Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler

Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler Her konuda, gerekli - gereksiz kısa bilgi ve haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 02.01.2017, 16:30   #1
Çevrimdışı
nurideniz34
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs up Lastik Yüksek Hızda Neden Patlayabilir?

Lastik Yüksek Hızda Neden Patlayabilir?


Uygun olmayan lastik hız sınıfı

Her lastik otomobillerin çıkabileceği en yüksek hızlara göre üretilmemiştir. Örneğin 200km hıza çıkabilen bir otomobilde 190km maksimum hıza dayanabilen T sınıfı lastik kullanılırsa bu olay başımıza gelebilir. Bu nedenle kullandığımız lastik yeni bile olsa maksimum hız ve hız sınıfı ilişkisine dikkat etmemiz gereklidir.



Düşük veya yüksek lastik hava basıncı

Fabrika verilerinden daha düşük basınç olması durumunda aşırı ısınmaya bağlı olarak lastikte yarılma meydana gelir. Özellikle yüksek hızlara çıkıldığı zaman lastik iyice ısınır ve kauçuk malzemesi özelliğini kaybederek yanak ile tabanın birleştiği kısımda yarılma meydana gelebilir. Video detaylı izlendiğinde lastiğin patlamadan hemen önce şekil değiştirdiği ve deforme olduğu ve ardından da patladığı anlaşılıyor.

Diğer taraftan lastiğin aşırı şişik olduğu da ihtimal dahilinde bulunuyor. Aşırı şişirilmiş bir lastiğin yüksek hızlarda ısınması dolayısıyla basıncı daha da artar. Bu da lastiğin dayanabileceği maksimum basıncın üzerine çıkmasına neden olabilir ve patlama meydana gelebilir.

Eskimiş ve hasarlı lastik

Lastiklerin üretim tarihi hayati öneme sahip bir parametredir. 5-6 yıldır kullanılan bir lastik iyi kullanılmış olsa dahi yeni bir lastik gibi davranış göstermez. Gerek yazın güneşin UV etkisi gerekse de kış aylarındaki tuz ve kimyasalların etkisiyle lastikler yaşlanarak özelliklerini kaybetmeye başlarlar. Mesela fabrika verilerindeki hız ve yük sınıfı kağıt üstünde yapılan hızı ve maksimum yükü kaldırabilecek dahi olsa bu mümkün olmayabilir ve bu patlama gerçekleşmiş olabilir.

Ayrıca daha önceden lastik tabanında yama yapılması veya yanak kısmında kaldırıma sürtmeden kaynaklı bir kesik ve balon gibi aşınmalar lastiğin zayıflamasına neden olur ve sonuçta fabrika verilerinin altında performans gösterme sorunu ortaya çıkar. eskimeden kaynaklı çatlaklar.Lastik yanağında balon..lastik yanağında kesik...

kaynak
__________________
....................................
  Alıntı ile Cevapla
nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
hızda, lastik, neden, patlayabilir, yüksek


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 14:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.