Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler

Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler Her konuda, gerekli - gereksiz kısa bilgi ve haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 12.07.2015, 00:56   #1
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Binlerce Kişi Bu Yüzden Sakat Kalıyor

Yanlış ilk yardım nedeniyle her yıl binlerce insan geçici ya da kalıcı sakatlıklarla karşı karşıya kalıyor.


İlkyardım uzmanı Dr. Saffet Ertaş, kanamaya şeker basmak, şişliklere ekmek çiğneyip koymak gibi doğru bilinen yanlış ilk yardım uygulamalarının, yaralı ve hasta kişinin durumunu daha kötüye götürebileceğini söyledi. Yanlış ilk yardım nedeniyle her yıl binlerce insan geçici ya da kalıcı sakatlıklarla karşı karşıya kalıyor.


Ertaş, Türkiye’de ilk yardım konusunda doğru bilinen bazı yanlış uygulamaların bulunduğunu, bunların başında hastanın ve yaralının bir an önce hastaneye yetiştirilmesi kaygısı olduğunu belirtti.


Vatandaşların, yaralının hastaneye yetiştirildiğinde her şeyin halledildiği düşündüğünü ifade eden Ertaş, “Oysa olay yerinde yapılacak uygulamalar kişinin yaşayıp yaşamayacağını, sakat kalıp kalmayacağını belirleyecek en önemli etkinlik. Bu konuda geniş bir bilgi eksikliği var” dedi.

Ertaş, ilk yardım konusunda eğitimin büyük önem taşıdığını vurguladı.

“KESİKLERDE ŞEKER DÖKÜLÜYOR, TÜTÜN BASILIYOR, BUNLAR YANLIŞ”


Hasta ve yaralının durumuna bakılmadan hemen 112 Acil Servis’in arandığını belirten Ertaş, çoğu durumda yaralı hastaneye getirildiğinde iş işten geçtiğini ifade etti.

Trafik kazaları, yüksekten düşme, travma sonrası kişinin omurgası ve bel kemiği kırıkları olabileceğini anlatan Ertaş, bu durumlarda hastanın bir an önce hastaneye kaldırılması ve taşınması telaşı sırasında omuriliğin kesilebileceğini, bunun sonucunda da kişinin ömür boyu felç kalabileceğini dile getirdi.

İYİLİK YAPAYIM DERKEN…


Ertaş, bazen vatandaşların iyilik yapayım derken kişinin hayatını karartabileceğini belirterek, şöyle devam etti:


“Yanıklarda diş macunu, yoğurt, zeytinyağı gibi akla gelebilecek çok sayıda malzemenin sürüldüğüne rastladık. Doğru yapılması gereken soğuk suya tutmaktır. Yaralı bölgeye değişik materyallerin dökülmesi yanlış. Kanamalı yaralarda yapılması gereken bir an önce kanamayı durdurmak, kanı damar içinde tutmak gerekirken ona başka türlü uygulamalarla kanın akmasını devam ettirerek, hatta kanamasına hiç bakılmadan hastaneye getirilmesi kişinin ölümüne yol açıyor. Boğulmalardan zehirlenmelere kadar o kadar yanlış uygulamalar var ki kişinin hayati riskinin doğduğu çok durumlar olabilir. Kanamalı kesiklerde şeker döküyor, tütün basılıyor, değişik maddeler konuluyor. Bunlar yanlış. Kanamalı yaralamalarda özellikle kanayan yaraya temiz bir bezle bastırmak lazım. Bütün mesele damarın dışına kanın çıkmasını önlemek.”


“TURNİKE SON ÇARE OLMALI”


Çarpma sonucu vücutta şişen bölgelere ekmek çiğneyip koymanın da yanlış bir uygulama olduğuna değinen Ertaş, en sık görülen yanlışlardan birinin de kanamalarda hemen turnike yapılması olduğunu, oysaki turnikenin son çare olarak düşünülmesi gerektiğini anlattı.



Kaynak

__________________
  Alıntı ile Cevapla
Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
binlerce, kalıyor, kişi, sakat, yüzden


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 18:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.