02.11.2015, 00:19 | #1 |
Çevrimdışı
|
Külek ve Külekçilik
Külek ve Külekçilik
Külek yapımında beyaz dut, siyah dut, sultani söğüt ve ceviz ağacından elde edilen kereste kullanılır. Hızarlarda ince tahtalar haline getirilen malzemenin bir yüzü marangoz rendesi ile perdahlanır. Perdahlanan taraf küleğin dış yüzüne getirilir. Daha sonra bu tahtalar marangoz boyası ile boyanır. Boyama işleminde genellikle ceviz rengi tercih edilir. Boyanan tahtalar ıslatılır ve tahtaların iyice ıslandığına kanaat getirilince bu iş için özel yapılmış, yüzeyi geniş talaş mangallarının üzerinde ısıtılır.
Kıvrık halde çıkan tahtalar çivilenerek kurumaya bırakılır. Kol gücü isteyen bu tahta kıvırma makinesi kuyumcuların kullandığı hadde makinesinin kaba ve biraz daha büyükçe bir modeline benzer.
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' |
02.11.2015, 00:23 | #2 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Külek ve Külekçilik
YOĞURT NASIL EKŞİMEZ? Eski zaman tabii, şimdiki gibi içinde koruyucu ya da kıvam artırıcı olmayan ve tadını hepimizin özlediği bu yoğurtların semerin iki yanına kendirlerle bağlanarak getirilmesinden ötürü sallanması ve sulanması çok doğaldı.
Yakın zamana kadar Kilis ilimizden gelen küçük, birer kilogramlık pekmez küleklerini İstanbul Mısır Çarşısı’nda görürdük. Bu küleklerin dibinin sızdırmazlığını sağlamak için hamurdan yapılan bir tür macun kullanılır. Koyu olan pekmezler nakliye sırasında sıcaktan eriyip akmasın diye bu yöntem bulunmuştu.
Külekçilik yaparken lakabı külekçi “Apaçi İsmail”di. Mesleği bıraktıktan sonra kullandığı üdürgüsünü hiçbir şey talep etmeden bana hediye etmişti. Benim 1991’de çalıştığım “Külekçi İsmail” resmimin modelliğini yapmıştı. unutulmussanatlar.com
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' |
3 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti. |
02.11.2015, 13:25 | #3 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Külek ve Külekçilik
Sn. Suzim,
Emeğine yüreğine sağlık paylaşım için teşekkürler. Bu vesile ile hemşehri olduğumuzu öğrenmiş oldum. Çocukluğum tandır başlarında bastık, sucuk, tarhana, kuru üzüm ceviz yiyerek, sarı sayfalı matematik defterinde ödev yaparak geçerdi. Buzdolabı olmadığı için topaç tabir edilen ve kışlık için kesilen koyun eti küp içinde hayat tabir edilen avlumuzun en serin yerine gömülür, çok soğuk ve karlı geçen kış günlerinde ihtiyaç olduğunda bir kaşık kavurma alınır pilava ilave edilirdi. Yukarıdaki yazıda dutluk denilen mevkide bizim aileye ait Karapınar ile kahveli pınar arasında Cevizlik, bağ ve dutluk vardı. Çok geniş ve hasadı yapıldığında 3 aile paylaşırdık artanı ise sözünü ettiğiniz külekler içinde Mazmahor köyünden gelenler tarafından şehirde külek dutu diye satılırdı. Evimize gelen yoğurt küleklerle gelirdi cıvık pekmez değil ama katı pekmez külek ile gelir şire hanında küleklerle satılırdı. Şehitkamil ilk okuluna giderdim, giderken rahmetli annem cebime yiyeceğimden fazla üzüm ceviz, bastık, sucuk koymasına rağmen ben yine de şire hanı içinden geçer çuvallarla dizili kuru üzümlerden hoşuma gidenlerden bir pençe alır, cebimdekiler ile harman eder, Karagöz caddesi arkasındaki Yahudi mahallesinden gelen arkadaşlık ettiğim çocuklar ile paylaşırdım. Gaziantep şivesi ile yazılmış eşsiz bir eser olan Ömer Asım Arsoy'un 3 cildini belki 40 defa okumuşumdur. Beni eskilere ve çocukluğuma götürdüğünüz için ayrıca teşekkürler ederim. |
02.11.2015, 19:58 | #4 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Külek ve Külekçilik
__________________
Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü) |
02.11.2015, 20:27 | #5 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Külek ve Külekçilik
Bu külekçi usta öldi ise külekleri kim yapıyor artık.Karadeniz de hala bu el işi ustalığı yaşıyor yaşatılıyor diye biliyorum.Hele yaylada o yayıkta yoğurdu yayıp üzerinden alınan tereyağının ekmeğe sürülüp yenmesi yok mu Çocukluğumdan kalma lezzettir aklımda Tesekkürler Suzim
Mobil Sürüm ile Gönderildi |
02.11.2015, 23:46 | #6 | |
Çevrimdışı
|
Cevap: Külek ve Külekçilik
Alıntı:
Ne güzel anlatmışsınız geçmişi , bende gittim geldim gerilere . O koyu dediğiniz pekmeze bulama derdik biz. Hemşeri derken ben Trakya lıyım ama 35 senedir Bursa, lıyım . Yanlış anlamışsınız sanırım . Bende yorumlarınız için teşekkür ediyorum
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' |
|
2 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti. |
02.11.2015, 23:47 | #7 | |
Çevrimdışı
|
Cevap: Külek ve Külekçilik
Alıntı:
Gözlerine sağlık hemşom
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' |
|
3 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti. |
02.11.2015, 23:49 | #8 | |
Çevrimdışı
|
Cevap: Külek ve Külekçilik
Alıntı:
Dediğin doğru bulama , da hala külekte . Fabrikasyondur sanırım .
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' |
|
3 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti. |
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
külek, külekçilik |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |