Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler

Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler Her konuda, gerekli - gereksiz kısa bilgi ve haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 14.11.2020, 14:02   #1
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart İstanbul’da ‘sigara yasağı’nın Uygulanacağı Cadde ve Sokaklar Açıklandı

İstanbul’da ‘sigara yasağı’nın uygulanacağı cadde ve sokaklar açıklandı



İstanbul Valiliği, kent genelinde sigara yasağı getirilen sokak, cadde ve meydanların tam listesini yayımladı. Valilik, yasağa uymayanlara 900 TL para cezası uygulanacağını açıkladı.

İstanbul Valiliği, kent genelinde sigara yasağı getirilen sokak, cadde ve meydanların tam listesini yayımladı. İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “Kent genelinde maske kullanımının doğru şekilde uygulanması amacıyla 125 sokak, 93 cadde, 84 meydan ve toplu taşıma araç duraklarında sigara içilmesi yasaklanmıştır” denildi.

TAM LİSTE İÇİN TIKLAYIN
Açıklamada, “İstanbul’da koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında virüsün yayılımını önlenmek amacıyla İl Hıfzıssıhha Meclisimizin 102 numaralı kararı doğrultusunda (İçişleri Bakanlığının 11.11.2020 tarih ve 18579 sayılı genelgesi çerçevesinde; Maskenin doğru ve sürekli şekilde kullanımını temin amacıyla 12.11.2020 tarihinden itibaren tüm İlimizde İlçe Hıfzıssıhha Kurulları Kararları ile belirlenecek, vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu/bulanabileceği cadde ve sokaklar (özellikle trafiğe kapalı olanlar),ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda/bölgelerde sigara içilmesinin yasaklanmasına) 39 İlçemizin ayrı ayrı İlçe Umumi Hıfzıssıhha Meclis kararları ile toplamda 125 sokak, 93 cadde ve 84 meydanda sigara içilmesi yasaklanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Valilik ayrıca yasağa uymayanlara 900 TL para cezası uygulanacağını duyurdu.

Kaynak

  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.11.2020, 14:20   #2
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İstanbul’da ‘sigara yasağı’nın Uygulanacağı Cadde ve Sokaklar Açıkla

Sigara Yasağı Neden Geldi

Yasak Nerede? Cadde Cadde Haritalı Liste.

Açık havada sigara yasağı coronayı yavaşlatır mı?

Corona tedbirleri kapsamında açık havada sigara yasağı geldi, karar beraberinde büyük tartışmalar getirdi. "Yasak hayat tarzına müdahaledir" diyenler, "Uygulanamaz" görüşünü savunanlar ve söz konusu kararı destekleyenler oldu. Peki bilim insanları ne diyor?

İçişleri Bakanlığı Türkiye'nin 81 ilinde, cadde ve sokaklarda sigara içmenin yasaklandığını duyurdu. Peki, bu yasak Covid-19 salgınının yayılmasını yavaşlatır mı? Sigara dumanı ile virüs nasıl yayılıyor, cezası ne olacak?

Tüm bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Ali Fuat Kolyoncu ile Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı ile konuştuk.

Not: (İstanbul’da yasağın geçerli olduğu caddelerin haritalı listesi haberimizin en altında)

“SİGARA YASAĞI GEÇ KALINMIŞ BİR KARAR”

Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Ali Fuat Kolyoncu söz konusu kararı almak için geç kalındığını belirterek, “Dışarda sigara içen insanlar, maskesini indiriyor. En azından yasak olduğu gerekçesiyle maskelerini ağızlarında tutacaklar. Bu yasak yerinde ama uyulması ve takibi zor olabilir. Ayrıca, sigara cezalarının kesildiğini duyuyoruz ama ödendiğini hiç duymuyoruz. ” sözlerini kullandı.

Sigara dumanı ile virüsün yayılmasının düşük bir ihtimal olduğunu kaydeden Kalyoncu, “Ancak, maske takmadıkları için nefes yolu ile virüs bulaşabilir” dedi.

HAYAT TARZINA MÜDAHALE Mİ?
Yasak kararı özellikle sosyal medya kullanıcılarında büyük bir tepkiye neden olmuş, birçok kişi corona şartlarının hayat tarzına müdahale için bir bahane olarak kullanıldığını öne sürmüştü. Söz konusu uygulama, alkolle ilgili yapılan satış sınırlamaları ve ÖTV zammı uygulamalarına benzetilmişti

“YASAK BAŞARIYA ULAŞAMAYABİLİR”

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, açık havada sigara yasağının doğru bir uygulama olduğunu belirterek, “Ülkemizde 17 milyon sigara içicisi var. Sigara içenler maske kullanmadıkları ve nefeslerini normalden daha uzağa üfledikleri için Covid-19 dağılımı için risk oluşturmaktadırlar. Bununla birlikte, bizdeki uygulama ile ilgili bazı çekinceler duyulmaktadır. Yasak kapsamlı değildir, daha çok kalabalık sokak ve alanlarda uygulanmaktadır. Kapsamlı olmayan yasaklar başarılı olmaz. Yasağın izleyicisi ve denetleyicisi belirlenmemiştir” dedi.

