Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler

Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler Her konuda, gerekli - gereksiz kısa bilgi ve haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 09.11.2017, 13:36   #1
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Fındık ve Bademde Aflatoksin Var mı?

Fındık ve Bademde Aflatoksin Var mı?




Aflatoksinin kanserojen bir madde olarak çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor...

Aflatoksin, insan sağlığı için tehlikeli bir toksindir. Fındık ve bademde de görüldüğü iddia edilen aflatoksin maddesi ile ilgili üreticilerin dikkatli olması gerektiği açıklandı.

Samsun Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Faruk Ünyeli, aflatoksinin bilinen en kanserojen maddelerden birisi olduğunu, karaciğer kanserine neden olmasının yanı sıra bağışıklık sistemini zayıflattığını, hormonal dengeyi bozduğunu, kısırlık ve sakatlıklara yol açtığını hatırlatırken "Aflatoksinler özellikle badem ve fındık gibi sert kabuklu yiyeceklerde bulunmakta. Fındık ise en riskli ürünler arasında" dedi.

"UZUN VADEDE ÖLÜMLERE NEDEN OLABİLİR"

DHA'nın haberine göre; Samsun Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Faruk Ünyeli, aflatoksin maddesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ünyeli, aflatoksinin fındıkta görülebileceğini ve uzun vadede ölümlere de neden olabileceğini hatırlatırken şöyle dedi: "Aflatoksin; bilinen en kanserojen maddelerinden birisidir.

Karaciğer kanserine neden olmasının yanı sıra bağışıklık sistemini zayıflatır, hormonal dengeyi bozar. Kısırlık ve sakat ölümlere neden olur. Aflatoksinler özellikle Antep fıstığı, yer fıstığı, badem ve fındık gibi sert kabuklu ile kurutulmuş meyvelerde, buğday, arpa, pirinç, mısır, kırmızıbiber ve baharatlarda bulunur. Bölgemizde bulunan fındık en riskli ürünler arasındadır."

DOĞAL KÜFLER NEDEN OLUYOR?

Aflatoksine doğada ki küflerin neden olduğunu söyleyen Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Ünyeli, "Aflatoksine eden olan küfler doğada her yerde bulunabilir. Küf gelişimi bahçe de başlamakta, hasat ve yetersiz veya uygun olmayan kurutma koşullarında gelişebilmekte, depolama ve taşıma sırasında da bulaşma miktarı büyüyebilmektedir" diye konuştu.

"ANALİZ EDİLMEDEN İHRACAT YAPILAMAZ"

Türk fındıklarında aflatoksin madde olduğu iddiaları ile ilgili açıklama yapan Özel Gıda Kontrol laboratuvarı Genel Müdürü Ahmet Aliyazıcı, gerekli analizler yapılmadan ihracat yapılamayacağını hatırlattı. Aliyazıcı şöyle konuştu:

"Samsun; fındık ihracat oranının fazla olduğu bir noktadır. Akredite bir laboratuvar olarak geçen yıl 328 adet fındık numunesinde aflatoksin analizi yaptık ve Türk fındığının Avrupa´ya güvenle gönderilmesini sağlamış olduk. Geçmiş yıllarda Avrupa´da Türk fındıklarının aflatoksinli olduğunu iddia etti. İhracatı gerçekleşecek ürünler akredite laboratuvarımızda yapılan analizler sonucunda Avrupa´ya gönderiyor. Biz gerek ihracat gerek özel istek numunelerinde yaptığımız analizlerde Türk fındığında risk teşkil edecek aflatoksin miktarı saptamadık."

ÜRETİCİYE UYARILAR

Fındık üreticisi ve satıcısını aflatoksin maddesine oluşumunu engelleyecek uyarılarda bulunan Genel Müdür Ahmet Aliyazıcı şunları söyledi: "Satıcı ya da üreticinin aflatoksin oluşumunu engellemesi için fındığı hasat olgunluğuna geldikten sonra toplamalıdır. Yere dökülen fındık bekletilmeden toplanmalı, patozlanan fındık da hemen harmana serilmelidir. Fındıklar 3-4 saatte bir karıştırılarak kuruması sağlanmalıdır. Fındık serilirken en fazla 10 santim yüksekliğinde olmalıdır. Fındık çuvalları hava alabilen çuvallarda depolanmalı ve zemin ile temas ettirilmemelidir. Çuvallar arasına da hava akışı sağlayacak kadar mesafe bırakılmalıdır."


Kaynak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.11.2017, 14:45   #2
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Fındık ve Bademde Aflatoksin Var mı?

Nereye baksak, kansorijen sözcüğü ile karşılaşıyoruz.
Durum kötü.
Lakin, bilinçli beslenmek, biraz da kendi elimizde diye düşünüyorum.

Bilgiler için teşekkürler Gülüm.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.11.2017, 18:31   #3
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Fındık ve Bademde Aflatoksin Var mı?

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Canan Mesajı göster
Nereye baksak, kansorijen sözcüğü ile karşılaşıyoruz.
Durum kötü.
Lakin, bilinçli beslenmek, biraz da kendi elimizde diye düşünüyorum.

Bilgiler için teşekkürler Gülüm.
Aynen Canancığım. Yediklerimiz içtiklerimizde kanserojenle mutlaka karşılaşıyoruz. Çok dikkat etmemiz gerekiyor.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
aflatoksin, bademde, fındık


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 04:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.