Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler

Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler Her konuda, gerekli - gereksiz kısa bilgi ve haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 18.06.2013, 00:46   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Güneş Koruyucuları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Güneş Koruyucuları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yakın geçmişe kadar özellikle batılı insanlar için beyaz ten güzelliğin ve estetiğin sembollü iken, kadınlar kendilerini güneşe karşı korumak için rengarenk uzun elbiseler, şapkalar ve şemsiyeler ile gezerken, hatta beyazlaşmak için arsenik içmeye bile göz önüne alırken 1900 yıllardan bu yana beyaz ilahlar yerlerine saatlerce kendilerine cömertçe güneşe teslim eden ve ya her fırsatta solaryum salonlarına koşan bronzlaşmış güzellere kaptırdı.

Güneşe güneş koruyucuların doğru seçimi hakkında cilt hastalıkları uzmanı Dr.Melisa ECZACIBAŞI anlattı.
Güneş banyoları ve bronz renk her kese çok çekici gelse dahi, cildimiz , güneşe direkt teslim edilmeyecek derecede hassas ve değerli bir organdır. Güneşten sonra cildimizde kendisini sevimsiz belirtiler şeklinde gösteren bir çok cilt hasarını rastlamak mümkün. Bunların arasında sıklıkla çiller, güneş lekeleri, erken yaşlanma, kanser ve kataraktı sayabiliriz. Bunca nedenleri göz önüne alırsak güneşin faydalarından yararlanarak, zararlarından da bilinçli ve planlı bir şekilde korunmak gerektiğini unutmamak gerekir.


SPF sun protection factor yanı güneşten koruma faktörü UV ışınlarını filtre eden ve Zaralarını en aza indirecek son yüz yılın en önemli buluşu, her cilt tipinin güneşte yanmayarak ve etkilenmeyerek kalabileceği süre farklıdır, kimileri çok kısa bir sürede güneşe karşı hassasiyet gösterirken, kimisi ise çok uzun süre güneşe karşı dayanaklı olabiliyor. SPF adı verilen ürünler ise güneşe karşı dayanıklılık süresini uzatır, örneğin, SPF koruyucu olmadan güneşte 15 dakikada pembeleşip, kızarıyorsanız, bu süre, SPF 6 ile (6 faktör içeren güneş koruyucu)90 dakikaya uzayacaktır, SPF 10’le (10 faktor içeren güneş koruyucu) 150 dakikaya kadar uzayacaktır, daha doğrusu ne kadar yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanırsanız, zararlı etkilere karşı koruma da o kadar uzayacaktır, en doğrusu bu ürünleri seçerken doğru bir politika izlemeniz.

* Bileşiminde hem UVA hem UVB koruma içeren ürünleri seçin.UVA cildin derinliğini, UVB cildin yüzeysel tabakasını etkilediğinden, UVA ciltteki tahribatını uzun sürede kırışıklık ve elastikiye kaybı şeklinde, UVB ışınları ise tahribatını kısa sürede güneş yanığı şeklinde gösterir.

* Seçiminizi çinko oksit ve titan dioksit içeren ürünlerden yana kullanın. Birleşiminde bu maddeleri içeren ürünler size daha uzun süreli ve kaliteli koruma sağlayacaktır.

* Günlük bakımda en az 15 faktörlü SPF kremler kullanın ,Bu sayede UVB ışınlarını yaklaşık %90 oranında engellenmiş olur. Hassas,allerjik ve açık ten rengine sahip iseniz daha yüksek faktörleri tercih edin.

* İçeriğinde etkili maddeler bulunduktan sonra pahalı güneş koruyucu ile ucuz güneş koruyucu arasında büyük fark yoktur. Cebinize uygun olanı seçin ve cildinize bu sihirli kremden bol bol sürün. Unutmayın yetersiz kullanmak ve ya etki süresi geçtikten sonra yeniden krem sürmemek size gereken yararı gösteremez.

* Makyaj yapıyorsanız, sıra ile nemlendirici, güneş koruyucu ve fondöteninizi uygulayın. Bazı SPF ürünler nemlendirici özelliği taşıdığı gibi bazı nemlendiriciler de güneş koruma faktörü içerebilir. bir çok zaman hem nemlendirici hem de güneş koruyucu kullanmanız gerekirken zor durumda kaldığınızda her 2 özelliği taşıyan tek ürün de kullanabilirsiniz.

* Su, deniz, kar UV ışınlarını şiddetli yansıtırlar. Kayak yaparken ve ya plajda uzun süre kaldığınızda daha fazla koruyucu kullanın. Sakın gölgede oturduğundan dolayı koruyucu sürmeyi imal etmeyin.

* Ürün seçerken üzerine “water proof”veya”water resistant” yazanları tercih edin. Uzun süre suda kaldığınızda, terlediğinizde, güneş koruyucu etkisini kaybedebilir. ”water proof” yani suda çıkmama özelliği olanlar terleme ve su ile akmazlar ve etkilerini sürdürürler.

