Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler

Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler Her konuda, gerekli - gereksiz kısa bilgi ve haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 06.05.2010, 21:16   #1
Çevrimdışı
Pitsy
. . . En Çatlak Kiremit . . .

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Geri Dönüşüm Nedir ?




Yeniden değerlendirilme imkanı olan atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerden geçirilerek ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir. Diğer bir tanımlamayla herhangi bir şekilde kullanılarak kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılması olarak tanımlanabilir. Tabii kaynakların sonsuz olmadığı, dikkatlice kullanılmadığı takdirde bir gün bu doğal kaynakların tükeneceği aıldan çıkarılmamalıdır. Bu durumu farkına varan ülke ve üreticiler kaynak israfını önlemek ve ortaya çıkabilecek enerji krizleri ile başdebilmek için atıkların geri kazanılması ve tekrar kullanılması için çeşitli yöntemler aramış ve geliştirmişlerdir. Kalkınma çabasında olan ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya bulunan gelişmekte olan ülkelerin de tabii kaynaklarından uzun vadede ve maksimum bir şekilde faydalanabilmeleri için atık israfına son vermeleri, ekonomik değeri olan maddeleri geri kazanma ve tekrar kullanma yöntemlerini uygulamaları gerekmektedir. Geri dönüşümde amac; kaynakların luzumsuz kullanılmasını önlemek ve atıkların kaynağında ayrıştırılması ile birlikte atık çöp miktarının azaltılması olarak düşünülmelidir. Demir, çelik, bakır, kurşun, kağıt, plastik, kauçuk, cam, elektronik atıklar gibi maddelerin geri kazanılması ve tekrar kullanılması, tabii kaynakların tükenmesini önleyecektir. Bu durum; ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ithal edilen hurda malzemeye ödenen döviz miktarını da azaltacak, kullanılan enerjiden büyük ölçüde tasarruf sağlayacaktır.

Örneğin kullanılmış kağıdın tekrar kağıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltığı ve bir ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir.



Diğer yandan, yukarıda bahsedildiği gibi geri dönüşümün amaçlarından biride bertaraf edilecek katı atık miktarlarının azaltılması nedeni ile çevre kirliliğinin önemli ölçüde önlenmesi de sağlanacaktır. Özellikle katı atıkları düzenli bir şekilde bertaraf edebilmek için yeterli alan bulunmayan ülkeler için katı atık miktarının ve hacminin azalması büyük bir avantajdır.
Sağlıklı bir geri dönüşüm sisteminin ilk basamağı ise bu malzemelerin kaynağında ayırması sureti ile toplanılmasıdır. Geri dönüştürülebilir nitelikteki bu atıklar normal çöple karıştığında bu malzemelerden üretilen ikincil malzemeler çok daha düşük nitelikte olmakta ve temizlik işlemlerinde sorunlar olabilmektedir. Bu yüzden geri dönüşüm işleminin en önemli basamağını kaynakta ayırma ve ayrı toplama oluşturmaktadır.
Geri dönüşüme olan ihtiyacın başlamasında savaşlar nedeniyle ortaya çıkan kaynak sıkıntıları etkili olmuştur. Büyük devletler, İkinci Dünya Savaşı
Vatandaşlar özellikle metal ve fiber maddeleri toplama konusunda teşvik edilmişlerdir. ABD'de geri dönüşüm işlemi yurtseverlik anlayışında çok önemli bir yer edinmiştir. Hatta, savaş sırasında oluşturulan kaynak koruma programları, doğal kaynakları kısıtlı bazı ülkelerde (Japonya gibi), savaş sonrası da devam ettirmiştir.
sırasında ülke çapında geri dönüşümle ilgili kampanyalar başlatmışlardır.


Geri Dönüşümün Önemi

1.Doğal kaynaklarımızın korunmasını sağlar.
2.Enerji tasarrufu sağlamamıza yardım eder.
3.Atık miktarını azaltarak çöp işlemlerinde kolaylık sağlar.
4.Geri dönüşüm geleceğe ve ekonomiye yatırım yapmamıza yardımcı olur.



