Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler

Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler Her konuda, gerekli - gereksiz kısa bilgi ve haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 16.02.2016, 18:09   #1
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Hamilelikte Konserve Ton Balığı Yemek Zararlı mı?

Hamilelikte Konserve Ton Balığı Yemek Zararlı Mı?



Çoğu hamilenin doğal yollardan Omega-3 almak için tükettiği konserve ton balığı aslında sağlıklı değil mi?

Hamilelikte bebeğin gelişimi için balık yemek önemli. Balık, bebeklerin beyin ve sinir sistemi gelişimi için oldukça gerekli olan en önemli Omega-3 kaynaklarından biri. Konu hamile beslenmesi olunca konserve ton balığı kafalarda soru işareti bırakıyor çünkü konserve ton balığı bir miktar civa içeriyor ve bu civanın anneden bebeğe geçmesi bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), hamile ve emziren kadınların haftada 2-3 porsiyon (yaklaşık 170-350 gram arası) düşük civa içeren balıkları tüketebileceğini söylüyor. Köpekbalığı, kılıçbalığı gibi yüksek civalı balıklardan da hamilelik sırasında kesinlikle kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Peki, uzmanlar neler söylüyor?




"Güvendiğiniz bir yerden aldığınız sürece yiyebilirsiniz"Amerika’daki Medikal Genetik Okulu’ndan Jinekolog Dr. Karen Filkins, hamilelik sırasında konserve ton balığı yenmesinde bir sakınca olmadığını söylüyor ve şu açıklamayı yapıyor: "Konserve ton balığı risk taşıyan bir gıda ancak onu ana besin kaynağı yapmadığınız ve aşırı miktarlarda tüketmediğiniz sürece güvenli. Civa, vücutta biriktiği takdirde zararlı bir madde bu yüzden küçük miktarda ton balığı yediğinizde bebeğinizin sağlığını riske sokmazsınız. Balık, içerdiği protein ve omega-3 yağ asitleriyle hamile beslenmesinde önem taşıyan bir gıda. Bu besinler bebeğin gelişimine katkı sağlarken fetüs için de koruyucu bir görev üstleniyor. Riski azaltmak için haftada ortalama 200 gram gibi bir miktar tüketin. Ayrıca balığınızı güvendiğiniz bir yerden alın. Bence bir şeyin güvenli olup olmadığını tartışacaksak, soluduğumuz hava bile bazen bir risk faktörü. Bu yüzden güvenli yerlerden yediğiniz sürece konserve ton balığı yemek zararlı değil." (Bebeğin zeki olması için hamilelikte nasıl beslenmeli? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)
"Hamilelerin konserve ton balığı yemesi oldukça zararlı"New York’tan Gıda Güvenliği ve Beslenme Uzmanı Jean Halloran ise bu görüşün tam aksini savunuyor: "Bence hamileler konserve ton balığından uzak durmalı. Bazı konserveler diğerlerine göre çok daha fazla civa oranına sahip. Bazılarındaki oran normal değerlerin 7 katına kadar çıkabiliyor. Ben daha önce light konserve ton balığının yenilebilir olduğunu düşünüyordum ancak yapılan bir araştırma light konserve ton balıklarında da az da olsa civa olduğunu ortaya koydu. Niyetim hamileleri korkutmak değil ancak bebeklerini riske atmasınlar. Çok küçük olduğunu düşündüğünüz bir miktar civa bile bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bunun yerine denizden gelen taze somon, karides ve midye yemelerini öneriyorum."




Bu açıklamalara bakacak olursak konserve ton balığı yerine taze somon ve diğer Omega-3 kaynaklarını tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Ancak ton balığını çok seviyorsanız, çok yüksek miktarlarda tüketmediğiniz sürece bir risk oluşturmadığı da bir diğer görüş. Bu yüzden seçim sizin ama mutlaka doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.



__________________
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
balığı, hamilelikte, konserve, yemek, zararlı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 15:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.