Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Gel kuçu kuçu...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 25.04.2011, 22:49   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Bit Asalağını Tanıyalım

Bit Asalağını Tanıyalım




Bit eklembacaklı hayvanlar içinde incelenen küçük yapılı bir asalaktır. Bit insanlar ve hayvanlar üzerinde yaşayan ve bunların deri ve kanları ile beslenen bir parazittir. Yapı ve şekil olarak diğer hayvanlardan farklıdır.

Bit küçük yapılı olup genel olarak boyu 2 - 3mm kadardır. Bittin vücudu Altan ve üsten basık olup bir diske benzer. Bedeninin alt kısmında toplamda 6 ayağı vardır ve her ayağının uç kısmında çengeller ve vantuz şeklinde organları bulunur. Bu sayede üzerine geçtiği canlıya sımsıkı yapışır.

Bitin baş kısmında bir çift anteni bulunur ve antenler kısa ve kalındır. Üzerlerinde kanatları yoktur hareketlerini ayakları ile sağlarlar. Bu bakımdan bit haşeresi çok hantaldır ve çok pasif hareket eder.
Bitlerin renkleri türüne bağlı olarak değişir. Genel olarak bitler; pembe, beyazımsı, siyah renklerde olabilmektedir. Insanlar ve hayvanlar üzerinde bulunduğu zaman, üzerinde bulunduğu canlıdan ortalama olarak günde 3 - 4 defa kan emer.

İnsan üzerinde bulunan bit çeşitleri; baş biti, vücut biti ve kasık bitidir. Bu bit çeşitleri insanın farklı yerlerinde bulunurlar ve yapıları da farklıdır.

Bitler insan ve hayvan üzerinde bulunmadığı zaman çok uzun zaman yaşayamazlar. En fazla birkaç gün dayanabilirler. Bitlerin genel olarak ömrü 1 ay kadardır.

Bit çok çabuk ve çok sayıda çoğalan bir parazittir. Çiftleşen bit yumurtasını çeşidine bağlı olarak farklı yere bırakır. Bit yumurtasına sirke denir ve bit sirkelerini kuvvetli bir yapıştırıcı niteliğinde özel salgı ile bulunduğu canlının üzerine yapıştırır.
Saç biti yumurtasını (sirke ) saç kılları üzerine bırakır. Vücut biti ve kasık biti de yumurtasını elbiseler üzerine bırakır. Bit yumurtaları birkaç gün içinde açılır ve yavru bitler çıkar. Çıkan yavru bitler tıpkı erişkin bitler gibi kan emerler.


Bit haşeresi insana bulaştığında insandan günde 3 - 4 defa kan emdiği için sürekli insanlar kaşınır ve canı acır. İnsan üzerinde birçok bit olduğunu düşündüğümüzde o zaman ne vahim bir durum olur.

Bitin ısırdığı yerler kızarır, kaşınır ve kabarır ve hatta bazen apseli bölgeler oluşur.

Bitler insanların sürekli deri ve kanını besin olarak kullandıkları için insanlarda deri hastalıkları ve halsizlik ve iştahsızlıklar görülür. Ayrıca bit üzerinden geldiği diğer canlılardaki hastalık ve mikropları da üzerine yerleştiği insana bulaştırır.
Bitlerin insana bulaşma ve yayılmaları:

* Bit genel olarak pis bırakılan ortamdan insana bulaşır.
* Bit dışarıdan alınan bir eşya veya giyecek ile bulaşabilir.
* Bitlenen bir kişinin eşyalarını kullanmak ile bulaşır.
* Bitlenen ortamda bulunmak ile bit bulaşabilir.
* Bit toplu yaşam alanlarında daha sıklıkla yayılır.
* Bit bazen evcil hayvanlar ile evlere kadar gelir ve insana bulaşır.
Bitlenme durumunda insanlar çok çabuk bir şekilde önlem alması gerekir.

Bit üzerine bulaşmış bir insanın yapması gereken en doğru şey, en kısa zamanda doktor kontrolünden geçmesidir. Aksi takdirde bit çabuk çoğalır ve yayılır.

Buda yetmezmiş gibi bit insana birçok hastalığı da beraberinde bulaştırır. Bit ile mücadelede bitler insan üzerinde ise mutlaka doktorun verdiği ilaçlar ile beden ilaçlanmalı ve elbiseler ve çevre ilaçlama firmaları tarafından ilaçlatılmalı elbise ve yatak çarşafları ise kaynatılmalı. Bit haşeresinden kurtulmak için bütün bu işlemlerin aynı zamanda yapılması gerekir.

İnsana ve hayvanlardan kan emen ve insanlara birçok mikrop bulaştıran bit çeşitleri şunlardır.


Pedikülozis Kapitis (Baş Biti)



Pedikulus kapitis enfestasyonu çok yaygın olup daha da artacağı sanılmaktadır. Fakir toplum kesimlerinde daha sık görülse bile, günümüzde sosyal yaşantıya bakılmaksızın uzun saçlı okul çağı çocuklarında da tespit edilebilir. Büyük sosyal değişikliklerinin bulunduğu savaş gibi durumlar*da daha yaygın rastlanır. Bit çocuklar arasında direkt temas veya tarak ile fırçaların paylaşımından bulaşır.


Klinik Özellikler

En belirgin şikayet kaşıntıdır. Kaşıntı sonucu oluşan sıyrıklarda kabuklan*ma ve eksudasyon ile sekonder enfeksiyon gelişebilir, ancak enfeksiyon gelişmezse deride sadece ekskoriasyon izleri ve kırmızı papüller görülür.

Saçların incelenmesiyle saç tellerin gövdesine yapışık bit yumurtaları (sirke) görülür. Dikkatli bir inspeksiyonla 1 mm'den küçük, gri veya beslendikten sonra kırmızı renkte olan erişkin bitler de görülebi*lir. Hareket ettiğinde bir "mobil kepek" izlenimini verir.

Tanıyı doğrulamak için bit veya saç gövdesine yapışık olan sirke mikroskobik olarak tespit edilmelidir.


Baş Biti Tedavisi

Tavsiye edilen tedavi yöntemi 12 saat için kafa derisine malation veya karbaril losyonu sürülmesi ve ar*dında aynı maddeyi içeren şampuan kullanımıdır. Bütün yakın arkadaşları ve ailesini tedavi etmeye özenle dikkat edilmelidir. 1 ay sonra ilk tedaviden canlı kalmış olabilen sirkelerden çıkan yeni bitleri öldürmek için te*daviyi tekrarlamak gerekir.



Pedikülozis Korporis (Vücut Biti)

Vücut biti enfestasyonları modern gelişmiş toplumlarda nadir görülür, ama doğal felaketler veya savaş durumlarında epidemik oranlara varabilir. Aynı zamanda fakir, hijyenin iyi olmadığı sosyal düzeyi düşük toplumlarda sporadik olarak görülür. Bulaşma elbiselerle, yatak veya enfeste kişiyle yakın temas ile olur. Vücut biti Rickettsia provvazeki'nin neden olduğu epidemik tifüs ve Borrelia rekurrentis''in neden olduğu siper ateşi ve tekrarlayan ateş için sorumludur.



Vücut biti zamanının çoğunu, yumurtalarını bıraktığı elbise liflerine yapışık geçirir bu yüzden şüphelenildiğinde elbiselerde aranmalıdır.


Klinik Özellikler


Erken evrelerde kişiyi çok fazla rahatsız etmeyecek derecede kaşıntı vardır. Bitin beslendiği alanlarda ekskoriasyon izleri, kanlı kabuklar ve mavimsi izler görülebilir. Hastalık ilerlediğinde, eklenen likenifikasyon ve egzema benzeri görüntüsüyle "avarelerin hastalığı" denilen tabloyu oluşturur.
Enfeste kişinin, aile fertlerinin, arkadaş ve yakın çevredeki herkesin elbiselerinin ve yatak takımlarının yok edilmesi ve/veya dezenfeksiyonu yapılmalıdır. Birçok ülkede bu önemli işlemin yapıldığı "dezenfeksiyon merkezleri" vardır. 1 ay sonra tedavinin tekrarlanması tavsiye edilir.

Pedikülozis Pubis (Pubis Biti, Kasık Biti)

Kasık biti (Phthirus pubis) baş ve vücut bitinden farklı görünümdedir, daha geniştir ve yengece benzer arka ayakları vardır. Sıklıkla cinsel ilişki ile bulaşır. Kasık biti, pubik kıllara çok sıkı tutunur ve kan emmek için her defasında deri seviyesine iner. Ağır enfestasyonlarda bit vücut kıllarına ve hatta kaş ve kirpiklere bile yayılabilir! Tanı bitin ve/veya sirkelerin görülmesiyle doğrulanır.


