Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler

Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler Her konuda, gerekli - gereksiz kısa bilgi ve haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 08.06.2015, 17:34   #1
Çevrimdışı
Pardon
Yeni Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Borsa Yatırımı Nasıl Yapılır?

Geleceğinize ait yapacağınız yatırımları, borsa piyasasında güvenli bir şekilde yapabilirsiniz. Kısa veya uzun vadede yapacağınız yatırımlarda, düzenli olarak kazanmak istiyorsanız; piyasaya tümüyle hakim olmanız gerekir. Aracı kurumun vermiş olduğu ücretsiz eğitimlerden yararlanarak ve internetten araştırmalar yaparak çok rahat, borsa piyasası hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Borsa denildiğinde akla ilk gelen yatırım enstrümanı hisse senetleridir. Bunun dışında emtia ticareti, dövizler ve kıymetli evraklar piyasada işlem görmektedir. İnternet ortamında, aracı kurum aracılığıyla verdiğiniz emirler doğrultusunda, yatırım aracınızı seçebilirsiniz. Çeşitli alanlara yatırım yaparak, portföyünüzü çeşitlendirebilirsiniz.

Borsada işlem yapabilmeniz için; 18 yaşından büyük olmanız ve bir aracı kurum seçmeniz gerekir. Bu aracı kurum ilgili banka olabileceği gibi, SPK’nın denetimine bağlı olan aracı kurum da olabilir. İşlemlerinizde aracılık görevi üstlenecek olan kurumu seçtikten sonra, gerekli belgeler hazırlanarak, imzalanır. Yatırım hesabınız kısa sürede aktif hale gelir. Hesabınıza para yatırarak, işlem yapmaya başlayabilirsiniz. Hesabınızı açtırdınız ve alım satım nasıl yapılır, hiç bir fikriniz yoksa sizin için borsada alım satım işlemi nasıl yapılır, buna bakalım:

Borsa işlem saatleri, 2 seanstan oluşur. 1. seans 9:15′ te başlar ve 12:30’da sona erer. Belirlenmiş süre içerisinde, yatırımcıların alım satım emirleri belirlenir ve değerlendirilir. Buna göre fiyatlar belirlenir ve tek fiyat üzerinden açılış işlemleri uygulanır. 2. seans işlemleri 14:00 ile 17:40 arasında yapılır. Önceki seansta yapılan işlemler, bu seansta da aynı şekilde uygulanır. En sonunda kapanış işlemleri yapılır.

Size biraz karışık gelmiş olabilir. Piyasada oluşan fiyatlar, arz ve talebe göre şekil alır. Borsada alım işlemine talep emri, satım işlemine ise arz emri denir. Arz ve talep emirleri birbirlerini karşılamazsa, borsada işlem yapamazsınız. Örneğin, 5.000 TL ile hisse senedi almak istiyorsunuz, karşı taraf hisse senedini 6.000 TL’ye satıyor ise talepler birbirini karşılamadığı için piyasadaki sistem sizi eşleştirmez. Sistemin sizi eşleştirebilmesi için, belirlediğiniz fiyatlar aynı olmalıdır.

Seçtiğiniz aracı kuruma vereceğiniz emirleri sözlü veya yazılı bir şekilde iletebilirsiniz. İnternetin olduğu her yerde, size özel oluşturulmuş hesabınıza girerek işlemlerinizi yapabilirsiniz. Piyasada oluşan fiyatları görerek, alım satım emri verebilirsiniz. Verdiğiniz emirleri, aracı kurumunuz düzenleyerek, piyasaya iletir. Arz ve talep birbirlerini karşıladığında işleminiz gerçekleştirilir.

Hisse senetlerinin değerleri emirler doğrultusunda değişir. İşlemler düz hesap olması için 100 ve 100’ün katları üzerinden işlem görür. Örnek vermek gerekirse; 5.000 TL ve 10.000 TL fiyat aralığına sahip olan hisse senedini almak istiyorsunuz. 5.160 TL’den alım emri veremezsiniz, verseniz dahi sistem bunu kabul etmeyecektir. En az 5.100 TL’den alım emri verebilirsiniz. Verdiğiniz emirler seans süresi boyunca geçerlidir. Emriniz seans süresi içerisinde karşılanmamışsa sistem otomatik olarak emrinizi kapatır. Eğer gün boyunca emrinizin karşılanmasını istiyorsanız, sistemden gün boyu alım/satım emrini işaretlemeniz gerekir.

