Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler

Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler Her konuda, gerekli - gereksiz kısa bilgi ve haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 15.10.2011, 17:26   #1
Çevrimdışı
KaLiNKa
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Radyo Sunuculuğu Hakkında




Orjinal olmaya çalışın. Sıradan olmadığınız için mikrofonun bu tarafında oturduğunuzu unutmayın. Kurduğunuz cümleler akıllıca ve düşündürücü olmalı. Esprileriniz ya da değindiğiniz konular herkesinkinden farklı olmalı. Herkesin ilgilendiği konuları farklı bir dille anlatırsanız başarıya koşmanız sürpriz olmayacaktır.

‘müzik radyoculuğu’ üzerinde durduğumuz için size 5 CÜMLE kuralını tavsiye edebilirim. Konuşmalarınız 30 saniyeyi geçmemelidir. Çünkü CHR format dinleyicileri sabah ve akşam saatleri haricinde sadece ve sadece müzik için radyo dinlerler. Onlara müziğin en iyisini verebilmek için konuşmalarınızdan fedakarlık etmek zorundasınız. O yüzden 5 CÜMLE kuralında hem dinleyicilere istedikleri mzüiği bol bol verebilirsiniz hem de kendi vermek istediklerinizi verebilme şansı yakalarsınız. Okul yıllarında öğretilen kompozisyon tekniğini kullanabilirsiniz. Bu kural o tekniğin basite indirgenmiş halidir. GİRİŞ-GELİŞME SONUÇ.

Küçük bir örnek vermek gerekirse; ilk 1-2 cümleniz hangi konu hakkında olduğunu hatırlatmak olmalıdır, daha sonraki 1-2 cümle sizin o konu hakkındaki düşüncüleriniz olabilir ve son cümleniz de vermek istediğiniz asıl mesajı içermelidir. Bu kurala göre anonslarınız mutlaka 5 CÜMLE olmak zorunda değildir, 5 CÜMLE’yi geçmemek zorundadır. Son cümleniz ‘vurucu darbe’dir. Kısa ve öz!

ANONSLARI YAZMAK

Kimileri bu başlığı okuyunca aşağılayacaktır. “Hıh! Ben mi? Su gibi konuşurum” dediğinizi duyar gibi oluyorum. Ama dikkat ederseniz “Söyleyeceklerinizi kağıda yazın ve oradan okuyun” demedim. Konuşacaklarınızı daha önceden kağıda dökmek fiziksel olarak görmenizi sağlar ve anonslarınızı mükemmelleştirmek için çok yardımcı olur. Takıntılı olduduğunuz kelimeleri, sürekli kullandığınız kalıpları görebilmenizi sağlar. Ayrıca anons sırasındaki hata payını sıfıra indirir.

Yazmak, beyninizdeki konuşma bölümünden farklı bir bölgeyi çalıştıracağından anonstan önce beyin cimnastiği yapmış olursunuz.
__________________

Kendini sevmek, hayatı sevmektir!

  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz KaLiNKa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2011, 17:29   #2
Çevrimdışı
KaLiNKa
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Radyo Sunuculuğu Hakkında (5 cümle 5 saniye)

Mikrofonun potunu kaldırdıktan sonra, gerçek kimliğinizi unutun. Artık siz, gerçek siz değilsiniz. Eğer sıkıcı biriyseniz, yeni bir karakter yaratmalısınız ve rolünüzün hakını vermelisiniz.

Bu kuralı uygulamalısınız ancak bu mutlaka kendi kişiliğiniz olmak zorunda değildir. Oynadığınız karakterin kişiliğinden bahsediyorum. Hangi şartlarda olursanız olun mutlu olmak zorundasınız. Ya da öyle görünmek. Kiranızı ödeyememiş olmanız, bir yakınınızın ölmüş olması, sevgilinizle tartışmış olmanız, maaşınızın zamanında ödenmemiş olması gibi problemleriniz, radyoları başında sizi dinleyenlerin umrunda bile değildir. Olmaması gerekir, çünkü onlar radyoyu eğlenmek için dinlerler, sizin sandığınız gibi öğrenmek ya da herhangi başka birşey için değil. Ağzının iki tarafı kulaklarına varan ve değişik lehçelerle karşısındakiyle alay eden dj’leri model olarak göstermiyorum ancak hiç olmazsa gülümsemeniz şarttır. Elbette bunun da bazı istisnaları var. Örneğin hüzünlü bir son dakika haberi verirken gülümsemeniz ters tepkilere yol açacaktır. ‘E-5 Karayolu’nda meydana gelen kazada 5 kişi can verdi.’ haberini dile getirirken gülümserseniz, bitersiniz. Bu gibi durumlarda nötr olmaya dikkat edin. Kimi profesyoneller bu haberlerin bile gülümsenerek verilmesi gerektiğini düşünür, siz onlara kulak asmayın! Bu arada, ‘sadece müzikle radyo programı yapılmaz, konuşma maksimum seviyede olmalı, müzik sadece ara vermek içindir’ şeklinde düşünüyorsanız bu kitabı hemen kapatabilirsiniz, ben bu kitabı size yazmadım. Ne yazık ki; dramalar, dini yayınlar, arkası yarınlar, belgeseller, doğum kontrolü ve benzeri konulardaki eğitim programlarını içeren radyolar bu kitabın ilgi alanına girmiyor.
__________________

