Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Hayvanlar Alemi

Hayvanlar Alemi Gel kuçu kuçu...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 25.02.2013, 22:47   #1
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Büyük ve Yırtıcı Kedi | Pars (Leopar)






Leopar ismi Yunanca büyük kedi anlamına gelen “leon pard” kelimelerinin bileşiminden gelmektedir.

Leopar, (Panthera pardus) etçil bir memeli türü. Pars olarak da bilinir.



Dağılım ve yaşam alanı :


Leoparların orijinal dağılımları çok geniş alanlardır. Ancak günümüzde yaşam alanları çok daralmış kimi yerde de yok olmuştur

Sina yarımadası, Arabistan, Filistin, Türkiye, Transkafkasya, Kafkaslardan güney Türkmenistana kadar, güneydoğu Özbekistan, güneybatı Tacikistan, İran’dan Belucistan’a Sind ve Keşmir, Nepal, Assam, Sri Lanka, güneybatı Burma(Myanmar) Malezya yarımadası, Java ve Taylant, Hindiçini, Çin,Tibet, Mançurya’dan Kore’ye, doğu Sibirya’nın 50° kuzey enlemine kadar olan alanlarda bulunmaktaydı .Ancak bazı bölgelerde ya nesli tükenmiş yada tükenmek üzeredir. Sumatra ve Borneo adasında ise bulunmazlar.Afrika’da da durum pek farklı sayılmaz. İnsan nüfusunun yoğunlaşması bir çok türde olduğu gibi leopar popülasyonunda da dramatik etkiler yapmıştır.Zanzibar leoparının (Tanzanya adası) nesli tükenmiştir. Serengeti’de de aslan popülasyonu da leoparlar üzerinde olumsuz etki yapmaktadır.

Leoparlar bulundukları bölgeye çok iyi uyum sağlarlar.Bu nedenle her çeşit ormanda, çalılık alanlarda çayırlık alanda, bozkırda, kayalık ve yarı çöl ortamda yaşayabilirler.

Bataklık tropikal ormanlarda, engebeli kayalık dağlarda Kenya’nın karla kaplı dağlarında, hatta Klimanjaro’nun 5638 metre yüksekliklerinde görülmüştür.Himalaya’larda ise 3000 metreden yukarda ise pek sık bulunmaz



Fiziksel özellikleri :


Leoparlar aslan, kaplan ve jaguar gibi büyük kedilerin içinde en küçük cüsseli olanıdır. Erkek leoparın boyu yaşadığı bölgeye değişmekle birlikte ortalama 90 santim olan kuyruk dahil 2,40 metreye kadar olabilir.Ağırlığı 48 kiloya erişebilir.Dişiler erkeklerden %20-%40 kadar daha büyük olabilir.Diğer büyük kedilere göre uzun gövdesine göre daha kısa bacaklara sahiptir.


Büyük kedilerin içinde en iyi ağaca tırmanabilen türdür. Geniş pençelerinde sivri ve keskin tırnakları, kısa ve toparlak kulakları, göz alıcı parlaklıkta kısa tüylü postu vardır. Post rengi ve tüy uzunluğu yaşam alanına göre değişmekle beraber, parlak sarımsı kahverengiden koyu sarımsı pas rengine kadar farklılık gösterebilir. Üstünde siyah benekler bulunur. Bir çok kişi leoparla jaguarı karıştırırlar. Jaguardan farlı olarak beneklerinin içlerinde siyahlık bulunmaz.Çene ve kafa yapılarıda jaguara göre daha küçüktür. Boğazlarının altında siyah noktalardan oluşan kolye benzeri çizgi vardır.Alt kısımları beyazdır. Gövdesisnin üçte ikisi kadarda kuyrukları vardır. Postlarının üstündeki siyah benekleri, yapraklar arasında daha kolay kamufle olarak sezdirmeden avına yak laşmasını sağlar. Postunun üstündeki benekler, insanların parmak izi gibi her bireyde farklılık gösterir.

Leoparlarda melanistik siyah renkli olanlara da rastlanır. Siyah renkli olanlarına panter dendiğide olur. Bilim adamlarıda önceleri farklı bir tür olarak zannedilmelerine rağmen sonradan farklı bir tür olmadığı anlaşılmıştır. Siyah renkli olan bireylerin postlarına bakıldığında belirsiz de olsa benekler görülebilir. Kardeş yavrulardan biri normal renkte olurken diğeri siyah olabilir. Siyah bireylere Afrika’da rastlanmazken Hindistan ve uzak doğunun orman alanlarında yaşayan popülasyonlarda rastlanabilir.
Çekingen ve ihtiyatlıdır. Duyuları çok kuvvetlidir. Gizlenmekteki mahareti yüzünden leoparı bulmak aslan veya çitayı bulmaktan daha zordur. Leopar, bulundukları yere çok iyi uyum sağlarlar. Bu nedenle Afrikanın sıcak bozkırlarından Hindistan ve Malezya yarım adasının yağmur ormanları ve Çinin karla kaplı soğuk dağlıklarına kadar olan ormanlarda, çalılıklarda, fundalıklarda, yarı çöl ortamda yada kayalık dağ yamaçlarında yaşayabilirler. Gündüz tehlike sezdiğinde gece avlanmayı tercih eder. Gündüz öğle sıcağında sık otların veya bir ağacın dalında uyumayı tercih ederler.Bu nedenle sabahın erken veya akşam saatlerinde aktif olurlar. İnsanlara görünmemeyi tercih eder. Ağaca çıkmada çok ustadırlar.Cüssesine göre çok güçlü olduğu için yakaldığı geyik, domuz gibi avları bile ağaca çıkarabilir. Sesi güçlü bir homurtuya, gıcırtılı bir kükremeye benzer.