Geri Dönüşebilen Maddeler

Demir • Çelik • Bakır • Aliminyum • Kurşun • Piller • Kağıt • Plastik • Kauçuk • Cam • Motor yağları • Atık yağlar • Akümülatörler • Araç lastikleri • Beton • Röntgen filmleri • Elektronik atıklar • Organik atıklar

Geri Dönüşümde Yasal Mevzuat

Ülkemizde geri dönüşüm; Çevre Kanunu ve bu kanuna istinaden çıkarılan yönetmeliklerle düzenlenmektedir.
Bu yönetmelkikler aşağıda sıralanmıştır:

Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolu Yönetmeliği (APAK)
Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği
Poliklorlu Bifenil ve Poliklorlu Terfenillerin Kontrolü Hakkında Yönetmelik
Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği
Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği
Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği





Geri Dönüşüm Sisteminin Basamakları

1.Kaynakta ayrı toplanması; Değerlendirilebilir nitelikli atıkların oluştukları kaynakta çöple karışmadan ve kirlenmesine izin verilmeden ayırarak toplanması.Bu şekilde bu tür atıkların diğer çöplerle karışmadan ayrı toplanması geri dönüşüm basamaklarında zamandan tasarruf sağladığı gibi kirlenmesinin önlenmesi ile ayrıca yıkanmasına gerek kalmayacaktır. Buda yeniden yıkanmasına engel olacağından sudan da tasarruf sağlanmış olacaktır.

2.Sınıflama; Bu işlem kaynağında ayrı toplanan malzemelerin cam, metal plastik ve kağıt bazında sınıflara ayrılmasını sağlayacaktır. Bu sınıflama değerlendirilecek çöplerin ayrı ayrı olarak geri dönüşüm tesislerine ulaştırılması sağlanacaktır. Kaynağında sınıflama yapılmadan toplanan çöpler ana çöp alanlarına taşınarak bu bölgelerde ayrıştırılarak yeniden değerlendirilme işletmelerine taşınacaktır. Kaynağında sınıflara ayrılması zaman, nakliye ve işçilikten tasarruf yapılmasını sağlayacaktır.



3.Değerlendirme; Temiz ayrılmış kullanılmış malzemelerin ekonomiğe geri dönüşüm işlemidir. Bu işlemde malzeme kimyasal ve fiziksel olarak değişime uğrayarak yeni bir malzeme olarak ekonomiye geri döner.

4.Yeni ürünü ekonomiye kazandırma; Geri dönüştürülen ürünün yeniden kullanıma sunulmasıdır.

Geri dönüşüm metotları

Geri dönüştürme metodları her malzeme için farklılık göstermektedir:

Alüminyum:

Atık alüminyum küçük parçacıklar halinde doğranır. Daha sonra bu parçalar büyük ocaklarda eritilerek, dökme alüminyum üretilir. Bu sayede atık alüminyum, saf alüminyum ile neredeyse aynı hale gelir ve üretimde kullanılabilir. Alüminyumun geri kazanımıyla; enerji tüketiminde azalma % 95, hava kirliliğinde azalma % 90, su kirliliğinde azalma % 97, baca gazı kirletici emisyonunda azalma % 99 oranında olur ve boksit cevherinde korunmuş olur. Bir kilogram alüminyum kutu geri kazanıldığında; 8 kg boksit madeni, 4 kg kimyasaln madde, 14 kW/sa elektrik enerjisi kullanımı korunmuş olur. On adet alüminyum içecek kutusu geri kazanıldığında, 100 kW/sa bir lambanın 35 saatte veya bir TV’ nin 30 saatte harcadığı elektrik enerjisi korunmuş olur. Bir ton kullanılmış alüminyumdan alüminyum üretilirse; 1300 kg boksit bakiyesi, 15000 litre soğutma suyu, 860 litre prosesn suyu, 2000 kg CO2 ve 11 kg SO2 emisyonu daha az oluşur.

Beton:

Beton parçalar, yıkım alanlarından toplanarak kırma makinalarının bulunduğu yerlere getirilir. Kırma işleminden sonra ufak parçalar, yeni işlerde çakıl olarak kullanılır. Parçalanmış beton, eğer içeriğinde katkı maddeleri yoksa yeni beton için kuru harç olarak da kullanılabilir.


