Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler

Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler Her konuda, gerekli - gereksiz kısa bilgi ve haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 30.09.2016, 20:01   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Yanlış Bilgiler İyot Eksikliğini Artırdı

Yanlış Bilgiler İyot Eksikliğini Artırdı

Son zamanlarda iyot eksikliğine bağlı sağlık sorunlarının arttığını belirten Prof. Dr. Fatih Tanrıverdi, bunun nedeni olarak uzmanların yanlış bilgilendirmeler yapmasını gösterdi. Bilinenin aksine kaya tuzu ve deniz tuzunun daha faydalı olduğu bilgisinin yanlış olduğunu vurgulayan Tanrıverdi, hangi tuzun nasıl kullanılması gerektiğini açıkladı.


Son zamanlarda kaya tuzunun daha faydalı olduğu yönünde bilgiler dolaşıyor. Bazı akademisyenlerin bu tip yanlış bilgilendirmeleri nedeniyle çeşitli rahatsızlıkları artırdığını belirten Acıbadem Kayseri Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fatih Tanrıverdi, tuzun doğru kullanımı açısından önemli bilgiler verdi.

İYOTLU TUZ KULLANIMI AZALDI


Guatr oluşumu ve çocuklarda zihinsel yetersizliğe neden olan iyot eksikliğinin, Türkiye için tekrar sorun olmaya başladığını ifade eden Prof. Dr. Fatih Tanrıverdi, söz konusu iyot eksikliği artışını; branşı dışında açıklama yapan ve medya yoluyla sürekli gündeme gelen bazı akademisyenlerin yanlış yönlendirmelerine bağladı. Sağlık Bakanlığı, alanında yetkin akademisyenlerin ve ilgili yetkililerin desteğiyle 1997 yılında başlatılan toplumda iyot alımının artırılması çalışmalarına rağmen, 2007 yılında yapılan taramada iyot eksikliği oranının yüzde 30'u orta-ağır düzeyde olmak üzere yüzde 47 dolaylarında görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Tanrıverdi, “İyotlu tuz kullanımının artırılmasına yönelik kampanyalardan önce bu eksiklik yüzde 90'ların üzerinde idi. Son yıllara kadar iyotlu tuz kullanımının önemi toplumda anlaşılmaya başlamakla birlikte bazı meslektaşlarımızın kendi branşı dışında iyotlu tuza dair yaptığı yanlış yönlendirmeler eskiden olduğu gibi iyotlu tuz kullanımının azaltarak, iyot eksikliğini artırdı.” dedi.

KAYA TUZU VE DENİZ TUZU KULLANMAYA DEVAM EDİLİRSE…


Yanlış yönlendirmelerin devam etmesi durumunda guatr ve özellikle nodüler guatr sıklığının artacağına ve yeni doğan çocuklarda zihinsel yetersizliğe zemin hazırlanacağına dikkat çeken Prof. Dr. Fatih Tanrıverdi, kesinlikle kaya tuzundan iyot alınamayacağını vurguladı. Prof. Dr. Fatih Tanrıverdi, günlük iyot alımına dair şunları söyledi:

GÜNLÜK TUZ KULLANIMI NE KADAR OLMALI?


“Günlük iyot alımımız 100-150 mikrogram olmalıdır. Hamileler ise 200-250 mikrogram/gün iyot almalıdır. Her şeyden önce iyotu, en doğal iyotlu tuzla alabiliyorsunuz. Türkiye'de ortalama tuz alımı günlük 18 gram ancak normalde önerilen tuz miktarı en fazla 5 gram yani 1 çay kaşığı. Bu 1 çay kaşığının yarısı ile bile günlük ihtiyacımız olan 150 mikrogram iyot ihtiyacımızı karşılıyoruz ancak ilginç olan bu kadar fazla tuz alımı olan bir toplumda halen iyot eksikliği oranının yüksek olması. Bu durum toplumumuzda alınana tuzun niteliksiz yani iyotsuz tuz olduğunun en önemli kanıtıdır. Uygun şartlarda saklanmış ve pişirildikten sonra yemeğe atılmış günlük toplam yarım çay kaşığı iyotlu tuz ile yeterli iyot alımını sağlayabiliyoruz. ”

Prof. Dr. Fatih Tanrıverdi
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.09.2016, 21:53   #2
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yanlış Bilgiler İyot Eksikliğini Artırdı

İyot vücudumuz için gerekli. Ama fazla alınmaması gerekiyor. Bilgiler için teşekkürler ellerine sağlık Canancığım.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.09.2016, 22:32   #3
Çevrimdışı
Efruz
Dost Nâzım

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yanlış Bilgiler İyot Eksikliğini Artırdı

Özellikle hamilelik döneminde iyot yetersizliği çocuklarda kretenizm denilen mental ve fiziksel anormalliklere neden oluyor.

Tuzun içindeki iyotun zarar görmemesi için saydam kavanozlarda ocak yanında tutmamak gerekiyor. Mümkünse güneş de görmemesi lazım.

Bir de iyotsuz tuz tüketmek gerekiyor diye herkesin ağzına pelesenk olmuş. Dahiliyeye gidersiniz, kan testi yaptırırsınız, vücutta iyot fazlalığı mı çıktı? Efendim o zaman iyotsuz tuz tüketirsiniz. Yani bazı insanların iyotlu kullanmaları gerekir.

Teşekkürler Canan
__________________



Sakın sen kuş vurma yavrum,
En engin bir kardeşlikte uçar kuşlar gökyüzünde.
Tüfekle oynama yavrum,
Şakacığı bile çirkin bir canlıyı öldürmenin.

  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Efruz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.09.2016, 23:02   #4
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yanlış Bilgiler İyot Eksikliğini Artırdı


@Efruz cuğum, önemli bir konuya değindin. Ben de ilaveteen şunları demek istiyorum;

Hepimiz soframızda mutlaka iyotlu tuz kullanmalıyız. Ancak iyotlu tuz, hipertirodi olarak tanımlanan zehirli guatrın varlığında kullanılmamalıdır. Çünkü fazla iyot alımı, aşırı hormon salgısını tetiklemektedir.

Buna da, tabi, doktorumuz karar verir
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
artä±rdä±, artırdı, ä°yot, bilgiler, eksikliäŸini, eksikliğini, yanlä±åŸ, yanlış, İyot


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.