Tedavisi


Pubik kılların tıraş edilmesi bazen tavsiye edilir ancak çok gerekli değildir. Hastayla cinsel ilişkide bulunan herkes tedavi edilmelidir.

İnsan derisine zarar verebilecek uçan, zıplayan ve sürünen çok sayıda böcek vardır. Bunlardan bazıları hastalık taşıyabilirler
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Eski 25.04.2011, 23:03   #2
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bit Asalağını Tanıyalım

Okurken kaşınmaya başladım.

Hiç bitlenmedim. Annem ilkokuldayken hep korkardı bitlenmemden. Sık sık kontrol ederdi, hatta ayda bir kere mutlaka bit şampuanı ile abimle benim kafamı yıkardı, önlem olsun diye.
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.04.2011, 23:07   #3
Çevrimdışı
Smyrna
Okunuşu: Simirna

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bit Asalağını Tanıyalım

Nasıl hiç bitlenmedin Lale...??

Biz seni bit kraliçesi olarak tanıyoruz oysa ki.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Smyrna'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.04.2011, 23:11   #4
Çevrimiçi
Banemin
» » » Çapulcu « « «

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bit Asalağını Tanıyalım

Askerde yeni gelen acemilerden birinde bulmuştu astsubay.

Kalabalığı dağıtıp, aradan sıyrıldım ve "ben de görmek istiyorum" dedim. Astsubay da şaşırmıştı...

İlk tanışmamız öyle oldu ve bir daha yüz vermedim kendisine


Teşekkürler Canan. Çok faydalı ve şey bir konu olmuş
__________________
Ben hiç insan kaybetmedim...
Sadece zamanı geldiğinde, vazgeçmeyi bildim...

  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Banemin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.04.2011, 23:23   #5
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bit Asalağını Tanıyalım

Askerlik, sivillik vs vs. bit nedir bilmem...

Saçlarına bit bulaşıp da bit tarakları ile tarananları da gördüm... Sosyete biti imiş..

* * *

Ellerine sağlık, teşekkürler Canan42..
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.04.2011, 23:42   #6
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bit Asalağını Tanıyalım

Ufacık böceğin yaptığına bakın ya. Saçın içinde yumurtluyorlar bile. Sirke denilen şey büyüyüp bit oluyor. Hızlı çoğalıyor nemrutlar. Bit ismi geçince bile kaşınıyorum. Eczanede bit tokalarını gözümün önüne koyuyorlar onları görünce bile psikolojik olarak kaşınıyorum.Neyse.. Okumadan çıkayım kaşınıp duruyorum.
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.04.2011, 23:43   #7
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bit Asalağını Tanıyalım

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi smyrna Mesajı göster
Nasıl hiç bitlenmedin Lale...??

Biz seni bit kraliçesi olarak tanıyoruz oysa ki.

Oyyy Smy, ne güldüm bu yazdığına.

Yahu onları üretiyorum ben, çiftlik olarak kullanıyorum kafamı. Küçükbaş hayvan üretimi olarak ufaktan başladığımı yazmıştım, unuttun mu? Onlar başka yani.

Ben herkesin bitlenmesi gibi bitlenmeyi kastetmiştim.

Offf manevra yapamadım
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.04.2011, 23:47   #8
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bit Asalağını Tanıyalım

Anneler hep "oglum, kizim, yemekten sonra ellerini iyi yika bitlenirsin" derler. Oysa temiz vücut ve basi tercih edermis pis asalaklar.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.04.2011, 23:51   #9
Çevrimdışı
Smyrna
Okunuşu: Simirna

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bit Asalağını Tanıyalım

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi LaLe Mesajı göster
Oyyy Smy, ne güldüm bu yazdığına.

Yahu onları üretiyorum ben, çiftlik olarak kullanıyorum kafamı. Küçükbaş hayvan üretimi olarak ufaktan başladığımı yazmıştım, unuttun mu? Onlar başka yani.

Ben herkesin bitlenmesi gibi bitlenmeyi kastetmiştim.

Offf manevra yapamadım
Hakikaten yapamadın.

Ve aklıma nedense bu geldi...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Smyrna'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.04.2011, 23:58   #10
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bit Asalağını Tanıyalım

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi smyrna Mesajı göster
Hakikaten yapamadın.

Ve aklıma nedense bu geldi...

Vur bu gece bana her yönden, vur sen görürsün

  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
asalağını, tanıyalım


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 13:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.