* Güneş koruyucu kullanmanın yaş sınırı yok. Bebek, yaşlı, genç herkes güneşin risklerinden etkilenir. Bebeklere 6-8 aylıktan itibaren koruyucu sürmeli, 16 yaşın altındaki çocuklarda deri ince ve hassas olduğundan uzun süre dışarda oynamak ve gezmek ciltlerini tahrib edebilir. Ve kanser riskini artırabilir, ileri yaşlarda ise güneş koruyucu en iyi antiaging kreminiz ve yaşla birlikte artan bir çok güneş hasarın engelleyicisi.

YRD.DOÇ.DR MELİSA ECZACIBAŞI
Kaynak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.07.2016, 11:40   #2
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Güneş Koruyucular Hakkında Yanlış Bilinenler


Güneş Koruyucular Hakkında Yanlış Bilinenler


Güneş koruyucu kullanmak önemli ama doğru ürünü doğru yerde kullanmak daha önemli




Güneşten doğru şekilde korunmanın püf noktalarını anlatan Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Güneri, güneş koruyucular hakkında çoğu şeyi yanlış bildiğimizi gösterdi. Ayaklara ve kulaklara güneş koruyucu sürmenin, rastgele bir ürün seçmemenin ve doğru zamanda krem sürmenin önemine değinen Güneri, güneşten korunmak için sadece güneş koruyucu kullanmanın yetersiz olduğunun da altını çiziyor.

Güneşin yaşantımızda birçok olumlu etkisi olsa da, zararlı ultraviyole ışınlarından doğru bir şekilde korunmazsak güneş yanığı, erken cilt yaşlanması, lekeler ve cilt kanseri gibi pek çok önemli sorun kaçınılmaz oluyor. Peki ama güneşten korunmaya çalışırken hangi hataları yapıyoruz? Acıbadem Kadıköy Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Güneri, güneşten korunurken en sık yaptığımız 10 hataya dikkat çekti, doğrularını anlattı.




RASTGELE ÜRÜN SİVİLCE YAPIYOR


1. Güneş koruyucuyu plajda sürmek

Güneşten korunmak isterken en sık yapılan hatalardan biri, güneş kreminin plajda sürülmesi. Çünkü kremin ciltten emilip koruyucu özelliğinin başlamasına kadar ortalama 30 dakikaya ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle en ideali kremi dışarı çıkmadan 20-30 dakika önce, mümkünse ayna karşısında ve giyinmeden önce sürmeniz.

2. Rastgele bir ürün seçmek

Güneş koruyucu ürünleri; fiziksel, kimyasal ve ikisini de içerenler olmak üzere üç tipe ayrılıyor. Fiziksel koruyucular ciltte bariyer oluşturuyor. Yoğun güneşte kalmak zorunda kalındığında, alerjik veya hassas ciltlerde, çocuklarda ve hamilelerde tercih ediliyor. Aknesi olan kişilerin su bazlı güneş koruyucu ürünleri kullanmaları gerekiyor, yağlı ürünler gözenekleri tıkayıp, yeni sivilcelerin oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Kuru cildi olanların ise cilde aynı zamanda nem sağlaması için krem formunu tercih etmelerinde fayda var. Lekelenmeleri olanlar da yoğun kapatma özelliği olan ve ten rengindeki SPF 50 fondöten tarzı dermo kozmetik özel ürünleri seçebilirler. Deniz ve havuzda uzun süre vakit geçirenler, açık havada spor yapanlar ve terlemeye meyilli kişiler suya dayanıklı anlamında waterproof özelliği olan koruyucu kullanmalılar. Çünkü bu ürünler suda kalındığında veya ıslanıldığında koruyucu etkilerini 40-80 dakika sürdürebiliyorlar. SPF 30 içeren bir koruma ürünü ışınların yüzde 97 sini bloke ederken, SPF 50 yüzde 98'ini engelliyor. Bu nedenle 50 faktör üzerindeki güneş koruyucuları seçmek şart değil, çünkü koruma süresini uzatmıyor.



DUDAKLARINIZI UNUTMAYIN


3. Düzenli aralıklarla uygulamamak

Sabah sürülen bir güneş koruyucunun, gün boyu etkisinin devam ettiğini düşünmek yapılan en sık hatalardan biri. Oysa güneş koruyucuları ultraviyole ışınlarının yoğun olduğu dönemlerde 10.00-16.00 saatleri arasında 2 saatte bir uygulamak gerekiyor. Ayrıca havuza veya denize girildiğinde bu süreci beklemeyip, uygulamayı yenilemek şart.

4. Dudak ve göz çevresine özel bir ürün kullanmamak
Sanılanın aksine vücudumuzdaki diğer bölgeler gibi dudak ve göz çevresi de ultraviyole ışınlardan etkileniyor. Dudak bölgesi daha korunmasız olduğu için ürünlerin deriye göre daha sık tekrarlanması gerekiyor. Göz çevresi ise oldukça hassas bir doku olduğu için bu alan özel stick tarzı ürünlerle korunmayı gerektiriyor.