Kağıt:

Kağıt öncelikle kağıt çamurunun hazırlanması için, su içerisinde liflerine ayrılır. Eğer gerekirse içinde lif olmayan yabancı maddeler için temizleme işlemine tutulur. Mürekkep ayırıcı olarak, sodyum hidroksit veya sodyum karbonat kullanılır. Daha sonra hazır olan kağıt lifleri, geri dönüşmüş kağıt üretiminde kullanılır. Kağıt, insanlığın önemli ihtiyaç maddelerinden biri olup, kağıt sanayinin gelişmesi bir ülkenin sanayi ve kültürel gelişmişlik düzeylerinin belirleyici etmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Atık kağıt sürekli olarak geri kazanılamaz. Eğer, belirli miktardaki kağıt sürekli olarak geri kazanılırsa, son kullanılma limitlerine çok kısa bir süre içinde ulaşılır. Her geri kazanımda, liflerin boyu kısalır ve liflerin yapışması için yardımcı maddeler ilave edilmeden yeni kağıt üretilemez.


Plastik:

Plastik atıklar öncelikle cinslerine göre ayrılarak geri dönüşüm işlemine tabi tutulur. Cinslerine göre ayrılan geri dönüşebilir plastik atıklar, kırma makinalarında kırılıp küçük parçalara ayrılır. İşletmeler bu parçaları direkt olarak belli oranlarda, orijinal hammadde ile karıştırarak üretim işleminde kullanabildiği gibi; tekrar eritip katkı maddeleri katarak ikinci sınıf hammadde olarak da kullanabilir.


Cam:

Camın bileşimine giren üç grup madde vardır. Bunlar cam haline gelebilen oksitler, eriticiler ve stabilizatörler denilen maddelerdir. Şişe, kavanoz, cam bardak, vazo ve diğer cam atıklar toplama kutularında veya atığın oluştuğu yerlerde ayrı toplanır ve bu atıklar renklerine göre ayrılarak geri dönüşüm tesislerine verilir. Burada atık ve katkı maddelerinden ayrılır. Cam maddeler kırılır ve hammadde karışımına karıştırılarak eritme ocaklarına dökülür. Kırılan cam, beton katkısı ve camasfalt olarak da kullanılmaktadır. Camasfalta %30 civarında geri dönüşmüş cam katılmaktadır. Cam, sonsuz bir döngü içinde geri dönüştürülebilir, yapısında bozulma olmaz.


Camın Geri Kazanımıyla Sağlanan Tasarruf
• Enerji tüketiminde azalma %25
• Hava Kirliliğinde azalma %20
• Maden atığında azalma %80
• Su Tüketiminde azalma %50
• Korunan doğal kaynaklar: kum, soda, kireç

Aküler Ve Piller:

Evlerde, işyerlerinde, ulaşımda ve sanayide kullanılan bir çok alet ve ekipmanda pil kullanılmaktadır. Atık piller; kağıt, metal ve cam gibi atıklara göre daha az hacme sahip olmalarına rağmen, onlardan binlerce kat fazla doğal yaşama ve insanlığa zararlı ağır metaller içerirler. Atık haldeki piller ayrı bir yerde (naylon torba, kutu, kavanoz, vs.) biriktirilerek atık pil toplama kutularına atılmalı veya satın alındığı yere geri götürülmelidir. Atık piller uzun süre muhafaza edilmemelidir. Aküler ise daha çok araçlarda olmak üzere yine bir çok alanda kullanılmaktadır. Atık akümülatörleri değiştirirken eskisini, akümülatör ürünlerinin dağıtım ve satışını yapan işletmeler ve araç bakım-onarım yerlerini işletenlerin oluşturduğu geçici depolama yerlerine ücretsiz teslim edilebilir. Tüketici olan sanayi kuruluşlarının üretim süreçleri sırasında kullanılan tezgah, tesis, forklift, çekici ve diğer taşıt araçları ile güç kaynakları ve trafolarda kullanılan akümülatörlerin, atık haline geldikten sonra üreticisine teslim edilene kadar fabrika sahası içinde sızdırmaz bir zeminde doksan günden fazla bekletilmemsi gereklidir.


