Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Gel kuçu kuçu...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 18.03.2011, 16:52   #1
Çevrimdışı
MyStery
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs down Maymunlar da 'Kendilerinden Şüphe Ediyor'




Yeni bir araştırmaya göre, kendinden şüphe ve belirsizlik hisleri insanlara özgü değil ve maymunları da etkileyebiliyor. Kendi düşüncelerinin farkında olmanın insanlara özgü olduğu düşünülüyordu.

Ancak bulguları Washington'da yapılan bir toplantıda sunulan araştırma, ilkel primatların da bu farkındalık kapasitesine sahip olduğunu gösteriyor.

Bilgisayar oyunu oynamanın öğretildiği maymunlarla yapılan çalışmada, maymunların bilmece oyunlarında yanlış cevabı seçmektense pas geçmeyi tercih ettiğini gözlendi.

New York Eyalet Üniversitesi'nden profesör David Smith ve Georgia Üniversitesi'nden profesör Michael Beran liderliğinde gerçekleştirilen araştırmada maymunlara joystick ile kullanılan bir bilgisayar oyunu öğretildi. Maymunlar, doğru cevabı bildiklerinde yiyecekle ödüllendiriliyordu. Yanlış cevabı seçtiklerinde ise, cezalandırılmıyorlardı ancak oyun kısa süreli olarak durduruluyordu. Oyunu durdurmak ise maymunların yeni bir ödül kazanma fırsatını geçici olarak ortadan kaldırıyordu.

Maymunların üçüncü seçeneği ise, önlerindeki soruyu pas geçmekti. Bu durumda oyun durdurulmadan, bir sonraki seviyeye geçiyordu.

Araştırmacılar, maymunların pas geçme seçeneğini insanlar gibi kullandıklarını, çok zor buldukları bir soruyla karşılaştıklarında geçmeyi tercih ettiklerini fark etti.

BBC'ye konuşan profesör Smith, "Maymunların hata yapmak üzere olduklarını fark ettiklerini düşünüyorum. Cevabı bilmediklerini biliyor gibiler" dedi.

Aynı araştırmada, ilkel soydan gelen maymunların üçüncü seçeneği tercih ettiğini ancak daha yeni soyların bu seçeneği kullanmadığı görüldü. Smith bu farkı şöyle değerlendiriyor: "Burada büyük bir teorik soru ortaya çıkıyor: Bu bilişsel kapasite primatların yalnızca maymun ve insanlara evrilen türünde mi oluştu?" Smith bu şekilde düşünebilmenin "insan aklının en önemli özelliklerinden biri olduğunu, anlama ve öğrenmenin tüm yönlerinin merkezinde olduğunu" söyledi.


alıntı
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz MyStery'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.03.2011, 17:12   #2
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Maymunlar da 'Kendilerinden Şüphe Ediyor'

Alıntı:
Kendi düşüncelerinin farkında olmanın insanlara özgü olduğu düşünülüyordu.
Bir maymun kadar olamayan insanlar var.



Teşekkürler Mystery.
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
kendilerinden, maymunlar, şüphe


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.