Avlanma ve yiyecekleri :




Leoparlar fırsatçı avcılardır.Avını gördüğünde her pençesini itinayla atar ve yere sinerek ilerler.Avı şüphelendinde tekrar hareketsiz kalır.Uygun anı bulduğunda süratle sıçrayarak avının boğazından yakalar ve boğar. Bazan ağaçta bekleyerek avının üzerine atladığıda olur.


Çok güçlü ayak kasları vardır.Büyük kedilerin içinde ağaca en iyi tırmanan leoparlardır.Avını yakaladığında aslan ve benekli sırtlan gibi diğer yırtıcılardan korumak için ağaca çıkartarak ağaçta yer. Afrika’da yaşayan leoparlarda gözlemlenen olay şöyle gelişmiştir; Leopar, yakaladığı avını yiyen çitayı korkutarak avını ondan çalar ancak tam o sırada bir aslan, leşi almak için leoparı kovalamaya başlar. Leoparda leşi kaptığı gibi derhal ağaca çıkartır. Aslanda peşinden ağaca çıkar. Fakat leopar hafifliğinin de avantajını kullanarak leşi ağacın daha uç kısmına taşır. Aslan ise çaresiz leşi leopara bırakarak ağaçtan iner.

Zengin av menülerinin arasına gübre böceğinden tutunda yaşam bölgesinde bulabileceği yaban domuzları, yaban keçileri, ceylanlar, antiloplar, geyikler, yaban koyunları, kemirgenler, çakallar, sürüngenler, ikiyaşamlılar, kuşlar, hatta balıklar bile girer.

Bazı leoparların tek bir avdan hoşlandığı farkedilmiştir. Bunlardan biri ceylanla besleniyor, bir diğeri domuz avlamak için her gece 3 kilometre öteye gidiyor ve yattığı yerin yakınındaki av hayvanlarına dokunmuyordu. Bazı Uzakdoğu leoparları ise özellikle balıktan hoşlandığı biliniyor. Balıklar su yüzüne çıkıncaya kadar bekliyor, sonrada onları yakalıyordu. Başka bir leoparın ise kurbağa yakaladığı söylenmiştir. Bazı leoparların çiftlik yakınlarında yaşamalarına rağmen çiftlik hayvanlarına saldırmadığı da bilinmektedir. Ancak bazan çiftlik hayvanlarına saldırdığıda olur. İnsanlara ise nadiren saldırır. Genellikle insandan uzak durmayı tercih eder.

Üreme ve sosyal davranışlar :

Leoparlar, tek başlarına yaşar ve avlanırlar. Erkekler yaklaşık 6-63 kilometrekarelik bir alanı dişilerde 6-13 kilometrelik bir alanı hakimiyeti altına alabilirler.Leoparlar hakimiyetindeki toprakları belirtmek için ıdrarları ile çalı ve ağaçlara koku bırakırlar. Bu koku aynı zamanda dişi leoparların üreme durumunuda belli eder.Kızışmış olan dişinin kokusunu alan erkek leopar dişiyi takip eder. Erkekler toprak hakimiyeti veya çiftleşme sezonunda rakipleri ile zaman zaman ölümcül kavgalar yapabilirler.

Belirli bir çiftleşme sezonu yoktur. Ancak tropikal iklime sahip bölgelerde yılboyunca, kurak ve karasal iklime sahip bozkır alanlarda mevsimsel olabilir. Gebelik 90-112 gün sürer. Dişi, bir defada 1-6 arası değişmekle birlikte genellikle 2-3 yavru doğurur. Yavrular doğduklarında 400- 700 gr ağırlığındadır. Yavrular doğduklarında gözleri kapalıdır ve 7-10 günlük iken gözleri açılır. Anne leopar, yavrularını yalayarak hem aile bağları güçlendirir hem de yavrunun kan dolaşımını düzenler. Bunun başka bir yararı daha vardır. Annenin tükürüğü güneş ışınları ile birleştiğinde D vitaminine dönüşür ve deri tarafından emilir. Yavrular erginliğine ulaşana kadar yaklaşık 18-24 ay boyunca anneleri ile beraber kalırlar. Ancak yavrulardan bazıları aslan ve sırtlan gibi diğer yırtıcıların saldırısı veya değişik nedenlerden öldüklerinden bu şansı bulamazlar. İki yıl sonra annelerinin yanından ayrılarak kendilerine avlanabilecekleri yeni hakimiyet alanları belirlerler. Dişiler 33 aylıkken erkeklerde 24-36 aylıkken üremem olgunluğuna ulaşır. Esaret altında 23 yıl yaşadıkları bilinmektedir.