Sigara içenler maske kullanmadıkları ve nefeslerini normalden daha uzağa üfledikleri için Covid-19 dağılımı için risk oluşturmaktadırlar.
Prof. Dr. Elif Dağlı

“UYGULAMA KAĞIT ÜZERİNDE KALMASIN”

19 Temmuz 2009 tarihinde uygulamaya başlanan ve ilk yıl içinde son derece iyi izlenen kapalı alan tütün kullanım yasaklarının sonrasında izlenemediğini vurgulayan Dağlı, “İşletmelerin yanıltıcı açılır-kapanır alanlar yaratmasına, gece belli bir saatten sonra sigara içilmesine seyirci kalınmıştır. Kağıt üzerinde kalan bir başka uygulama olmasını istemeyiz. Umarız uygulanır ve diğer uygulanmayan mevzuatın hayata geçmesine de vesile olur” sözlerini kaydetti.




Prof. Dr. Elif Dağlı
“SİGARA DUMANI İLE VİRÜSLER DE HAVAYA YAYILIR”

“Sigara dumanı virüsün yayılmasına neden olur mu?” şeklindeki soruyu da Dağlı şöyle cevaplandırdı:

“Sigara içme sırasında nefes, konuşmaya göre iki kat uzağa ulaşır. Tütün ve nikotin ürünü kullanan kişiler akciğerlerine çektikleri dumanı dışarı atarken normal soluk vermeden daha fazla bir güç kullanırlar ve nefes yollarındaki tanecikleri daha uzağa saçarlar. Sigara, elektronik sigara, nargile, ısıtılmış tütün ürünü gibi bütün ürünler bu riski yaratır. Solunum yolunda virüs taşıyan kişiler kullandıkları tütün ve nikotin ürünlerinin duman ve buharını üflerken virüsleri de bu taneciklere asılı olarak salarlar.”

MAHKEME CEZAYI İPTAL ETMİŞTİ
Haziran ayında valilikler tarafından yayınlanan genelgelere göre maske takmama cezası kişi başı 900 TL olarak belirlenmişti fakat daha sonra maske cezaları mahkeme tarafından iptal edilmeye başlandı. Örneğin temmuz ayında Bolu'da maskesiz gezdiği için N.İ'ye kesilen para cezası iptal edildi. Mahkeme iptal gerekçesinde, 'Hem sosyal devlet olma ilkesi, hem de getirilen zorunluluğun mali külfet getirmesi gereği, devletin kişi başına her gün 3 tane maske sağlama zorunluluğu olduğu' ifadeleri yer almıştı.

ELEKTRONİK SİGARAYA DA DİKKAT

Elektronik sigara kullanıcılarının buharı 1.5 metre uzağa gönderebildiklerinin altını çizen Dağlı, şöyle devam etti:
“Sigara içenlerin dumanın 6.5 metreye kadar yayıldığı gösterilmiştir. Bu nedenle birçok ülkede, çocuk oyun alanları, yürüme yolları, parklar, plajlar ve restoranların açık alanlarında da tütün kullanmak yasaklanmıştır. Pandemi koşullarında Sars-Cov-2 virüsünü solunum sisteminde taşıyan kişiler tütün ve nikotin ürünü kullanırlarsa ile bu mesafelere kadar virüs gönderebilirler. Başka bir deyişle, tütün dumanı virüs bulutu olabilir. Ancak bu risk özellikle iç ortamda yüksektir.

Sigara veya e-sigara kullanan ergen ve gençlerde Covid-19'a yakalanma beş kat daha sıktır. Son bir ayda iki ürünü birlikte kullananlarda risk 7 kata çıkmaktadır. Elektronik sigaranın meydana getirdiği akciğer hasarı ile Covid-19 bulguları çok benzerdir.”

SİGARA İÇME CEZASI NE KADAR OLACAK?
Maske takmama cezası, umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi çerçevesinde ve İçişleri Bakanlığı'nın talimatı doğrultusunda 900 TL olarak belirlendi.Türkiye'de kapalı alanlarda sigara içme yasağı uzun zamandır uygulanıyor. Kapalı alanlarda sigara içen vatandaşlara, 2019 yılında 153.5 lira idari para cezası kesiliyordu. 2020 yılında ise bu ceza zamlandı ve 188 lira oldu. Corona virüsü sebebiyle sigara yasağına uymayan vatandaşlara da 188 lira ceza kesileceği tahmin ediliyor.



Kaynak
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.11.2020, 14:31   #3
Çevrimdışı
Arthur
Ne Mutlu Türk'üm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İstanbul’da ‘sigara yasağı’nın Uygulanacağı Cadde ve Sokaklar Açıkla

Eee bizim Florya tarafına yok herhalde yasak
__________________
Korkularına esir düşen kimse
Mükemmel şeylere imza atamaz.
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Arthur'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.11.2020, 00:13   #4
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İstanbul’da ‘sigara yasağı’nın Uygulanacağı Cadde ve Sokaklar Açıkla

Bizim sokakta sigara içmek serbest mesela. Alt ve üst sokakta da içebilirsiniz. Çünkü biz corona olmayı hakediyoruz. Koskoca ilçede sadece 3-4 sokakta yasaklanmasının başka bir anlamı olamaz da.
  Alıntı ile Cevapla
Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
açıklandı, cadde, istanbul’da, sokaklar, uygulanacağı, yasağı’nın, İstanbul’da, ‘sigara


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.