Piyasada aşırı dalgalanmaların önüne geçilebilmesi için, yatırım araçlarının fiyat seviyeleri, bir seans süresi içerisinde en fazla % 10 aşağı ve yukarı hareket eder. Örneğimizin üzerinden gidecek olursak; hisse senedi, seans kapanışını 7.000 TL ile yapmışsa, siz emir verirken %10 limitini geçemezsiniz. En fazla 7.700 TL ile alım/satım emri verebilirsiniz.

Sistemde limitli veya serbest fiyat emirleri vardır. Aracı kurumun yardımıyla bu emirlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Limitli fiyat emrinde, fiyat aralığını siz belirliyorsunuz. Örnek vermek gerekirse; istediğiniz şirketin hisse senetlerinin değeri 4.000 TL olduğunda alım emri veriyorsunuz ve beklentiniz karşılandığında işleminiz gerçekleşmiş oluyor. Serbest fiyat emrinde ise, örneğin bir şirketin hisse senedini almak istiyorsunuz, aracı kurumunuza talimat vererek sizin yerinize işlemlerinizi hallediyor. Bu işleminizde fiyat belirlemiyorsunuz.

Borsada yapmış olduğunuz işlemler Takasbank güvencesi nezdinde saklanır. Olası bir problem ile karşılaştığınızda, işlemlerinizin özetini görebilirsiniz. Denetime tabii tutulduğu ve yasal olduğu için, işlemlerinizi güvenilir bir şekilde yapabilirsiniz. Birikimlerinizi çoğaltıp, geleceğe daha sağlam adımlarla başlayabilirsiniz.
borsanasiloynanir.org
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Pardon'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 12.06.2015, 00:48   #2
Çevrimdışı
kocausta
Yeni Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Borsa Yatırımı Nasıl Yapılır?

Öncelikle "teknik analiz" denen şeye pek takılmayın, şirketlerin durumunu, yöneticilerini, bilançolarını inceleyin.
Ancak bir yerde bunlar da anlamsız kalabilir, mesela hıyarın biri bir kitap fırlatır, tüm analizler anlamsızlaşır.

Ve en önemlisi, hiçbir zaman yakında gerekli olacak parayla borsaya girmeyin. En az birkaç yıl yoksayabileceğiniz parayla alım yapın.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
kocausta'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 12.06.2015, 01:14   #3
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Borsa Yatırımı Nasıl Yapılır?

Normalde Borsa iyi bir yatırım aracıdır. Ama normalde. Türkiye için maalesef bu geçerli değil. Hayal alınıp, satılıyor.

Borsada beklentiler alınır, gerçekler satılır. Bilanço şu bu bu ülke için ancak çok uzun yatırımlarda düşünübilinir.

* * *

Bir zamanlar Mutlu Akü'nün sahibi kaçırıldı söylentisi çıktı. Hisseleri dip yaptı. Mutlu Akü'nün sahibi sağ salim ortaya çıktı, her gün tavan üzerine tavan yaptı.

Turgay Ciner'in sahibi olduğu Ceytaş 1 ay boyunca hemen hergün tavan yaptı. Neymiş, yeni işletmeler alacakmış.

Batıyor denilen şirketlere hergün dip yaptırıldı, o şirketler hala dimdik ayakta.

Sözün kısası: Borsada kaybeden olmaz ise, kazanan da olmaz.

__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
Eski 23.01.2021, 10:52   #4
Çevrimdışı
Gerçekforumcu
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Borsa Yatırımı Nasıl Yapılır?

Borsada yerli yatırımcı sayısı 2 milyonu aşarken bu ivmenin devam edip edemeyeceği piyasa aktörlerinin merak ettiği bir soru olarak öne çıkıyor. A1 Capital Genel Müdürü Atilla Esen'e göre Merkez Bankası’nın faiz artışları sonrasında mevduat müşterisinin borsaya gelme iştahı azalıyor.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
borsa, nasıl, yapılır, yatırımı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 15:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.