Tür üzerindeki tehlikeler:

Çok güzel bir posta sahip olması avlanmasındaki en büyük etkendir.Yaşam alanlarının daraltılması, avlayacağı türlerin azalması tür üzerindeki en büyük baskılardır.Ayrıca popülasyonun az sayıda olduğu yerlerde gen değişiminin olmaması tür için olumsuz şarlar oluşturmaktadır.



Alttürleri :

Farklı alanlarda yaşayan alttürler birbirlerinden bazı farklılıklar gösterir.Anadolu leoparı (P. p. tulliana) avlanmış örneklerine bakıldığında en iri alttürlerden birisayılabilir.Somali leoparı (P. p. nanopardus) Somali ve Etyopya’da yaşar ve en küçük alttürdür.Ortalama olarak 25-30 kg kadar olur.Arap leoparı ise ikinci küçük leopardır.Amur ve Java leoparları (Panthera p. orientalis) ise koyu renkli, uzun kürklü ve daha geniş siyah benekleri ile en sıradışı olan alttürlerdir.

Leoparların alttürleri geniş alanlarda dağılım gösterirler.

Kaynak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.02.2013, 23:24   #2
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Pars ( Leopar )

Kesinlikle muhtesem bir hayvan

Boyle hayvanlari cok seviyorum.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.02.2013, 01:39   #3
Çevrimdışı
Herhangi_Biri
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Pars ( Leopar )

Alttaki resimlerden biri jaguar sanırım,yanlış görmediysem galiba
__________________
imza mimza yok
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Herhangi_Biri'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.02.2013, 02:33   #4
Çevrimdışı
Liaaa
Geciken gözyaşı hiçbir şey çözmez...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Pars ( Leopar )

Çelimsiz görünse de koşma hızı bunu gölgeliyor.

Herşeyin küçüğü sevilir derler. Bu da minikken sevimli.

Ellerine sağlık, teşekkürler £kin.

__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Liaaa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.02.2013, 20:29   #5
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Pars (Leopar)

Bu kadar güzelliğe, bu kadar vahşi olmaları gerekir miydi?

Hele ki yavrular, insan kedi sevmese bile onları sevesi geliyor.



Ellerine sağlık Ekin. Ayraçların da çok şirinmiş
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.12.2014, 22:02   #6
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Büyük ve Yırtıcı Kedi | Pars (Leopar)










__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.04.2015, 15:37   #7
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Büyük ve Yırtıcı Kedi | Pars (Leopar)













__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.11.2018, 23:46   #8
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Büyük ve Yırtıcı Kedi | Pars (Leopar)

Uzun zamandır belgesel izlemediğimi farkettim. Özlemişim kedicikleri
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.11.2018, 10:39   #9
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Büyük ve Yırtıcı Kedi | Pars (Leopar)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Aristo Mesajı göster
''Kedicikler'' diyo yaaaaa...

Bir gün önüne çıksa süpürgesine atlayıp vınnn diye uçacak ama ''kedicikler'' diyo ha...

Ya bu hayvanların kliplerini izledim.

Bazı saftrikler evlerinin önüne bekçi köpeği koymuşlar...

Hani güvende falan olacaklar...

Leopar geliyo, koca köpeği tuş edip tasmasını falan dinlemeden alıp boynundan tutup kaçırıyo... Tabi sonra da afiyetle yiyo...

Ve bu ''kedicik'' oluyo ha!...
Doğanın düzenine karşı gelemeyiz. Temizlik işi bunlara verilmiş. Bunlar vahşice olabilir. Ama onlarda doymak zorunda. Hem kendileri hemde kalıntılarından bir çok canlı faydalanıyor. Belgesellerde yürüyüşleri ava koşmaları gerçekten çok güzel. Birde o anları ağır çekime alıyorlar. Muhteşem Kibar hayvanlar ama ruh bedenden çıkmadıkça yemiyorlar. Gırtlaklarına yapışıp bırakmıyorlar. Ya sırtlanlar gibi olsalar.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
anadolu leoparı, arabistan, belucistan, büyük kedi, etyopya, güneybatı tacikistan, güneydoğu özbekistan, iran, jaguar, kaplan, leopar, leopar türleri, leoparlar aslan, leoparların üremeleri, pars, sina yarımadası, somali leoparı, transkafkasya, tropik, türkiye, yırtıcı kedi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.