Lastikler:

Lastikler araç altından söküldükten sonra "kullanılmış lastik" ya da "ömrünü tamamlamış lastik" olurlar. Çevrede zor ayrışır olmaları, atık lastiklerin önemli bir çevre problemi olmalarının asıl nedeni değildir. Ne kadar zor ayrışsalar da atıklar tabiatta sonunda ortadan kaldırılabilmektedir. Buna yakma ile destek de olunabilmektedir. Ancak, üretilen atık lastiklerin çok önemli miktarlarda olması bu atıkların giderilmesindeki en önemli yönü ortaya koymaktadır. Atık lastiklerin yeniden kaplama, geri kazanma, enerji elde edilmesi, atık deposunda depolama ve ihracat yöntemleri ile bertaraf edilmektedir. Hurda lastiklerin yığıldığı yerlerde önemli 2 çevre zararı söz konusu olmaktadır. Bunlar: Bu yığınlarda meydana gelen şiddetli yangınlar ve bu yığınlarda rahatça çoğalma fırsatı bulan böcekler nedeniyle toplum için oldukça tehdit edici hastalıkların yayılma ihtimalleridir. Özellikle kamyon ve iş makinasi lastikleri kaplama yolu ile geri dönüştürülmektedir.


Röntgen Sularından Gümüş Geri Dönüşümü: Resmi ve özel hastanelerde kullanılan röntgen makinelerinden çıkan röntgen suların, matbaalardan, fotoğrafçılarıdan kaynaklı atık fotoğrafik banyo suları(röntgen suları), röntgen ve matbaa filmlerinden Gümüş geri kazanımı mümkündür. Bu işyerlerinden yıllardır büyük miktarlarda kanalizasyon sularına karıştırılan ve atık olarak değerlendirilen bu sular, son yılarda Çevre Ve Orman Bakanlığı’ndan lisans almış firmalar tarafından toplanmaktadır.

Bu işyerlerindeki çevreye duyarlı yöneticilerin duyarlılıkları ve çevre denetimi görevi yapan denetmenlerin telkinleriyle doğaya atılan bu sular lisanslı firmalara tarafından toplanarak gümüş kazanılması sağlanmaktadır. Bu dönüşü gerçekleştiren işletmeler atık sulardan ülkemizin kar etmesini sağlamaktadırlar. Bu geri dönüşüm döngüsünün etkin hale gelmesinde özellikle hastane yetkililerine ve röntgen teknisyenlerine büyük görevler düşmektedir. Bu atık suların ve atık malzemelerin lisansı olmayan işletmelere verilmemesi gerekmektedir.
Kaynak wikipedia

Cüneyt DEĞERLİ
  Alıntı ile Cevapla
Eski 07.05.2010, 12:24   #2
Çevrimdışı
Akashaa
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Geri Dönüşüm Nedir ?

Biz şirketcenek geridönüşüm kutusunu kullanıyoruz
__________________
Hâsılım yoh ser-i kûyunda belâdan gayrı
Garazım yoh reh-i aşkında fenâdan gayrı
Ney-i bezm-i gamem ey âh ne bulsan yele ver
Oda yanmış kuru cismimde hevâdan gayrı
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Akashaa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.05.2010, 12:27   #3
Çevrimdışı
Pitsy
. . . En Çatlak Kiremit . . .

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Geri Dönüşüm Nedir ?

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi akashaa Mesajı göster
Biz şirketcenek geridönüşüm kutusunu kullanıyoruz
Bizde kullanıyoruz ama haşmetli belediye kıçını kaldırıp topladıklarımızı gelip alsa ya.
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Pitsy'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.05.2010, 12:48   #4
Çevrimdışı
Paneb
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Geri Dönüşüm Nedir ?

Geri, dönüşüm muhteşem olacak (Virgül niyeyse )


Geri dönüşüm ; mutsuz biten hikayelerin tekrar hesaplanabilme ihtimalidir.
__________________
esena bola aga besa ama esi ucegiras.

