Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler

Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler Her konuda, gerekli - gereksiz kısa bilgi ve haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 21.08.2016, 18:53   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Arap Sabunu Nedir, Nerelerde Kullanılır?


Arap Sabunu ve Kullanıldığı Yerler





Arap sabunu, bitkisel ve hayvansal yağ asitlerinin potasyum hidroksit ile reaksiyonundan elde edilir. Su içerisine potasyum hidroksit konur ve üzerine yağ asidi ilave edilerek 80 - 90 derecede ısıtılarak kazan içerisindeki karışımın sabunlaşması sağlanır. Arap sabunu imalatı çok kolay bir imalat değildir. Sabunlaşma noktasını iyi bilmek ve karışım içerisinde serbest yağ asidinin kalmaması gerekir. Ortama fazla potasyum hidroksit verildiği zaman bu defa kullanılmayan potasyum hidroksit miktarı karışım içerisinde kalacağı için imal edilen ürünü negatif yönde etkiler.

Karışıma girecek yağ miktarı ile potasyum hidroksit miktarı kullanılan yağ asidi cinsine göre farklılık gösterir. Bunu birkaç deneme ve yanılma metotu ile çözmek mümkündür. Ay çiçek yağı asidi kullanılacak ise kullanılan yağ asidi miktarının %30 kadar potasyum hidroksit suda çözülür ve üzerine yağ asidi konularak ısıtılmaya başlanır ve sabunlaşması sağlanır.

Arap sabunu oluştuktan sonra sıcak durumda ambalajlara alınmalıdır. Soğuduktan sonra kazandan almak mümkün değildir ve tekrar kaynatmak gerekir ki bu çok kolay olmaz ve cebinizden giden bir enerji kaybı meydana getirir.

  • Arap Sabunu Nerelerde Kullanılır?
Ev temizliğinde, kıyafetlerin ve ev eşyalarının temizliğinde, halı yıkamada; büyük oranda su ile karıştırılarak bahçe ilaçlamada ve bazen de sürü hayvanlarının temizliğinde kullanılır.

Çamaşır Temizliği:

  • Çamaşır makinesi için;
Çamaşır haznesine çamaşırlarla birlikte 1 avuç arap sabunu koyun. Deterjan gözüne 1 çay bardağı çamaşır sodası-boraks karışımı veya 1 su bardağı çamaşır sodası-karbonat karışımı ekleyin. Beyazları yıkarken çamaşır sodası veya boraks miktarını yarım çay bardağı arttırabilirsiniz. Çamaşır sodası ve boraks suyu yumuşatır sabunun daha iyi köpürmesini ve çamaşırların yumuşak olmasını sağlar.

Arap sabunu ile doğal sıvı çamaşır temizleyici yapmak da mümkün:


5 litre su (1 litresini kaynamış olacak)
1 su bardağı arap sabunu
1 su bardağı çamaşır sodası
1 su bardağı boraks
10 ml. dilediğiniz doğal aromatik yağ (lavanta yağı, portakal yağı, palmarosa yağı)

Doğal aromatik yağı, çamaşır sodası ve boraks ile iyice karıştırın daha sonra arap sabunu ve kaynamış suyu ekleyerek karışım homojen hale gelene kadar iyice karıştırın. Son olarak kalan suyu ekleyin. Bu karışımdan deterjan gözüne her seferinde 1 çay bardağı ekleyerek kullanın.

Yaka ve kol kirlerini çıkarmak için kirli bölgelere arap sabununu sürün ve öyle makineye atın.

Doğal yağlar ve mineraller yüksek sıcaklıklarda daha etkili olurlar, makinenizi minimum 40 derecede çalıştırmanızda fayda var. Beyazları 60 derecede yıkamanız daha etkili olacaktır. Daha yumuşak çamaşırlar için yumuşatıcı gözüne 1 çay bardağı doğal elma sirkesi ekleyin.

  • Bulaşık Temizliği:
Elde yıkarken;

Süngere istediğiniz miktarda arap sabununu alın ve bulaşıklarınızı yıkayın. Arap sabunu hem iyi köpürür hem de parlatarak temizler. Oldukça sıcak suyla durulayın aksi taktirde bulaşıklar yağlı kalabilir.

Sıvı bulaşık karışımı isterseniz yarım su bardağı arap sabunu ile üzerine 10 damla limon yağı, 6 damla biberiye yağı, 4 damla lavanta yağı, 2 damla portakal yağı damlatılmış 1 çay bardağı boraksı karıştırın ve yarım litre kaynamış su ekleyin. Bu karışımı iyice karıştırıp çalkalayın ve bulaşık suyuna yarım çay bardağı katarak kullanın.

  • Ocak ve Fırın Temizliği:
Ocağın üzerindeki lekeleri önce ılık suyla ıslatarak bir süre bekleyin. Ardından arap sabunu ile ovun lekeler kolaylıkla çıkacaktır. Fırının iç yüzeylerine 1 tatlı kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı limon tuzu ve 1 yemek kaşığı doğal sirke karışımını püskürtün ve bir gece bekletin. Ertesi gün arap sabunu ile ovarak temizleyin. Ilık suyla durulayın. Fırın camındaki lekelerin üzerine 1 tatlı kaşığı karbonat, bir tatlı kaşığı limon tuzu, bir yemek kaşığı doğal sirke ve birkaç damla portakal yağı damlatarak hazırladığınız karışımı püskürtün ve bir gece bekledikten sonra arap sabunu ile ovup durulayın.

