Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler

Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler Her konuda, gerekli - gereksiz kısa bilgi ve haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 08.09.2020, 15:32   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Doğum Günü Şarkısı Koronaya Neden Oluyor, Bilim İnsanları Uyardı

Doğum Günü Şarkısı Koronaya Neden Oluyor, Bilim İnsanları Uyardı







Korona virüse karşı yüksek hızlı kameralarla yapılan araştırmaya göre içinde 'B' ve 'P' harfi bulunan şarkıların daha çok damlacık yaydığı keşfedildi. Araştırma sonucunda bilim insanları 'Happy Birthday' (İyiki doğdun) şarkısının söylenmesinin diğer şarkılara oranla daha fazla parçacık yayılımına neden olduğu konusunda uyarıda bulundu.

İngiliz Daily Mail Gazetesinde yer alan habere göre, ilk olarak 2019'un son günlerinde ortaya çıkan korona virüs (Covid-19) bugün küresel bir salgın haline gelmiş durumda.

Dünyanın bir numaralı gündem maddesi olan salgın ile ilgili pek çok bilim insanı araştırmalara imza atıyor.

Bunlardan bir tanesi de İsveç'te yapıldı.


Lund Üniversitesi'nde görev alan araştırmacılar şarkı söylediğimizde yayılan parçacık miktarını ve bunun Covid-19'un yayılması üzerindeki etkisini inceledi.

Söz konusu araştırmaya göre içinde 'B' ve 'P' harfi bulunan şarkılar söylendiğinde daha çok damlacık yayılıyor.

Araştırmacılar 'Happy Birthday' (İyiki doğdun) şarkısının söylenmesinin diğer şarkılara oranla daha fazla parçacık yayılımına neden olduğunu belirtiyor.

Yüksek hızlı kameraların kullanıldığı araştırmaya göre, B ve P başta olmak üzere çok sayıda ünsüz harf içeren şarkılar en büyük tehdidi oluşturuyor.

Ekip adına açıklamalarda bulunan Malin Alsved, "Özellikle ünsüzlerin söylenmesi çok büyük damlacıklar açığa çıkarıyor ve B ve P harfleri en büyük aerosol yayıcılar olarak öne çıkıyor" dedi.

Kaynak


__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.09.2020, 15:41   #2
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Doğum Günü Şarkısı Koronaya Neden Oluyor, Bilim İnsanları Uyardı

Hangi harflerin corona virüsünü yaydığı ortaya çıktı


İsveç'in Lund Üniversitesi’ndeki hava partikülleri araştırmacıları, yüksek sesle ve içinde vurgulu sesli harflerle şarkı söylemenin corona virüsünü yaydığı sonucuna ulaştı.
Ali GÜLEN


Şarkı söylenince yayılan parçacık ve bunların dağılımı, mesafelerini ve havada kalış süresini hesaplamak isteyen araştırmacılar, steril bir ortam yarattı, bir huni kullandı ve yüksek çözünürlüklü kameralarla çekimler yaptı. 12 sağlıklı kişiye ve Covid-19'lu kişiye çeşitli oktavlarda şarkılar söyletildi.

PATLAYAN SESSİZ HARFLER

Doğum günlerinde özellikle İngilizce konuşulan bölgelerde kullanılan ve Türkçe olarak “İyi ki doğdun” olarak söylenen “Happy Birthday to you” gibi, sert ünsüz veya dudak hareketleriyle çıkartılan, ünsüz harflerin yoğun bulunduğu şarkıların havaya daha çok damlacık yaydığı ortaya çıktı.

Bizdeki, “Para, para, para” ya da “Patates, patlıcan” gibi patlayan sessizlerin kullanıldığı yüksek sesli bağrışmalar da benzer sonuçları verebiliyor. İsveç'in ünlü şarkısı “Bibbis pippi Peter”'de de aynı sonuçlar çıktı.

Şarkı söylediğimizde ne kadar virüs parçacığı yayıldığını anlamak istkeyen araştırmacılar, 12 sağlıklı şarkıcı ve Covid-19’lu iki kişiye huni içine şarkı söyletti.

ŞARKI SÖYLEME KURALLARI

Araştırmacılar şarkıcıların maske takması, mesafe kuralına uyması, hijyen ve iyi havalandırma koşullarında sahne almasını öneriyor. Şarkı söylerken soluduğumuz hava parçacıkları ve daha büyük damlacıklarla ilgili araştırma sonuçlarını değerlendiren Jakop Löndahl ve doktora öğrencisi Malin Alsved, “Bazı parçacıklar o kadar büyük olabilir ki, düşmeden önce ağızdan sadece bir kaç santimetre uzaklaşır. Diğerleri çok küçüktür ve bir kaç dakika boyunca havada asılı kalır. Burada da bunu gördük. Özellikle ünsüzlerin seslendirilmesi çok büyük damlacıklar açığa çıkarıyor. B ve P harfleri ise en büyük hava damlacığı yayıcılar olarak öne çıkıyor’” açıklamasını yaptı.

Araştırmada İngilizce ve İsveççe baz alınırken, Türkçe’de de yaygın kullanılan P ve B seslerinin de havaya partikül salınımında en yüksek değerlere ulaşıldığı kaydedildi. Para ve patlıcan kelimelerindeki P seslerinin patladığı ve daha çok damlacık yarattığı kaydedildi.

GÜRÜLTÜLÜ ŞARKI DA PROBLEM

Şarkı testleri sırasında, aerosoller (havadaki damlacıklar) ve daha büyük damlacıklar, lambalar, yüksek hızlı bir kamera ve çok küçük parçacıkları ölçebilen bir alet kullanılarak ölçüldü.

Araştırmacılar, şarkı ne kadar gürültülü ve güçlüyse, aerosol ve damlacıkların yoğunluğunun da o kadar yüksek olduğunu keşfetti. Araştırmacılar, bu sonuçların önemini anlayabildiğimiz ölçüde, güvenli bir şekilde şarkı söyleyebileceğimizi söylüyorlar ve ekliyorlar: “Şarkı söylemenin yasaklanması gerekmez, ancak enfeksiyon yayılma riskini azaltmak için uygun önlemlerle şarkı söylenmelidir”
Kaynak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.09.2020, 18:47   #3
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Doğum Günü Şarkısı Koronaya Neden Oluyor, Bilim İnsanları Uyardı

Ah bu İngilizler. Nerede abuk subuk araştırma var hep onlarda..
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.09.2020, 00:35   #4
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Doğum Günü Şarkısı Koronaya Neden Oluyor, Bilim İnsanları Uyardı

Ben Happy Birthday şarkısını iki kere içimden söylüyorum. Benim için tehlike yok demektir. Taaa ortaokuldayken fen bilgisi öğretmenimiz söylemişti "ellerinizi happy birthday şarkısını iki kere söyleyip bitirene kadar yıkamalısınız" demişti. Ne diyor yav bu demiştik ama adamcağız meğer doğru söylüyormuş.
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
bilim, doğum, günü, insanları, koronaya, neden, oluyor, uyardı, İnsanları, Şarkısı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.