Kendini sevmek, hayatı sevmektir!

  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz KaLiNKa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2011, 17:30   #3
Çevrimdışı
KaLiNKa
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Radyo Sunuculuğu Hakkında (5 cümle 5 saniye)

Morpheus’un Neo’ya verdiği öğüt, “Beyaz tavşanı izle” gibi oldu. Müzik direktörü tarafından sizin için hazırlanan listeye mutlaka uyun. Eğer listeyi hazırlayan sizsemiz clock dediğimiz sistemin dışına çıkmamaya özen gösterin. Bir radyonun başarılı olmasının en önemli sırrı budur. Radyoyu hislerle ve duygularla ifade edenlere çok gülüyorum.

Radyo ve radyoculuk tamamen matematik gibidir. Herşey planlı ve programlı olmak zorundadır. Sizden önceki programcının çaldığı parçayı uygun olmayan bir zamanda –clock dışı- çalmış olmanız ilk etapta önemsiz gibi görünebilir. Ancak bunun alışkanlık haline gelmesi çalıştığınız radyoyu ve sizin radyoculuk kariyerinizi batırabilir.

Duygular ve hisler ikinci hatta üçüncü plandadır.
__________________

Kendini sevmek, hayatı sevmektir!

  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz KaLiNKa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2011, 17:31   #4
Çevrimdışı
KaLiNKa
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Radyo Sunuculuğu Hakkında

Stüdyoyu bir kokpit, kendinizi de bir pilot olarak düşünün. Bu iş uçak kullanmaya benzer, hatta çok daha zordur. Konuştuklarınız ve çaldıklarınızla karşınızdakine uçmakta olduğunu hissettirmeniz gerekmektedir. Ancak bu işin gerçek pilotluktan bir farkı vardır. Hata yaptığınız anda kendilerini size emanet eden yolcular, yani dinleycileriniz, anında kanal değiştirerek hayatlarını kurtarabilirler fakat sizin böyle bir şansınız yoktur. Buna benzer durumlarda siz kaybetmeye mahkumsunuz.

Diğer kitaplarda anlatıldığı gibi, hiçbir akıllı dinleyici saatlerce sizi dinlemez. Hatta sizi en çok sevenler bile! Bu ne yazık ki böyle. Ama üzülmeyin. Bu işin piri Amerika’da bile dinleyicileri kesintisiz 15 dakika radyo başında tutan dj’ler en başarılı dj’ler olarak gösteriliyorlar. Dinleyici ile sizin aranızda bir kol mesafesinden daha kısa bir mesafe vardır.

Müzik yayını yapan radyoları en fazla dinleyen kesimin otomobil sürücüleri olduğunu unutmayın. En ufak bir hatanızda, yanlış kelime kullanmanız halinde, yanlış bir telaffuzda ya da en önemlisi yanlış bir parça seçimi yaptığınızda dinleyicinizin sağ kolu vites ya da direksiyondan ayrılır ve radyosunun frekans düğmesine doğru gider. Bu sizin için ölüm gibi bir duyguyu ifade etmelidir.
__________________

Kendini sevmek, hayatı sevmektir!

  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz KaLiNKa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2011, 17:32   #5
Çevrimdışı
KaLiNKa
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Radyo Sunuculuğu Hakkında

Söylediklerim kimi ilgilendiriyor?’

