye başvurabilirim?

İlinizdeki Orman ve Su İşleri Bakanlığının il şube müdürlüklerine başvurabilirsiniz. Dilekçeyi elden verebileceğiniz gibi doğrudan mail adreslerinden ya da BİMER üzerinden de dilekçenizi yollayabilirsiniz. Yine Orman ve Su İşleri Bakanlığının hayvanhaklari@ormansu.gov.tr adresinden de başvurunuzu yapabilirsiniz. Ayrıca Valiliğe, Kaymakamlığa, Belediyeye de dilekçelerinizi gönderebilirsiniz.

Başvuru Yaparken

Başvuru yaparken en önemli noktalardan biri dilekçenizi doğru kuruma/kurumlara göndermeniz ve delillere dayandırmanızdır. Aksi takdirde iddianız doğru dahi olsa maalesef sonuç alamazsınız.

Mümkünse dilekçenize hangi gün hangi saatte olayın olduğunu, delil olabilecek fotoğraf ve net bilgileri de eklemeye çalışın. Ayrıca dilekçenize ilgili yasa maddelerini eklerseniz dilekçenin daha fazla dikkate alınacağını da unutmayın.
Çevrenizi de bilgilendirin

Hayvanları sevmek, korumak maalesef tek başına yeterli olamıyor. Şiddet görmüş bir canlı için elinizden geleni yapmanız sizin iyi bir insan olduğunuzu gösterir fakat asıl başarı bir canlının şiddet görmesine engel olabilmektir. Bunun yolu da başta çocuklar olmak üzerine etrafındaki insanları bilinçlendirmekten geçer.






__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.04.2018, 23:48   #2
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü

4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü Kutlu Olsun.

http://www.youtube.com/watch?v=t9mD8T1jhoA
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.04.2018, 23:56   #3
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü

Canlarım ya... Şunlara nasıl kıyıp da işkence ederler...

Teşekkürler, ellerine sağlık Gülümsün
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.11.2018, 15:42   #4
Çevrimdışı
Tura
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü

5 Minik yavru.
İhtimal 7-8 günlükler.
Anneleri ölmüş.
Baba zaten ortada yok.

Bugün sabah işe gelirken gördüm ve yanıma aldım.
Ambalaj kutuları ve yumuşak bez parçaları ile yuvalarını hazırladık.
Birbirine sokuldular.
Bugünkü gıdaları süt. Yarın bebek maması getireceğim.
Artık büyüyene kadar bizimle birlikteler.




Sıcak bir yuva. Ana kucağı değil ama, yinede güvenli bir yer.


Uyku zamanı


Beslenme zamanı
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Tura'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.11.2018, 16:23   #5
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü

Harika
Ne kadar sevaba girdin, süpersin Tura

__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.11.2018, 17:26   #6
Çevrimdışı
Tura
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Canan Mesajı göster
Harika
Ne kadar sevaba girdin, süpersin Tura

Sevabı varsa amenna, kabulümdür.

Her kim görse dayanamaz benim yaptığımı yapardı.

Asıl üzüntüm annelerini kaybetmiş olmaları.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Tura'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.11.2018, 20:28   #7
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü

Allah senden razı olsun Tura. Çok sevaba girmişsin.
Sokak hayvanlarını keşke herkes korusa sahip çıksa.

__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.11.2018, 11:39   #8
Çevrimdışı
yasemen
» Vous et l'Amour «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü

Hala umut var evet, çünkü sizin gibi insanlar hala varlar. Bu dünya siz gibilerin yüzüsuyu hürmetine dönüyor bence. Allah razı olsun, çok sevindim yavrular için. Tek süt yeterli olmaz diye düsünüyorum, içindeki laktoz onlara zararlı ve ishal olabiliyorlar diye biliyorum. İshal de onlar için epey tehlikeli bir hastalık. Bir veterinerden yardım alsanız çok güzel olur sanki.
__________________

aragon'un dedigi gibi, görünüşte herkes insan.




  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz yasemen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.11.2018, 12:21   #9
Çevrimdışı
Tura
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü

@Jasmina;
Daha önce böyle bir besleme yapmadığım için veterinere sordum. Nasıl davranacağımı bana anlattı.

Veterinerin söylediği formüle göre mama hazırlandı.
Bir su bardağı süt tozu+ bir su bardağı kaynatılmış su+bir yumurta sarısı + 10 damla taze sıkılmış limon suyu ve bir çorba kaşığı şeker

İyice karıştırılacak.

Biberonla verilecek.
Doyduktan sonra sırtı sıvazlanacak.
Sırtı sıvazlanınca küçük çişini yapıyor, dikkat etmek gerekir. Çiş yapınca her şey normal.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Tura'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.11.2018, 17:12   #10
Çevrimdışı
yasemen
» Vous et l'Amour «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı göster
@Jasmina;
Daha önce böyle bir besleme yapmadığım için veterinere sordum. Nasıl davranacağımı bana anlattı.

Veterinerin söylediği formüle göre mama hazırlandı.
Bir su bardağı süt tozu+ bir su bardağı kaynatılmış su+bir yumurta sarısı + 10 damla taze sıkılmış limon suyu ve bir çorba kaşığı şeker

İyice karıştırılacak.

Biberonla verilecek.
Doyduktan sonra sırtı sıvazlanacak.
Sırtı sıvazlanınca küçük çişini yapıyor, dikkat etmek gerekir. Çiş yapınca her şey normal.



Amaa bu muhteşem çokca gülümsedim ve mutlu oldum ayrıca hazırlanan mama da aklımda kalsın. Muazzam bir bilgi bana göre.
__________________

aragon'un dedigi gibi, görünüşte herkes insan.




  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz yasemen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
dünya, günü, hayvanları, nisan, sokak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.