-Üstada sormuşlar kırılan kalp yine sever mi?
Üstat da;Evet demiş..
Adam peki demiş,
-Üstadım siz hiç kırılan bardaktan su içtiniz mi?
Üstat da cevap vermiş;Peki sen hiç bardak kırıldı diye su içmekten vazgeçtin mi?
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Paneb'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.05.2010, 12:55   #5
Çevrimdışı
Akashaa
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Geri Dönüşüm Nedir ?

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Pitsy Mesajı göster
Bizde kullanıyoruz ama haşmetli belediye kıçını kaldırıp topladıklarımızı gelip alsa ya.
Sağolsunlar bizi haftada ziyaret ediyorlar, dayanamadık ; ''Verin numaranızı biz arayınca gelin, zahmet oluyor böyle'' dedik de gelmeyi azalttılar
__________________
Hâsılım yoh ser-i kûyunda belâdan gayrı
Garazım yoh reh-i aşkında fenâdan gayrı
Ney-i bezm-i gamem ey âh ne bulsan yele ver
Oda yanmış kuru cismimde hevâdan gayrı
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Akashaa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 07.05.2010, 13:03   #6
Çevrimdışı
Megan
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Geri Dönüşüm Nedir ?

Pittsy paylaşım için çok teşekkurler ,ellerine saglık .

Aslında halk olarak pek dikkate almadıgımız bir konuya parmak basmışsın ,ne yazıkki dunya kaynaklarının hızla tukendigini farkedemiyoruz hala ve hiç duşunmeden tuketiyoruz .

Hadi diyelimki tukettik ,yaşamanın geregi olarak tuketmek zorundayız ama tuketirken bunları mumkun oranda geriye kazanma yollarınıda goz onunde tutmalı ,mumkun oldugunca bu urunleri geri kazanmaya çalışmalıyız .

Böylece hem yeni istihdam alanları yaratılacak ,hem ulke kaynakları daha verimli kullanılacak ,hemde en onemlisi çevre kirliligi buyuk oranda azalıcak .

Denizlerimizi ,derelerimizi ,guzelim bahçe parklarımızı kısacası tum yaşam alanlarımızı kirletiyoruz .

Elbet gun gelicek doga bizden intikamını alıcak ,nasıl olsa bir şey olmaz deyip o gunlerin gelmesini beklemektense şimdiden yapabilecegimiz bir çok şey var .

Oncelikle plastik ,kagıt ,cam ,metal gibi maddeleri geri donuşum kutularına atmalıyız .

Ayrıca evlerde yemek yaparken çöpe atılan sebze artıklarını ,bozulmuş meyveleride bahçedeki agaç çicek diplerine atarak dogal gubre yapmış oluruz .

Böylece tukettigimiz hemen hemen her şeyi geriye kazanmış oluruz .

Bugunleri çocuklarımızdan borç aldık ,onların yaşamlarını karartmaya hiçbirimizin hakkı yok .

Lutfen dogaya ,atıklarımıza vede gelecegimize sahip çıkalım .
__________________
Ya çaresizsiniz, yada çare sizsiniz.

Benim Hayatımı Yargılamadan önce ..

Benim ayakkabılarımı giy
ve benim geçtiğim yollardan,
sokaklardan, dağ ve ovalardan geç .
Hüznü, acıyı ve neşeyi tad...
Benim geçtiğim senelerden geç,
benim takıldığım taşlara takıl,yeniden ayağa kalk

ve aynı yolu tekrar git, benim gittiğim gibi !!

Ancak ondan sonra BENİ YARGILAYA BİLİRSİN
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Megan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 11.05.2010, 22:00   #7
Çevrimdışı
tandogan
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Geri Dönüşüm Nedir ?

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi MEGAN Mesajı göster
Pittsy paylaşım için çok teşekkurler ,ellerine saglık .

Aslında halk olarak pek dikkate almadıgımız bir konuya parmak basmışsın ,ne yazıkki dunya kaynaklarının hızla tukendigini farkedemiyoruz hala ve hiç duşunmeden tuketiyoruz .

Hadi diyelimki tukettik ,yaşamanın geregi olarak tuketmek zorundayız ama tuketirken bunları mumkun oranda geriye kazanma yollarınıda goz onunde tutmalı ,mumkun oldugunca bu urunleri geri kazanmaya çalışmalıyız .