En önemli soru budur. Başarılı bir anons yapabilmek için genele hitap etmek zorundasınız. Bu duygu ancak mikser başında öğrenilir. O yüzden bu konu hakkında yorum yapanların ya da size ahkam kesenlerin daha önce mikrofon başına oturup oturmamış olduğuna dikkat edin. Daha önce mikrofon başında tecrübe edinmeyenler, radyoda kendi duymak istediklerinden bahsetmenizi talep edeceklerdir. Bu konuda asla sizin kadar objektif olamazlar. Bu tip insanlar her zaman mikrofonun öte tarafında kalmaya mahkumdurlar. Unutmayın, onlar birer dinleyici, hem de en ukalasından..Ve sadece bilmişlik yaparak sizin moralinizi bozmaya çalışırlar, tek misyonları budur ve bu ne yazık ki komplekslerinden kaynaklanmaktadır. Sizi samimi bir şekilde eleştirmeyen herkesten uzak durmaya çalışın. Çünkü en fazla ihtiyacınız olan şey pozitif enerjidir. Ancak bu insanlardan aldığınız negatif enerjiyi, pozitif enerjiye çevirme kabiliyetiniz varsa, ‘Evet ben bir adaptörüm’ diyorsanız, benim söyleyecek birşeyim olamaz.

Konuşmanızı gerçekleştirirken mutlaka saate bakın ve hayal edin eğer siz mikrofon başında olmasaydınız nerede olurdunuz? Tabi tek kriter bu değildir. Yakın çevrenizi düşünün, sevgiliniz, eşiniz, amcanız, dayınız ya da çok kuzenleriniz o anda ne yapıyor olabilirler?

Otomobillerinde sizi dinleyen binlerce insanı düşünün. Bu insanların ruh hallerini tahmin edebilmek için mutlaka 15 dakikada bir trafik raporu alın. (Yayında söylemek için değil, onların ruh hallerine göre konuşmalar ayarlayabilmek için.)

Büyük alışveriş merkezlerinde sizi dinleyenleri düşünün. Sürekli empati yapmak zorundasınız.

Sizi başarıya götürecek olan en önemli cümle şudur: Ben olsaydım ne yapıyor olurdum?
__________________

Kendini sevmek, hayatı sevmektir!

  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz KaLiNKa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2011, 18:11   #6
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Radyo Sunuculuğu Hakkında

Radyo sunuculuğu yapma gibi bir imkanım olmadı, fakat stajım esnasında 2 sene önce Almanya'da bir yayın kanalı ''Türk ailesinde Türk kızı olmak'' konulu bir program yapacaklarmış, bir dr. arkadaşımın yönlendirmesi ile benimle konuştular, ben de kabul ettim.

Normal hayatta konuşurken ne kadar rahat olursam olayım, o ufacık yayın odasına girdiğimde ilk başlarda biraz kasıldığımı inkar etmeyeceğim. Ağızdan çıkana çok dikkat etmek gerekiyor, dönüşü yok. Karşımdakilerin sorduğu sorular beni iyice sinirlendirince çenemin hızı da açılmaya başladı Sonuç olarak onlar beni davet ettiklerine pişman oldular, bense her Türk kızının eti yenmez misali keyfimden ağzım yayılmış bir şekilde oradan ayrıldım.



Güzel bilgiler için teşekkürler Kalinka.
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2011, 18:18   #7
Çevrimdışı
KaLiNKa
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Radyo Sunuculuğu Hakkında

Bakalım ben o odayı görünce ne hale gelicem Yıllar önce Tuncay Özkan henüz tutuklanmamış ve Tv kanalı varken bi haber için röportaj yaptım. One heyecandı aynen senin anlattığın gibi kilitlendim. Düşünsene birde görüntü var. Ana haber de yayınlanacak) 1-2 dk. bir röportaj yaptık yayınlandı tv.de ama yaşadığım heyecanı anlatamam.....

Bakalım radyoculuğu nasıl yapıcam
__________________

Kendini sevmek, hayatı sevmektir!

  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz KaLiNKa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2011, 18:20   #8
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Radyo Sunuculuğu Hakkında

Bence önce bir iki kadeh at (abartmadan), biraz gevşedikten sonra göster onlara gününü. Susturabilirlerse sustursunlar
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2011, 18:24   #9
Çevrimdışı
KaLiNKa
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Radyo Sunuculuğu Hakkında

Evet bu iyi fikir sonra yiyorsa sustursular beni
__________________

Kendini sevmek, hayatı sevmektir!

  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz KaLiNKa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.10.2011, 22:14   #10
Çevrimdışı
Abartmatozu
Kurucu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart

3 seneye Yakin uğraştım radyoculukla o zamanlarda arabaların antenlerine siyah kurdela takilirdi. Zor meslek. Şimdiki aklım olsa yine yaparım. Kopmazdim o mikserden mikrofondan ve ONAIR yazısından.
Sana basarılar dilerim biraderim.


Sent from my iPhone using Tapatalk
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Abartmatozu'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
cümle, sunuculuğu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.