Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler

Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler Her konuda, gerekli - gereksiz kısa bilgi ve haberler

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 30.11.15, 12:15   #1
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 4428
Mesajlar: 21,971
Ettiği Teşekkür: 92100
Aldığı Teşekkür: 126505
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Zeytinyağı Nasıl Saklanmalı?

Zeytinyağı nasıl saklanmalı?



Yemeklerimizin, salatalarımızın, kahvaltılarımızın kraliçesi zeytinyağı… Kalitesi kadar saklama şekli de önemli diyen İzmir Ekonomi Üniversitesi Mezunu ve Özem Zeytinyağları Kurucusu Mehmet Özgü Manisalı, ürünün bekledikçe bozulduğunu, sağlığa yararlı fenolik bileşenlerin kaybolduğunu vurguladı. Manisalı özellikle pet ambalajların sağlıklı olmadığına vurgu yapıyor.



PET ŞİŞE ZEYTİNYAĞININ FAYDASINI YOK EDİYOR

Zeytinyağının üretim, hasat yılı, dolum, son kullanma tarihi, coğrafi işareti, elde edildiği zeytin çeşidi bilgilerinin etiket üzerinde olması gerektiğini aktaran Manisalı, “Şeffaf cam şişelerde ve özellikle pet ambalajlı zeytinyağlarından uzak durmalıyız. Sızma zeytinyağının pet ambalajları birleştirici özellik taşıyan kimyasalları çözdüğü, bu kimyasalların sızma zeytinyağına geçtiği ve insan sağlığına zararlı olduğu ortaya çıktı. Ayrıca şeffaf cam şişelerden ışık geçerek sızma zeytinyağının içerisinde bulunan klorofili parçalayarak yağın bozulmasına sebep olur” dedi.

AMBALAJ KAĞIDI VE KAPAĞI DA ÖNEMLİ

Ürünlerin ambalaj kapağının mutlaka contalı ve vidalı olması gerektiğini, mantar kapaklı ambalajların alınmamasını öneren Manisalı, mantar kapaklı şişelerin hava aldığını, içerisine hava giren zeytinyağının oksidasyona uğrayarak bozulduğunu kaydetti. Ürünün rengine bakılıp karar verilmemesini, yağın renginin kaliteyi belirlemediğini ifade eden Manisalı, market raflarında güneş ışığı gören ürünlerin tercih edilmemesini önerdi.


ZEYTİNYAĞI NASIL SAKLANIR?

mehmet-özgü-manisalıZeytinyağının kısa sürede tüketilmeyecekse küçük ambalajların alınmasını tavsiye eden Manisalı, şunları söyledi:

“Fiyatı ucuz diye 5 litrelik ambalajları satın alınmamalı. Büyük ambalajları kullanırken rahat akması için tenekelere ikinci bir hava deliği açılmamalı. Zeytinyağı karanlık, serin ve rutubetsiz bir ortamda saklanmalı. Sızma zeytinyağı kokuları çok çabuk bünyesine alır ve hapseder. Saklama sıcaklığı da 18 ile 22 derece arasında olmalıdır. Son yıllarda filtre edilmemiş sızma zeytinyağlarının şişelere konulduğu görülmektedir. Filtre edilmeyen, içerisinde zeytin partikülleri bulunan sızma zeytinyağı daha çabuk bozulur.

Sızma zeytinyağına ışık, hava (Oksijen), sıcaklık, su veya nem zarar verir. Bu nedenle bu unsurlardan korunmalıdır. Sızma zeytinyağı çok taze meyve kokuları çağrıştırmalıdır. Bilinenin aksine saf sızma zeytinyağı ile yapılan yemekler ağır olmaz, kokmaz. Bayat, posalı ve tağşiş yapılmış yağlar ağır kokar.”

Kaynak
__________________

Canan Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.11.15, 12:22   #2
Uzman Üye

C.Doğan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Sep 2012
Konular: 95
Mesajlar: 1,311
Ettiği Teşekkür: 29644
Aldığı Teşekkür: 5932
Rep Derecesi : C.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura about
Ruh Halim: Cok Yorgun
Standart Cevap: Zeytinyağı Nasıl Saklanmalı?

Güzel bilgi. Paylaşım için teşekkürler Canan.
__________________
C.Doğan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz C.Doğan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.11.15, 14:04   #3
Deniz Sevengillerden

ReaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 2450
Mesajlar: 28,918
Ettiği Teşekkür: 156142
Aldığı Teşekkür: 172654
Rep Derecesi : ReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Arastirmaci
Standart Cevap: Zeytinyağı Nasıl Saklanmalı?

Bilmeyenler için güzel bilgiler.

Ellerine sağlık, teşekkürler Canan...
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
ReaL Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.11.15, 20:28   #4
«.. Sıla Yolcusu..»

CeMKaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Nov 2011
Konular: 945
Mesajlar: 8,749
Ettiği Teşekkür: 80163
Aldığı Teşekkür: 37108
Rep Derecesi : CeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Bitkin
Standart Cevap: Zeytinyağı Nasıl Saklanmalı?

Degerli bilgiler icin cok tesekkürler @Canan..
__________________

CeMKaN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz CeMKaN'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.11.15, 20:41   #5
Moderator

Gülümsün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2014
Konular: 628
Mesajlar: 5,752
Ettiği Teşekkür: 38143
Aldığı Teşekkür: 22528
Rep Derecesi : Gülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Sekercik
Standart Cevap: Zeytinyağı Nasıl Saklanmalı?

Bilgiler için teşekkürler. Canan...
__________________
Gülümsün Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.08.16, 19:33   #6
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 4428
Mesajlar: 21,971
Ettiği Teşekkür: 92100
Aldığı Teşekkür: 126505
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Zeytinyağı Nasıl Saklanmalı?


Zeytinyağı Saklama Koşulları



Zeytinyağı eski dönemlerde küplerde, anforalarda, deri kırbalarda taşınırdı. Saklanmasına gelince: Genellikle, içi 100-300 kilo yağ alabilen, içleri sırlı, ağız ve tabanları dar, ortası ise geniş geniş küpler tercih edilirdi. Söz konusu büyük küpler, serin, güneş görmeyen mahzenlerde, yarıdan fazlası toprağa gömülü olarak dururdu.
Ayrıca, içi özel bir alaşımla sıvanmış büyük ya da küçük yeraltı sırnaçları, büyük saraylarda, konaklarda, yağhanelerde, hatta kalabalık nüfuslu evlerde zeytinyağının saklanmasında kullanılırdı. Cam damacanalar, şişeler, tenekeler ya da plastik bidonlar, pet şişeler şimdilerde aynı işlevi görmektedir. Ancak laklı tenekeler ve cam kapların bütün ambalaj türleri arasında en tercih edilen ve en uygun ambalajlar olduğu düşünülmektedir.

  • İyi yağın düşmanları
Zeytinyağının kendine özgü tat, koku, renk ve aromasını değiştirebilecek dört şeyden hoşlanmadığını vurgulayalım: Işık, sıcak, hava ve yaşlanma.

Işık:
Parlak güneş ışığı zeytinyağının tadının acılaşmasına neden olur. Diyelim ki, zeytinyağınızı bakkal ya da süpermarketten alıyorsunuz. Önce raflarında malın daha az beklediği müşterisi bol birini tercih edin. Sonra özellikle, pencere ya da kuvvetli ışığa yakın raflardaki şişelerden almaktan kaçının. Üretim tarihine de bakmayı ihmal etmeyin. Yemeklik zeytinyağı için marketlere gidebilirsiniz. Teneke ile veya şişe ile aldığımız yağı da evimizde kapalı, ışık almayan bir yerde korunması gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır.

Sıcaklık:
Yoğun Işığın olumsuz etkisi gibi yüksek sıcaklık da zeytinyağına uygun değildir. Işık ve sıcak zeytinyağının asit oranını arttırır, yapısını bozar, yabancı tat ve kokulara davetiye çıkarır. Bu nedenle, ihtiyaç duyulan miktarı aşmamak koşuluyla stoklanması gereken zeytinyağını evlerde serin ve karanlık bir yerde tutulmalıdır. Zeytinyağınız soba ya da kalorifere yakın olmamalıdır. Kilerde ya da dolapta yaklaşık 18 C’de korunması tavsiye edilir.

Pekiyi zeytinyağı buzdolabına konulmalı mı?
Hayır: Şişenin kapağında buğulanma nedeniyle oluşan yağın üzerine damlar. Bu da yağın lezzetini bozabilir, acımasına yol açabilir. Öte yandan, buzdolabına giren zeytinyağı, kimyasal bileşimindeki gliseridler nedeniyle 5-6C’de katılışırken, berrak rengi de doğal olarak “dumanlanır”. Sakın endişelenmeyin, yağınız kendine özgü özellikleri korur. Oda hararetinde yeniden akışkanlığına kavuşur, berraklaşır, eski rengine ve kıvamına döner.

Büyük tenekelerde alınan yağı önce cam şişelere aktararak daha kolay kullanabilirsiniz. Özellikle koyu renk cam şişelere yağınızı ışığa karşı daha iyi koruyacaktır. Kırılma riski daha az, kullanışlı ve yağ tükendikten sonra çöpe atabileceğiniz kapaklı plastik şişeler kısa bir dönem için hiçbir sakınca taşımaz. Ancak, zeytinyağının uzun bir süre saklanması için plastik kaplar uygun değildir. Yağ plastiğin bazı istenmeyen özelliklerini az da olsa emebilir.