Böylece hem yeni istihdam alanları yaratılacak ,hem ulke kaynakları daha verimli kullanılacak ,hemde en onemlisi çevre kirliligi buyuk oranda azalıcak .

Denizlerimizi ,derelerimizi ,guzelim bahçe parklarımızı kısacası tum yaşam alanlarımızı kirletiyoruz .

Elbet gun gelicek doga bizden intikamını alıcak ,nasıl olsa bir şey olmaz deyip o gunlerin gelmesini beklemektense şimdiden yapabilecegimiz bir çok şey var .

Oncelikle plastik ,kagıt ,cam ,metal gibi maddeleri geri donuşum kutularına atmalıyız .

Ayrıca evlerde yemek yaparken çöpe atılan sebze artıklarını ,bozulmuş meyveleride bahçedeki agaç çicek diplerine atarak dogal gubre yapmış oluruz .

Böylece tukettigimiz hemen hemen her şeyi geriye kazanmış oluruz .

Bugunleri çocuklarımızdan borç aldık ,onların yaşamlarını karartmaya hiçbirimizin hakkı yok .

Lutfen dogaya ,atıklarımıza vede gelecegimize sahip çıkalım .

Hani Avrupa'nin yasam standartlarini nasil bukadar yuksek tutabildigini, nasil bukadar buyuk butcelere sahip olduklarini tartisiyoruz ya surekli; iste bu "Geri Donusum" olayi Avrupa'nin (Sadece Avrupa'nin degil; Japonya, Amerika gibi ulkeler icin de ayni sey gecerli) teknolojik ve ekonomik ilerlemesinde cok buyuk rol oynuyor. Ozellikle Avrupa'da "Geri Donusum" ve "Geri Donusumlu enerji" yatirimlari Avrupa'nin gelecegi olarak goruluyor.

Turkiye'de maalesef anlattiginiz gibi henuz boyle bir sey yok.( ya da yok denecek kadar az)

Yeni is alanlari yaratmasi bir yana, Turkiye gibi "Israf Sampiyonu" bir ulkenin cope attiklarinin yarisini bile "Geri Donusum" icin degerlendirmesi bu ulkeyi borc batagindan cikarir.

2008 yilinda, daha eknomik krizin etkileri henuz bukadar degilken Avrupa ulkeleri "Gelecegmiz" dedikleri "Geri Donusum Projeleri"ne 100 milyarlarca Euroluk yatirim yapmayi amacliyorlardi.

Geri Donusum Projeleri ozellikle Avrupa'da secim yatirimi olarak hala kullanilmaktadir.

Olayin vahimiyeti ise bizim icin cok acik ve nettir. Bizim hala bir enerji politikamiz yok ve boyle giderse 10 yillarca(belki de yuzyillarca) Dunya'nin en pahali enerjisini kullanmaya mahkum kalacagiz.

Bor maddesinin gelecegin yakiti olacagini dusunenler ise oldukca yaniliyorlar. Gelecegin enerji kaynagi "Hidrojen" olacak. Simdiden elektrik ile calisan arabalar sokaklarda geziyor. Amerika, Japonya ve Avrupa'nin, gelecegin yakiti olacak olan "Hidrojen" uzerine bana gore cok heyecan verici arastirmalari var.

Takip etmek isteyenlere Discovery Kanalini ve BBC belgesellerini takip etmelerini oneririm.

Pitsy'e de bu konuyu actigi icin de ayrica cok tesekkur ederim.

Saygilar
__________________
Dün, dünle beraber gitti cancağızım; bugün yeni şeyler yapmak lazım.
Mevlana
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz tandogan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 11.05.2010, 22:42   #8
Çevrimdışı
prowise
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Geri Dönüşüm Nedir ?

Geri dönüşüm, saksıda yetiştirilen bir çiçek türüdür.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
prowise'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 09.02.2014, 22:29   #9
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Geri Dönüşüm Nedir ?

Kaç aydır biriktiriyorum ve henüz almaya gelen olmadı.
Plastik & piller
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
nedir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.