5. Ayaklar, kol altları, ense ile kulakları ihmal etmek

Güneşten koruyucu uygulamasında ayaklar, kol altları, ense ile kulaklar ihmal edilebiliyor. Oysa bu alanlara da güneş koruyucu sürülmesi gerekiyor. Saçlar dökülmüşse sprey tarzında şeffaf bir güneş koruyucu kullanmak uygun olacaktır, bu ürünler rahatsız edici bir krem tabakası oluşturmayıp , yağlanma da yapmıyor. Lekelenme ve kırışıklar yaşı gösterdikleri için ellere de ara ara güneş koruyucu sürmeyi ihmal etmemek gerekiyor.


NE KADAR SÜREDE TÜKETMELİ?


6. Güneş koruyucu kremleri uzun yıllar kullanmak

Güneş koruyucu ürünleri paketi açmamışsanız 3 yıl içinde tüketilmelisiniz. Uygun koşullarda sakladığınız krem veya losyonları açtıysanız en geç bir sonraki yıl tüketmeniz gerekiyor. Ayrıca ısıyla etkileri azalacağı için ürünleri arabada veya güneş altındaki plaj çantasında tutmayın.

7. Evde veya arabada güneş koruyucu sürmemek

Güneş ışınlarının ultraviyole A dalgaları pencere ve perdeler ile araba camından geçiyor. İç ortamlarda SPF'si 15 olan bir ürün yeterli… Ancak ürünün UVA korumasının da olduğuna dikkat etmeli. Evde terlenmeyeceği, suya girilmeyeceği için farklı teknolojiyle geliştirilmiş olan ve 8 saat gibi uzun süre koruyan ürünler de kullanılabilir.

8. Gölgede güneş kreminin gereksiz olduğunu düşünmek

Şemsiye altında olsak da ışınlar plajda kumlardan, ayrıca deniz ve havuz kenarında da sudan yansıyarak bize ulaşıyor ve ışınların yüzde 34'üne maruz kalıyoruz. Kapalı havalarda güneşi görmüyor olsak da zararlı UV ışınlarının yüzde 80'i bulutlardan süzülüyor ve derimizi etkiliyor.



VÜCUT AYRI YÜZ AYRI


9. Bronzlaşınca koruyucu ürünü bırakmak

Güneş altında yapılan hatalardan biri de, bronzlaşınca ürünü bırakmak… Bir başka önemli hata da koyu tenlilerin krem sürmemesi. Koyu tenlilerde cilt kanseri daha seyrek görülse de yine de koruyucu ürünleri kullanmalı ve riske girmemelisiniz. Çünkü bronzlaşma veya koyu ten güneş yanığını önlemeyeceği gibi, kronik olarak ışınların etkileri cildi yıpratıyor ve yaşlanma sürecini hızlandırıyor.




10. Vücut ürününü yüze de uygulamak

Yüz için kullanılan güneş koruyucu ürünler irritasyon yapmayan tarzda formüle edildiler. Yağ oranı akneye neden olmayacak düzeyde oluyor. Eğer akne veya alerjiye yatkın bir cildiniz varsa, vücut ürünlerini yüzünüze kullanmamanız gerekiyor. Çünkü alkol içeren sprey tarzı koruyucular yüz derisini kurutuyor ve egzamaya veya tahrişe neden olabiliyor. Bu yüzden cildiniz kuru ise krem, yağlı ciltler ise losyon tarzında ve su bazlı güneş koruyucuları tercih etmelisiniz.

DİKKAT!

Cilt yaşlanması ve cilt kanserinde; deride daha derine nüfuz eden ve tüm yıl ve gündüz saatlerinde devamlı maruz kaldığımız için ultraviyole A ışınının payı daha çok oluyor. Ultraviyole B ışını ise cildi yaz döneminde ve özelikle de 10.00- 16.00 saatleri arasında etkiliyor. Güneş koruyuculardaki SPF oranı ultraviyole B koruyuculuğunu gösteriyor, bu nedenle kremin üzerinde ayrıca UVA koruyuculuğu olup, olmadığının da kontrol edilmesi gerekiyor.

Hiçbir güneş koruyucu ultraviyole ışınların tüm dalga boylarını bloke ederek yüzde yüz koruma sağlamıyor. Bu nedenle güneşli günlerde koruyucu giysiler, şapka ve gözlük, pencere koruyucuları gibi ek önlemler almamız da çok önemli.


Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Güneri
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.07.2016, 14:21   #3
Çevrimdışı
NaNaNe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Güneş Koruyucular Hakkında Yanlış Bilinenler

Bu faydalı bilgiler için teşekkürler eline sağlık
__________________

  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz NaNaNe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.07.2016, 14:39   #4
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Güneş Koruyucular Hakkında Yanlış Bilinenler

Çok önemli bilgiler için teşekkürler Canancığım. Ellerine sağlık olsun.
Mobil Sürüm ile Gönderildi
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
banyo, bilinenler, bronz, çiller, çinko, deniz, güneş, hakkında, hasar, korunma, koruyucular, lekeler, oksit, titan, yanlış, ışın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.