Hava:
Zeytinyağı havayla temas ettiğinde oksidasyona uğrar. Oksidasyon da yağı ekşitir, tadını bozar. Bunun için zeytinyağı şişelernizin ağızlarını sıkı sıkıya kapalı tutun. Ayrıca, eksilen yağı takviye edin ki, şişe ile kapağı arasındaki boşluk çok olmasın.

Zaman:
Zeytinyağı kırmızı şarap gibi mahzende yıllar geçtikçe şişesinde daha da güzelleşen, değerlenen bir ürün değildir. Her zeytinyağının kendine has renk, koku ve tadını aynen koruyabilme süresi ortalama 1,5 senedir. Kısacası, zeytinyağı bekledikçe “bozulmasa” da, aromasını yavaş yavaş yitirir, giderek rengi açılır.

ZZTK
__________________

Canan Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.08.16, 20:05   #7
4 Yıldızlı Aslan

Redwine - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Dec 2013
Konular: 3419
Mesajlar: 16,695
Ettiği Teşekkür: 68912
Aldığı Teşekkür: 62439
Rep Derecesi : Redwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Cap Canli
Standart Cevap: Zeytinyağı Nasıl Saklanmalı?

Alıntı:
Zeytinyağı bekledikçe “bozulmasa” da, aromasını yavaş yavaş yitirir, giderek rengi açılır.
Bu nedenle 2 Lt'lik alıp bittikçe yenilenmeli...Ben öyle yapıyorum...

Teşekkürler Canancığım...
__________________
Redwine isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.08.16, 20:17   #8
Dost Nâzım

Efruz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2011
Konular: 73
Mesajlar: 2,045
Ettiği Teşekkür: 31405
Aldığı Teşekkür: 10510
Rep Derecesi : Efruz gerçekten güzelEfruz gerçekten güzelEfruz gerçekten güzelEfruz gerçekten güzelEfruz gerçekten güzelEfruz gerçekten güzelEfruz gerçekten güzelEfruz gerçekten güzelEfruz gerçekten güzelEfruz gerçekten güzelEfruz gerçekten güzel
Ruh Halim: Melek Gibi
Standart Cevap: Zeytinyağı Nasıl Saklanmalı?

Sadece zeytinyağını değil, diğer sıvı yağlarınızı da mümkün olduğunca oksijenden uzak tutmalısınız.

Oda sıcaklığının üzerine çıkınca da reaksiyonlar ilerliyor, ilerledikçe alkol, ester, keton vs ne bulsa oluşturuyor


Biz okulda en az 10 senelik olanlar üzerinde deney yapıyoruz. Yağların halini bir görseniz
__________________



Bırak olmasın mezar taşımız,
bir okul bahçesine gömsünler bizi
çocuklar koşsun üzerimizde.

Efruz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Efruz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.08.16, 22:49   #9
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 4428
Mesajlar: 21,971
Ettiği Teşekkür: 92100
Aldığı Teşekkür: 126505
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Zeytinyağı Nasıl Saklanmalı?

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Efruz Mesajı göster
Sadece zeytinyağını değil, diğer sıvı yağlarınızı da mümkün olduğunca oksijenden uzak tutmalısınız.

Oda sıcaklığının üzerine çıkınca da reaksiyonlar ilerliyor, ilerledikçe alkol, ester, keton vs ne bulsa oluşturuyor


Biz okulda en az 10 senelik olanlar üzerinde deney yapıyoruz. Yağların halini bir görseniz

Bilgilendirme için teşekkürler Efruz
__________________

Canan Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.08.16, 00:38   #10
Uzman Üye

nurideniz34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2016
Yaş: 67
Konular: 582
Mesajlar: 3,350
Ettiği Teşekkür: 57238
Aldığı Teşekkür: 7541
Rep Derecesi : nurideniz34 karizması günden güne artıyornurideniz34 karizması günden güne artıyornurideniz34 karizması günden güne artıyornurideniz34 karizması günden güne artıyornurideniz34 karizması günden güne artıyornurideniz34 karizması günden güne artıyornurideniz34 karizması günden güne artıyornurideniz34 karizması günden güne artıyornurideniz34 karizması günden güne artıyornurideniz34 karizması günden güne artıyornurideniz34 karizması günden güne artıyor
Ruh Halim: Cap Canli
Standart Cevap: Zeytinyağı Nasıl Saklanmalı?

Cam şişede ve direk güneş ışığı almayan bir bölgede muhafaza edilir...Biz evde böyle yapıyoruz..
__________________
En büyük zenginlik,
Sıhhat ve afiyette olmaktır...


İstanbul - 0RH pozitif -1949

Balıkçı Reisi: Nuri Deniz
(Kimya ve İşletme müh.)
nurideniz34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
naklanmalı, nasıl, zeytinyağı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 23:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2017 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.