  • Yer Temizliği:
Özellikle yağlı yüzeylerde 2 litre sıcak su, 1 yemek kaşığı arap sabunu, 1 yemek kaşığı çamaşır sodası, 1 yemek kaşığı boraks, ½ fincan doğal elma sirkesi, 10 damla palmarosa yağı, bergamot yağı, limon yağı veya portakal yağı karışımını kullanın, oldukça etkili bir dezenfekte edici elde edersiniz ve durulamanız gerekmez. Üstelik tertemiz ve mis kokulu yüzeyler elde edersiniz.

Ahşap yüzeyleri, 1 yemek kaşığı arap sabununu 1.5 litre sıcak suda iyice eritip 1 yemek kaşığı doğal temizlik sirkesi veya elma sirkesi ekleyerek silin. Arap sabunu ahşap yüzeyleri temizlemenin yanı sıra bakımını da yapar, parlatır. Kapıları silerken kullanmayı ihmal etmeyin.

  • Banyo Temizliği:
1 yemek kaşığı arap sabunu, 1 tatlı kaşığı çamaşır sodası, 1 tatlı kaşığı boraks,1 çay bardağı doğal sirke ve yarım litre kaynamış suyu karıştırın. Püskürtme şişesinde çalkalayıp duş çevresindeki duvarlar ve duşakabinlere sıkın. Sirkeli su ile durulayıp pamuklu bezle silin.

Süngerin üzerine bir miktar arap sabunu alarak lavabo veya küveti ovun. Eğer aşınmadan dolayı yerleşmiş kirler varsa lavanta yağı damlatılmış çamaşır sodası serpin ve ovmaya devam edin. Küvet veya lavabonuzun ışıl ışıl parladığını göreceksiniz. Doğal maddeler yüzeyleri aşındırmadığı için daha kolay ve uzun süreli temizlik elde edersiniz. Üstelik zehirli gazlara maruz kalmayarak fazla yorulmadan temizliğinizi tamamlarsınız.

  • Tuvalet Temizliği:
Klozetin genel yüzeyleri ve oturma kısmının çevresi ve altını temizlemek için anti-bakteriyel sprey temizleyici: 2 su bardağı su, 1 yemek kaşığı arap sabunu, ¼ su bardağı boraks, ¼ su bardağı çamaşır sodası, 10 damla çay ağacı yağı(hint defnesi yağı), 10 damla lavanta yağı veya nane yağı. Püskürtme şişesi ile iyice çalkalayıp sıkın. Nemli bir bez veya süngerle silin.

  • Halı Temizliği:
Halılarınızı yıkarken veya silerken arap sabunu kullanabilirsiniz. Silme işleminden sonra durulama suyuna 1 fincan doğal elma sirkesi ekleyin ve durulayın. Halınız tertemiz, yumuşacık ve pırıl pırıl olacaktır. Hiç bir kalıntı bırakmadığından her zaman güvenle kullanabilirsiniz. Özellikle emekleyen bebekler ve alerjisi olanlar için harika bir çözümdür.

  • Koltuk Temizliği:
Koltuklarınızı halı temizliğinde olduğu gibi arap sabunu ile silin ve ardından durulama suyuna doğal elma sirkesi ekleyerek durulayın. Koltuklarınız tertemiz, yumuşacık ve pırıl pırıl olacaktır. Temizlik esnasında ve sonrasında hiçbir zararlı kimyasala maruz kalmadan doğaya zarar vermeden temizliğinizi tamamlarsınız.

  • Cam Yüzey Temizliği:
Özellikle çerçeveleri silerken arap sabununu süngere alıp ovarsanız lekelerin çok çabuk temizlendiğini görürsünüz. Camlardaki zor lekeler için de kullanabilirsiniz, durulayıp temizlik sirkesi ile silin camlarınızın ışıldadığını göreceksiniz.

Kaynak

__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.08.2016, 19:19   #2
Çevrimdışı
NaNaNe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Arap Sabunu Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Paylaşım için teşekkürler.
Eskiden halıları kendimiz yıkadığımızda özellikle halı temizliğinde çok kullanırdık yumuşacık yapıyordu.

Şimdi bahçede halı yıkamak yasak zaten bahçede yok.oldu ki yıkadın yakalanırsan para cezası ve halını alıyorlar.
__________________

  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz NaNaNe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.08.2016, 19:23   #3
Çevrimdışı
nurideniz34
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs up Cevap: Arap Sabunu Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Aynı konu;
22.05.2016 tarihinde işlenmiştir.
Anımsatmak istedim..Teşekkürler....
__________________
....................................
  Alıntı ile Cevapla
nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
arap, kullanılır, nedir, nerelerde, sabunu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.