Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler

Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler Her konuda, gerekli - gereksiz kısa bilgi ve haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 29.03.2016, 22:04   #1
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Farklı Ülkelere Ait Doğum Adetleri

Farklı Ülkelere Ait Doğum Adetleri




Hangi ülke nasıl bir doğum adeti uyguluyor?

Tüm dünyada, günde ortalama 360.000 bebek doğuyor! Doğum dünyanın her yerinde aynı olsa da, gelenekler, adetler ve doğum ile ilgili inanışlar kültürden kültüre farklılık gösterebiliyor…

İşte farklı ülkelere ait doğum adetleri:

  • Türkiye: Lohusa şerbeti
Her türlü tatlıya pek düşkün kültürümüzde, türlü çeşit şerbet de günlük hayatın bir parçası. Doğumdan sonra hazırlanıp hem yeni anneye hem de misafirlere ikram edilmesi adet olan lohusa şerbeti, bugün hala uygulanan bir gelenek. Bu şekerli, baharatlı şerbetin aynı zamanda anne sütünü artırdığı da biliniyor.
  • Bali: Plasentayı gömmek
Bali'de ve çevre ülkelerde plasentayı gömmek çok eski bir gelenek. Bizim kültürümüzde de 'bebeğin eşi' olarak anılan plasenta, Bali kültüründe çok eski zamanlardan beri canlı ve önemli bir organ olduğu için saygı görüyor. Geleneğe göre doğumdan sonra plasenta temizleniyor, kilden bir kaba veya bir Hindistan cevizi kabuğuna konuluyor. Hindu felsefesine ait bazı kadim semboller bu kabın üzerine işleniyor. Kabın içindekiler özel beyaz bir kumaşa sarılıyor ve eğer bebek erkekse, bu 'plasenta kabı' özel bir ritüelle evin kapısının sağ tarafına gömülüyor. Bebek kızsa da aynı şekilde, evin soluna gömülüyor. Eğer evin bahçesi gömme töreni için uygun değilse, 'plasenta kabı' okyanusa da atılabiliyor.

Plasenta gömüldükten sonra dualar, mantralar okunuyor, tütsüler yakılıyor. Mümkünse gömülen yerin yakınına, hayvanlardan ve kötü ruhlardan korumak için, bir Pandunus ağacı (bir tür mini-palmiye) dikiliyor. 42 gün boyunca evde bir tütsü ve mum yakılıyor. Plasenta ve ağacı da bebek beslendikçe, yıkandıkça besleniyor ve onun hayatının bir parçası olarak kabul ediliyor…
  • Brezilya: Hediyeleşmek
Tüm dünyada yeni doğum yapmış olan anneye hediye götürme geleneği yaygın. Ancak Brezilya'da, anneyi ve bebeği görmeye gelen misafirlere hediyeler verilmesi geleneği yaygın. Hatta çoğu anne, hastaneye gelen misafirlerine hemen hediyelerini takdim ediyor!
  • Almanya: Mutterpass
Almanya'da da yeni annenin işini kolaylaştırmak ve bebeği rahat ettirmek için doğum sonrasında uygulanan bazı gelenekler yaygın. Ancak burada her hamilenin bildiği bir uygulama hala yapılıyor: Mutterpass adı verilen bir defter, hamileliğin başında anneye veriliyor ve hamilelik boyunca yapılan tüm doktor-ebe ziyaretleri bu deftere not düşülüyor. Böylece annenin ve bebeğin sağlık durumunun kaydı tutulmuş oluyor.
  • İsrail: Brit Milah
İsrail'de erkek bebeklerin doğumdan 8 gün sonra sünnet edilmesini kapsayan ritüel boyunca bebeğin adı veriliyor ve duyuruluyor. Özel geleneksel yemeklerle kutlanan bu süreç, Brit Milah olarak adlandırılıyor.
  • Japonya: Ansei
Japonya'da hamilelik ve doğumla ilgili gelenekler, temelde bizim kültürümüze de biraz benziyor. Sadece kadınların olduğu doğum odalarında ve doğum evlerinde doğum yapan kadınların, doğumdan sonraki 3 haftayı evde geçirmesi bekleniyor. Kendi ailesinin evinde dinlenen ve anneliğe alışan kadına diğer aile üyeleri yardımcı oluyor.
  • Hollanda: Evde doğum
Eski zamanlardan beri Hollanda'da günlük hayatın bir parçası olarak kabul gören doğum, bugün de çoğunlukla evlerde gerçekleşiyor. Tüm ülkede doğum yapan kadınların %20'si kendi evinde doğuruyor. Bu oran, diğer ülkelerdeki ev doğumlarına göre şu anda en yükseği.
  • Nijerya: İlk banyo
Doğum sonrası anne ve bebek bakımı sıradan bir süreçtir ama Nijerya'da, 'Omugwo' geleneği çok önemseniyor. Bu geleneğe göre, bebeğin ilk banyosunu büyükanne ya da teyzeler yaptırıyor. Anneye yalnız olmadığını ve destekleneceğini göstermek amacı ile ilk aylarda ailenin kadınları lohusayla ve bebekle yakından ilgileniyor.
  • Pakistan: Aqiqah
Aqiqah, genel olarak bebeğin saçının traş edilmesini, bebeğe isim verilmesini ve bebek için kurban kesilmesini içeren bir dizi tören. Yalnızca Pakistan'da değil, bazı İslam ülkelerinde de sürdürülen bu törenler, bebeğin doğumundan sonraki 7., 14. ya da 21. günde yapılıyor.
  • Amerika: Bebek battaniyesi
Amerika'nın genelinde, doğumun mucizesini sembolize eden benzer örnekte bebek battaniyeleri yaygın. Her yeni doğanın sarılı olduğu battaniyeler çoğunlukla el örgüsü, benzer renklerde ve modellerde oluyor. Hatta bazı hastanelerde bile bu geleneksel bebek battaniyelerine benzer özel hastane battaniyeleri veriliyor.
  • Latin Amerika: Karantina
Latin Amerika'daki ülkelerde, doğumdan sonraki dönem için "La Cuarentena” (Karantina) adı verilen bir gelenek sürdürülüyor. Lohusa kadın, altı hafta boyunca sadece kendisiyle ve bebekle ilgileniyor. Seks yok, ağır aktivite yok, hafif yiyecekler var! Ailenin geri kalanı evin işleriyle ilgileniyor ki yeni anne rahat etsin, bu altı haftayı anneliğe alışarak geçirebilsin…
Kaynak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.11.2018, 01:44   #2
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Farklı Ülkelere Ait Doğum Adetleri

Bali'nin geleneği ilginçmiş. Hollanda'nın evde doğum oranı en yüksek ülke olmasına şaşırdım. Diğer ülkelerin adetleri nerdeyse bizim adetlerimizle aynı, bebeğe hediye götürmek, ilk banyosunu ailenin büyüğünün yaptırması gibi.

Teşekkürler Gülümsün.
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.11.2018, 02:16   #3
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Farklı Ülkelere Ait Doğum Adetleri

En güzeli de Almanya'nın imiş.

Anlatan abartmadı ise; İsviçre'de de banka hesabı açılıp bir miktar para yardımı yapılıyormuş.

  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
adetleri, doğum, farklı, Ülkelere


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 22:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.